Strona 1 z 1

Bimbrownicy a my

: wtorek, 13 lut 2018, 15:58
autor: endi251l
A ja mam takie pytanie
Czemu np. tu u nas robią takie maszyny skomplikowane
Jakieś zimne palce jakieś zawory jakieś patenty i inne cuda
Może to dobrze i dobre ulepszenia lecz jak oglądałem filmy z serii Bimbrownicy to tam przeważnie była prosta konstrukcja
Konstrukcje były Kociołek, kawałek rury,czasami odstojnik, chłodnica wpuszczona w beczkę zalaną wodą, rozpalane nad ogniem albo z butli z gazem
Cały sprzęt był miedziany
I tak robiony bimberek był robiony w kilka set litrów
Podobno bardzo pyszny i robili na tym sprzęcie takim prostym
A tutaj u nas takie cuda robicie
Możecie mi powiedzieć jaka jest różnica między takim prostym destylatorze a takim wymyślnym w cuda ???


Ps. Jeżeli temat jest w złym dziale proszę o przeniesienie

Re: Bimbrownicy a my

: wtorek, 13 lut 2018, 16:03
autor: wawaldek11
endi251l pisze:Podobno bardzo pyszny i robili na tym sprzęcie takim prostym
Właśnie to podobno.
Nie ma co opisywać - trzeba spróbować ;)

Re: Bimbrownicy a my

: wtorek, 13 lut 2018, 16:13
autor: masterpaw2
Endi, wydaje mi się, że w tym przypadku pyszny = dobrze walący w dekiel :odlot:

Re: Bimbrownicy a my

: wtorek, 13 lut 2018, 17:19
autor: Drupi
Gdyby z kociołka było takie pyszne to na pewno nie byłoby chętnych do kupowania drogich sprzętów. Może są i tacy którym zacier smakuje. Ale tu chodzi o zdrowie.

Re: Bimbrownicy a my

: wtorek, 13 lut 2018, 18:00
autor: kwik44
Zależy o czym rozmawiamy. Cukrówka na prostym aparacie szału nie wywołuje. Ale już taki ŁKZWJ... Albo owoce, zaciery... Kurde do piątku daleko a tu ślinka cieknie. Spirytus ma oczywiście inne wymagania. A w cenie dobrego alkoholu płacimy za to, że ktoś go potrzymał i dał dojrzeć. O tym czynniku wszyscy zwykle zapominamy...

Re: Bimbrownicy a my

: czwartek, 15 lut 2018, 08:06
autor: jpiwek
Magia telewizji. To wszytsko ściema:
http://www.grunge.com/30930/reasons-moo ... ally-fake/

Re: Bimbrownicy a my

: czwartek, 15 lut 2018, 10:21
autor: ramzol
Z wyjątkiem TVP :evil:

Re: Bimbrownicy a my

: czwartek, 15 lut 2018, 11:02
autor: spawacz
I tv trwam :punk:

Re: Bimbrownicy a my

: czwartek, 15 lut 2018, 11:39
autor: Pretender
endi251l pisze:A ja mam takie pytanie
Czemu np. tu u nas robią takie maszyny skomplikowane
Jakieś zimne palce jakieś zawory jakieś patenty i inne cuda
Może to dobrze i dobre ulepszenia lecz jak oglądałem filmy z serii Bimbrownicy to tam przeważnie była prosta konstrukcja
Konstrukcje były Kociołek, kawałek rury,czasami odstojnik, chłodnica wpuszczona w beczkę zalaną wodą, rozpalane nad ogniem albo z butli z gazem
Cały sprzęt był miedziany
I tak robiony bimberek był robiony w kilka set litrów
Podobno bardzo pyszny i robili na tym sprzęcie takim prostym
A tutaj u nas takie cuda robicie
Możecie mi powiedzieć jaka jest różnica między takim prostym destylatorze a takim wymyślnym w cuda ???


Ps. Jeżeli temat jest w złym dziale proszę o przeniesienie
Ile kolega ma lat? ... że tak wierzysz tv?
Wejdź na jakiekolwiek zagramaniczne forum i „rozejrzyj” się.

Re: Bimbrownicy a my

: czwartek, 15 lut 2018, 17:02
autor: karola44-81
Bo u nas od dziesięcioleci panuje przekonanie, że za 20 zł nie załatwisz nic, a za jedną flaszkę czystej załatwisz prawie wszystko.
U nas jest kultura picia czystej wódki i wokół tego wszystko się kręci i sprowadza. Czystą wódkę uzyskasz tylko z rektyfikacji. I stąd pogoń za czystym spirytusem.
Zachód pije więcej trunków z duszą. A tam potrzeba smaku i aromatu. I lepiej w tej dziedzinie spisują się proste destylatory.
Każdy według potrzeb używa co mu pasuje.
I ja na starcie próbowałem prostego PS. Potem wypełnienie, a na końcu chłodnica do refluksu. Jednak to wciąż nie to czego szukałem. Bimberek i posmaki drożdżowe nie były dla mnie.
Dopiero bokakob to było to czego szukałem.
Wolę czystą, a nie smakowe.

Re: Bimbrownicy a my

: czwartek, 15 lut 2018, 20:54
autor: endi251l
Czyli taki prosty sprzęt jest tylko do smakówek tak ??? Ja po waszych wpisach tak zrozumiałem
A sprzęcik skomplikowany i drogi to bardziej do 96%
Dobrze rozumiem
Sorry ale zaczynam nabywać wiedzy i jeszcze wszystkiego nie wiem więc pytam

Re: Bimbrownicy a my

: czwartek, 15 lut 2018, 22:24
autor: karola44-81
Dobrze kombinujesz. Kolejna sprawa to taka, że na kolumnie rektyfikacyjnej typu aabratek, czy bokakob czyli tych prostych konstrukcyjnie zrobisz wszystko. I spirytus czysty i smakowe. Na PS już spirytu nie zrobisz. Stąd kolumny rektyfikacyjne są uniwersalne i rozwojowe. Ogranicza je tylko ich operator.

Re: Bimbrownicy a my

: środa, 8 sie 2018, 15:00
autor: porrimo
Karola 44-81: :klaszcze: