Strona 5 z 10

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: sobota, 6 wrz 2014, 08:09
autor: radius
A masz zamiar prowadzić produkcję ciągłą i w ilościach "hurtowych" :?:
Jeżeli jeszcze przy produkcji zbożówek, można by się o to pokusić, to przy owocówkach i cukrówkach nie widzę żadnego sensownego wytłumaczenia :o

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: sobota, 6 wrz 2014, 10:33
autor: sokal6
Przy takiej cenie fermioli w 0,5kg opakowanie to dla mnie szkoda czasu na takie oszczędności.

Re: Odp: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: sobota, 6 wrz 2014, 10:43
autor: michal278
Jedyny plus z własnej "produkcji" drożdży to ich adaptacja do warunków i surowców danych w nastawie/ zacierze.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: poniedziałek, 8 wrz 2014, 17:56
autor: gr000by
Ja czasem robię nastawy cukrowo-owocowe lub cukrowo-wysłodzinowe na gęstwie/osadzie po piwie, kilka razy robiłem nastaw cukrowy na gęstwie po zacierze. O ile to pierwsze ma sens, tak to drugie to średni pomysł, ze względu na niską tolerancję drożdży na alkohol w przypadku większości drożdży zacierowych i kiepskie tempo przerobu cukru w czystej cukrówce.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: poniedziałek, 29 wrz 2014, 20:53
autor: nms007
Moje "cudo" już po tak więc kilka słów podsumowania:
1. Grane na kolumnie z wypełnieniem, bez refluxu. Odbierane do buteleczek 200 oraz 100ml.
2. Stabilizacja, odbiór 50ml odpadu, później 300ml przedgonu.
2. Serce (87-57%) - ok. 1l
3. Pogony: (54-36%) - ok. 1,8l

Po tygodniu zrobiłem taki blend: 300ml przedgonu + serce + ok. 600ml pogonów - wyszło 1,9l o mocy 68%.
Za tydzień kolejne próby mieszania pozostałych próbek - o ile będą się do czegoś nadawały.

Ps. nie wiem na ile sprawdzą się powyższe zabiegi, ale jedno jest pewne - po rozcieńczeniu do ok. 40% dam temu poleżeć co najmniej kilka miesięcy na dębie ;).

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: poniedziałek, 29 wrz 2014, 22:56
autor: ramzol
Odlał bym 0,5l serca za dębił delikatnie i zostawił do porównania.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 30 wrz 2014, 08:21
autor: nms007
Tylko, że teraz to ju trochę "po ptakach", bo serce mam zmieszane z resztą :/.
No ale nic... kolejne zaciery w planach (m.in. 100% słodu wędzonego torfem), tak wiec będę miał na czym testować ;).

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 1 paź 2014, 08:05
autor: Czarny79
Po jakim czasie po dodaniu dębu towar powinien zacząć zmieniać barwę?

Re: Odp: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 1 paź 2014, 14:06
autor: michal278
Zależy od ilości dębu i % wsadu. Nawet tydzień możesz czekać. Pzdr

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 28 paź 2014, 19:47
autor: david81z
Jak gracie-gralibyście malta na kolumnie? Mam basic'a od Zygmunta i robiłem na tym tylko spirytus, to była by moja pierwsza smakowa.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: piątek, 31 paź 2014, 10:24
autor: nms007
Ja robiłem tak:
1. Normalna stabilizacja
2. Odebrałem ok, 50-100ml podpałki (w kanał)
3. A później zaworek LM na max i lecisz do końca (tzn. jak już było poniżej 35% to zakończyłem)
Odbierałem do małych buteleczek po 50-100ml (później łatwiej możesz stwierdzić, czy coś się nadaje czy nie)

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: piątek, 16 sty 2015, 14:16
autor: Old sailor
Witam, bardzo ciekawy post. Mam pytanie w jakim sprzęcie do destylacji Kolega ją prowadzi?
Pozdrawiam

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: piątek, 16 sty 2015, 15:07
autor: lesgo58
Na takim.
david81z pisze:Jak gracie-gralibyście malta na kolumnie? Mam basic'a od Zygmunta i robiłem na tym tylko spirytus, to była by moja pierwsza smakowa.
http://destylatorymiedziane.pl/pl/kolum ... -lmvm.html

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: niedziela, 5 kwie 2015, 17:38
autor: czekan
Witam!

