Strona 2 z 5

Re: Cytrynówka

: piątek, 4 kwie 2014, 11:20
autor: lesgo58
A ja preferuję nóż do filetowania. Z jednego powodu - trąc skórkę tracimy zbyt dużo olejków eterycznych na których nam w skórkach najbardziej zależy. To jest własnie ten pryszczący płyn na około w trakcie tarcia.

Re: Cytrynówka

: piątek, 4 kwie 2014, 11:28
autor: gr000by
Duże ilości cytryn obieram bardzo ostrym nożykiem kuchennym, ale jak potrzebuję skórkę z 2-3 owoców to używam podobnej tarki. Po ścieraniu przelewam ją alkoholem, żeby spłukać z niej olejki.

Re: Cytrynówka

: piątek, 4 kwie 2014, 15:57
autor: radius
A ja używa zwykłej obieraczki do warzyw
obierak.jpg
Ścina cieniutko tylko żółtą warstwę, nic nie pryska i pracuje się nią bardzo szybko i dokładnie :ok:

Re: Cytrynówka

: piątek, 4 kwie 2014, 17:30
autor: Pretender
Najzwyklejsza, czterostronna tarka ;D Polecam

Re: Cytrynówka

: piątek, 4 kwie 2014, 18:04
autor: mozozer
Witam.

A ja tak robię cytrynówkę:
1l spirytusu lub psoty 98%
Ok 12 cytryn (żeby wyszło ok 0.6l soku)
Szklanka cukru
0.5-0.7l przegotowanej wody (w zależności od chęci uzyskania końcowego %)

Cytryny sparzam i wycieram. Na tarce na drobnych oczkach ścieram skórki (bez białego miąższu).
Skórki zalewam wodą 200ml i gotuję ok. 15min. Odcedzam skórki i rozpuszczam cukier.
Do spirytusu przez sitko wlewam sok z cytryny i przestudzony syrop ze skórek i cukru, uzupełniam wodą sprawdzając organoleptycznie moc cytrynówki.
Wychodzi mi ok 2.2l cytrynówki, i jest praktycznie od razu gotowa do konsumpcji. Schodzi mi przy tym ok godziny i wychodzi naprawdę dobry i szybki trunek.

Re: Cytrynówka

: piątek, 4 kwie 2014, 18:48
autor: wojs40
Znalazłem taki oto przepis:

- 6 cieniutko ostruganych skórek z cytryny/bez spodniej białej, gąbczastej warstwy/
- spirytus 96% - 0,6 l
- woda - 0,9 l
- cukier - 350 g

Do szklanego naczynia włożyć skórki, zalać je alkoholem, naczynie szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 2-3 dni. Po tym czasie płyn zlać iprzecedzić. Następnie sporządzić syrop z wody i cukru. Połączyć syrop z alkoholem, wlać do butelek i odstawić na minimum 4 tygodnie. Po tym czasie trunek nadaje się do spożycia. Na zdrowie.

Ps. Bardzo podobną nalewkę można zrobić z wykorzystaniem skórki z pomarańczy /z 4 szt/. :czytaj:

Re: Cytrynówka

: niedziela, 1 cze 2014, 18:38
autor: lupus1978
Ja ostatnio zrobiłem cytrynówkę szybką.
Robi się ją bardzo szybko a efekt jest wg. mnie bardzo dobry.
Przepis brzmi tak:
Składniki:

1. 3 cytryny
2. 0,5 litra wódki
3. 200gramów cukru

Z dobrze umytych cytryn ścinamy skórkę i mieszamy z cukrem.
Następnie do małego garnka wlewamy alkoholi i wsypujemy wcześniej przyrządzony cukier.
Na naprawdę bardzo małym ogniu podgrzewamy i jednoczenie mieszamy. Mieszamy do momentu rozpuszczeni cukru.
W chwili gdy cukier się już rozpuści wyłączamy gaz (pamiętajmy płyn nie może się zagotować pod żadnym pozorem) i odstawiamy na 3-4 godziny. Następnie filtrujemy i do butelek. Po dobie nalewka jest już gotowa.


http://www.mojanalewka.pl/showthread.php?tid=223

Wczoraj odstała 24 h i po spróbowaniu stwierdziłem, że ta nalewka wchodzi na stałe do listy moich ulubionych.

Ktoś z Was robił coś takiego?

