Strona 1 z 1

Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 26 paź 2009, 17:55
autor: kamil_ek_skc
Mógł by ktoś podać przepis na zacier z ryżu , bo jakoś nie mogę znaleźć.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 26 paź 2009, 18:48
autor: jouu
Tego to nawet najstarsi Indianie nie znają...;p

A to za sprawą pewnych ch... zarodników pleśni kropidlaka, które są potrzebne do przerobienia skrobi ryżowej w cukier, żeby drożdże mogły sobie go wsunąć... ;/ Sprawa nie jest tak prosta jak z zbożowym zacierem. :cry: W domowych warunkach z ryżu możesz zrobić sobie winko "sake".

Jeśli dalej jesteś żądny wiedzy poczytaj na forum było trochę pisane o tym lub w Google pod hasłem "koji-kin".

]EDIT by Kuc: Wujku Dobra Rada, taka tu jest zasada, że albo linki do pomocnych postów w temacie wklejamy, a jak nie wiemy gdzie informacja się znajduje, to nic nie piszemy.

Odp

A wiemy :D W "Szukaj..." :D

Kolega podczas szukania przepisu na zacier na pewno już zapoznał się z technologia produkcji winka ryżowego, a jeśli chodzi o pleśnie to sam sobie wybierze najbardziej mu odpowiadając sklep :D W tym przypadku obdarowanie kolegi linkami nie dało by wielkiego efektu. Ale dzięki za rade Miszczu Nasz Przewodniku w Świecie Alkoholi Domowych :D :D :D

Re: Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 26 paź 2009, 22:40
autor: wolan
Jeżeli chodzi o zacier ryżowy to przepis Ci udzielę:)
1kg cukru
1kg ryżu
3 litry wody
1dkg drożdży piekarniczych ( 1/10 kostki )
i trochę kasku cytrynowego
oczywiście można do zacieru wrzucić stary kompot dżem jabłka rodzynki napewno nie zaszkodzi a zazwyczaj ulepsza jeszcze trunek

Bimberek z tego przepisu wychodzi rewelacyjny, stosuje go mój znajomy chyba od ....?! ciężko określić :) ale chyba od kiedy jest ryż w sklepach :) i powiem szczerze, że koleś robi najlepszy samogon na świecie, nikogo oczywiście nie chce obrazić !! Ale serio piłem dużo, różnych, sam przecież robię i wedle jego przepisu :) , ale zawsze przed nim chylę czoła :D

Typowe sake to nie jest ale zdecydowanie zwykła drożdżówka się chowa :)
Zauważ że w tym przepisie jest bardzo mała zawartość drożdży :) trochę nie wierzyłem że uda im się to przerobić ale spokojnie przerabiają sam osobiście używam drożdży winiarskich, ale nawet stosując piekarniczych nie wyczujesz ich w destylacie.

Pozdrawiam

Re: Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 26 paź 2009, 23:15
autor: Kucyk
Wolan, nasze dywagacje nie dotyczą nastawu z ryżu, a zacieru, czyli takiej brei w której z powodu działania pewnych enzymów zboże - w tym przypadku ziarno ryżu - przekształca się w cukry, które drożdże mogą zjeść. Zobacz zacieranie ziarna...

Re: Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 26 paź 2009, 23:50
autor: wolan
Ok pospieszyłem się lekko z odpowiedzią ,tak że możesz skasować posta :)
Fakt, że zatrzeć ryż to nie jest takie proste. Czytałem kiedyś na ten temat i napewno potrzebne są do tego specjalne drożdże i enzymy, wiem że nawet na którejś stronie coś takiego udało mi się znaleźć, z tym że chyba trzeba było to zamawiać z zagranicy i spore koszty były. Kolejna kwestia jest sam ryż :( niestety ten dostępny w sklepach nie jest najodpowiedniejszy, najlepszym był by ryż nie łuskany gdyż oddaje najwięcej walorów a 2 kwestia jest najmniej kombinowany :)

Tak że chyba koszty takiego przedsięwzięcia były by bardzo duże, oczywiście nie zamierzam nikogo zniechęcać, bo nie ma w dzisiejszych czasach rzeczy niemożliwych, jedynymi przeszkodami mogą być lenistwo koszty i czas :(

