Strona 1 z 1

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: poniedziałek, 10 kwie 2017, 14:34
autor: wiking
Wszystkie moje stare zakwasy poumierały śmiercią naturalną przez moje zaniedbanie :angry: . Teraźniejszy ma dopiero pół roku i jest tak porąbany, że wystarczy, aby mnie zobaczył z łyżką mąki, to sam ze słoika wyłazi, wszystko zbierze i czystą łyżkę zostawia :o . Chleb rośnie na nim jak przyrodzenie w rączkach kobiety :ok: .

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: poniedziałek, 10 kwie 2017, 16:45
autor: sargas
Taj_pan pisze:Ciekawa propozycja z tym młynem, Szkoda tylko, że trzeba aż tonę zamówić.
Nie trzeba ale wtedy tylko masz pewność że dostałeś mąkę ze swojego zboża :)
Taj_pan pisze:Ja do jednego wypieku używam często 3 rodzajów mąki, to już się robią z tego 3 tony, trzeba chyba jakiś magazyn wynająć. Piekę raz w tygodniu 3 bochenki, zużywam 1,5 kg mąki, czyli 3 tony wystarczy na 2000 wypieków, czyli na ok 38 lat w moim przypadku. Gdyby udało się zebrać grupę ludzi i każdy wziąłby po ok 30 - 50 kg to miałoby sens, skąd tylko wziąć 60 ludzi, którzy kupiliby mąkę.
Taj_pan pisze:Z jednej tony można zrobić 3 rodzaje mąk np 300 kg typ 2000 300 kg typ 720 i reszta np typ 450 akurat ilości dokładnie ci nie powiem to to młynarz musiał by się wypowiedzieć.
Taj_pan pisze:Udało mi się w zeszłym roku kupić mąkę prosto z małego młyna, chleb na takiej mące lepiej wyrastał i wydaje mi się, że był smaczniejszy. Ciasta też były lepsze i lepiej wyrośnięte.
Pomysł ogólnie godny uwagi, tylko trzeba dopracować szczegóły.
Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu :) tutaj podbija cenę to sporo.

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: poniedziałek, 10 kwie 2017, 21:31
autor: Taj_pan
Sargas napisał:
Czekam na propozycję mogę zrobić rozeznanie tylko koszty transportu :) tutaj podbija cenę to sporo.
Koszty wysyłki mogą okazać się wyższe niż cena mąki. Trzeba to skalkulować.

A dla miłośników domowego żurku.
Czas na zakwas na świąteczny żurek

4 łyżki z mąki razowej żytniej typ 2000
500 ml wody
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka zakwasu

Czosnek drobniutko posiekać i wymieszać ze wszystkimi składnikami wlać do słoja i odstawić w ciepłe miejsce na 3-5 dni

drgranatt pisze:Kiedyś do pieczenia chleba też kupowałem mąkę w sklepach i niestety nie za każdym razem chlebek wychodził.
Od pewnego czasu kupuję tylko w młynie i teraz nie mam z tym żadnego kłopotu.
Używam 3 rodzaje:
1. Pszenna chlebowa typ 750
2. Pszenna orkisz typ 630
3. Żytnia typ 720
oraz
od czasu do czasu pszenna i żytnia typ 1850-2000
Ja jak kupowałem mąkę z marketach, to zawsze miałem problemy, nie wspomnę już o tym czymś, szumnie nazywanym mąką co leży w stonce na palecie.
Panie z mojego sklepu zawsze starają się załatwić dobrą i świeżą mąkę, chyba zgodnie z hasłem " o klienta trzeba dbać" :D
Do mąki z młyna nie mam dostępu, więc muszę się zadowalać tym co mam.

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: sobota, 15 kwie 2017, 23:16
autor: sargas
Szkoda, że tak późno przepis dojrzałem. Ale przetestuję na pewno :)
Kolega zawsze coś dobrego wrzuci.

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: sobota, 29 kwie 2017, 17:45
autor: Troglo-B
Zrobiłem słowo w słowo, dzisiaj upiekłem i jest REWELACJA. :respect:
Nie wiem czy zostanie na jutro na śniadanie. :angry:

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: wtorek, 2 maja 2017, 19:09
autor: sargas
Ja odkąd dostałem zakwas od kolegi Taj_pan to leci jeden za drugim. O sklepowym zapomniałem. Trochę eksperymentuje z dodatkami a reszty nie zmieniam bo mi pasuje. Mój zakwas coraz lepszy i bardziej żarłoczny :)

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: środa, 3 paź 2018, 21:42
autor: Drupi
Witam. Zobaczcie co jest w kupnym chlebie, ile chemii : https://www.youtube.com/watch?v=qLrwGuvZs9U .

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: poniedziałek, 24 gru 2018, 11:24
autor: alicjakanon
Mam pytanko skąd wziąć dobry zakwas? Kiedyś wujek mnie poratował, a teraz mój chleb po prostu jest napompowany..

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: poniedziałek, 24 gru 2018, 16:07
autor: radius
Najlepiej zrobić samemu. Potrzebna jest tylko mąka żytnia pełnoziarnista i przegotowana woda ;)

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: poniedziałek, 24 gru 2018, 22:06
autor: alicjakanon
Hm właśnie samemu nie do końca wychodzi. Jakieś porady?

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: wtorek, 25 gru 2018, 04:36
autor: blue
Proszę https://youtu.be/Q5HZXHThF20

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Chleb na zakwasie i serwatce

: wtorek, 25 gru 2018, 23:50
autor: sargas
Jak ktoś potrzebuje zakwasu zapraszam na priv wyślę trochę pocztą.