Strona 1 z 1

Dzika róża- dodawanie cukru

: czwartek, 27 paź 2016, 21:24
autor: wrocli
Witam serdecznie,

Czytałem już sporo postów na forum oraz innych artykułów z googli, ale ciężko znaleźć mi odpowiedź. Otóż robię wino z dzikiej róży jest to moje pierwsze wino stąd tak mała wiedza :) znalazłem w starej książce przepis i według niego przygotowałem nastaw:
12 kg dzikiej róży najpierw przemroziłem przez 48h po czym odmroziłem i po odmrożeniu zostało zalane wrzącą wodą w ilości 10l wraz z 1 kg cukru i tak w tej przykrytej ścierką beczce stało przez 2 dni. Następnie przelałem wszystko do gąsiora dolałem wodę wraz z syropem aż do uzyskania blg 21. Cukru dodałem 8,5kg (łącznie z 1kg 9,5) wody 30litrów (wliczając 10 z zalanej prędzej róży),do tego 40g kwasku 8g pożywki Activit oraz 10g drożdży bayanus. Wino wystartowało rewelacyjnie dziś mija 8 dzień fermentacji i powinienem dodać kolejną partię cukru. zmierzyłem obecne BLG nastawu i wynosi 11. Fermentacja nadal jest bardzo burzliwa prawie jak w pierwszych dniach.

Czy już powinienm dodać kolejną partię cukru do otrzymania 15 stopni czy jeszcze wstrzymać się z cukrem aż BLG spadnie do 4-5stopni? Docelowo chciałbym żeby było to wino słodkie/półsłodkie.
Dzięki z góry na pomoc :)