Strona 1 z 2

Przepisy na wino z ryżu

: środa, 24 wrz 2008, 20:24
autor: kwachu
Przepis z przedwojennego podręcznika:

"2kg ryżu gotować tak długo w 12l wody, aż zostanie tylko 8l płynu. Przecedzić przez gęste płótno, lecz nie wygniatać a po ostudzeniu zadać zaczynem drożdży, dodać soku z ośmiu cytryn i 2,1kg cukru oraz 3g pożywki i 0,5g taniny."

Istnieje też inny, dużo prostszy sposób na otrzymanie wina z ryżu:
Zalej 5l letniej wody 2kg ryżu, 1,5kg cukru, 50g kwasku cytrynowego i co najmniej 20dkg rozdrobnionych rodzynek. Umieść uzyskaną mieszaninę w baniaku i dodaj zaczyn drożdży oraz pożywkę. Po 3-4 dniach fermentacji dodaj 1kg cukru rozpuszczony w 1l wody. Po około 2 tygodniach fermentacji oddziel ryż od cieczy, ryż odrzuć, ciecz przelej z powrotem do baniaka i pozwól jej dokończyć fermentację, uzupełniając objętość cieczy do 10l.
Zamiast kwasku można dodać odpowiednią ilość soku z cytryn.
W przypadku całkowitego odfermentowania cukru otrzymuje się smakowite, wytrawne wino o zawartości około 15% alkoholu.

Re: WINO RYŻOWE

: niedziela, 9 lis 2008, 12:09
autor: Juliusz
Kwachu mam pytanie.

W sieci piszą o 'słodowaniu' ryżu na sake jaikimś enzymem 'kaji'. Rozumiem, że jest to podobny process, jtoremu poddaje się jęczmień? na whiskey.

Ty tutaj używasz cukier. Jaki wpływ ma ryż na smak i zapach wina ryżowego? Czy w jakiś sposób przypomina sake?

Ciao

Julek

Re: WINO RYŻOWE

: wtorek, 27 sty 2009, 10:59
autor: kwachu
Przepis podany przeze mnie nie jest przepisem na SAKE lecz na wino ryżowe.
Do scukrzania zacieru ryżowego używamy enzymów zawartych w koji.
A koji z kolei jest to odpowiednio spreparowany ryż zainfekowany pleśniami
i drożdżakami rozkładającymi skrobię ryzową i powodującymi fermentację alkoholową.

Przepis na wino z ryżu

: czwartek, 23 kwie 2009, 14:22
autor: Kosinus
Witam!!!

Jestem początkującym winiarzem a dokładniej będę pierwszy raz robił winko, wybrałem takie z ryżu :D Tak więc potrzebuję waszej pomocy!! Pierwszym problemem jest to ile czego wsypać na 25L winka bo widzę, że różnie sypiemy tych specyfików ;) Czyto jest tak że na 25L sypie wszystkiego 5 razy więcej? Ale co z dolewaniem wody z cukrem? Nie zmieści się :( Czy mam zmiejszyć pierwszym razem ilość wlanej wody? I jeśli dodaje przypraw to w jakim momencie?

Proszę was o dokładną instrukcje wyrobu wina.
Pozdrawiam i z niecierpiwością czekam na odpowiedzi :D

Re: Przepis na wino z ryżu

: czwartek, 23 kwie 2009, 18:34
autor: kwachu
Witam.
Wedle życzenia, sprawdzone niejednokrotnie . naprawdę dobre i pierońsko mocne.

1 kg. ryżu
3 kg. cukru
7 litrów wody
2 cytryny(ze skórką w plasterkach)
2 gałki muszkatołowe (ja daję łyżeczkę proszku)
10 dkg. rodzynek
10 dkg drożdży(zwykłych babuni ;) )
8 goździków
8 ziarenek ziela angielskiego
mała gałązka piołunu (mam na działce, ale i tak kupiłem w aptece)
szczypta cynamonu i tymianku
Wszystko razem wymieszać i wstawić w ciepłe miejsce, niech stoi aż do zakończenia fermentacji. Potem zlać , sklarować i pić. B. smaczne , ale i potwornie mocne (jak na wino).
SMACZNEGO!

Re: Przepis na wino z ryżu

: piątek, 24 kwie 2009, 00:41
autor: KGB - pasjonat
Wino z ryżu


Składniki:

- 12,5 l wody

- 5 kg ryżu

- 3,5 kg cukru

- 125g kwasku cytrynowego

- 50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)

- 8g pożywki

- drożdże winne Tokay

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone- wcześniej wymyte i wyparzone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.

Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):

- 25 goździków

- 25 ziaren ziela angielskiego

- 37 ziaren pieprzu czarnego

- 7 torebek cukru waniliowego

- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru

- 3,5 łyżeczki tymianku

- 2,5 łyżeczki bazylii

- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu

- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 4 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.

