Strona 1 z 1

Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

: poniedziałek, 12 sty 2009, 18:49
autor: sroka33
witam mam pytanie w sprawie Zacieru z pszenicy w dziale ''jak zrobic zacier'' sa podane nastepujace skladniki
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
i brakuje mi tu pszenicy cos mi sie tu nie zgadza.w przepisie na Zacier z żyta jest podane ile dac zyta.prosze o odpowiedz ile trzeba dac pszenicy i kiedy ja dodac i w jakies postaci.z gory dziekuje.

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

: poniedziałek, 12 sty 2009, 19:23
autor: smoltrix
W przypadku zacieru z pszenicy zamiast pszenicy dajesz słód pszeniczny.

Czyli od kiełkowaną zmieloną na mąkę pszenice (przepis jest na stronie )

Zauważ ze np do zacieru z żyta dodajesz tylko 0,5 kg słodu a 3 kg zyta tutaj natomiast 3.5 kg słodu pszenicznego

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

: wtorek, 13 sty 2009, 17:04
autor: sroka33
czyli ten przepis na zacier z pszenicy jest zly
Składniki :
- woda - 10 l
- słód jęczmienny - 3,5 kg
- drożdże - 10 dg - 1 kostka
z tego co napisales nie dajemy słódu jeczmiennego tylko 3,5 kg slodu z pszenicy i 0kg czystej pszenicy.
prosil bym o napisanie skladnikow i ich ilosci potrzebnych do zrobienia zacieru z pszenicy i z zyta.i po co jest napisane ze slod jeczmienny dajemy za bardzo tego nie rozumie.prosze o pomoc z gory dziekuje.

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

: wtorek, 13 sty 2009, 22:47
autor: smoltrix
Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) . Należy wszystko mieszać kilka minut aby nabrało jednakowej rzadkiej konsystencji. Wszystko wlać do butli lub innego dużego naczynia, przykryć gazą lub watą i pozostawić na 12 godzin w temp. pokojowej aby ostygło. Po tym czasie dodać drożdże rozpuszczone w letniej wodzie i odstawić wszystko na ok 6 - 7 d

Przecież w przepisie jasno jest napisane ze dajemy słód pszeniczny!!!!!!!!!!!

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

: piątek, 16 sty 2009, 15:13
autor: bodzio.1974
Wystarczy słód bez dodawania czego kolwiek innego zboża.
SŁÓD TO JEST TO SAMO ZBOŻE TYLKO PO PROCESIE SŁODOWANIA - spróbuj poczytać gdzieś to widziałem warto.Ja jeszcze tego nie praktykowałem ale mam coraz większe chęci spróbować , ale jest ale ?
Czy w kegu 50 l - który jest podgrzewany grzałkami dwiema od pralki 2000 W da rade to przerobić bez problemowo.Chodzi czy czasem szlak nie trafi mego kega i grzalek.Chodzi o przypalanie.
Jak ktoś ma na ten temat coś dopowiedzenia ze strony praktycznej to zapraszam.
Pozdrawiam.Bodzio

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

: poniedziałek, 19 sty 2009, 14:13
autor: szczub
smoltrix pisze:Do zagotowanej gorącej wody wsypać słód pszeniczny( jak go zrobić ) .

Wystarczy trochę poszukać :
http://www.alkohole-domowe.com/bimber/slod_zbozowy.html

Re: Zacier z żyta, Zacier z pszenicy

: piątek, 23 sty 2009, 15:39
autor: sroka33
witam mam pytanie jakie drozdze dodac do zacieru z żyta. po dodaniu jakich drozdzy bedzie je mniej czuc.