Poważnie zabrałem się do tematu whisky (uisge beatha).
Zmotywowały mnie filmiki z YouTuba autorstwa Stephena Dobsona pt. "Single Malt Whiskey (for the home distiller)"
https://www.youtube.com/watch?v=xptvVFoZ_pE
https://www.youtube.com/watch?v=DY15-dG_hAY

Proces produkcji możemy podzielić na kilka etapów:

1. Słody ich dobór i przygotowanie:
- odmiana słodu: tu wybór dla mnie jest prost powinien być wyspiarski PaleAle;
- czy wędzony torfem (ang. peated) ? I tu mam wątpliwości, bo mozna kupić wędzony torfem lub samemu uwędzić. Można dać różny procent zasypu a i może być wędzony na 3 poziomach (tableka z http://www.bairds-malt.co.uk/Distilling.html);
Lightly Peated ppm 2 - 5
Medium Peated ppm 8 - 10
Heavy Peated ppm 25 - 50
- śrutowanie: tu łatwo jak do piwa, czyli łuska w miarę cała, by się ładnie filtrowało;

2. Zacieranie
Pomysł Pana Dobsona mi nie pasuje, bo po pierwsze primo nie mam Speidel-a Braumeister-a, po drugie primo nie zamierzam pasteryzować brzeczki i jej składować w kanistrach.
Drugim pomysłem było podejście piwowara domowego, czyli zacieranie z przerwami temperaturowymi, filtracja, wysładzanie. Pomysł już lepszy. Ale doczytałem dooglądałem jak to robią Szkoci, i oni są sprytniejsi. Mianowicie robią to zalewając śrutowany słód gorącą wodą/brzeczką 3 razy (dotyczy wyspy Isla i Jura z wyjątkiem destylarni Bunnach gdzie robią to 4 razy)
http://www.wsetglobal.com/documents/isl ... our_07.pdf
1. Zalewa się wodą czystą za pierwszym razem, a za kolejnymi wodą z 3-go wysładzania temp. od 64 do 84 st. C
2. Woda od 76 do 90 st. C
3. Woda od 68-100 st. C
Temperatury zależne od gorzelni (dla danej gorzelni można znaleźć pod linkiem podanym wyżej)
Brzeczka z pierwszego i drugiego zalania po schłodzeniu jest poddawana fermentacji, trzecia idzie jako pierwsza (ostatni będą pierwszymi)
Czas zacierania muszę dookreślić ale jest to po parędziesiąt minut.
Dzięki temu podejściu w efektywny sposób można zatrzeć w ciągu dnia znaczne ilości słodu, posiadając jedynie wiaderko fermentacyjne z zaworkiem i wężyk z oplotu stosowany w piwowarstwie domowym.

3. Fermentacja
Ja nabyłem Fermentis Safspirit Malt. Tu podziękowania dla kolegi radiusa, wprawdzie nie załapałem się na akcję zakupową, ale zadzwoniłem do centrumfermentacji.pl i nabyłem bezpośrednio.
Fermentacja w temperaturze ok 20 st.C. Wiem, że trzeba bać się piany! Z jednej strony kusi "antypiana" z drugiej strony się boję jakiś obcych nut.
Czas fermentacji powinien być bardzo krótki 3-5 dni. Można dodać trochę drewna (chociaż na znaczny efekt bym nie liczył)

4. Sedymentacja
Ze względu na sposób grzania i pozbycie się drożdży zamierzam użyć bentonitu (ziemia okrzemkowa).

5. Destylacja
Większość destylarni w Szkocji prowadzi destylację na 2 razy (chyba są dwa wyjątki na południu Szkocji, gdzie robią 3x i przez to Whisky jest łagodna w smaku).
W warunkach domowych i dysponując klasycznym sprzętem typu aabratek planuję przeprowadzić stripping bez wypełnienia kolumny z pełni otwartym zaworkiem, z kolumny zdejmę izolację.
Druga destylacja ze sprężynkami z miedzi w ilości kilkunastu centymetrów. Segregację frakcji planuję przeprowadzić jak Stephen Dobson.
Z kupażowany alkohol planuję zlewać to do butelek szklanych po 5 litrów.
Proces starzenia planuję wykonać z użyciem dębu średnio pieczonego w kawałkach. Dodatkowo nabędę burbon i sherry i ekstra kawałki potopię sobie w nabytym alkoholu. Będą na drugi etap starzenia.