Pozdrawiam

Re: Przepis na zacier z ryżu

: środa, 28 paź 2009, 21:57
autor: jouu
Jeżeli taką pleśń można by rozmnażać w nieskończoność (jak to pleśń), to warto by się w paru zgadać i zakupić niezbędne materiały, i jeszcze można by przy tym zarobić ;]

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aspergillus_oryzae <- krótka lektura

http://cgi.ebay.pl/Koji-Kin-Sake-Pilz_W ... 33562bc7b9 <- inwestycja, o ile te szczepy da się rozmnożyć, to stałoby się to żyłą złota ;]

Samemu przy braku powodzenia to trochę wtopa..;/

Zachęcam do zgłębiania tajemnej wiedzy i pisania co ciekawszych szczegółów na naszej pionierskiej drodze produkcji sake-spirytu w Polsce ;]

Ps. jak by się ktoś do Japonii na wycieczkę wybierał... albo ma tam ciocię bądź wujka.... :)

Edit:
A tu kolejna lektura i tak poszukiwany przepis na zacier zwany sake.
http://open-bar.pl/alkohole/sake-histor ... rona/1#a43

Mógłby ktoś zweryfikować te 2 linki cz tam da się kupić te pleśnie Koji (aspergillus oryzae) ?

z góry dzięki :poklon;

http://www.rockland-inc.com/ccp7076-nuc ... 0-0010.htm

http://www.alibaba.com/showroom/aspergi ... -----.html

Re: Przepis na zacier z ryżu

: wtorek, 29 gru 2009, 19:19
autor: kolak11
Takie parę pytań do Wolana. Jakie są proporcje na 5 litrów wody? Bo mi wychodzi 1,3 kg cukru i ryżu, ale drożdży nie wiem ile. I czy w twoim przepisie nie ma za mało drożdży? Bo na 4 litry daje się 10 dkg, a ty na 3 dajesz tylko 1 dkg. I czy połowa torebki kwasku wystarczy? I ryż musi być ugotowany (na 99% jestem pewien, że tak ale ten 1% nie daje mi spokoju)?

Re: Przepis na zacier z ryżu

: środa, 30 gru 2009, 08:54
autor: kwachu
Witam.
Koledzy ,jest metoda która pozwala scukrzać zacier ryżowy bez użycia koji .
I jeśli naprawdę ktoś chce to może przecież scukrzać rozgotowany ryż słodem.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: niedziela, 3 sty 2010, 12:37
autor: Turtle
koji spokojnie się dają rozmnażać :)
traktujesz nimi porcję ryżu, czekasz aż dojrzeją, dorzucasz pewna porcję parowanego czystego ryżu, ponownie czekasz - z części robisz własne sake a pozostałą cześć jak na początku albo do lodówki.. słyszałem, że można miesiącami w pewnych odpowiednich warunkach przechowywać.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: sobota, 27 lut 2010, 20:39
autor: Coorp.pl
Wódkę na... nastawie (?) ryżowym piłem kilka razy i rzeczywiście jest superancka. Właśnie naszła mnie chęć na taką i znalazłszy przepis na
zacząłem szukać tu na Forum Bimbranum. Przepis nastawu z w/w www:

-2 kg ryżu
-8 l wody
-2,5 kg cukru
-10 g kwasu cytrynowego
-3 g pożywki


Ryż (2kg), cukier (1,5kg), kwasek cytrynowy (10gr), rozdrobnione rodzynki (200gr) zalewamy wrzącą wodą (5l). Po ostygnięciu do temp. poniżej 27°C dodajemy uprzednio przygotowany zaczyn z drożdży oraz pożywkę i zlewamy do balonu. Po 3-4 dniach dodajemy 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody, po około 2 tygodniach fermentacji oddzielamy ryż od cieczy, odrzucamy go a resztę cieczy zlewamy do balonu i uzupełniamy chłodną wodą do 10l

Swoją drogą spróbuję, się dowiedzieć, jak była robiona gorzałka, którą kiedyś piłem. Może mój guru od swojego guru się dowie?

Co do samego ryżu, to uważam, że zacieru nam się prawdziwego nie uda zrobić, bo to zboże u nas nie rośnie a ziarno u nas dostępne, nawet to niełuskane już chyba się nie nadaje. Przecież ono nie wykiełkuje? Nie chcę siać popeliny, ale chyba jednak pozostaje na do zrobienia nastaw. Po niedzieli robię taki. Po najbliższej niedzieli, a przed kolejną ;)

Re: Przepis na zacier z ryżu

: niedziela, 6 cze 2010, 20:25
autor: jpalikot
jouu pisze:Tego to nawet najstarsi Indianie nie znają...;p

A to za sprawą pewnych ch... zarodników pleśni kropidlaka, które są potrzebne do przerobienia skrobi ryżowej w cukier, żeby drożdże mogły sobie go wsunąć... ;/ Sprawa nie jest tak prosta jak z zbożowym zacierem. :cry: W domowych warunkach z ryżu możesz zrobić sobie winko "sake".
Zaraz zaraz, przecież sake jest wytwarzana w Japonii od kilkuset lat i na pewno 100, 200 czy 300 lat temu Japończycy nie dysponowali specjalnymi laboratoriami do hodowli wyselekcjonowanych odmian pleśni. Podejrzewam, że dawniej było tam wiele takich sytuacji, gdzie ktoś zapomniał (na odpowiednio długi czas) o pozostawionym rozgotowanym ryżu w jakimś przykrytym naczyniu i przypadkowo dostały się tam z powietrza pleśnie i drożdże i wywołały fermentację....
Mi się gdzieś obiło o uszy, że rozgotowana masa po ochłodzeniu do temperatury pokojowej jest zadawana drożdżami i kulturami kropidlaka, a następnie nasycana powietrzem aby ułatwić rozmnożenie się grzyba. Ponoć po 24 godzinach ma się rozpocząć fermentacja.
Tak czy owak i tak bym tego nie pił bo podobno pleśnie są niezdrowe.
Jak znacie jakiegoś biegłego w japońskim to niech przeszuka ich wikipedię pod hasłem sake i może rozwiąże ostatecznie problem.
Cześć

Re: Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 7 cze 2010, 13:39
autor: Kucyk
Kolego Palikot, w dziale winiarskim nasz ekspert - Kolega Kwachu - popełnił kilka wykładów dla początkujących w temacie uzyskania sake i pochodnych win, czyli o scukrzaniu skrobi ryżowej za pomocą enzymów wytwarzanych przez pędzlaki. Zachęcam do lektury tematu: http://alkohole-domowe.com/forum/sake-t45.html
jpalikot pisze:Tak czy owak i tak bym tego nie pił bo podobno pleśnie są niezdrowe.
Szczególnie po destylacji... 8-)

Re: Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 7 cze 2010, 14:53
autor: Zygmunt
Hy, z tym powietrzem to zależy trochę od geografii- u nas jak zostawisz mleko na parapecie otrzymasz mleko kwaśne, a na Bałkanach- jogurt. Po prostu różne bakterie latają tam i u nas...

Re: Przepis na zacier z ryżu

: niedziela, 4 lip 2010, 11:02
autor: torgen
Sorki, ktoś tu zadał takie pytanie: czy ryż do nastawu musi być ugotowany? Mnie się wydaje, że nie, ale może się mylę? Ile ma to stać, z tą 1/10 kostki drożdży?
pozdr

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 23 lip 2010, 14:37
autor: torgen
Ok sam sobie odpowiem :))
2 tygodnie stania , drozdze przerabiają piknie :) wyszło 87% po drugim razie, ryz surowy :)

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 10 gru 2010, 11:35
autor: wrzossek.m
Witam!
Mam pewne pytanko gdyż nastawiłem jakiś czas temu owy przepis z ryżu, cukru i rodzynek i niedługo będę przepuszczał przez sprzęcik tylko teraz nie jestem pewien jak najlepiej przepuścić? Czy puścić przez kolumnę z wypełnieniem czy bez wypełnienia? Czy z włączonym refluksem czy bez refluksu? Jak radzicie?


ps: Próbowałem znaleźć na forum coś na ten temat ale nie doczytałem nigdzie tego jeśłi jest gdzieś to poruszone to sorki za zawracanie głowy ;)

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 10 gru 2010, 15:43
autor: Zygmunt
"Wino" typu ryż, cukier i rodzynki bardziej bukietem przypominać będzie grunwald, więc koniaku nie ma co z tego robić. Refluks, wypełnienie i dawaj na spirytus...

Re: Przepis na zacier z ryżu

: sobota, 11 gru 2010, 10:06
autor: wrzossek.m
Dzięki Zygmunt za podpowiedź ;)
pozdrawiam

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 5 wrz 2014, 13:02
autor: przemek.w
Witam
Podpinam się do tematu zaiste będę robił mój pierwszy nastaw z ryżu. Mam
takie pytanie kupiłem drożdży z allegro dwie paczki niby wydajność jednej
jest na 100l do tego 4 paczki pożywki. Mam 25 kg cukry 20kg ryżu te 25 kg
cukru rozpuszczę w 80 l wody . Teraz moje pytanie wrzucić calą paczkę
drożdży i ile pożywki do tego tworu? Pytam żeby nie miec rewolucji jak z
moim ostatnim tworem śliwkowym.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 5 wrz 2014, 14:00
autor: Wald
Jak jakaś wróżka podpowie co to za drożdże i jaka pożywka, to może ktoś pokusi się o odpowiedź.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 5 wrz 2014, 14:07
autor: przemek.w
Drożdże gorzelnicze MAXX BIG PACK na 100L /NR 2042. Pożywka dla drożdży winiarskich biowin. 1g pożywki na 2-25litra.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: poniedziałek, 8 wrz 2014, 16:06
autor: Pretender
Pożywkę odpuść, już jest w paczce z drożdżami.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 31 paź 2014, 17:06
autor: Sipo
Winko z ryżu robię od dawna, mam przepis od jednego Chińczyka z którym studiowałem. Nastawiłem dzisiaj baniak z przeznaczeniem na rurki, zobaczę jak wyjdzie, ale skoro winko jest ok to dlaczego destylat miałby być zły? Największą zaletą ryżu jest jego cena, inne produkty wchodzące w skład też są tanie, nastaw na 30l: 5kg ryż, 1kg rodzynki, 1kg banany, 6kg cukier, 5 cytryn, imbir do smaku jak kto lubi (ja daję dużo, kawałek wielkości dłoni). + przyprawy: pieprz, ziele angielskie itp. Cena za całość to około 50zl. Za dwa tygodnie powiem jak wyszło.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 31 paź 2014, 18:15
autor: klodek4
Wino w 2 tygodnie??????
Jakich drożdży do tego używasz?????

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 31 paź 2014, 18:42
autor: Sipo
:) Drożdze aktywne ale... wino trzymam przed 1-wszym obciągiem 6 tygodni. Jako nastaw na psotę 2 tygodnie wystarczy, powinno mieć około 10%.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: piątek, 31 paź 2014, 21:51
autor: olo 69
Robiłem prawdziwy zacier z ryżu. Ryż surowy zmieliłem w śrutowniku. Następnie zacierałem normalnie enzymami jak zaciera się zwykłe zboże. Ryż zaciera się bardzo dobrze. Scukrzenie też bardzo dobre.
Ale niestety po przedestylowaniu na pot stillu, nie wyczuwa się nic smaku surowca. Jedynie czuć lekko bimbrowate posmaki.
Podejrzewam, że z tego surowca może wyjść ciekawa w smaku wódka czysta. Kiedyś na pewno to sprawdzę.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: wtorek, 16 gru 2014, 01:26
autor: Kamal
Biały ryż nie daje duże aromatu. Co innego brązowy, który ma delikatny posmak zbożowy.

Re: Przepis na zacier z ryżu

: wtorek, 16 gru 2014, 10:28
autor: olo 69
Jeśli chce się uzyskać posmak zbożowy to lepiej kupić zboże, które jest trzy razy tańsze od ryżu i z tego zrobić zacier.
Destylat z ryżu białego wyszedł bardzo delikatny w smaku i dlatego podejrzewam, że ta delikatność, może być dobra dla stworzenia bardzo miękkiej w piciu wódki czystej.