Strona 1 z 1

Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: środa, 15 lut 2017, 22:14
autor: Slodziaksos
Nastawione w sobotę o godzinie 20
Temperatura startu 28 stopni w beczce
Blg startowe około 27
Temperatura otoczenia 2,6 stopnie( dwa przecinek sześćdziesiątych) Pomieszczenie nieogrzewana a jest zima.
W niedzielę o 22 było 12-13 blg mierzone w podwyższonej temperaturze i nieodgazowanym.
Temperatura w beczce 32,2.
Temperatura otoczenia 5,6 ( drożdże podniosły temperaturę.
W poniedziałek rano około 6 blg wynosiło około 7 a temperatura spadła do 31
W poniedziałek około godziny 16 blg wynosił około 2 i temperatura 28 stopni
Dodałem 10 kg cukru rozrobione w około 6-7 litrach wody.
Blg poszło na 7-8
We wtorek rano było 5 blg i temperatura 25.7
Fermentacja prawie ustała :(
Poczekałem do wieczora i ponieważ nie widać było poprawy włączyłem wentylatorek z nawiewem skierowanym na beką.
Powoli zaczęła rosnąć temperatura w beczce.
Środa godzina 21 z kawałkiem. Temperatura w beczce 27,6 i -2 blg ( minus 2blg)
Wyłączyłem wentylator. Zobaczę co się będzie działo.


Start był w zimnym pomieszczeniu i dlatego po zadaniu drożdży beczkę okryłem starą kołdrą.
Samego startu pracy drożdży nie zaobserwowałem ale widziałem jego ślady na deklu przykrywającym beczkę. Duże dość rzadkie bąble.
Rano w niedzielę była już biała bardzo gęsta piana o grubości około 1,5-2 cm
W kolejnych dniach piany powoli ubywało aż do momentu gdy z powodu niskiej temperatury praca ustała i piana znikła .
Po podgrzaniu piana wróciła ale bardzo nikła około 1 mm.

Wszystkie pomiary blg robione w beczce bez odgazowywania i w aktualnej dla danego momentu.

Zapach podczas pracy.
Pierwszego dnia zapach taniego szampana a wyraźną ale nie uciążliwą nutą zapachu drożdży.
W poniedziałek podobnie z tym że te kilkanaście godzin w zamkniętym pomieszczeniu spowodowało nagromadzenie potężnej ilości co2 wymieszanego z zapachem szampana i niewątpliwie alkoholu. Bardzo ciężko się tym oddychało i trzeba było wietrzyć .
Kolejne di przynosiły bardzo szybki zanik zapachu.
Myślę że są jeszcze mniej zapachoprodukcyjne niż Black Label turbo 14%
Co do produktu to jeszcze nie jestem w stanie nic powiedzieć gdyż to dopiero przyszłość.

Miejsce zakupu : http://hembryggning.se/turbojast-turbo- ... 10-kg.html
Oczywiście wysyłają do Pl. :)

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: środa, 15 lut 2017, 23:23
autor: Zbynek80
Jakbyś to nastawił z takim blg i tep startową w pomieszczeniu ok 20*C to byś miał "po ptokach" bo byś przegrzał zastaw. 27blg to najwyższe mi znane blg startowe a ty jeszcze dowaliłeś 10 kg ? To o jakiej pojemności miałeś ten nastaw ? I tak już wiele z tych 10kg pewnie nie zostało przerobione, szkoda cukru.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: środa, 15 lut 2017, 23:26
autor: Slodziaksos
Pewnie powietrze teraz żrą i pierdzą bo tak gazuje w beczce.
Zaś Zbynek swoje gadki wstawia.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: środa, 15 lut 2017, 23:46
autor: herbata666
Zbynek zależy na czym, jeżeli na glukozie to raczej na pewno nie, ja odpalałem glukozę z temp. startu na poziomie 35C beczka 220l BLG 30 i grzybki dawały radę, przy tak dużym Blg nawet trzeba je dogrzewać pod koniec żeby dofermentowały, a zapomniałem napisać tem. pomieszczenia 17C. Fermentacja trwała około 10 dni, gdzie w beczce o Blg startowym na poziomie 25, na zejście do -4 potrzeba raptem max 5 dni. Wiadomo że wysoka temperatura oraz bardzo duże stężenie powoduje więcej śmieci w nastawie, no ale coś za coś więcej urobku i więcej przedgon lub mniej urobku i czystszy destylat.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: środa, 15 lut 2017, 23:57
autor: Zbynek80
Pisze o cukrze to miałem na myśli cukrówki, na glukozie nigdy nie robiłem to nie wiem. Mnie cukrówki w maju na MS 27blg temp startowa 20, otoczenia 23-24 się przegrzały poszły ponad 35*C, obecnie nastawiałem na MS 25blg 25*C otoczenie 20*C i nastawy poszły na 31-32*C

