Strona 1 z 1

Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: środa, 15 lut 2017, 14:11
autor: dombo86
Cześć wszystkim,

chciałem wypróbować zrobić coś na wzór specyfiku jak z serialu Bimbrownicy, ale na podstawie tego filmiku:
https://www.youtube.com/watch?v=SfOL60CsF9U
tyle, żeby użyć drożdży do whiskey. Czy ktoś już miał z tym doświadczenie, aby robić zacier z mąki? Jakieś konkluzje, wrażenia, ostrzeżenia bądź rady?

Mnie interesuje przede wszystkim, czy będę mógł to grzać na aparaturze z grzałką elektryczną w zbiorniku i czy mi się nie przypali przypadkiem.
Za wszelkie przydatne komentarze będę wdzięczny.

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: środa, 15 lut 2017, 14:15
autor: Szacho998
Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: środa, 15 lut 2017, 16:17
autor: Doody
Śrutę kukurydzianą zacierałem już kilka razy i ją filtruje się nieźle, ale mąki nie miałem okazji.

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: środa, 15 lut 2017, 16:49
autor: marthinus
Też robiłem z mąki i przy pomocy enzymów. Grzałem na gazie, nic się nie przypaliło. Trzeba dobrze rozbić mąkę już na wstępie, aby nie zrobiły się grudy.

Wysłane z mojego Orange Rise 30 przy użyciu Tapatalka

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: środa, 15 lut 2017, 17:19
autor: kamilpl82
Dombo86 może się mylę ale w filmie nic nikt nie zaciera, tylko robi nastaw z mąki cukru i wody.
Ale mogę się mylić, proszą kolegów rozumiejących więcej o sprostowanie jeżeli nie mam racji.

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: środa, 15 lut 2017, 17:28
autor: Doody
To coś w rodzaju ŁKZWJ tylko z mąką ;) Przecież nie zacierałby w zimnej wodzie.

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: czwartek, 16 lut 2017, 15:31
autor: dombo86
Szacho998 pisze:Ja właśnie zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej. Dodałem drożdży do whisky i ładnie wypracowało, tylko teraz to musze jakoś to przefiltrować żeby się w garnku nie przypaliło.
A możesz swój przepis / proporcje zdradzić?

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: sobota, 18 lut 2017, 09:26
autor: Szacho998
4 kg mąki kukurydzianej 2 kg kaszy jęczmiennej 1 kg mąki żytniej enzym scukrzajacy i upłynniający oraz drożdze alcotec turbo whisky

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: niedziela, 30 lip 2017, 21:58
autor: ...KAKTUS...
Witajcie.
Możecie opisać co dalej robicie z zacierem? Czy filtrujecie i fermentujecie brzeczkę? Czy też fermentujecie całość z młótem? Jakie macie najlepsze sposoby na odfiltrowanie zacieru zarówno przed, jak i po fermentacji?

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: poniedziałek, 31 lip 2017, 08:08
autor: user26311
Niech się fermentuje razem, a jak się skończy fermentacja to przecież wszystko opadnie na dno i wystarczy zlać płyn znad osadu - resztę można przez ścierę cienką bawełnianą przesączyć. Zamiast mąki polecam grubą kasze kukurydzianą z piwniczka.org jest po 2,9zł za kilo - 1-2mm kawałki. Warto dodać słodu jęczmienia wędzonego torfem.

Re: Zacier na bazie mąki kukurydzianej a sprzęt

: poniedziałek, 31 lip 2017, 15:11
autor: redhot
Tylko się nie zdziw jak będzie brzydko pachniał. Zrobiłem zacier z mąki kukurydzianej z Tesco i zapach po dwóch tygodniach był... klozetowy. A destylat zacny, więc nos z dala od beki i będzie dobrze. Mąka opadła na dno zostawiając zółtą ciecz nad osadem. Bojąc się klozetu w produkcie nie gotowałem z osadem, tylko sam płyn a teraz troche żałuję.