Strona 1 z 1

Nalewka czosnkowa - przepisy

: czwartek, 30 paź 2008, 15:38
autor: Winiak
źródło : http://pychotka.pl/pychotka/content/category/8/141/111/

Składniki:
1 litr spirytusu 95%
1 kg czosnku

Sposób przyrządzenia:
Czosnek obrać, posiekać. Tak przygotowany czosnek zalać w słoju spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na 14 dni. W okresie tym kilkakrotnie potrząsamy słojem aby pomieszać jego zawartość. Nalew ze słoja filtrujemy, masę czosnkową wygniatamy, wyciśnięty nalew również filtrujemy i rozlewamy do czystych butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.
Nalewka z czosnku może być pomocna w walce z największym zabójcą w krajach rozwiniętych, jakim są choroby krążenia. Zalecana jest przede wszystkim osobom w starszym wieku, bowiem aktywne substancje zwarte w czosnku przeciwdziałają nadmiernej fermentacji, odmładzają organizm, działają antymiażdżycowo, leczą reumatyzm, generalnie oczyszczają organizm z różnych substancji toksycznych i przeciwdziałają w ten sposób powstawaniu różnych chorób pochodnych jednak nie może być za alternatywny lek na choroby.
Dawkowanie 20 kropli na łyżce mleka podawane podczas jedzenia.
Zewnętrznie nalewkę po rozcieńczeniu w stosunku 1:10 czy też 1:20 można stosować do przemywania ran, przy trądziku, tłustym łojotoku itp.

Nalewka czosnkowa

: czwartek, 30 paź 2008, 16:21
autor: Qba
50g zmiażdzonego czosnku zalać 150g koniaku. Odstawić w zamkniętym naczyniu na 14 dni. Po tym czasie przecedzić i pić dwa razy dziennie, dwie godziny po jedzeniu, po 25 kropli w kieliszku, dodając nieco przegotowanego mleka.
Nalewka ma zastosowanie przy nadciśnieniu tetniczym, podwyższony cholesterolu.

Re: Nalewka czosnkowa

: piątek, 6 mar 2009, 20:28
autor: KGB - pasjonat
Ta nalewka możne wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, większą odporność organizmu.



składniki: 35 gramów czosnku
200 ml spirytusu

przyrządzanie:
Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.
Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości.
Kurację stosować tylko raz w roku.

Re: Nalewka czosnkowa

: wtorek, 18 sie 2009, 22:18
autor: osatattoo
No i już nie trzeba będzie nosić przy sobie osinowego kołka:)

Re: Nalewka czosnkowa - przepisy

: wtorek, 20 wrz 2011, 00:52
autor: Łysy26
Ja znalazłem taki przepis.

Składniki:
1 główka czosnku
3/4 l wódki
1 szklanka płynnego miodu
1 cytryna
Wykonanie:
Czosnek pokroić w słupki, cytrynę w ćwiartki, zalać miodem i wódką (oczywiście własnej roboty).
Macerować dwa tygodnie. Po czym przefiltrować i odstawić na dwa trzy miesiące.

Re: Nalewka czosnkowa - przepisy

: czwartek, 22 wrz 2011, 15:02
autor: JanOkowita
@Łysy26

Bardzo dobry przepis ! Zrobiłem taką nalewkę i już po 3 dniach jest klarowna i ma bardzo przyjemny, zrównoważony smak. Miód doskonale się komponuje z czosnkiem i cytryną. :klaszcze:

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita

Re: Nalewka czosnkowa

: poniedziałek, 26 wrz 2011, 18:53
autor: czarna pantera
KGB - pasjonat pisze:Ta nalewka możne wpłynąć na obniżenie cholesterolu, zmniejszenie ciśnienia, większą odporność organizmu.



składniki: 35 gramów czosnku
200 ml spirytusu

przyrządzanie:
Czosnek obrać, a następnie zmiażdżyć i drobno posiekać. Zalać spirytusem, zamknąć szczelnie i odstawić w chłodne i ciemne miejsce na 7 dni. Następnie przecedzić, zamknąć na 3 dni.
Kurację należy przeprowadzić w następujący sposób: pierwszego dnia wypijamy kroplę do śniadania, dwie krople do obiadu i trzy do kolacji. Do śniadania dnia drugiego serwujemy sobie cztery krople, do obiadu pięć i tak dalej aż do wyczerpania się nalewki lub pokładów naszej cierpliwości.
Kurację stosować tylko raz w roku.
Przepis pochodzi z 'Domowego wyrobu win, nalawek i miodów' państwa Adamskich.
W książeczce znajduje się jeszcze jeden przepis na nalewkę z czosnku, nieco odmienny od wiekszości tu podanych:

Do słoja włożyć 250g czosnku, obranego z łusek i zmiażdżonego, wlać litr białego wytrawnego wina, 100g jasnego płynnego miodu i 50ml spirytusu. Szczelnie zamknąć odstawić na 2 tygodnie w słoneczne i ciepłe miejsce. Przefiltrować dokładnie i zlać do butelek.