Strona 1 z 1

STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

: wtorek, 14 lis 2017, 12:41
autor: Xatron
Witam,

Postanowiłem zrobić pierwsza whisky STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY przepisu:
Składniki:
• 5 l wody,
• 1 litr syropu kukurydzianego,
• 150 ml miodu,
• 50 g drożdży turbo 48,
• KEG / BECZKA.
Sposób wykonania:
1. Wymieszać syrop i miód z wodą o temp. 25-30 st. C.
2. Dodać uwodnione drożdże Turbo 48 .
3. Fermentacja 7-14 dni. Leżakowanie jak najdłuższe!


Moje pytania:
1) Po fermentacji całość przefiltrować i do beczki zostawić do leżakowania ?
2) Wiorki dębowe będe zalewał (25g) whisky gotową i wrzuce je do beczki po fermentacji w trakcie moze 15%, bedzie dobrze ?
3) Czy powinienem dodać jakis spirytus, cokolwiek jeszcze ?

Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

: wtorek, 14 lis 2017, 13:11
autor: Doody
Chyba zapomniałeś o destylacji.... Po fermentacji otrzymasz napój a'la wino o mocy co najwyżej kilkunastu procent.

Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

: wtorek, 14 lis 2017, 21:50
autor: jaro11043
Oj chyba coś na pewno nie tak, z tego przepisu po destylacji będziesz miał na czysto jakieś 0,7 litra alkoholu do tej beczki.

Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

: wtorek, 14 lis 2017, 21:59
autor: Mafiej
@Xsatron To chyba jakiś żart... To na pewno żart...

Re: STONEWALLS SOUTHERN WHISKEY - Czy, aby na pewno tak ?

: wtorek, 14 lis 2017, 23:01
autor: gaviscon
Z takiej ilości wyjdzie ci tyle co kot napłakał i do whisky będzie "temu" baaaardzo daleko. Może zacznij od czegoś prostszego jeśli jesteś początkujący a najlepiej od przeczytania podstawowych informacji niezbędnych w naszej pasji, które znajdziesz na tym forum ;)