Strona 1 z 1

nastaw nie fermentuje :(

: czwartek, 5 sie 2010, 11:03
autor: Klaudia87
Jakies 4 tygodnie temu zdecydowałam sie na zrobienie wina z czarnej porzeczki. Na początek dałam półtora wiadra porzeczek i 8 kg cukru po tygodniu zalałam to 20 litrami wody z dodatkiem 5 kg cukru i dałam pożywkę, jednak nie dawałam drożdży. Od zalania owoców minęło 3 tygodnie i nie widać, żeby coś się działo. Jedynie lekko podniosła się woda w rurce. Czy mogę na tym etapie dodać drożdże czy poczekac MOŻE COŚ Z TEGO BĘDZIE ???

[mod] "poRZeczka", nie "pożeczka" na miłość boską! /poprawione

Re: nastaw nie fermentuje :(

: czwartek, 5 sie 2010, 12:56
autor: Zygmunt
Jeżeli nie przejęły Ci tego bakterie, to prawdopodobnie jakaś tam minimalna fermentacja na dzikusach zachodzi. Dodaj drożdże, a na drugi raz przeczytaj, zanim zmarnujesz tyle owoców...

Re: nastaw nie fermentuje :(

: czwartek, 5 sie 2010, 16:32
autor: Klaudia87
Zygmunt pisze:Jeżeli nie przejęły Ci tego bakterie, to prawdopodobnie jakaś tam minimalna fermentacja na dzikusach zachodzi. Dodaj drożdże, a na drugi raz przeczytaj, zanim zmarnujesz tyle owoców...
Ile drożdży powinnam dodac???

Re: nastaw nie fermentuje :(

: czwartek, 5 sie 2010, 17:04
autor: Zygmunt
Jedna saszetka (~7g) aktywnych winiarskich Bayanusów z Biowinu powinna wystarczyć. Nie zapomnij o pożywce (dawkowanie na opakowaniu).

Re: nastaw nie fermentuje :(

: czwartek, 5 sie 2010, 17:35
autor: rozrywek
Klaudio a nic ci tam nie gnije i pleśnieje? jeśli tak to zbierz syf i dawaj drożdzaki, należało to dodać od razu, zaopatrz się w cukromierz(8zł) i nie zapomnij o rurce fermentacyjnej aby był w niej płyn.

Re: nastaw nie fermentuje :(

: czwartek, 5 sie 2010, 19:53
autor: Maciej_K
Heeeeloooł?! Ludzie, widzicie i nie mówicie? 13 kg cukru na 20 litrów wody? Razem z porzeczkami (które też mają cukier!), wyszło pewnie ze 30 litrów nastawu. Cukromierz pewnie by się do kartki nie zanurzył. To nie miało prawa ruszyć, a co dopiero pracować...

Gdybyś, Klaudio, zmiksowała te porzeczki i zalała 20 litrami wody z rozpuszczonymi weń ok. 6kg cukru (tylko 6kg dodanej całości cukru!), byłoby świetnie. Teraz proponuję nastaw rozcieńczyć, dodając ze dwadzieścia (dwadzieścia-kilka) litrów wody (dopełnić do ok. 45-50 litrów nastawu; tak, na 13 kg cukru trzeba 52 litry wody minus "nienasycony" sok porzeczkowy). W dokładnym ustaleniu ilości pomoże ci cukromierz. Dodając wodę, wycyrkluj na 20-22Blg. Dopiero wtedy zadaj nastaw drożdżami. Czy to będzie jeszcze wino z porzeczek, czy nastaw cukrowy zalatujący porzeczkami - nie wiem, ale wyjścia innego nie widzę.

Re: nastaw nie fermentuje :(

: piątek, 6 sie 2010, 14:00
autor: pokrec
No, tak... Mój sąsiad zawsze powtarzał, że zanim się za cokolwiek wziął, to czytał książki. Nawet, jak mu się wydawało, że wie wszystko. Efekt był taki, ze choć budowlaniec, nie rolnik, to zawsze miał plony 2 - 3 razy wyższe niż reszta wsi.
Zrób, jak Ci radzi Maciej K i zobacz, co będzie. Gdybys miała aparaturke do psocenia, to wyszłaby cienka brandy porzeczkowa. A tak - jak dostaniesz wino cukrowe zalatujące porzeczkami w najlepszym razie.
pamiętaj o regule kciuka: nastaw na wino nie powinien zawierac więcej jak 20 blg cukru (z grubsza 20% wagowo). A lepiej 13 - 15% i resztę cukru w postaci syropu dodać po kilku dniach, jak się nastaw rozpędzi. I najlepiej, na wino, fermentowac wyciśnięty w prasie (w ostateczności w sokowniku parowym) sok, rozcieńczony wodą i dosłodzony odpowiednio WG. PRZEPISU z ksiązki (z przepisami internetowymi radzę uważać). Wino wychodzi świetnie, ale trzeba się przepisu trzymać i nie racjonalizowac procesu - zrobić dobre wino to sztuka (cierpliwości) większa niż napsocenie dobrej sliwowicy.
Bo zacier - nastaw może być paskudna w smaku berbeluchą, wino musi być bez zarzutu.

Re: nastaw nie fermentuje :(

: sobota, 7 sie 2010, 13:28
autor: rozrywek
Jezusicku Macieju!!! Faktycznie każdy przeoczył ilości, ja przegapiłem te pierwsze 8kg, ilość owoców ilość wody i 5kg cukru mi się w miarę zgadzała, w innym przypadku zamiast drożdzy to tylko dosypać wiadro porzeczek i żelfix, dzemix albo coś. Pozdrawiam

Re: nastaw nie fermentuje :(

: sobota, 4 wrz 2010, 23:29
autor: Rudolf
Ja u stryja popełniłem błąd...
wsypałem wodorowęglan sodu zmieszany z mąką...
spieniło się troszkę ale dało się to uratować.

Re: nastaw nie fermentuje :(

: niedziela, 5 wrz 2010, 12:47
autor: jajek12
Witam.
Zdecydowanie za duuuuużo cukru!. Ja nastawiam(max) 170 g cukru/ litr moszczu. Nigdy nie miałem problemów i oczywiście drożdże do wina. Wczoraj otworzyłem buteleczkę wina z jeżyn 2007r. Pycha. I.....najpierw teoria potem praktyka.
Pozdro. jajek12

Re: nastaw nie fermentuje :(

: poniedziałek, 6 wrz 2010, 17:56
autor: Klaudia87
Wszystko jest ok. Dałam drożdże. Nie bąbelkowało, bo korek był stary. Kupiłam nowy i bąbluje, aż miło. Dziękuje wszystkim za rady, a co do ilości cukru ;/ to zobaczymy co z tego wyjdzie Pozdrawiam