Strona 1 z 1

Walory lecznicze piwa

: środa, 12 lis 2008, 10:53
autor: Alkohol
Piwo, złocisty gazowany trunek, posiadający 4000 letnią historię zaczętą w Mezopotamii. Przez te tysiące lat człowiek używał go nie tylko dla "piwnego humorku", ale i w celach religijnych oraz zdrowotnych. Od tysięcy lat jest to jeden z podstawowych "zdrowych" składników codziennej diety. Picie kufla piwa dziennie ma dla naszego organizmu (dla osób dorosłych) ma lepsze skutki niż szklanka mleka. Warto czasami zamiast herbaty czy szkodliwszej kawy wypić właśnie choć pół butelki piwka. Smak trunku można przystosować do własnego gustu, przyrządzając w odpowiedni sposób (zapraszamy do działu Receptury na piwo). Nie powinno się wykluczać picia piwa, ze względu na "złe przykłady z pod sklepu". Jest to bardzo wartościowy napój, jednak obowiązuje go zasada "co za dużo to niezdrowo". Zawarty w nim alkohol jest szkodliwy jeżeli jest spożywane w nadmiarze. Dlatego pijmy dla zdrowia i smaku, po piwku dziennie, a będziemy się cieszyć smakiem i złocistego napitku, i zdrowego życia.


Składniki zawarte w piwie:
  • spora ilość kalorii
    składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, sód( sód w minimalnych ilościach)
    witaminy B1 B2 PP

Litr tego trunku zawiera:
  • 20% dziennej dawki witaminy B2
    35% witaminy B6
    64% witaminy PP
Porcja ta pokrywa też w:
  • 20% zapotrzebowanie dorosłego mężczyzny na potas
    40% na fosfor
    50% na magnez.


Kaloryczność piwa:
  • 100 ml to od 43 kcal (jasne),
    60 kcal (ciemne, dosładzane).
Biorąc pod uwagę inne alkohole:
100 ml wina wytrawnego to 75 kcal
  • słodkiego - 85 kcal
    wódki - 250 kcal.


[hr][/hr]

Na co piwo pomaga? Jakie są jego walory zdrowotne?

- Piwo wraz z odpowiednią dietą i odpowiednim trybem życia (wysiłek fizyczny, ćwiczenia) zapobiega: chorobom serca, układu krążenia i cukrzycy.

- Piwo (głównie jasne) bardzo pobudza nasz żołądek do trawienia. Pomaga w strawieniu tłustych pokarmów (doskonałe picie do grila).

- Wzmaga nasz apetyt. Nieprawdą jest, że od piwa rośnie nam brzuch (mięsień piwny), ewentualnie odpowiada za to właśnie apetyt wywołany trunkiem. Dla jednych to plus, dla innych minus, w zależności od naszej tuszy.

- Piwo doskonale nadaje się do uzupełnienia diety przy wielu schorzeniach. Diety mogące być uzupełniane piwem to: bezsolna, niskobiałkowa. Dzięki braku tłuszczu i cholesterolu, piwo może być kalorycznym uzupełnieniem diet dla osób cierpiących na nadciśnienie czy nadmiar ciał tłuszczowych w krwi.

- Witaminy z grupy B zawarte w piwie, obniżają napięcie mięśniowe, co pozwala odpocząć nerwom.

-Wypicie piwa sprzyja psychicznemu odpoczynkowi, za czym idzie doskonała skuteczność przy walce z zaburzeniami snu. Zawdzięczamy to składnikom zawartym w chmielu: humulinie i lupulinie.

- Działanie piwa na nerki jest znane wszystkim niemalże jak data urodzin. Nawet hasło naszej "akcji" nawiązuje do tego waloru piwa. Piwo wypłukuje z naszego organizmu szkodliwe substancje powstałe w wyniku procesu przemiany materii. Moczopędne właściwości piwa, powodują oczyszczenie naszego organizmu. Niestety piwo nie jest lekarstwem na nerki, działa jedynie zapobiegawczo na ludzi o zdrowych nerkach.

- Piwne walory odkryto też w kosmetyce. Już dawno temu nasze babki wiedziały, że przepłukanie włosów piwem podczas mycia nada im blask i ułatwi rozczesywanie. Piwo dział doskonale na przetłuszczające się włosy, dzięki witaminie B przeciwdziałającej wydzielaniu się tłuszczu przez gruczoły łojowe.

- W kosmetyce wykorzystuje się także drożdże piwne w kombinacji z różnymi farmaceutycznymi środkami. Przeróżne maseczki i kremy z drożdżami (wykorzystywanymi także do produkcji piwa) są doskonałe na walkę z trądzikiem. Wygładzają skórę i zapobiegają jej przetłuszczaniu.

Przedstawione powyżej zalety, nie mają nikogo nakłonić do picia piwa. Są umieszczone w celach informacyjnych, a ich prawdziwość potwierdzają liczne artykuły i badania. Dbając o zdrowie swoje i swoich bliskich powinniśmy się jednak zastanowić nad wprowadzeniem "złocistego trunku królów" do codziennego jadłospisu. Picie piwa, cała kultura piwna ma tyle wspólnego z problemem "alkoholizmu" co makowiec z "narkomanią". Przyczyną tej choroby jest kondycja psychiczna, kłopoty materialne, społeczne danej osoby. Ze względu właśnie na te czynniki ucieka ona w alkoholową pułapkę, upijając się dostępnym alkoholem.

Re: Walory lecznicze piwa

: niedziela, 19 lip 2009, 23:59
autor: forma
hymmmm ciekawe,a jakie są wady picia piwa ????

Re: Walory lecznicze piwa

: poniedziałek, 20 lip 2009, 11:03
autor: wolan
Na pewno największa wada jest, że jak w gorący słoneczny dzień przesadzimy z ilością :P
to na drugi dzień łeb pęka ;)