Po 6 tygodniach obciągnąć, części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze uzupełnić do poprzedniego poziomu przegotowaną schłodzoną wodą z ewentualnym dodatkiem cukru do smaku.

Po klarowaniu (ok.8 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.

Re: Wino ryżowe

: sobota, 13 cze 2009, 17:51
autor: Kucyk
Jako, że sam nie jestem winowajcą, ani nawet winopijcą nie szukałem w swej głowie, ale w mądrej książce i znalazłem taki oto przepis na winko z tego zboża w mojej ulubionej publikacji pani Ewy Kwapisz p.t.: "WYRÓB PIWA I WINA DOMOWEGO moim hobby".
Ekwiwalentem ryżu może być żyto. Najlepiej aby miało dużo sporyszu, bo wtedy można po nim mieć odjazdowe projekcje astralne :evil: ...

Aby otrzymać 10L winka bierzemy:
1,8 kg ryżu lub żyta;
2,8 kg cukru;
7 l wody;
0,5 kg rodzynów;
2 - 3 cytryny;
10 ziarenek ziela angielskiego;
1,5 g gałki muszkatołowej;
łyżeczka tymianku;
drożdże Tokay;
6 jasnych pełnych.

Otwieramy pierwszy browar, upijamy z szyjki kilka łyków, aby się lekko pozostała zawartość rozgazowała. Do balona szklanego wsypujemy dokładnie umyte i odsączone zborze, zaś do naszych gardeł na hejnał pozostałe w butelce piwo.
Ziarno zalewamy 5L syropu przygotowanego z 1,5kg cukru, w trakcie przygotowanie którego wyhaczyliśmy drugiego browara. Dodajemy rodzynki, przyprawy i pochlastane siekierą cytryny. W trakcie chlastania walimy trzeci bro.
Wlewamy przygotowaną dwa dni wcześniej szczepionkę drożdżową i drapiemy czwarty kufel, po czym zakrywamy balon korkiem z rurką fermentacyjną, o ile jeszcze żeśmy jej nie potłukli.
Idziemy się odlać na stronę i po powrocie ładujemy piąte piwko a następnie szóste.
Balon musi stać w cieple i po 5 - 6 dniach dodajemy 2L syropu cukrowego zawierającego pozostałe 1,3kg cukru.
Po 6 - 8 tygodniach fermentacji wino zlewamy znad osadu, powtórnie wlewamy do balona i fermentujemy przez następne 4 tygodnie.
Po tym czasie dokonujemy drugiego obciągu bacząc aby wszystkiego przy tym nie wychlać i rozlewamy do ciemnych butelek.
Po trzech miesiącach urządzamy libację zakończoną bachiczną orgią i, po zaleczeniu bólu głowy i szczypania odbytu, możemy nastawiać nową porcję wina z ryżu.
:pije:

Wino z ryżu - podstawowe przepisy

: poniedziałek, 1 mar 2010, 23:41
autor: kukiluki
Mam zamiar pierwszy raz w zyciu zrobic winko bedzie ono z ryzu znalazlem juz przepis ale mam do niego kilka pytan
przepis jest taki:
4 kg ryżu, 7 kg cukru, 50 dkg rodzynek, 12 dkg kwasku cytrynowego, ok 20-22 l wody, drożdże (koniecznie winne bo tylko takie są w stanie wyprodukować kilkanaście % alkoholu), pożywka.
przyprawy: 1,5 łyżeczki imbiru; 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej; 1,5 łyżeczki tymianku; 1 łyżeczka cynamonu; 2 cukry waniliowe; 2 dkg goździków; 15 ziaren ziela angielskiego (są to minimalne dawki przypraw - wino jest tylko muśnięte smakiem i zapachem przypraw i o to chodzi; w sam raz).
cukier oczywiście dodajemy na raty (4+1+1+1), po 3 tyg. oddzielamy od ryżu, zostawiamy jeszcze na 2 tyg. i można już w ostateczności pić. najlepiej jednak delektować sie kiedy bulgnięcia w rurce spadną do 1 na 5 minut. oczywiście można (i należałoby) wszystkie fazy procesów przedłużyć o kilka tygodni, ja natomiast podałem wg mnie to minimum konieczne.
Moje pytania:
mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????
ile tych drozdzy dac i pozywki????
czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???
jak dodawac ten cukier???
i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???

