Strona 2 z 2

Re: Przepisy na wino z ryżu

: wtorek, 3 sty 2017, 23:34
autor: Jurra
Ostatnio nastawiłem winko ryżowe w 5l butelce po wodzie, wrzuciłem do niej 4torebki ryżu długoziarnistego porządnie wypłukane, kilogram cukru, 4,5litra wody (co okazało się przesadą, bo trochę wyrosło i do rurki mi wlazło) sparzone rodzynki tak na oko, sok z połowy cytryny ii dużej mandarynki, i przyprawy tylko już nie pamiętam ile czego, ale ziele angielskie, pieprz kolorowy, piołun, tymianek, majeranek, świeżą bazylię, troszkę mięty, korzeń arcydzięgla, kłącze tataraku, rozmaryn, gałkę muszkatołową, trochę cynamonu i goździka, imbir suszony, kminek, szałwię, i liść laurowy. No i bayanusy g995 + pożywka. Teraz pozostało już tylko czekać :D

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 7 kwie 2017, 02:29
autor: Jurra
Winko stało około 3 miesiące, wyszło bardzo dobre. Myślę, że trochę przesadziłem z gorzkimi przyprawami, ale nie przeszkadza to jakoś bardzo, ma ciekawy aromat, w smaku trochę podobne do wytrawnego martini, szykuje się na kolejną partie, tylko w większej skali. Teraz trzeba jedynie czekać aż fermentator się zwolni :D

Re: Przepisy na wino z ryżu

: sobota, 16 wrz 2017, 15:00
autor: INTseed
Kupuj drugi ;)
Czy ryż długoziarnisty może być obojętnie jaki czy jakiś specjalny gatunek?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: sobota, 16 wrz 2017, 21:46
autor: Woodworm
bez większego znaczenia

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 13 paź 2017, 21:52
autor: grzesieksz7
Witam, po raz drugi postanowiłem zrobić wino z tego przepisu:
http://wino.org.pl/old-swimp/content/view/112/105/

Mam dwa pytanka. Nie będzie mnie za często w kraju, w przepisie pisze, że po 6 tygodniach trzeba zlać, czy jeśli zleje po ok 4-5 miesiącach stanie się coś złego? Temperatura powinna wynosić powyżej 20 stopni, w pomieszczeniu gdzie ono miało miejsce będzie 10-15 stopni, wystarczy?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 13 paź 2017, 22:31
autor: orzeszek87
Po zakończeniu fermentacji wino trzeba zlać znad osadu jak najszybciej. Na pewno nie po 6 miesiącach. Temperatura lekko za mała. Poczytaj bedziesz wiedział wiecej.
Ps
Wino według Skrzycha robiłem, super przepis na wermut.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 30 lis 2018, 16:02
autor: grabek246
Witam. Mam pytanko odnośnie wina ryżowego. Mam nietypowy balon, bo 34L. Ile dać ryżu, rodzynek i wody? Chcę uniknąć sytuacji burzenia przez rurkę.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 30 lis 2018, 17:17
autor: rozrywek
Grabek, o ile ja się orientuję, to balony 35L są typowe, wiesz?
Przepis powiadasz? Zatem zapodaję:
Przeleć myszką (kółeczkiem) na dół strony, po prawej masz wybór stron, kliknij sobie na dwójeczkę i tam masz wszystko napisane.
Aż mnie świerzbi...
Ale znaj moje chamskie serce, jak się będę nudził to ci napiszę wierszyk rymowankę z przepisem. Tymczasem do lektury biegiem marsz.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: wtorek, 11 gru 2018, 20:09
autor: grabek246
@rozrywek odrobiłem lekcje. Rzucisz oko na moje wino?
Dziś nastawione

Wino ryżowe 11.12.2018

Ryż 4kg
Kwasek cytrynowy 60g
Cukier wanilinowy 50g
Kurkuma 20g
Goździki całe 25 szt
Pieprz czarny 30 szt
Ziele angielskie 20szt
Zioła prowansalskie 20g
Rodzynki 600g
Żurawina 200g
Cukier 4kg
Woda 16L

Oczywiście rodzynki i suszona żurawina sparzone wrzątkiem celem pozbycia się olejków.

Nie zapomniałem o drożdżach i pożywce

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 12 gru 2018, 09:16
autor: rozrywek
No i widzisz, dałeś radę. Ogólnie to spoko. :ok: Odnośnie przypraw to się nie wypowiem zbytnio, to jest niesamowicie indywidualna kwestia, oraz gustów. Ja bym osobiście prowansalskich nie dał, ale reszta czemu nie. No i ten cukier wanilinowy, laskę wanilii bym kupił i dał odrobinkę.
Ps: Jeszcze gałka muszkatołowa i ci wyjdzie ryżowe żołądkowe gorzkie :D , żartuję. Całkiem ciekawy smak może z tego być. Próbuj próbuj. :klaszcze:

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 12 gru 2018, 13:16
autor: grabek246
@rozrywek a czemu nie dałbyś prowansalskich? Tak z czystej ciekawości

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 12 gru 2018, 13:35
autor: rozrywek
Nie odradzam prowansalskich, to tylko kwestia mojego osobistego upodobania i smaku. Dla mnie zwyczajnie za ziołowo.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 12 gru 2018, 15:36
autor: grabek246
@rozrywek dzięki raz jeszcze. Najwyżej następny nastaw będzie bez ziół

Re: Przepisy na wino z ryżu

: wtorek, 7 lip 2020, 14:51
autor: HalinaMalina
Cześć!
Po lockdownie zostało mi mnóstwo ryżu i myślę o zrobieniu z niego wina. Na forum często pojawia się w polecanych przepis Skrzycha.
Taki mam pomysł (mam balon 10L), ale zastanawiam się nad większą ilością rodzynek:
woda 6 L
ryż 1,5 kg
cukier 1,3 kg
kwasek 40 g
rodzynki 160 g

Jakie drożdże i pożywkę polecicie?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 8 lip 2020, 20:03
autor: donald1209
Ale to nie są proporcje z przepisu Skrzycha. I nastawianie 10 l wina to pomyłka. Ja wiem, że są goście, którzy nastawiają nawet w 1.5 l pecie. Ale to jest przerost formy nad treścią. Przy tak małych nastawach bardzo łatwo o zakażenie. Moim zdaniem minimalna ilość to 25 l. I tu masz sprawdzony wielokrotnie przeze mnie przepis ś.p. Skrzycha na 25 l.

Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l)
(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.org.pl)

Składniki:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

Nie ma co kombinować i wyważać otwartych drzwi. Eksperymenty smakowe wskazane w warstwie przypraw.
Baza bezdyskusyjna. Ja stosuję bayanusy i pożywkę DAP ( DAF ).
Co do rodzynek, ja dodaję 800 g na taką ilość.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 9 lip 2020, 11:55
autor: rozrywek
Halinka. Przepis powyżej jest ok. Nastawisz winko i wyjdzie malinka :hahaha:
Dwie (trzy)drobnostki:
Donald napisał aby po 5-7 dniach ciepnąć 3 kilo cukru, a ja bym to rozdzielił na porcje i nie zmieniał drastycznie blg. Podziel na 3 razy. i dodawaj w trakcie.
Drugie: rodzynek można dać całkiem sporo, tutaj nie ma granicy, wyjdzie gronowe z ryżem a nie na odwrót. :D

Trzecie: uprzedzam że to żart. Ciekawe kiedy po tej panice lockdownu i szału zakupów, zaczną niektórzy zacierać makaron co im zalega. :D

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 9 lip 2020, 12:55
autor: HalinaMalina
Dzięki Donald,
ale kurcze, wydaje mi się, że mamy z grubsza te same proporcje - u mnie zmniejszone do 8 L.
Składniki od Ciebie na 25 L:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki

i przeliczone na 8 L (z Twojego przepisu):
z proporcji wody wychodzi 5,92 L co zaokrągliłam do 6 L
z proporcji wyszło 1,6 - u mnie 1,5 (mam 0,5 kg paczki ryżu, a że boję się moli to staram się nic nie zostawiać)
z proporcji cukru wyszło - 1,28 zaokrągliłam do 1,3

Czy takie zaokrglenia mogą coś popsuć?
Z ziół rezygnowałam bo nie jestem fanką wermutów.

Jeszcze ostatnie pytanie - niektórzy dodają do wina z ryżu herbaty (esencji)? Ktoś dodawał?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 9 lip 2020, 17:22
autor: rozrywek
Oczywiście że zaokrąglenia nic nie popsują :D
Krągłaści są piękne przecież :D
Nie ma co się bawić w matematykę aż tak bardzo. Jak w przepisie Gesslerowej będzie 3 ziarna ziela angielskiego to dasz albo 2 albo 4.

Twój smak twoja wariacja :ok:
Rodzynek możesz naprawdę dać więcej jak chcesz. A jeśli chodzi o zioła to ja tak średnio w winkach za nimi przepadam. Czegoś będzie za dużo i gorzki posmak pozostanie. Szkoda ryzykować.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: sobota, 14 sty 2023, 13:08
autor: mariush
Poradźcie proszę Koleżanki i Koledzy, czy mogę kwasek cytrynowy podany w przepisie Skrzycha na wino ryżowe zastąpić sokiem z cytryny? Teoretycznie wiem, że można i wiem, że 1 g kwasku odpowiada ok. 15 ml soku z cytryny. Jednak np. 125 g kwasku = 1,8 l soku z cytryny, a to już znacząco zmienia objętość nastawu. Jednak w różnych przepisach na wino ryżowe zamiast kwasku występuje cytryna i jest jej zdecydowanie mniej.

np. 4 cytryny na 12 l wody;
lub np. sok z 4 cytryn (ok. 320 ml) na 54 l nastawu;
albo np. 24 g kwasku lub 4 cytryny.

Jeśli ktoś z Was robił wino z przepisu Skrzycha i zastąpił kwasek sokiem z cytryny, to dajcie znać, jaką ilość dodaliście?

Zastanawiałem się też, jaki ryż dodać. W tym wątku jest napisane, że obojętnie jaki, ale w różnych miejscach czytałem że lepiej długoziarnisty. Mam jednak sporo ryżu do risotto. Rozumiem, że taki też się nada, tak?

I jeszcze jedno pytanie, w przepisie Skrzycha nie ma piołunu. Czy jego brak mimo wszystko nadaje tego charakterystycznego posmaku wermutu, którego jednak głównym składnikiem jest piołun. Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: sobota, 14 sty 2023, 13:53
autor: jakis1234
Wino z ryżu nastawiam regularnie, po dodaniu przypraw jest świetne na grzańca i w zimie się pięknie sprawdza.
Jednak nie jest to jakieś wybitne wino i dlatego przejmowanie się rodzajem ryżu, czy zastępowanie kwasku (który się łatwo odmierza), sokiem z cytryn, moim zdaniem nie ma większego sensu. Ważniejsze jest dodanie rodzynek albo żurawiny (według mnie żurawina jest lepsza).
Jak koniecznie chcesz, to ok, ryż nie ma żadnych kwasów, czyli musisz sam uzupełnić do właściwej ilości. Jeżeli chcesz mieć wino wytrawne, to kwasowość powinna być na poziomie 6-7 g/l, czyli jak sam napisałeś 90-100 ml soku z cytryny na litr nastawu. A w ogóle najlepiej dodać kwasomix, czyli mieszankę kwasów cytrynowego, winowego i jabłkowego. Można go kupić gotowy (drogo), lub zrobić samemu, osobno kupując każdy kwas.
Co do rodzaju ryżu się nie wypowiem, stosuję najtańszy ;)

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 5 kwie 2023, 13:15
autor: Benten
Witam zrobiłem ostatnio wino z ryżu według przepisu Skrzycha,żona zaakceptowała i dostalem zadanie nastawić więcej.
Chce zrobić z przepisu tutaj zamieszczonego, rozumiem że na 18,5 l wody daje 4kg cukru, później 3kg cukru +3l wody?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 6 kwie 2023, 15:32
autor: Wichurski
Dokładnie tak jak piszesz, najpierw 18,5+3, a potem 3+3

Wysłane z mojego Redmi Note 6 Pro przy użyciu Tapatalka

Re: Przepisy na wino z ryżu

: niedziela, 3 wrz 2023, 11:42
autor: Gortek
Witam. Jest to mój pierwszy trunek. 9 dni temu postawiłem wino ryżowe z przepisu z tego forum, tylko że nie dodałem rodzynek (co było chyba błędem). Więc tylko ryż, cukier i drożdże. Wino zastartowalo całkiem ok, ale w zapachu przypomina zacier do bimbru. Wydaje się że tak sobie wyjdzie. Mogę to podratować dodając teraz rodzynki, sok z cytryny czy coś innego? I myślicie że to dobry pomysł dodać imbir by uratować jakoś smak?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: niedziela, 3 wrz 2023, 13:59
autor: jakis1234
9 dni temu, to jest tak krótki okres jak na wino, że spokojnie możesz dodać co chcesz. Do wina z ryżu dodaje rodzynki i/lub żurawinę.
Takie wino traktuje jako podstawa do dodawania różnych przypraw, raz na słodki, raz na ostro, do grzańca itp.
Nie oceniaj wina po 9 dniach pracy. Musi postać co najmniej kilka miesięcy.