STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?
: wtorek, 14 lis 2017, 12:41
Witam,
Postanowiłem zrobić pierwsza whisky STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY przepisu:
Składniki:
• 5 l wody,
• 1 litr syropu kukurydzianego,
• 150 ml miodu,
• 50 g drożdży turbo 48,
• KEG / BECZKA.
Sposób wykonania:
1. Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st. C.
2. Dodać uwodnione drożdże Turbo 48 .
3. Fermentacja 7-14 dni. Leżakowanie jak najdłuższe!
Moje pytania:
1) Po fermentacji całość przefiltrować i do beczki zostawić do leżakowania ?
2) Wiorki dębowe będe zalewał (25g) whisky gotową i wrzuce je do beczki po fermentacji w trakcie moze 15%, bedzie dobrze ?
3) Czy powinienem dodać jakis spirytus, cokolwiek jeszcze ?
Postanowiłem zrobić pierwsza whisky STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY przepisu:
Składniki:
• 5 l wody,
• 1 litr syropu kukurydzianego,
• 150 ml miodu,
• 50 g drożdży turbo 48,
• KEG / BECZKA.
Sposób wykonania:
1. Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st. C.
2. Dodać uwodnione drożdże Turbo 48 .
3. Fermentacja 7-14 dni. Leżakowanie jak najdłuższe!
Moje pytania:
1) Po fermentacji całość przefiltrować i do beczki zostawić do leżakowania ?
2) Wiorki dębowe będe zalewał (25g) whisky gotową i wrzuce je do beczki po fermentacji w trakcie moze 15%, bedzie dobrze ?
3) Czy powinienem dodać jakis spirytus, cokolwiek jeszcze ?