Strona 1 z 1

Nastaw nie ruszył

: czwartek, 17 mar 2016, 18:23
autor: gruchax_666
Dzień Dobry,
Nastaw mi nie ruszył. Po 24h nie ma śladu pracy. Nastawiłem 25l dżemów (z czego 15l jagód, truskawka 6L, wiśnia 3l, reszta to śliwka i płatki róż)6kg cukru i 45L wody, 40g kwasku cytrynowego, pH 4,7. Matka drożdżowa miała też problem, dodałem trochę wody i wycisnąłem poł cytryny i poszła. Drożdże biowin do win stołowych.

Re: Nastaw nie ruszył

: poniedziałek, 21 mar 2016, 15:38
autor: Ralphi
Wybór drożdży BIOWIN to już źle zaczęło wróżyć. Do takiego nastawu trzeba było wybrać jakieś mocniejsze z enzymem np: aromatic wine complex.

Ilości które podajesz dżemów do wody nic nam nie mówią. Czy zmierzyłeś cukromierzem jaki miałeś balling?

Widzę, że pisałeś parę dni temu - jak tam sytuacja teraz z nastawem?

Re: Nastaw nie ruszył

: środa, 30 mar 2016, 10:49
autor: Wald
Ten nastaw ma więcej wspólnego z winem jak z bimbrem. No może poza przeznaczeniem. Myślę, że wypadało zerknąć tutaj: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html , a tam, w drugim poście stoi jak byk:
12. Zaszczepiłem moszcz drożdżami, ale nic się nie dzieje – co teraz?

Drożdże muszą mieć trochę czasu by wystartować. Fermentacja powinna się rozpocząć ciągu 48h.
Temat nic nie wnosi, więc leci do kosza.