Wino z soków domowych
: piątek, 14 sty 2011, 10:11
Wiatm wszystkich
Jestem nowym użytkownikiem forum, ale mam już na swoim koncie kilka mniej lub bardziej udanych win..
Ostatnio znalazłem w piwnicy 12 litrów soków.. Wszystko by było dobrze gdyby nie fakt ze większość z nich to soki truskawkowe i malinowe (w sumie jakieś 7-8 litrów). Reszta to pyszny soczek wiśniowy.
Ponieważ truskawki i maliny nie nadają się jako główny produkt na wino (mam na myśli ich wartość smakową), myślałem o dokupieniu kilku litrów soku z wiśni żeby zrobić wino przeważająco wiśniowe jedynie z dodatkiem malin i truskawek..
I tu pojawia się moje pytanie..
Czy lepiej kupić sok w kartonie czy kilka litrów syropu wiśniowego? A może wogle nie warto dokupować tylko skupażować i wlać do balona?
Jak myślicie ile litrów winiacza z tego wyjdzie?
Pozdrawiam!!
Jestem nowym użytkownikiem forum, ale mam już na swoim koncie kilka mniej lub bardziej udanych win..
Ostatnio znalazłem w piwnicy 12 litrów soków.. Wszystko by było dobrze gdyby nie fakt ze większość z nich to soki truskawkowe i malinowe (w sumie jakieś 7-8 litrów). Reszta to pyszny soczek wiśniowy.
Ponieważ truskawki i maliny nie nadają się jako główny produkt na wino (mam na myśli ich wartość smakową), myślałem o dokupieniu kilku litrów soku z wiśni żeby zrobić wino przeważająco wiśniowe jedynie z dodatkiem malin i truskawek..
I tu pojawia się moje pytanie..
Czy lepiej kupić sok w kartonie czy kilka litrów syropu wiśniowego? A może wogle nie warto dokupować tylko skupażować i wlać do balona?
Jak myślicie ile litrów winiacza z tego wyjdzie?
Pozdrawiam!!