z gory dziekuje za podppowiedzi

Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

: wtorek, 2 mar 2010, 00:09
autor: Maro.
Witaj kukiluki
mam balon 50l czy moge w nim zrobic czy zwiekszyc dawki i ile razy????
Możesz znastawić wino w tym balonie pod warunkiem że nie bedzie ci sie tam dostawać powietrze (konieczna jest rurka fermentacyjna), ja już kilka razy robiłem wino w niepełnym balonie.
ile tych drozdzy dac i pozywki????
Ja do tego wina używam drożdży Tokay na opakowaniu sa proporcje (5-30 litrów),moje 20L wino wystarczyła jedna torebka 5g
czy rodzynki trzeba predzej namoczyc???
Jeżeli chodzi o rodzynki można je rozdrobnic,ale ja tylko je płukalem i takie w całości do balona.
i czy wszystkie skladniki zlaczyc naraz i zalac woda???
Tak składniki złaczyc naraz tylko wczesniej musisz namnożyć drożdże. Musisz je zalac syropem(cuker z woda,czyli w okolo 7L wody rozpuszczasz 4kg cukru,po ostudzeniu dodajesz reszte wody mieszasz i zalewsz tym skladniki)

Cukier dodajesz po kilogramie przez 3 tygodnie,Tylko po dodaniu cukru (syropu) twój poziom wina ma osiagnac 22L.Ja zawsze daje te 3L mniej żebym póżniej mógł dodać cyrop cukrowy.1kg cukru rozpuścisz juz w 0,5L wody.Tylko nie zapomnij ze po rozpuszczeniu cukru zwieksza sie objetość wody(syropu cukrowego).

Pozdrawiam Maro

Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

: wtorek, 2 mar 2010, 12:28
autor: kukiluki
wszystko ładnie pięknie ale chciałbym żeby ktoś mi napisał dokładnie jakie dodać proporcje składników na balon 50 litrowy z mojego przepisu i opisał krok po kroku czynności. żeby nie wyszło mi byle co

Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

: wtorek, 2 mar 2010, 14:36
autor: Maro.
Siema :)

Ja bym to zrobił tak:

-8 kg ryżu
-14 kg cukru (wino bedzie słodkie)
-1 kg rodzynek
-24 dag kwasku cytrynowego lub 4 cytryne pokrojone bez skórki
-44 L wody
-20 dag drożdży
-3 łyżeczki imbiru
-3 łyżeczki gałki muszkatołowa
-3 łyżeczki tymianku
-2 łyżeczki cynamonu
-4 opakowania cukru wanilinowego
-4 dag goździków
-30 ziarenek ziela angielskiego

Do 50L butli wrzucamy uprzednio wypłukany ryż, gotujemy wode z cukrem.Do balonu wrzucamy wszstkie składniki,wlać wyrop cukrowy(zimny) dodac drożdżę. Butlę zatkać korkiem z rurką fermentacyjną i odstawić do fermentacji na 6-7 tygodni (w temperaturze około 25°C). Następnie ściągnąć wino do drugiej wyparzonej butli i odstawić do cichej fermentacji na około 4 tygodnie. Po tym okresie dokonujemy drugiego obciągu, ale tym razem już do butelek z ciemnego szkła. Uwaga! Fermentującego (pracującego) wina nie można przeziębić.

Pozdrawiam Maro ;)

Re: Wino z ryzu pomocy!!!!!!!

: wtorek, 2 mar 2010, 15:47
autor: kwachu
Witam.
Proste winko od mamy mojego kolegi:
ryż-1 kg.
cukier-1.5 kg.
1 cytryna ze skórką( pokrojona w plasterki)
drożdże (od babuni)- 5 dkg.
4 litry letniej wody.
Składniki wymieszać i fermentować do końca procesu.Degustujemy gdy się sklaruje.
Bardzo ważne !!! Przez kilka pierwszych dni fermentacji winko mieszamy drewnianą łychą.

Re: Wino z ryżu pomocy!!!!!!!

: wtorek, 2 mar 2010, 20:43
autor: czesiek2804
Witam!!!
Ja robię wino ryżowe tak:)

składniki:
1 kg- ryżu
2,5 kg-cukru
20 dkg-rodzynek
2 -cytry
8 litrów wody
drożdże winne np (Tokaj) 1 opakowanie.

W przegotowanej gorącej wodzie rozrabiam cukier,po ochłodzeniu
poniżej 30 stopni mieszam składniki i do gąsiora,po 30 dniach zlewam
i odstawiam do klarowania na nastepne 30 dni,a potem jak kto woli.

Na zdrowie. Czech.

Re: Wino z ryżu pomocy!!!!!!!

: niedziela, 18 kwie 2010, 22:33
autor: Wald
czesiek2804 pisze:Witam!!!
Ja robię wino ryżowe tak:)

składniki:
1 kg- ryżu
2,5 kg-cukru
20 dkg-rodzynek
2 -cytry
8 litrów wody
drożdże winne np (Tokaj) 1 opakowanie.
Tak zrobiłem i ja (bo nic innego nie wymyśliłem). Tyle że na MD czekałem 5 dni i nic. Pojedyncze bąbelki :cry:. Zapakowałem to za rurę CO żeby te 25-26 stopni miało i powiadam Wam -nic :!: :!: :!: Podejrzewam że tam całe dwa drożdże siedzą. Jeden na kacu :womit: , drugi pewnie :nuda: abstynent. Robić nie ma komu.
O drugiej w nocy się zwlokłem z pościeli (bo przemyślałem że chłopaki rady nie dadzą) i dorobiłem paczkę aktywnych :respect: .
To dopiero brygada :ok: . Zasuwają na trzy zmiany, a każdy :bicz: robi za trzech.
Uwiną się raz dwa i na maliniaka gąsior zwolnią. Wtedy też taką brygadę zatrudniam. Obiboków mam dość :!:
Dużo szczęścia wsystkim :)