Plan bojowy idzie do realizacji w maju muszę dookreślić ilość ppm-ów torfu w słodzie i udział w zasypie no i czas na przerobienie.

Pozdrawiam, Sláinte!

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: poniedziałek, 6 kwie 2015, 12:21
autor: Lootzek
Piszesz że boisz się obcych nut w nastawie od antypiany, a do klarowania chcesz dać bentonit. Próbowałem kilku i za każdym razem w sklarowanym nastawie czułem lekki bo lekki, ale ziemisty zapaszek. Niby nie przechodził do produktu ale.. ;) Przy okazji, bentonit i ziemia okrzemkowa to dwie różne substancje. Pierwszy jest pochodzenia wulkanicznego, druga skała - organicznego.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: poniedziałek, 6 kwie 2015, 12:34
autor: lesgo58
Nie śledzę tematu produkcji whisky dosyć dokładnie - więc nie wiem - wskazane jest filtrowanie zacierów, czy też gotowanie w całości?
Jak to robią spece od whisky?
Wiem, że wskazana jest też szybka fermentacja i po niej dwukrotna destylacja. Z tym, że do drugiej destylacji stosują wsad o mocy powyżej 25%.
Ja osobiście skłaniałbym się do 3. Tylko nie spotkałem się z opisami reżimów procentowych.
Mógłby się ktoś podzielić swoimi doświadczenia na temat.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: poniedziałek, 6 kwie 2015, 12:44
autor: david81z
@ lesgo58 mieszkam w Irlandii od 10 lat, zwiedzilem kilka destylarni i widziałem jak tam to robią, zacier jest filtrowany przed fermentacją, a ona trwa 3 doby, po tym czasie zacier ma okolo 7-8% i w Irlandii desylują 3 razy a w Szkocjii 2 z wyjątkiem Auchentoshan która jest desylowana 3 krotnie. Druga desylacja odywa się na okolo 30% surówce.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: poniedziałek, 6 kwie 2015, 18:36
autor: nms007
Jako, że mam już za sobą jedną (prawie pół roczną) SM i drugą świeżą torfową whisky, oraz jestem piwowarem domowych, to podzielę się za tobą pewnymi przemyśleniami:
1. Słody ich dobór i przygotowanie:
Na pierwszy nastaw użyłem: słodu Pilzneńskiego (73%) oraz Whisky z Bruntala (nie wiem ile ppm) (27%)
Na drugi: Whisky 45ppm (76%) i Pilzneńskiego (24%)
2. Zacieranie
Obydwa zacierania robiłem na wytrawnie: czyli przetrzymywałem zacier w 61-63*C przez ok, 60min,
bo musisz wiedzieć, że jeśli podgrzejesz zacier >= 80*C do dezaktywujesz wszystkie enzymy i nie uzyskasz fermentowanej brzeczki!
Tutaj naprawdę można eksperymentować, tylko musisz nieco "liznąć" wiedzy piwowarskiej - to naprawdę ułatwi ci zadanie
Tylko uważaj z wydajnością słodu Whisky bo zauważyłem, że ma niższą wydajność niż Pilzneński czy pale ale.
3. Fermentacja
Ja stosowałem Coobra Whisky oraz Alcotec Whisky
Antypiany (do fermentacji) nie stosowałem - po prostu nie przykrywałem niczym fermentora
4. Sedymentacja
Ze względu na sposób grzania i pozbycie się drożdży zamierzam użyć bentonitu (ziemia okrzemkowa).
nie używałem żadnych środków klarujących. po fermentacji zlewałem do świeżego fermentora/balona i wstawiałem na jakiś czas (ok. 7-14dni) do zimnej piwnicy.
oczywiście później kolejna dekantacja już do bojlera i chyba nie ma co więcej kombinować
5. Destylacja
A tutaj dwukrotnie stosowałem Antypianę i nic złego w smaku nie zaobserwowałem - a nawet jeśli, to co. W końcu whisky słodowa jest alkoholem złożonym :P
Destylowałem na kolumnie miedzianej z pełnym wypełnieniem. Oczywiście odbiór poprzez LM i odbierałem do małych buteleczek.

Na koniec sprawdzałem ile alko ma każda "próbka" i mieszałem wszystko razem: przedgony + spiryt + serce (80-50%).
Na koniec rozcieńczenie destylatu o ilu chcesz (ja zrobiłem 45%) i zarzucasz płatkami dębowymi (amerykańskie, francuskie, oloroso itd.) - tutaj moim zdaniem tak naprawdę dzieje się największa magia.
Mój pierwszy destylat po miesiącu był zupełnie niepijalny, ale teraz (jak wspominałem ma już prawie pół roku na dębie) i jest naprawdę ok - a co będzie za za kolejne 6 miechów 8-)

Destylat torfowy ma dopiero tydzień, tak więc ciężko stwierdzić co z tego wyjdzie, ale na pewno chciałbym kiedyś robić coś na wzór Laphroaig 10

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 28 kwie 2015, 14:29
autor: Szymciu
Witam wszystkich!!
Jako żem nowy na forum a wątek śledzę z otwartymi ustami i kapiącą śliną postanowiłem podzielić się swoim małym doświadczeniem w produkcji whisky.
Jakiś rok temu zakupiłem potrzebne składniki - słód malt smoked, węgiel aktywny płynny, enzymy do zacierania drożdże alcotec whisky.
Po 6 dniach fermentacji poszło na rury w całości bez filtrowania ( posiadam teraz zmodyfikowana aparaturę z allegro - szit patrząc z perspektywy czasu - ze zmodyfikowaną kolumną bo ta fabryczna to jakaś pomyłka) - efekt był całkiem całkiem jak na pierwszy raz. Koledzy smakosze mówili, że czuć bułkami parowymi :)
Zaprawiłem płatkami dębowymi mocno palonymi oraz płatkami po sherry olorosso.
Po prawie roku leżakowania zapach jest rewelka - lepszy niż sklepowa mocniejszy i pełniejszy, ale w smaku dalej czuć parowce:P
Wiem po części jakie błędy popełniłem i staram się ich już unikać .
Przyznam że eksperymenty bardzo lubię tylko nie zawsze wiem jak poprawić to co już nie wyszło - dlatego śledzę wasze posty by dowiedzieć się więcej.

Pisz staranniej - MANOWAR

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 28 kwie 2015, 22:31
autor: Lootzek
A spróbuj użyć zwykłego słodu, nie wędzonego, może to od niego pochodzi ten dziwny posmak. Dymne aromaty uzyskasz i tak z opiekanych płatków, a jeśli byłby dla ciebie za słaby, zawsze możesz kilka z nich wręcz podpalić i zwęglić bezpośrednio przed wrzuceniem do destylatu. Daje to głębokie, dymne nuty.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 29 kwie 2015, 12:12
autor: Szymciu
Dzisiaj, czyli dzisiaj robię 2 podejście. Mam 5 kg słodu pilzneńskiego i ok. 3 kg śrutowanej kukurydzy.
Część zużyłem do ŁZWJ i chodzi jak wściekły. Pozostałe moje składniki przygotuję starannie na mieszankę słodowo-kukurydzianą.
Wprawdzie nie można tego nazwać SINGLE MALT - chyba, że kukurydze tym razem sobie daruję. Wieczorem ruszam do akcji.

**********
I stało się. Grzałem 2 kg słodu pilzneńskiego i 1kg kukurydzy w 10,5l wody w temp. ok 70*C przez 40 min - nastepnie pozwoliłem na delikatne ochłodzenie (ok. 65*C) i tak jeszcze przez godz. w garze. Kolejne 2 kg słodu wsypałem do 8l wody o temp. 85*C - temp. na poziomie 66* i tak zostawiłem.
Połączyłem wszystko w fermentatorze, dodałem enzymu scukrzającemy (ze strachu ze może z tego nic nie wyjść) i pozostawiłem do wystygnięcia. Rano zaaplikowałem pożywkę 10g, oraz uwodnione drożdże DistillaMAX LS w ilości 5g.
W celu sprawdzenia efektu, próbka na cukromierzu - wynik 17 blg.
Mysle, że coś z tego będzie:)

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: niedziela, 21 cze 2015, 20:45
autor: zor-ro1970
Alkohole leżakowane to trunki, które zależą głównie od beczek, w których leżakują. Tylko niektóre beczki nadają się w ogóle do butelkowania jako edycji single cask. W większości przypadków konieczne jest kupażowanie. Mniemam za 99% kolegów swój trunek leżakuje w jednej beczce.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 14 lip 2015, 12:42
autor: glikol
@lesgo58
Generalnie przy produkcji Whisky typu "grain" (destylowanej w aparatach Coffey'a) oraz "malt" (redstylowanej w alembikach) zacier przed fermentacją jest filtrowany, przepłukiwany porcjami wody o wzrastającej temperaturze. Jednakże etap ten jest niekiedy omijany. Ma to swoje negatywne jak i pozytywne skutki. Destylacja niefiltrowanego zacieru wiąże się z możliwością zanieczyszczenia urządzeń destylacyjnych. Z drugiej jednak strony, w młócie pozostaje nieco cukrów i większość białek (80%). Fermentacja niefiltrowanego zacieru wiąże się z większymi zyskami etanolu (więcej cukru) oraz pracą drożdży w bardziej komfortowych warunkach (więcej białka). Tak właśnie powstaje pierwsza Polska Whisky (w Jabłonce). Zacier do fermentacji, a potem destylacji w alembikach Arnold-Holstein nie jest filtrowany. Jako ciekawostkę podam, że większość destylatów które leżakują w Jabłonce to destylaty (czysto) żytnie.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 21 lip 2015, 19:49
autor: michal278
Polska whisky czy whiskey?

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 21 lip 2015, 20:48
autor: radius
@ michal278, i co ten twój post miał wnieść do tematu :?: :o

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 21 lip 2015, 20:51
autor: pawgin
Poprawnie byłoby "Polska Łiski" :-D (qwa sam zaśmiecam, ale nie mogłem się powstrzymać)

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 21 lip 2015, 20:53
autor: michal278
Jestem ciekaw bo z tym nazewnictwem jest dziwnie.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 21 lip 2015, 22:00
autor: Zbyszek T
michal278 pisze:Polska whisky czy whiskey?
Starka

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 21 lip 2015, 22:01
autor: michal278
No chyba też nie bo nazwa zastrzeżona...

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: wtorek, 21 lip 2015, 22:46
autor: glikol
@ michal278
Jest tak jak napisałem, destylat oznaczony nazwą Whisky.
Co ciekawe pisownia przez "ey" spotykana w Stanach, nie jest obligatoryjna ani wymuszona jakimikolwiek regulacjami prawnymi.
Są destylarnie opisujące swoje produkty mianem "Whisky" np: Maker’s Mark czy George Dickel

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 06:53
autor: radius

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 07:16
autor: michal278
Hindusy w unii nie są więc wybacz ale jest coś takiego jak nasza pochodzenia geograficznego. Więc chyba to nie takie proste.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 09:13
autor: Lootzek
Znalazłem w kilku miejscach informację że "whisky" nie jest zastrzeżona, natomiast już Scotch Whisky jak najbardziej - chodzi o wskazanie regionu. Whisky określa ogólnie rodzaj trunku, jak wino, wódka czy piwo.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 09:28
autor: michal278
To czemu na Jamsonie pisze whiskey a na Balantines whisky? Może też ważny jest skład.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 09:36
autor: Lootzek
Bo Jameson jest irlandzki a Ballantines szkocki, a ajrisze w ten sposób podkreślają odrębność swojego trunku, poza tym mogą tu wchodzić różnice w wymowie, coś jak rakija i raki.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 09:37
autor: glikol
"Scotch Whisky" to zupełnie inna historia. Definicja tego jaki destylat możemy nazwać "szkocką" opisuje dokument "Scotch Whisky Act" z 1988 roku. Nie chodzi tu tylko o region, ale także sposób zacierania, dodatki które mogą być użyte do produkcji trunku a nawet wielkość beczek które mogą zostać użyte do starzenia destylatu.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 09:39
autor: michal278
To podam ze w USA produkuje się i whisky i whiskey.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 09:47
autor: Lootzek
Owszem i tu kwestia rozbija się bardziej o to czy gorzelnia ma tradycje (najczęściej pochodzenie założyciela) szkockie czy irlandzkie. Jedyną chyba "drastyczną" różnicą między nimi jest dla mnie sposób suszenia słodu.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 20:02
autor: lesgo58
Panowie, a nie szkoda Wam zaśmiecać tak fajnego tematu?
Proponowałbym przenieść ten OT na nowe miejsce.

Re: Whisky single malt - próba stworzenia polskiej whisky w szkockim stylu.

: środa, 22 lip 2015, 20:20
autor: michal278
No tak proszę zatem admina o odłączenie tego i stworzenie nowego tematu np nazewnictwo alkoholi.