Strona 1 z 1

Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

: środa, 20 wrz 2017, 15:19
autor: INTseed
Składniki:

1 kg ryżu
2,25 kg cukru
150 g suszonych daktyli cukier około - 100g
150 g suszonej żurawiny cukier około - 97.5g
300 g rodzynek cukier około - 180g
8 l wody
Pół cytryny ( wycisnąć )
1 op. drożdży winiarskich
1 op. pożywki do drożdży winiarskich

2x1kg cukru
Drożdze tokay.
Pożywka.

Po jakim czasie powinienem usunąć ryż, żurawinę, itp.?

Re: Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

: środa, 20 wrz 2017, 18:59
autor: Kamal
Skąd masz przepis? Z jakieś strony? Bo jeśli tak , to zapewne tam pisze co i jak.
K.

Re: Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

: sobota, 7 paź 2017, 19:15
autor: INTseed
W końcu znalazłem stronę z przepisem.
https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ ... uszonych-4

Pisze tam że po około miesiącu przelać do szkła i zostawić na następny do dofermentowania.
Czy jak zostawie to wszystko bez filtrowania na te dwa miesiące to wejdzie jakaś infekcja? Nie jest to produkt na długie leżenie w butelkach.

Re: Wino z suszonych daktyli, żurawiny, rodzynek.

: sobota, 7 paź 2017, 20:43
autor: Kamal
Infekcja nie. Raczej smak wina może się zmienić.
Tam piszę, że po 2 miesiącach butelkować. Bzdura! Wegule pominięte klarowanie. No chyba, że ktoś preferuje osad w butelce. :shock:
K.