Strona 1 z 1

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: niedziela, 18 sty 2009, 11:47
autor: mima
Witamy Cię!
Niestety podałeś za mało danych.
Napisz dokładnie, jak i z czego robisz zacie,r jak długo i w jakich warunkach fermentuje.
Co masz w kolumnie na wypełnieniu. O takie i nne pierdółki sa czscto ważne w tym hobby. ;) :D

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: niedziela, 18 sty 2009, 14:48
autor: Tomek z Bergen
Witam ,moj sprzet to Kega 30 litrow z wierza okolo 90 cm wypelniona czyms w rodzaju czysciwa ze stali nierdzewnej tzw gabki do czyszczenia przypalonych garnkow .sprzet przez producenta byl sprawdzony i jest ok, bo jeszcze wczoraj rozmawialem telefonicznie z gosciem i potwierdzil ze robil raz test na tym sprzecie i dobre wyszlo.Zacier robie w ten sposob ze do wody okolo 20 litrow dodaje 6 kg cukru i specjalne norweskie drozdze TURBO 24 cos w rodzaju naszej KOBRY, 6 dni to sobie stoi , burzliwe fermentuje i czuc podczas pedzenia kiszona kapuste a w ostatniej butelce bardziej jedzie ten przykry zapach . Wiec mamy okolo 3 mc na testy zeby doprazowac zacier i sprzet do nastepnego urlopu w kwietniu , bedziemy testowac rozne drozdze moze te gotowe taki posmak daja
pozdrawiam Tomek

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: niedziela, 18 sty 2009, 16:12
autor: mima
A czy odlewasz Metyl !, i oddzielasz osobno przedgon?

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: niedziela, 18 sty 2009, 21:23
autor: Tomek z Bergen
pierwsza setke wylewamy i robimy selekcje pierwszego wypustu ,drugiego wypustu i trzeciego .Jutro wstawiamy jeszcze raz z tych samych drozdzy tylko do Kegi wlejemy o 5 litrow mniej zacieru tak ze jutro sie odezwe pod wieczor i zdam relacje co i jak wyszlo czy dalej jest ten nieprzyjemny zapach

pozdrawiam Tomek

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: niedziela, 18 sty 2009, 22:13
autor: mima
No na pewno trzeba wnikliwie to przeanalizować.
Czekam na relację.

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: wtorek, 20 sty 2009, 21:49
autor: Tomek z Bergen
Witam ,dzis dopiero zrobilem KPN ,wczoraj zabraklo mi czasu i musze przyznac ze wyszedl
bez przykrgo zapach kiszonej kapusty ,do Kegi wlalismy 25 litrow zacieru czyli o 5 litrow mniej niz jej objetosc to spowodowalo przy grzalce 1.4kw ze zwiekszyla sie wieksza powierzchnia parowania zacieru tak przypuszczamy i ten zapach zostal w srodku , nie dostal sie do butelki .
Testujemy od dzis nowe drozdze, bedziemy je sprawdzac w przyszlym tygodniu robiac
KPN , po kupnej boli mnie glowa i portwel , 0,7kosztuje tutaj okolo 90zl i ma tylko 37%
to jest wodeczka dla studentow a nie dla prawdziwych meszczyzn. :D
Pozdrawiam Tomek

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: środa, 21 sty 2009, 00:44
autor: mima
Cieszę się że tym razem się udało, ale nie napisałeś jakie to drożdże będą testowane?
Acha! Bergen, może to troszke śmieszne, ale nie kojarze jakie to państwo? :D

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: czwartek, 22 sty 2009, 23:37
autor: Calyx
Tomek z Bergen pisze:...wychodzi lekki posmaczek kiszonej kapusty...
Witaj komputerowo-samochodowy kolego z Norwegii :)
Forum zasiedla juz Australia wiec i Bergen serdecznie powitac.

Odpowiem na pytanie pytaniem. Czy czasem nie uzyles
do fermentacji beczki, w ktorej wczesniej byla kiszona kapucha?
Slyszalem o problemach z zapachem ale tylko w przypadku
zle wyczyszczonych naczyn fermentacyjnych.

Pozdr. Calyx

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: piątek, 23 sty 2009, 17:37
autor: Tomek z Bergen
Witam witam bardzo serdecznie i widze ze kolega juz przeprowadzil wywiad srodowiskowy :D i wszystko juz wie :) .
Na szczescie uzywamy czystych naczyn do robienia zacieru , dwoch szklanych 30 litrowych
gasiorow ,czyste ze asz milo patrzec jak drozdze przerabiaja cukier na odpowiedni polskladnik do maszyny filtrujacej .Testujemy teraz szybkie drozdze o nazwie
DOBBEL TURBO i SAGA super atomik hurting gjear okolo 7 dni ma to stac, buzuje jak cholera :) zdam relacje po degustacji

pozdrawiam serdecznie Tomek

Re: Jak zrobic dobry bimber - pomocy!!

: piątek, 23 sty 2009, 19:28
autor: Calyx
Slyszalem o zapachu zgnilych jajek w destylacie.
Zwiazki siarki przechodzac z parami potrafia takim zapachem zepsuc psote.
Tu rozwiazaniem jest troche miedzi w wypelnieniu kolumny.
Zreszta mozna ratowac taka popsuta psote poprzez drugie gotowanie
i filtrowanie przez wegiel aktywny. Zapach kapusty zbil mnie jednak
z pantalyku :) i jedyne co mi przyszlo do glowy to naczynie fermentacyjne,
w ktorym byla wczesniej kiszona kapucha. Coz, strzal kula w plot.

Pozdrawiam :) Calyx