Re: Przepisy na wino z ryżu

: wtorek, 12 paź 2010, 23:15
autor: kukiluki
Zrobiłem wino z przepisu Maro. Mam je już pół roku! Nadal trzymam je w butli, a dwa razy ściągałem z nad osadu. To wino jednak nadal pracuje, bo nadal bąbluje. Poza tym nie mogę dojść czy jest w ogolę dobre. W smaku wydaje się mocne, ale nie wiem czy ono po prostu jest kwaśne (jakoś nie można tego wyczuć). A w ogolę jak długo można trzymać takie wino? Doradzi mi ktoś o co w tym chodzi?

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 15 paź 2010, 10:12
autor: paszczak_89
Ja Ci powiem, że jak ja robiłem z ryżu to po 2 zlaniach znad osadu było już całkowicie klarowne. Zlałem je jakieś 1,5 mieś temu i w butelkach nie ma śladu po jakichś nieczystościach :P używałem drożdży aktywnych bo one mi najbardziej odpowiadają :)

Przepis:
Przepis na około 15l wina (butel 20)

2kg ryżu
300g rodzynek
2 cytryny(sok)
1 cytryna(łupka)
3 pomarańcze(sok)
1,5 pomarańczy(łupka)
4,5 kg cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
woda do 2/3 butla
drożdże, pożywka
0,5kg cukru po 4 dniach
0,5kg cukru po 7 dniach
0,25kg cukru po 5 dniach


P.S. znajomi sobie chwalą to wino tylko ciężko po nim jest na następny dzień :)

Re: Przepisy na wino z ryżu

: wtorek, 17 sty 2012, 21:57
autor: Matejos
Cześć postanowiłem zrobić moje pierwsze wino i wypadło na ryż.Mam jednak dwa pytania jakie będą proporcje do butli 15L oraz jakich drożdży użyć zwykłych czy winiarskich? Proszę o podanie jakiegoś dobrego przepisu.Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 19 sty 2012, 09:44
autor: radius
No nie :!: Ludzie, czytajcie posty na tym forum zanim coś napiszecie :!: :bardzo_zly:
Post wyżej masz przepis na taką właśnie ilość nastawu do jasnej cholery :twisted:
A już pytanie o drożdże kwalifikuje ten post do wywalenia na śmietnik.
Co ty robisz, wino czy nastaw na bimber :?: Poczytaj trochę temat zanim znowu coś napiszesz. Aleś mi dźwignął ciśnienie :o

Pierwsze wino - ryżowiec

: niedziela, 6 sty 2013, 15:06
autor: drabeusz
Witam. Jestem w trakcie robienia winka ryżowca. Fermentacja zaczęła się dzisiaj. Jestem początkującym, więc proszę o wyrozumiałość. Jedyne co robiłem to nalewki, ale nie ma nic prostszego od nalewek, a wino to już wyższa szkoła jazdy. Mam balon chyba około 15 - 20 litrów. Przepis z którego skorzystałem wydaje się prosty. Oto on:

Składniki:
ryż surowy - 1 kilogram
cukier - 2,5 kilograma
woda - 8 litrów
rodzynki - 1 paczka
drożdże winne lub piekarnicze - ok 7 dag


Kilogram surowego, nie przegotowanego ryżu należy wsypać do balonu, lub butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej i ostudzonej z 2,5 kg cukru, dodając 12 dag rodzynków, lub więcej i 7 dag drożdży. Oprócz rodzynków, lub zamiast nich można dodać innych owoców. Ja dodaję zawsze dwa słoiczki z zaprawionymi wiśniami, lub jakiegoś kompotu. Butlę należy zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Po tym czasie wino można zlać do innego naczynia aby dofermentowało.

Ryż można wykorzystać jeszcze raz, ale należy go wypłukać z osadu. Wino wstawione drugi raz na tym samym ryżu jest mocniejsze. Jeżeli do wina nie dodamy żadnych owoców, to po sklarowaniu powinno być bezbarwne i przezroczyste, ma też charakterystyczny przyjemny smak. Wino takie można zabarwić karmelem z cukru. W naszym przypadku wystarczy 50 dg cukru.


Nie bawię się w zabarwianie. Dodałem jedynie kilka składników, które znalazłem w innych przepisach na internecie, min. ziele angielskie, cynamon i 2 cytryny. Rodzynki również dodałem, natomiast drożdże zwykłe piekarskie (mam nadzieję że się uda). Na forum ludzie polecają mieszać co jakiś czas, żeby ryż nie zbił się w jedną wielką "kupę". Otóż próbowałem, ale nic z tego... ryż ani drgnął. Co moglibyście mi polecić?? Jakie są dalsze kroki w robieniu takiego wina?? Ile czasu ma trwać fermentacja w balonie?? Tak jak wspomniałem, jestem zielony w tych sprawach, więc każda informacja jest dla mnie istotna.
Aha, dodam jeszcze, że chyba fermentacja odbywa się przyzwoicie bo "pyknięcia" są co 5 sekund. A balon stoi w pomieszczeniu ogrzewanym podłogowo, temperatura waha się między 22 a 25*C. Pozdrawiam i proszę o pomoc.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: niedziela, 6 sty 2013, 16:26
autor: Wald
Wszystkie co chciałbyś wiedzieć i cała potrzebna Ci pomoc już jest :!:
Wystarczy przeczytać: http://alkohole-domowe.com/forum/podsta ... t6449.html . Skoro robisz "po swojemu", lub z innego przepisu, powiedz czego oczekujesz? Że w cudowny sposób zniknie to, czego nie wypłukałeś z ryżu? A może posmak i zapach drożdży piekarskich zamieni się w bukiet ziołowy? Niestety, tego uczynić nie możemy. I nie dla tego, że nie chcemy, tego już się nie da zrobić.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: poniedziałek, 14 sty 2013, 21:25
autor: miropl
To było moje pierwsze wino ..... wino z ryżu:

- ryż 1/2 kg
- 5 litrów wody
- 4 dkg drożdży do pieczenia ..... (od razu mówię tylko drożdże winne !)
- 1,5 kg cukru
- trochę rodzynek

Zrobiłem 10 litrów czyli wszystko x2.

Po 22 dniach i pierwszym zlaniu wyglądało tak:
Obrazek

Mętne !

Jednak po kolejnym zlaniu kolejne 3 tygodnie:

Obrazek

Dostałem pochwałę za wzorcowy klar :)

Z tego samego ryżu zrobiłem drugi nastaw dodając jedynie cytrynę.

Wnioski są takie, że dałem ciała z drożdżami, zamiast winnych dałem piekarskie .....

Co do smaku wina ..... no cóż drożdże zabiły totalnie smak ..... ale wino nie poszło do zlewu ..... jakoś się dziwnie rozeszło .... :)

Pozdrawiam.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 18 sty 2013, 19:45
autor: opi89
Eksperyment się udał :)
A mianowicie: robiłem wermut, klasyczny przepis znany, modyfikowany do smaku odrobinę. Standardowy przebieg fermentacji. Po 8 tygodniach tygodniach butelkowanie. Po 7 tygodniu dosłodzone do wskazania 6BLG. Po 8 tygodniu podczas zlewania jedną porcję dosłodziłem do 4 BLG i dodałem w każdą karafkę odrobinę drożdzy + szczyptę pożywki, umiejscowione wszytko w barku w mieszkaniu około 18 stopni. Druga porcja buteleczki i piwnica - jakieś 12 stopni, ciemność.
Po miesiącu sprawdziłem karafki w barku, ucieszyłem się :) podczas nalewania białego wermutu pojawiło się gromada bąbelków. Węchem stwierdzono zapach CO2 :) smak relelacja!! Całkiem inny niż te piwniczne :) Za miesiąc ponowny nastaw wermutu + szampan z ziemniaków :)

Wino ryżowe, %, mój sprawdzony przepis.

: wtorek, 28 maja 2013, 21:36
autor: hobbit1979
Witam na poczatek podam może przepis który mam już sprawdzony od kilku lat. Aktualnie ponowiłem wyrób winka domowego i jak to bywa na start poszła mała butla (12l) i nastawik ryżówki.

Woda 7+1 litry
Cukier 2,5 + 1,2 kg
ryż 1,5 kg
rodzynki 200 g
kwasek cytrynowy 8-10g
drożdze winne (Biowin Sauternet wysokoalkoholizujące) 1szt
Pożywka - ok 5 gr

Historia :
12-05-2013 Start 26blg (wiem nieco za dużo ale tak wyszło)
18-05-2013 Blg spadło do 4, dodałem 1,2 kg cukru rozrobionego w 1 litrze wody - uzyskałem 16 blg
28-05-2013 Odcedzenie ryżu i rodzynek, pomiar Blg wykazał 6 (winko jeszcze bardzo powoli pracuje)

Plan na zakończenie fermentacji cichej i klarowanie oraz butelkowanie do mniej więcej 15-06-2013

Temperatura dość stabilna 20-22 st C.

Obecnie winko w smaku już jest miłe i bardzo mocne. Przypuszczalnie blg spadnie jeszcze do ok 3-4 o ile drożdze dadzą radę bo na tą chwilę z pomiarów wychodzi mi około 17% mocy winka.

Puenta - oj będzie bal :)

Jak widzicie Koledzy i Koleżanki potwierdza się fakt że ryżówka jest winem szybkim i dla początkujących wspaniałym sposobem na załapanie bakcyla. Ja niezmiennie od zawsze to winko lubiłem a efekt smakowy jest więcej niż zadowalający już teraz. Co ważne - zawsze przestrzegać należy higieny, sprzęt, butlę a nawet korek z rurką odkażam za pomocą roztworu pirosiarczynu. Za kilka tygodni winko będzie już w butelkach, choć obawiam się że nie poleżakuje zbyt długo i zejdzie na pniu. Na szczęście chodzi jeszcze bliźniaczy nastaw w butli 25l w domku, a w piwnicy w dużej butli ok 40-45l winko wiśniowo ryżowe (kompoty i soki + ryż) które zapowiada się równie smacznie. Pożyjemy zobaczymy a w dziale tym podam w swoim czasie jeśli się sprawdzi i przepis na nie.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: sobota, 8 cze 2013, 16:42
autor: christofanow
Witam!

Ja polecam skorzystać z okazji i do ryżowego wina dodać kwiaty czarnego bzu. Idealnie moim zdaniem napełniają wino aromatem i dodają ciała dzięki czemu wino jest smaczne. Bardzo dobrze do wina ryżowego nadaje się dodatek wiśni.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 27 cze 2013, 21:00
autor: Anubis
Witam
Chcę zrobić wino ryżowe klasyczne bez ziół w 2 baniakach 5L po wodzie mineralnej zaczopowanych normalnymi korkami gumowymi i rurkami fermentacyjnymi ( super wszystko pasuje bo jest szeroki wylew).
Pytanie:

Robić wersję z cytryną czy tylko z rodzynkami ? co lepiej smakuje bo jest wiele wersji.
Na razie mam 2x 0,5 Kg ryżu, 100g rodzynek pewnie podzielę na 2 butle, mam 2 kupione cytryny.
Z tego co pamiętam przy wermucie, nie można przesadzić z ilością skórki od cytryny bo będzie za bardzo ją czuć.

Re: Odp: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 27 cze 2013, 22:44
autor: Pretender
Zrób dwa różne. Sprawdzisz sam. Później możesz zmieszać.
Ps.
Nie żałuj rodzynek, daj po 100g.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 28 cze 2013, 08:40
autor: sztender
Cytryna, kwasek, regulator kwasowości są potrzebne z dwóch powodów. Zakwaszają nastaw pod drożdże, lepsze środowisko pracy.
Ustalają kwasowość wina. Wino bez kwasów jest nijakie.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: piątek, 28 cze 2013, 22:59
autor: Anubis
Właśnie więcej jest przepisów na ryżowe z rodzynkami a z dodatkiem cytryny mniej...
ludzie zachwalają więc bez cytryny nijakie chyba nie jest...
Może ktoś próbował klasyczne z ryżu z cytryną i bez i się wypowie.

Mam jeszcze pytanie o drożdże szlachetne Biowinu w Płynie zdaje się że takie:
http://www.leroymerlin.pl/uprawa-roslin ... ,l429.html

Piszą : "Do 1l butelki wlać 150ml soku (lub 200g rozdrobnionych owoców), 300ml wody, 2 łyżeczki cukru. Butelkę zakryć czopem z waty, pasteryzować 30min. Po wystudzeniu do butelki wlać zawartość wstrząśniętej uprzednio torebeczki. Całość pozostawić na 1-2 doby w temp. 26'C, po czym wlać do balony z nastawem wina (5-25l)."

Ja zrobiłem tak, że wlałem do sterylnej litrowej butelki 450 ml przegotowanej wody, dałem 4 małe łyżeczki cukru i wlałem te drożdże. Na razie minęła doba i nic w butelce się nie dzieje, czy na prawdę trzeba dodać jakiś sok lub owoce czy wystarczy woda i cukier ? soku nie chcę dodawać aby nie zmienić smaku wina ryżowego a owoców (rodzynek mi szkoda). Czy jak to jutro wleje do ryżowca to mi wystartuje ? ( mam to rozlać na dwie 5 litrowe butelki. )

Re: Przepisy na wino z ryżu

: sobota, 29 cze 2013, 01:43
autor: sztender
Anubis pisze:Właśnie więcej jest przepisów na ryżowe z rodzynkami a z dodatkiem cytryny mniej...
ludzie zachwalają więc bez cytryny nijakie chyba nie jest...
Większość przepisów jakie widziałem zawiera "kwas" taki czy inny. Różne rzeczy ludzie zachwalają :mrgreen: Mam dziwne wrażenie, że i tak zrobisz po swojemu :shock: .
Anubis pisze:soku nie chcę dodawać aby nie zmienić smaku wina ryżowego a owoców (rodzynek mi szkoda)
A tego to już ni w ząb nie rozumiem. Można zrobić i na jednej rodzynce. Ale to co Ty chcesz? doić "cukrówkę" :hahaha:
Anubis pisze:Ja zrobiłem tak, że wlałem do sterylnej litrowej butelki 450 ml przegotowanej wody
Przegotowana woda nie ma tlenu. A do namnażania drożdże go potrzebują. Lepsza jest "kranówa".
Anubis pisze:Czy jak to jutro wleje do ryżowca to mi wystartuje ? ( mam to rozlać na dwie 5 litrowe butelki. )
Płynne drożdże z Biowinu potrafią nic nie robić. Ostatnio też nastawiałem na nich "matkę" i :dupa:
Anubis pisze:Na razie minęła doba i nic w butelce się nie dzieje
Nie wiem jak się płynne zachowują (u mnie nie ruszyły, za to aktywne i owszem), ale 1 doba na "matkę" to mało. Zwykle potrzeba 3-4 dni.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: sobota, 29 cze 2013, 03:05
autor: Wald
Anubis pisze: czy na prawdę trzeba dodać jakiś sok lub owoce czy wystarczy woda i cukier ? soku nie chcę dodawać aby nie zmienić smaku wina ryżowego a owoców (rodzynek mi szkoda). ( mam to rozlać na dwie 5 litrowe butelki. )
Drożdże winiarskie co cukrówek się nie nadają. Za tydzień też Ci to nie zastartuje. Porcji drożdży nie należy dzielić. Nawet jak to takie małe nastawy. Możesz wyhodować podwójną porcję MD i wtedy szczepić dwa nastawy. Po jednym dniu nie powinno wystartować, ale "niektórzy" mają zawsze szczęście. Tak wygląda zdrowa, silna MD http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... hp?id=6660 .

Re: Przepisy na wino z ryżu

: niedziela, 30 cze 2013, 18:20
autor: Anubis
Dałem wczoraj do butelki trochę rodzynek i dziś pięknie wszystko pracuje :)
ps. czemu nie można dzielić porcji tych drożdży na 2 butelki ? dawka jest na 25-30 L a tu mam 2 baniaki po 5L pytam z ciekawości bo oczywiście wlałem wszystko do jednego baniaczka, muszę dokupić następne drożdże.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: niedziela, 30 cze 2013, 18:45
autor: Pretender
Możesz dzielić, ale to już zabawa w aptekarza. Drożdże nie są drogie, więc nie ma sensu dzielić paczki na pół. Co innego jakbyś zrobił MD, rozlewasz na dwie damy i już...
Ile tych rodzynek dodałeś? 2-3 ;) ? Pamiętaj, że rodzynki wnoszą do wina wiele dobrego, na tym nie oszczędzaj. Jeśli chcesz mieć oczywiście dobre wino.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: niedziela, 30 cze 2013, 19:59
autor: Anubis
Dałem pół garści rodzynek, dziś już przelałem wszystko do jednego baniaka, dałem trochę więcej niż 100g rodzynek, małą obraną cytrynę.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: wtorek, 2 lip 2013, 01:01
autor: Wald
Anubis pisze:...wlać do balony z nastawem wina (5-25l)."
Anubis pisze:...dawka jest na 25-30 L
Zdecyduj się na coś.
Wald pisze: Możesz wyhodować podwójną porcję MD
Czyli zrobić MD jak na zdjęciu z linka. Dolać drugą porcję wody z dodatkami i ponownie odstawić do namnożenia. Czynność tą można powtarzać do osiągnięcia potrzebnej ilości MD (do dużych nastawów, lub wielu małych). Paczki drożdży winiarskich nie należy dzielić (nawet z aptekarską dokładnością).

Re: Przepisy na wino z ryżu

: poniedziałek, 16 mar 2015, 20:30
autor: clementino
Witam, jako że jestem nowy na forum (zalogowałem sie głównie po to aby dowiedzieć sie wszystkiego o destylacji) ale wino domowe wytwarzam od około 5 lat jak każdy uczyłem sie na własnych błędach i doświadczeniu chciałbym sie podzielić przepisem który przez te pare lat sprawdził mi się bardzo dobrze i wino jest naprawdę bardzo ciekawe podam przepis na balon 54 litry a więc:

- 8 kg ryżu długoziarnistego
- 1200 g rodzynek
- 200 g suszonych fig
- sok wycisknięty z 5 cytyn
- sok wycisknięty z 4 pomarańczy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 laski Waniliowe
- 1 paczka przyprawy Kurkumy (np. Kamis)
- 12 kg cukru (8+4)
- 42-44 l wody (używałem oligoceńskiej surowej)
- drożdze Fermicru LS2

Wino wyszło 17% bardzo dobrze i szybko sie klarowało, jest w bardzo ładnym złocistym kolorze wyraziste i raczej słodkie. Serdecznie polecam;)

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 18 mar 2015, 20:09
autor: Anubis
http://wino.org.pl/content/view/112/105/
Tu macie oryginalny przepis na nastaw 10L wymyślony przez św. pamięci Skrzycha.
Fajnie i prosto opisany ja nastawiłem w tym roku 20L +3x5 L wg. tego przepisu dodając jeszcze parę własnych składników. Mam tylko wątpliwości co oznacza płaska łyżeczka a łyżeczka :)

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 18 mar 2015, 20:27
autor: Kamal
Płaska łyżeczka to zawartość mieści się w jej "środku" + może być trochę więcej.
Łyżeczka to więcej niż mieści się w jej "środku" (2, 2,5 x wiecej niż mieści się w jej "środku".
Ja tak to rozumuje :-)
K.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: środa, 1 kwie 2015, 23:11
autor: Anubis
Właśnie popijam Martini Bianco, porównuję zapach i smak do "ryżowca" zapach jest prawie identyczny, nuta smakowa podobna jedynie brakuje goryczki która jest wyczuwalna w Martini, kiedyś dodawałem piołunu, fajnie było by ten przepis troszkę poprawić o składnik dający goryczkowaty posmak jak w oryginale.

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 2 kwie 2015, 07:26
autor: lesgo58
Trochę historii i prawdopodobny skład Vermouth'u:
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=14733

A tutaj przepis (sprawdzony i smaczny) na wykonanie vermutu w naszych warunkach.
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=8121

A te przepisy podaję za Cieślakiem, tylko, że te nie mają nic wspólnego z winem ryżowym, ale w niczym nie przeszkadza, aby do macerowania mieszanek takowe wino wykorzystać,:

Mieszanka 1
1.Piołun alpejski (ziele) 12,5g
2.Kłącze tataraku 5,0g
3.Korzeń fiołka 3,0g
4.Korzeń arcydzięgla 4,0g
5.Majeranek 2,5g
6.Kolendra 2,5g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 1,5g

Mieszanka II
1.Piołun alpejski (ziele) 12,0g
2.Skórka pomarańczowa (z niewielkiej pomarańczy) 12,0g
3.Ziele drapacza lekarskiego 12,0g,
4.Liście mięty pieprzowej 6,0g
5.Korzeń arcydzięgla 2,0g
6.Cynamon 8,0g
7.Gałka muszkatołowa 6,0g
8.Goryczka (korzeń) 5,0g

Mieszanka III
1.Piołun alpejski (ziele) 15,0g
2.Tysiącznik 5,0g
3.Jałowiec 2,0g
4.Goryczka (korzeń) 2,0g
5.Ziele drapacza lekarskiego 2,0g
6.Cynamon 4,0g
7.Gałka muszkatołowa 2,0g
8.Goździki 2,0g
9.Imbir 1,0g
10.Kłącze tataraku 1,0g
11.Skórka cytrynowa 1,0g
12.Skórka pomarańczowa 5,0g

Surowiec rozdrabnia się i zalewa mocnym winem (np. jabłkowym) lub wódką 45% w ilości 0,5-0,7 l. Mieszankę maceruje się 10-20 dni mieszając od czasu do czasu. Następnie filtruje się. Wystarcza ona na 10-20 l. wina w zależności od tego czy Vermouth ma byc bardziej aromatyczny i gorzki (typ francuski), mniej gorzki i słodki (typ włoski) czy łagodny o słabej goryczy (typ jugosłowiański). W mieszankach zasadniczym składnikiem jest piołun (Artemisia absinthium) , dlatego też najlepsze są mieszanki włoskie do których bierze się aromatyczne odmiany piołunu alpejskiego (Artemisia maritima lub Artemisia pontiaca).

Re: Przepisy na wino z ryżu

: czwartek, 2 kwie 2015, 18:33
autor: szaman0
clementino pisze:Witam, jako że jestem nowy na forum (zalogowałem sie głównie po to aby dowiedzieć sie wszystkiego o destylacji) ale wino domowe wytwarzam od około 5 lat jak każdy uczyłem sie na własnych błędach i doświadczeniu chciałbym sie podzielić przepisem który przez te pare lat sprawdził mi się bardzo dobrze i wino jest naprawdę bardzo ciekawe podam przepis na balon 54 litry a więc:

- 8 kg ryżu długoziarnistego
- 1200 g rodzynek
- 200 g suszonych fig
- sok wycisknięty z 5 cytyn
- sok wycisknięty z 4 pomarańczy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 laski Waniliowe
- 1 paczka przyprawy Kurkumy (np. Kamis)
- 12 kg cukru (8+4)
- 42-44 l wody (używałem oligoceńskiej surowej)
- drożdze Fermicru LS2

Wino wyszło 17% bardzo dobrze i szybko sie klarowało, jest w bardzo ładnym złocistym kolorze wyraziste i raczej słodkie. Serdecznie polecam;)
Orientuje się ktoś z Państwa jak obchodzić się z figami w takim nastawie?