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: czwartek, 16 lut 2017, 09:46
autor: herbata666
Jedno i drugie to cukier tylko jeden prosty a drugi złożony.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: czwartek, 16 lut 2017, 12:24
autor: gadaka
Cena przy zakupie 10 kg bliska cenie BL, ciekawe jak z jakością :)
Ile cukru dałeś łącznie?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: czwartek, 16 lut 2017, 20:28
autor: Slodziaksos
gadaka pisze:Cena przy zakupie 10 kg bliska cenie BL, ciekawe jak z jakością :)
Ile cukru dałeś łącznie?
Cena drożdży w tej ilości jest spoko. Przesyłka do Pl też nie jest strasznie droga
Cukru dałem 56 kg plus te 10 kg co dołożyłem potem. Ogólnie jest 180 litrów w beczce

Dziś jest min 3blg w nieodgazowanym.
Myślę że jutro będzie minus 4 blg :)
Na chwilę obecną zapach niezauważalny.
Zdecydowanie powinny się sprawdzić w bloku :P

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: czwartek, 16 lut 2017, 22:05
autor: Zbynek80
To dowaliłeś jakieś 32 blg nieźle, ciekawe ile z tego przerobi. Co z tego, że będziesz miał -4, i tak będzie sporo nieprzerobionego cukru bo z 25blg miałbyś już z -5.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: niedziela, 19 lut 2017, 14:18
autor: Slodziaksos
Podsumowanie.
Fermentacja ustała z czwartku na piątek.
W piątek rano pokazywało 4-5 blg na minusie w temperaturze 15 stopni .
Kolejnego dnia wyraźnie sie rozpoczęło klarowanie samoistne

W niedziele wylądowała ciecz w maszynie
Z jednej produkcji na kegu 50 litrów wyszło:
-0.5 przedgonów
-9,1 czystego
-1,5 pogonów około 70-cio procentowych.

Czyli około 1.8 litra więcej niż z black label.

Podsumowując.
Warto. :)

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 00:16
autor: gadaka
A jak z jakością spirytusu w porównaniu do BL?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 01:50
autor: PółCzłowiekPółLitra
@Slodziaksos Oni piszą o 18 %, a Tobie wyszło 21 ? Może ktoś jeszcze potwierdzić te rewelacje, ewentualnie istniałaby możliwość odkupienia od ciebie jakiejś porcji aby samemu się przekonać bez potrzeby zakupu 10 kg? Nikt tego w Polsce nie rozprowadza?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 03:03
autor: Zbynek80
No to Ci powiem, że wydajność niesamowita. Aż nie chce mi się wierzyć, że przeżarły 32blg. Bo zakładając, że wlewasz ok 45L czyli 1/4 cukru który wpakowałeś 16,5kg licząc taką super wydajność 0,6l/kg do samego końca to ok 10L a tobie wyszło 11 co prawda końcówka słabsza ? To chyba wyssałeś do samego końca i musiało cały cukier przerobić. Takiego czegoś jeszcze chyba nikt na tym forum nie dokonał.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 06:49
autor: Slodziaksos
Tam pisze 18-21%. No i raczej było 47 litrów w kegu niż 45.

Mod.
Jest napisane.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 06:52
autor: golec269
Witaj Slodziaksos. A ile dałeś drożdży na te 66kg cukru bo się nie do czytałem?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 08:12
autor: mariusz19029
Slodziakos, napisz przede wszystkim coś o swoim sprzęcie i metodzie rektyfikacji. Mierzyles moc gonu? Jest w granicach 96%?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 08:19
autor: Slodziaksos
@golec269

Tu jest ich minus. W przepisie jest 5,4 grama na litr.
Dałem 900 gram. Troszkę mniej niż zalecane.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 14:34
autor: golec269
Ja dawałem 1,5g/L BL i po trzech tygodniach -3blg. Zatem te grzybki nie dla mnie. A może spróbujesz zmniejszyć dawkę i mile Cię zaskoczą? Gdybym posiadał tak bym zrobił. Ale dzięki za obszerną relację.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 14:56
autor: Zbynek80
Które nie dla Ciebie ? Może trzeba dać więcej, ja jak sypałem 200g na 60L nastawu 25blg to mi zjeżdżało na -5 w 4 doby

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 15:03
autor: golec269
Cześć Zbyszek. Te nowe bo za dużo ich trzeba dawać. BL jak wystartują z wyższej temperatury to skrócę czas do dwóch tygodni. Ja szukam równowagi między czasem a wydajnością drożdży.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 20 lut 2017, 20:21
autor: Slodziaksos
Ok.
Odpowiedzi czas:

Półczłowiekpółlitra
Co do drożdży to Ci nie pomogę bo nie mieszkam w Pl i rzadko tam bywam.
https://zapodaj.net/dbacea96aa04c.jpg.html

Mariusz19029
Mam kolumnę 76 z buforem na kegu 50 l i ufem od Herbaty z grzałkami 3x2kw
Proces standardowy. Rozgrzewanie, 3 x zalanie, godzina stabilizacji , odbiór z temperatury dnia plus 0.6 stopnia do odcięcia przez ez. Pod koniec jak temperatura zaczyna szybko sie podnosić zamykam odbiór do ustabilizowania się i ponowne otwarcie na mniejszym tempie odbioru. Tak dwa do trzech razy a potem reszta w pogony. Oczywiście po drodze przedgony opuszczają kolumnę :)
W uzyskanym płynie jest 96% :D
https://zapodaj.net/e8d64c706ea7c.jpg.html

Gadaka. Ciężko mi porównywać na chwilę obecną produkt z jednych i drugich drożdży bo zawsze przepuszczam dwa razy a te nowe mam dopiero po jednym razie. Tym nie mniej wydaje mi się że zapach produktu z nowych jest delikatniejszy. ( podkreślam wydaje mi się ).



I małe podsumowanie..
Wiem że wydajność jest bardzo duża. Niewątpliwie mnie to cieszy.
Nie było moim zamiarem z kimkolwiek wchodzić w jakiekolwiek spory co do produkcji i jej efektów.
Chciałem zaprezentować jedynie nowe drożdże które jeszcze tu się nie pojawiły. Niewątpliwie są droższe w użyciu ze względu na ilość na litr jaką producent sugeruje.
Gdy pojawi sie więcej ciepła w przyrodzie spróbuję zastosować mniejszą dawkę. Ale na razie będzie jak przykazał twórca drożdży bo jest zimno i nie chcę zużywać więcej prądu niż muszę :P

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: wtorek, 21 mar 2017, 00:33
autor: gadaka
@Slodziaksos
Udało Ci się przepuścić drugi raz?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: wtorek, 21 mar 2017, 05:17
autor: rozrywek
Nie neguje uzysku, ale sprawdź alkoholomierz, tak dla pewności.

Jeśli zamierzałeś dosypywać i tak cukru, mogłeś startować z niższym BLG, grzybki by ruszyły o wiele szybciej.

Ale tak naprawdę niepokoi mnie temperatura nastawu oraz otoczenia. W normalnych temperaturowych warunkach jakie stosujemy (15-20stopni Celsjusza), na logikę, nastaw powinien się zagotować.
Przy tak drastycznie niskiej temperaturze otoczenia, potrafiły utrzymać dobrą temperaturę fermentacji, aż zbyt dobrą, można by rzec.
Grzeją ostro, za ostro, tak mi się przynajmniej wydaje.

Proponuje zatem prosty eksperyment: Odlanie części następnego nastawu np do 5L baniaka po wodzie mineralnej i przeniesienie do temperatury pokojowej, jak się ugotuje, to wlejesz z powrotem do beczki, straty nie będzie :)
Grzybki same w sobie są dosyć interesujące, ale zastanawia mnie ekstremalna tolerancja na wszelkie warunki, które normalnie by je ubiły.
Następną sprawą jest dobra ocena organoleptyczna po drugim pędzie.
Osobiście to nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek Turbo, niemniej jednak, jestem ciekaw twojej subiektywnej opinii.
Pozdrawiam serdecznie i niecierpliwością czekamy na opis twoich wrażeń. :ok:

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: czwartek, 4 maja 2017, 23:40
autor: kolpaw
Dziś przyszły drożdże i dziś poszedł w ruch nastaw 35kg cukru i 120l wody i około 750g drożdży (zrobiłem zgodnie z instrukcja z paczki). Od siebie dodałem dwie łyżki kwasku. Drożdże zadałem w temperaturze 30 stopni przy temperaturze otoczenia około 10stopni, beczka 220litrow niczym nie ocieplana.

Dam znać po weekendzie jak sobie radzi, liczę ze w przyszły weekend pójdzie na rurki i sprawdzę wydajność.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: piątek, 5 maja 2017, 01:19
autor: Zbynek80
Ten kwasek to już nie potrzebny w bo nich jest pożywek do oporu. No i ciekaw jestem jak to pójdzie temperaturowo

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: piątek, 5 maja 2017, 06:56
autor: radius
Kwasek to nie pożywka i nie po to się go dodaje. Chodzi o obniżenie Ph nastawu aby drożdże miały łatwiej.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: piątek, 5 maja 2017, 15:23
autor: kolpaw
Drożdże maja się najlepiej w pH kwaśnym między 4,5 a 6,5 a jak wiadomo cukier jest zasadowy pH okolo 7,5 do nawet 7,9 co razem z woda o pH tez koło 7 tworzy niezbyt korzystne warunki dla drożdży dlatego dodajemy kwasek.

W zacierach zbożowych dodajemy kwasek dla polepszenia efektywności enzymów co również polepsza warunki dla drożdży. Tyle w temacie.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: piątek, 5 maja 2017, 16:44
autor: Zbynek80
Wiem po co kwasek ale mówiąc pożywki to już był skrót myślowy, że to co potrzebne już jest w paczce, chyba, że się mylę.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: niedziela, 7 maja 2017, 00:32
autor: kolpaw
Dosyć duży skrót myślowy bo próbowałem organoleptycznie tych drożdży i żadnego kwaśnego smaku w nich nie czułem tym bardziej ze skład nie potwierdza tej tezy.

W małych nastawach nigdy kwasku nie dodaje ale powyżej 100 litrów zawsze chociaż trochę zakwaszam nastawy czy zaciery.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: niedziela, 7 maja 2017, 20:24
autor: olo 69
Można zakwaszać ale po co? Sprawdźcie ph zacieru jak też nastawu w 1-2 dniu fermentacji, oczywiście takiego bez zakwaszania.
Ewentualnie na koniec fermentacji. U mnie zawsze mają niskie ph.
Może u innych jest inaczej. U mnie bez kwasku szybciej kończy się fermentacja. Tak jakby drożdże miały o dziwo "łatwiej"