L1978

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 2 cze 2014, 23:22
autor: Takeda
Nalewka bym tego nie nazwał. Cytrynówka to u mnie stały element do picia/napicia ;)

0,5l sprytu
4-5 cytryn (w zależności jakie)
cukier szklanka i trochę (także w zależności jaka słodycz nas interesuje)
woda 0,5-0,6l

Cytryny obieramy cienko (bez białego bo daje gorycz) i uzyskane skórki zalewamy spirytusem na jakieś 2h. Sok z cytryn wyciskamy i cedzimy. Wodę gotujemy z cukrem na standardowy syrop cukrowy, Następnie wszystko łączymy (tzn syrop, sok z cytryn i spirytus zlany znad skórek) Jak dla mnie to minimum musi stać 2 dni na przegryzienie, optymalnie 2 tygodnie lub dłużej.
Jak dla mnie nalewka to to nie jest, tylko jeden ze sposobów rozrabiania spirytusu.

Re: Cytrynówka

: środa, 4 cze 2014, 16:58
autor: Pretender
Ja skórki z cytryn trzymam max 10-12 godzin. Wychodzi pysznie. Reszta podobnie jak u Ciebie, z tym, że skórkę ścieram na drobnej tarce.

Cytrynówka

: piątek, 6 cze 2014, 09:20
autor: forbik
Witajcie.

Ostatnio też skusiłem się na CYTRYNÓWKĘ. Skórki obierałem, bo mam fajną obieraczkę do wszelkiego rodzaju owoców. Tak fajnie obrała mi cytrynki, aż byłem zaskoczony że tak szybko mi poszło. Wrzuciłem je do słoja i zalałem literkiem 50% alkoholem który wcześniej wymieszałem z cukrem. Cytryny dokładnie obrałem z albedo, rozdzieliłem na półksiężyce jak pomarańczę, i wybrałem pestki. Każdy kawałek przekroiłem jeszcze na połowę i wrzuciłem do drugiego słoja i zalałem także 1l 50% alkoholem. Już następnego dnia rano oba słoje przecedziłem, połaczyłem i dodałem jeszcze 1l alkoholu.

Wyszło przepysznie. Jedyna wada tej nalewki jest taka, że szybko sie kończy, bo jest to taka dobroć że hej.

Pozdrawiam.

Re: Cytrynówka

: piątek, 6 cze 2014, 13:13
autor: Pretender
Niestety, jest to wada wszystkiego co pyszne :D

Re: Cytrynówka

: czwartek, 26 cze 2014, 22:38
autor: forbik
Jak ja lubię wpatrywać się w takie obrazki... mogę tak patrzeć, patrzeć i patrzeć...

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 01:38
autor: Pretender
A jeszcza jak dadzą popróbować.....mhmmm...;D

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 07:52
autor: gary1966
Serwus, też przymierzam się do cytrynówki, lecz u mnie ten trunek po dłuższym leżakowaniu traci na wartości, czuć jakby stęchliznę. Może to kwestia użytych cytryn, w tym roku spróbuję z Lidla, mówią że BIO, zawsze na początku jest pyszna, no chyba, że to trunek krótkodystansowy :?:

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 08:09
autor: gr000by
Wszystko zależy od cytryn. Dobre "bio" cytryny były w tym roku dwukrotnie na promocji w Carrefourze za śmieszne pieniądze. W Biedronce też można trafić na takie, ale trzeba mieć szczęście. Cytryny powinny być miękkie (nie zepsute, dojrzałe) już w sklepie, a i tak jeszcze zostawiam je na kilka dni z jabłkami - jeszcze trochę dochodzą i łagodnieją w smaku.

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 20:47
autor: forbik
Witam.

Ja cytryny kupuję w Kauflandzie. Chyba 3.80 zł za 0.5 kg. pochodzenie Hiszpania (przynajmniej tak jest napisane). Skórka gładka i cienka, ładnie się obiera. Cytryny małe, nieprzerośnięte. Nie za twarde, ani za miękkie. Drugi raz robię na nich cytrynówkę.

Pozdrawiam.

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 20:55
autor: Pretender
Gary
Sparzyłeś cytrynki?

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 21:15
autor: gary1966
@Pretender, ...BA...
Ostatnio robiłem coś takiego:
1 l 96%
1 l rumu
1 l miodu
1 l soku z cytryny
Trunek ma trzy miesiące, zostało 1,5 l na razie nie czuję negatywnych posmaków " stęchlizny ".
Nie jest to stricte cytrynówka, ale wielbicielom rumu i cytryn polecam :ok: .

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 22:16
autor: Pretender
Niezły trunek ;D
A jak długo "moczyłeś" skórki? Może tu jest problem?

Re: Cytrynówka

: piątek, 27 cze 2014, 22:42
autor: gary1966
Pretender pisze:Niezły trunek ;D
A jak długo "moczyłeś" skórki? Może tu jest problem?
Raz nawet pomiąłem ten etap, po 10 miesiącach kiedy sobie o niej (cytrynówce) przypomniałem, znowu to samo - zapach stęchlizny, nie dominujący, ale psujący zabawę :piwo: .

Re: Cytrynówka

: niedziela, 29 cze 2014, 00:31
autor: Calyx
Ostatnio wpadł mi w ręce przepis, który wypróbowałem i oczywiście polecam. 6 cytryn pokłutych wykałaczką, sporo dziurek trzeba zrobić. Przekłute cytryny wrzuca się do gara z 3 - 4 litrami wody i gotuje tak długo, aż cytryny jak pierogi wypłyną na wierzch. Uzyskaną "zupę" używa się do rozbebłania ze spirytem do ok. 40%. Trunek bardzo zacny z lekką goryczką. Wg mnie wymaga lekkiego doprawienia cukrem. Cytrynówkę można przecedzić przez filtr od kawy, będzie wtedy klarowna.

Pozdrawiam cytrynowo
Calyx

Re: Cytrynówka

: środa, 2 lip 2014, 22:17
autor: Takeda
@gary1966 mi się nie trafił problem z zapachem lub smakiem, jednak jeśli masz kłopoty ze stęchlizna spasteryzuj sok z cytryn przed użyciem i będzie na 100% git, znajomy tak zawsze robi bo parę razy już przytrafił mu się taki zonk, jest to tylko wina cytryn, z którymi najwyraźniej było coś nie tak, ale co i od czego to zależy to nie mam pojęcia.

Re: Cytrynówka

: niedziela, 21 lut 2016, 11:16
autor: przemek-bialy
Ja w podobny sposób robię mandarynkówkę a na powstałą goryczkę też jest sposób-dodaję miód.Wychodzi naprawdę rewelacja.

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 3 kwie 2017, 09:22
autor: jozzek666
Cytrynówka Józka:

Składniki:
-8 dużych dorodnych cytryn (ok. 2 kg)
-1 l spirytusu 96%
-5 czubatych łyżek miodu
-Przegotowana Woda

Sprzęt:
-Obieraczka do warzyw
-Słój 3 l
-Sitko
-Pojemnik z miarką
-Wyciskarka do cytrusów

Opis:
1.Cytryny zalewam wrzątkiem po czym porządnie szoruję.
2.Przy użyciu obieraczki, obieram skórkę ze wszystkich cytryn(tylko żółta część).
3.Obraną skórkę, wrzucam do słoja i zalewam całym spirytusem, słój zakręcam.
4.Odstawiam na 48 h.
5.Sok z cytryn wyciskam przy użyciu wyciskarki i przechowuję w lodówce aż do użycia (48 h),(wyszło coś ok. 700 ml).
6.Po 48 h odcedzam spirytus od skórek przy użyciu sitka.
7.W podgrzanym soku z cytryn rozpuszczam miód i dopełniam przegotowaną wodą do objętości 1,5 l.
8.W słoju łączę odcedzony spirytus z sokiem.
9.Zostawiam do przegryzienia na jakiś czas,(powiedzmy tydzień) i w ten sposób otrzymuję ok. 2,5 l przepysznej, aromatycznej cytrynówki.

P.S. Skórki można zalać jeszcze wódką 40% i w ten sposób po tygodniu otrzymujemy wódkę cytrynową.

Re: Cytrynówka

: sobota, 6 maja 2017, 00:20
autor: sargas
Mam podobny przepis spróbuje z miodem jak piszesz ale że z 8 cytryn otrzymujesz 700 ml soku to jakieś mutanty muszą być ja więcej jak 400 ml nigdy nie pozyskałem. Co do przegryzania to myślę że po 24h jest gotowa do spożycia nie zauważyłem żeby była jakaś lepsza po tygodniu.

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 9 paź 2017, 14:55
autor: uncles
Witajcie, Mam problem z cytrynówką. Była filtrowana, ale i tak pojawił mi się 'kożuch' . Z góry dziekuje za podpowiedzi jak się tego pozbyć...

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 9 paź 2017, 17:16
autor: mardok
Włóż wężyk i ściągnij ze spodu pozostawiając mętne.

Wysłane z mojego SM-J120FN przy użyciu Tapatalka

Re: Cytrynówka

: poniedziałek, 9 paź 2017, 17:17
autor: psotamt
Za rzadki masz cedzak do filtrowania, bo tego korka jest za dużo.
Zafunduj sobie filtr do kawy, będzie lepiej. Np taki:
http://allegro.pl/filtr-do-kawy-metalow ... 52971.html

Re: Cytrynówka

: środa, 11 paź 2017, 11:57
autor: michal278
Polecam też waciki do demakijażu..

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Cytrynówka

: środa, 7 lis 2018, 21:07
autor: Adrian222
Mam w książce przepis według którego trzeba wybrać z cytryny miąższ (Bez albedo i żółtej skóry) i razem z sokiem dać go do słoja z wodą,cukrem i spirytusem.
Nie lepiej będzie jak tylko wycisnę cytryny i użyje samego soku bez miąższu?

Re: Cytrynówka

: czwartek, 8 lis 2018, 21:45
autor: Roman_Piotrowicz
Ja tak robię, wyciskam sok i wlewam do alkoholu. Ale nie pozbywam się żółtej skórki. Moim zdaniem jest tam jest mnóstwo aromatu. Obieram bardzo cienko (by nie zebrać albedo) i to wrzucam razem z sokiem :)

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 gru 2018, 15:48
autor: dooomino
Próbował ktoś użyć cukru trzcinowego do cytrynowki zamiast zwykłego białego?:)

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 gru 2018, 20:43
autor: sargas
Lepszy jest miód.

Re: Cytrynówka

: środa, 12 gru 2018, 09:08
autor: dooomino
Właśnie ja za miodem nie przepadam dlatego szukam alternatywy :D

Re: Cytrynówka

: środa, 12 gru 2018, 11:11
autor: wawaldek11
dooomino pisze:Próbował ktoś użyć cukru trzcinowego do cytrynowki zamiast zwykłego białego?:)
Próbowałem - i cytrynówka jak to cytrynówka - zawsze jest dobra ;)
Jedynie kolor jest ciemniejszy.

Re: Cytrynówka

: piątek, 8 mar 2019, 14:20
autor: kzyhu
Witam, zrobiłem cytrynówki i pomarańczówki. Cytrusy wyszorowałem w ciepłej wodzie zalałem 1l spirytusu na 3 dni. Szklankę cukru rozrobiłem z 1,25 l wody. Po 3 dniach połączyłem syrop ze spirytusem, sok wycisnołem. Smak i zapach ok ale jest mętne. Wyklaruje się to, jest jakiś inny przepis żeby wyszły wyklarowane. Pozdrawiam Krzysztof

Re: Cytrynówka

: piątek, 8 mar 2019, 15:17
autor: psotamt
kzyhu pisze:Wyklaruje się to, jest jakiś inny przepis żeby wyszły wyklarowane.
Czas, czas, czas. Ot i cały przepis.
Tak klaruję cytrynówkę i limoncello.

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 18:11
autor: chilka69
Może i ja napiszę mój przepis jak ja robię. 12 cytryn sparzonych zalewam 2 litrami spirytusem 96% na dobę. Później cytryny daję całe przez sokowirówke wolnoobrotową ,przelewam do damy i dopełniam do 4400 ml wodą razem z 400 gr cukru i po 24 godzinach filtruje przez gazę. Można spożywać po schłodzeniu. Robię tak od pół roku duże ilości

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 18:25
autor: sargas
Całe cytryny ze skórka zalewasz ?
Całe cytryny ze skórką wrzucasz do sokowirówki ?

Re: Cytrynówka

: wtorek, 11 cze 2019, 20:36
autor: chilka69
A jak i robię od dawna, nikomu jeszcze nie zaszkodziło. Każdy zachwala i naprawdę dużo ludzi piło, stosuję jako walutę na budowach. Jak coś muszę załatwić na budowie to cytrynówkę zawsze mam pod ręką,robię jej minimum 45 litrów mieśiecznie