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: niedziela, 7 maja 2017, 23:50
autor: McPi
Jakie jest u Ciebie ph startowe?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 8 maja 2017, 06:08
autor: radius
@olo69, zauważ, że mowa jest o nastawie cukrowym i wg mnie taki nastaw trochę inaczej się "zakwasza" niż zacier zbożowy, który już od zastartowania fermentacji zaczyna zmieniać swoje Ph i to dość szybko a po jej zakończeniu jest wyraźnie w smaku kwaśno-wytrawny.
Cukrówka po skończeniu fermentacji jest raczej gorzko-wytrawna, więc może przy nastawie cukrowym warto zakwasić środowisko dla lepszej pracy drożdży? Osobiście nigdy cukrówek nie zakwaszałem i nie mierzyłem Ph ale w tym tygodniu będę robił mały nastaw, więc nie omieszkam sprawdzić ;)

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: poniedziałek, 8 maja 2017, 10:02
autor: olo 69
@radius
Zmierz ph nastawu po zadaniu drożdży oraz na koniec fermentacji. U mnie mimo, że robię podwójne nastawy na jednej paczce drożdży, nastaw po wsypaniu drożdży jest już dostatecznie kwaśny. Nie pamiętam dokładnie, ale na starcie ma około 5,5 ph. A na koniec fermentacji ph 4. Dlatego właśnie przestałem dodawać kwasu zarówno do cukrówek jak i zbożówek.

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: wtorek, 9 maja 2017, 00:35
autor: herbata666
kolpaw pisze:Dziś przyszły drożdże i dziś poszedł w ruch nastaw 35kg cukru i 120l wody i około 750g drożdży (zrobiłem zgodnie z instrukcja z paczki). Od siebie dodałem dwie łyżki kwasku. Drożdże zadałem w temperaturze 30 stopni przy temperaturze otoczenia około 10stopni, beczka 220litrow niczym nie ocieplana.

Dam znać po weekendzie jak sobie radzi, liczę ze w przyszły weekend pójdzie na rurki i sprawdzę wydajność.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cześć i jak grzybki, chyba pozytywnie ??.

Ja od jakiegoś czasu tylko ich używam, dość rzadko bo pracy dużo i czasu nie ma.
Testowane i sprawdzone proporcje przez kilku kolegów :
65kg cukru
160l wody
temperatura. startu 24C
temperatura otoczenia około 16-17C (jeżeli większa to trzeba kontrolować temperaturę beczki, szczególnie pod koniec 2 doby kiedy jest epicentrum, spokojnie można czekać z chłodzeniem do 33-34C).
grzybki 1000gram
czas pracy na poziomie 5 dni
dnia szóstego -5blg
destylat bardzo podobny do BL

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: wtorek, 9 maja 2017, 00:59
autor: kolpaw
Jeszcze nie byłem na działce wiec nie wiem jaki jest etap, byłem na chwile drugiego dnia i wszystko pięknie chodziło. W sobotę dam znać jak grzybki i efekt końcowy.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: wtorek, 9 maja 2017, 05:06
autor: McPi
Slodziaksos pisze: Gdy pojawi sie więcej ciepła w przyrodzie spróbuję zastosować mniejszą dawkę.
Robiłeś już nastaw z pomniejszoną ilością grzybów? Jeśli tak, to o ile dałeś mniej, i czy podołały zadaniu?

Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: środa, 10 maja 2017, 09:44
autor: Slodziaksos
McPi pisze: Robiłeś już nastaw z pomniejszoną ilością grzybów? Jeśli tak, to o ile dałeś mniej, i czy podołały zadaniu?
Nie robiłem.
Pogoda nie dopisuje. Właśnie pada białe z deszczem a temperatury są około zerowe. Więc na razie cisza w temacie.

Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

: sobota, 13 maja 2017, 11:41
autor: kolpaw
Obrazek

Nastaw z ujemnym blg, ładnie pachnie szampanem i jest mocno gazowany. Cześć dziś przepuszczę a cześć dostanie turboklaru i pójdzie na rurki później.

Edit: około 40 l wsadu, odbierałem z pogonami do skoku na 10 polce. Wszystkiego razem zebrałem około 6,5l (z przedgonem).


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk