Strona 1 z 1

Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 24 wrz 2012, 21:27
autor: wesol
Witam właśnie pozlewałem swoje wino z ryżu do butelek, nie jestem znawcą ale wino według mnie nie jest najlepsze w smaku. Dodam, Ze ma jasno żółty kolor. I teraz moja prośba;
dali byście mi przepis na wino z ryżu (15l) jakiś sprawdzony, z którego wyjdzie bardzo dobre wino? Widziałem też, że robią wino z ryżem i żurawiną ma to ładny kolor, może ktoś coś wie na ten temat jaki ma smak i ile żurawin na 15litrowa butle trzeba??

Re: Wino z Ryzu-przepis

: poniedziałek, 24 wrz 2012, 22:13
autor: manowar
Przepis Skrzycha

Wino z ryżu mocne 17-18% (nastaw 25l w dymionie 40l)
(wg wskazówek Piekarza oraz forum wino.org.pl)

Składniki:
18,5 l wody
5 kg ryżu
4 kg cukru
125g kwasku cytrynowego
50dkg rodzynek (może być więcej nawet do 1kg)
10g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

Wodę przegotować, rozpuścić w niej cukier oraz kwasek; ostudzić. Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać, wsypać do gąsiora, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rozdrobnione (posiekane, zmielone) rodzynki, pożywkę oraz przygotowaną uprzednio matkę drożdżową.
Przyprawy do dodania (wskazane własne eksperymenty smakowe):
- 25 goździków
- 25 ziaren ziela angielskiego
- 37 ziaren pieprzu czarnego
- 7 torebek cukru waniliowego
- 3,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 3,5 łyżeczki tymianku
- 2,5 łyżeczki bazylii
- 2,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 płaskich łyżeczek kurkumy

Po 5-7 dniach dodać 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 l wody.

Dla win słabszych należy zastosować odpowiednie drożdże oraz skorygować ilości wody, cukru i kwasku cytrynowego.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać gąsiorem.
Po 6 tygodniach obciągnąć do mniejszego dymiona (25l), części stałe (ryż itp.) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić. Wino w gąsiorze dosłodzić do smaku.
Po klarowaniu (ok. 2x6 tygodni) rozlać do butelek. Wskazane kilkumiesięczne leżakowanie.
Spożywać z umiarem w razie nasilenia potrzeb.



wino ryżowo-żurawinowe


Przepis po poprawkach:

Potrzebny sprzęt/naczynia:
- 1 baniok na nastaw (według tej proporcji powinien być pojemnści 25L)
- 1 gerglasa (czyli rurka fermentacujna będz rurka d upleks albo korek hydrauliczny)
- korek
- matka drożdżowa (przygotowana kilka dni wcześniej)
- 3 garnki
- drewniana łyżka
- 1 lejek
- sito/sitko
- nóż
- deska do krojenia


Składniki:
- 2 kg ryżu
- 400 g suzszonej żurawiny (ja użyłem takiej)
- 7* kg cukru
- sok wyciśniety z połówki cytryny
- drożdze Shery (ja użyłem drożdzy firmy Alwido z Gliwic)
- pożywka do drożdzy 10 g (fosforan dwuamonowy)
- woda 16L - do objętości całego nastawu 22L (nie wliczając objętości ryżu!)


Przygotowanie krok, po kroku:
- zagotować 12 L wody i odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- w między czasie jak woda będzie się gotowała pokroić żurawine
- odlać zaraz po zgotowaniu 4L wody i ropuścić w niej 3 kg cukru (cukier dodajemu porcjami), zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C)
- pokrojoną żurawinę wsypać do osobnego garnka i zalać wodą tak żeby przykrywała żurawine, zostawić do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- na sitku/sicie przepłukać ryż zimną/letnią wodą (najlepiej od razu przepłukac całość ryżu) i wsypać do osobego garnka, zalać wodą tak żeby przykrywała ryż, zostawić do wystygnięcia (czyli na oko 25/30*C), przemieszać kilka razy co jakiś czas
- teraz mała przerwa , czekamy aż wszystko ostygnie, można w między czasie przygotować baniok jak jeszcze tago nie zrobilśmy
- jak już wszystko ostygło wlewamy do banioka ryż, może to być lekki problem i trzeba będzie przepychać czymś ryż przez lejek, można do tego użyć rączki od łyżki drewnianej
- teraz wsypujemy połowe pożywki (ją też dodajemy porcjami)
- teraz wlewamy żurawinę, tu również przyda się łyżka drewniana do przepychania (patrz wyżej)
- teraz wlewamy resztę wody
- dodajemy wcześniej przygotowaną matke drożdżową, musimy się upewnić, że temperatura nie jest za wysoka około 25*C, nie może ona przekroczyć 30*C


Następne porcje:
- dodwana są do całości nastawu w odstępach czasowych, zależnych przefermentowanego cukru, można sprawdzić to cukromierzem, w raie braku takowego dodajmey kolejne porcje, po widzocznym zwolnieniu pracy objawiąjćym się mniejszą liczbą pęcherzyków dwutlenku węgla w gerglasie
- 2-ga porcja pozywki: dodajemy ją na chwile przed wlaniem 2-giej porcji cukru
- 2-ga porcja cukru: 3 kg cukru rozpuszczamy w 3 litrach przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewamy do banioka,
- 3-cia porcja cukru: 1 kg cukru rozpuszczamy w 1 litrze przegotowanej wody, odstawiamy do ostygnięcia (czyli na oko 25/30*C), a następnie wlewny do banioka,

* zamiast 7 kg można dać 6 kg cukru, wtedy w drugiej porcji cukru zamiast 3 kg dajemy 2 kg rozpuszczone w 2L wody, a trzecią porcje dodajemy bez zmian.

Re: Wino z Ryzu-przepis

: poniedziałek, 14 paź 2013, 16:47
autor: akszar28
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem przepis Skrzycha tj. w pierwszej fazie od razu dodajemy 18.5 l wody + 5kg cukru a po 5-7 dniach nastepne 3 l wody +3kg cukru ?

Re: Wino z Ryzu-przepis

: poniedziałek, 14 paź 2013, 17:02
autor: gr000by
Dobrze zrozumiałeś. Nie odliczaj tych 3 litrów od początkowych 18,5l.

Re: Wino z Ryzu-przepis

: poniedziałek, 14 paź 2013, 20:53
autor: kokornik
Z tą ilością przypraw to chyba żart? Czy to indyjskie curry ma być?

Re: Wino z Ryzu-przepis

: środa, 13 lis 2013, 19:17
autor: killer88
Czy ta ilość kwasku jest prawidłowa? Po przeliczeniu trzeba około 1890 ml soku z około 42 cytryn, aby otrzymać "podobny efekt" do 125 g kwasku. Przy założeniu, że z jedna cytryna odpowiada 3 g kwasku, a 1 g kwasku 15 ml soku.

Re: Wino z Ryzu-przepis

: piątek, 21 lut 2014, 18:34
autor: dedish
Czy ktoś próbował lub orientuje się czy zamiast rodzynek do przepisu Skrzycha można dać później opisaną żurawinę? Właśnie zrobiłem wino ryżowe z rodzynkami, tyle że nieco prostsze bez przypraw itd. Dlatego nie chce robić kolejnego z podobnymi składnikami. Zastanawiam się jak wpłynęłaby na walory smakowe zamiana rodzynek na żurawinę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Re: Wino z Ryzu-przepis

: piątek, 21 lut 2014, 20:34
autor: zebas
Mam w domu G-995, Estelle, Fermiol oraz szlachetne Malaga i Madera. Zastanawiam się, na czym to najlepiej puścić. Co sugerowali by koledzy?

Re: Wino z Ryzu-przepis

: piątek, 21 lut 2014, 20:55
autor: Kamal
@zebas a co chcesz zrobić?

Re: Wino z Ryzu-przepis

: piątek, 21 lut 2014, 21:22
autor: HomoChemicus
Do wina z ryżu zawsze używam szlachetnych Madera. Co do żurawiny, to ostatnio daję 2/3 rodzynek i 1/3 żurawiny. Wychodzi cudowne.

Re: Wino z Ryzu-przepis

: piątek, 21 lut 2014, 21:41
autor: sztender
Wody nie gotujemy. Drożdże potrzebują tlenu do namnażania!

Re: Wino z ryżu - przepis

: sobota, 22 lut 2014, 09:09
autor: zebas
@ Kamal To co w temacie wątku, wino ryżowe :D

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 24 lut 2014, 08:53
autor: Kamal
G995 odfermentują cukier do wysokich %. Jeśli chcesz wino mocne to je polecam. A co do Madery i Malagi, to się nie wypowiem, bo już dawno ich nie używałem. :D

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 24 lut 2014, 10:08
autor: Grze$
Malaga i Madera powinny być w porządku, jeżeli chcesz otrzymać mocne wino. Powinny wyciągnąć ok. 16%.

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 24 lut 2014, 19:23
autor: janik
Robiłem wino z ryżu na drożdżach Tokay Zamojskich i Bayanusach G-995.
Z tych dwóch zestawów mogę polecić drożdże Tokay, dają fajny miodowy posmak i są łatwiejsze w poskromieniu.

Re: Wino z ryżu - przepis

: czwartek, 1 maja 2014, 12:19
autor: zubrstw
Wino ryżowe czyste jest bardzo dobre w smaku i bardzo mocne (choć nie czuć tego gdy się je pije, dlatego trzeba uważać). Wino ryżowe może być też podstawą do wermoutha :)
Przepis sprawdzony przeze mnie wielokrotnie (za każdym razem idealne winko) to przepis chyba skrzycha:
"Jak zrobić wino z ryżu?

Odpowiedź na tak postawione pytanie może być tylko jedna: najłatwiej i najszybciej - wino ryżowe jest winem wdzięcznym i prostym do wykonania. Dzięki neutralnym smakowo składnikom podstawowym stanowi idealną podstawę do stworzenia własnego, niepowtarzalnego wina.
Przy nastawianiu wina ryżowego należy pamiętać, że w dymionie prócz nastawu właściwego (czyli płynu) znajdują się również części stałe - ryż oraz rodzynki. Części stałe niestety zajmują pewną objetość (można przyjąć 1kg=1,2l), tak więc dymion powinien być większy od planowanego nastawu o ok. 1/3. Dla opisanego poniżej nastawu 10l wskazane jest uzycie dymiona o pojemności min. 15l
Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry
W pierwszej kolejności należy przygotować matkę drożdżową dalej nazywaną w skrócie MD.Mając gotową MD (lub drożdże aktywne) można rozpocząć przygotowywanie nastawu:
7,5l wody przegotować, rozpuścić w niej 1.5kg cukru oraz kwasek, ostudzić.
Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać letnia wodą, niepłukany ryż zawiera różne zanieczyszczenia mogące utrudnić klarowanie wina.
Rodzynki dokładnie kilkakrotnie przelać na sicie wrzątkiem celem pozbycia się oleju i innych konserwantów którymi są pokryte.
Do dymiona wsypać ryż, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rodzynki, które uprzednio można rozdrobnić (posiekać), nie jest to jednak konieczne.
Pożywkę rozpuścić w niewielkiej ilości chłodnej wody i wlać do dymiona. Na końcu dodajemy przygotowaną uprzednio MD lub uwodnione drożdże aktywne.
Dymion zatykamy korkiem w którym uprzednio osadziliśmy rurkę fermentacyjną. Należy zwrócić szczególną uwagę na uszczelnienie połączenia rurki z korkiem np. za pomoca silikonu; nie zapominamy oczywiście o wlaniu do rurki odrobiny wody.
Procesy fermentacyjne powinny sie rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu drożdży do nastawu, zależne jest to od temperatury otoczenia.

Po 5-7 dniach od rozpoczecia fermentacji należy dodać do nastawu ostudzony syrop składający się z 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody.

W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza; przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać dymionem. W trakcie fermentacji ryż będzie na dnie dymiona, natomiast napęczniałe rodzynki będą utrzymywać się na powierzchni płynu.
Po 6 tygodniach obciągnąć za pomoca wężyka do mniejszego dymiona (10l), części stałe (ryż i rodzynki) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić; odcieknięty plyn dodać do reszty wina. Wino w dymionie dosłodzić do smaku i przetrzymać przez kolejnych 6 tygodni w dymionie z korkiem i rurką, w tym okresie na dnie dymiona powinien powstać osad który wyrzucamy podczas II obciągu. Aby obciąg znad osadów przebiegał sprawnie warto zaopatrzyć sie w wężyk do obciągów, w którym otwór wlotowy umieszczony jest z boku - zapobiega to zasysaniu osadu.
Młode wino znowu dosładzamy do smaku, jeżeli jest to konieczne i pozostawiamy na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie wino ryżowe jest zazwyczaj klarowne i zdatne do picia, jeżeli jednak podczas obciągu na dnie dymiona będą jakiekolwiek osady - wino należy ponownie odstawić do dalszego klarowania.
Butelkowanie wina można przeprowadzić, jeżeli po kolejnym obciągu na dnie dymiona nie stwierdzimy żadnych osadów, a wino jest klarowne.

Wino ryżowe jest winem białym, jako że barwi go znikoma ilość barwników z rodzynek. Wino ryżowe możemy zabarwić dodając doń karmel z palonego cukru.

Wino ryżowe jest znakomitym surowcem do przygotowywania win ziołowych typu wermouth, sangria lub ciociosan. By uzyskać takie wina można posłużyć się gotowymi mieszankami dostępnymi na rynku (np. w ofercie Biowinu), które stosujemy zgodnie z instukcją zawartą na opakowaniu.
Możemy też skomponować własny zestaw.
Proponuję następujące przyprawy przy czym wskazane są własne eksperymenty smakowe:
- 10 goździków
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 3 torebek cukru waniliowego 20g
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1,5 łyżeczki tymianku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 płaskie łyżeczki kurkumy
Wszystkie te przyprawy dodajemy do nastawu w momencie jego przygotowywania a usuwamy podczas I obciągu razem z ryżem i rodzynkami.

Uwaga! Po kilku nastawach jestem zdania, że gałkę muszkatołową można pominąć, ew. dodać w ilości nie większej niż 0,5 łyżeczki.

Smacznego."

Ja osobiście używam drożdży fermivin PDM próbowałem również na bayanusach ale na PDM wychodzi lepsze :)
Wino ryżowe robi się minimum 6msc choć znajomi piją nawet po 6 tygodniach ;)

Re: Wino z ryżu - przepis

: piątek, 2 maja 2014, 23:20
autor: sztender
zubrstw pisze:Wino ryżowe czyste jest bardzo dobre w smaku i bardzo mocne
Nie mogę się zgodzić z kolegą, że mocne jest dobre. Powyżej 14% czuć alkohol jak cholera co wcale nie jest fajne (mnie nie pasuje).
zubrstw pisze: Wino ryżowe może być też podstawą do wermoutha
Z tym się zgadzam. Jest uniwersalne i nie wpłynie nadmiernie na zioła.
zubrstw pisze: wino ryżowe jest winem wdzięcznym i prostym do wykonania.
Prostym owszem, czy wdzięcznym ?
zubrstw pisze:Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Dla mnie powyżej 14% paskudne, ryżowiec i owszem ale 11-12%
zubrstw pisze:Procesy fermentacyjne powinny sie rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu drożdży do nastawu, zależne jest to od temperatury otoczenia.
.
Temperatura nie jest jedynym czynnikiem mającym wpływ na przebieg fermentacji, acz dosyć istotnym
zubrstw pisze:W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st
Jeśli już to poniżej 20st. Poczytaj o tolerancji drożdży na temperaturę. Szybciej nie znaczy lepiej. Bayanusy fermentują skutecznie w okolicy 10 st "plus". Nie każdy ma możliwość zapewnienia odpowiednich warunków, ale nie można zalecać 20 st "plus"
zubrstw pisze:(ryż i rodzynki) pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać)
Bo ?
zubrstw pisze:Wino ryżowe jest znakomitym surowcem do przygotowywania win ziołowych typu wermouth, sangria lub ciociosan.
Sangria ? Raczej wątpię, drugie dwa typy i owszem.

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 3 lis 2014, 23:12
autor: Malczyk
Swojego czasu robiłem winko ryżowe w baniaczku 40l (o ile pamiętam 6kg ryżu, 1kg rodzynek + cukier i woda, drożdże winne Tokay oraz około 15-20 suszonych śliwek). Wyszło rewelacyjnie:)

Re: Wino z ryżu - przepis

: niedziela, 18 mar 2018, 21:55
autor: Adrian222
Co sądzicie o zastąpieniu rodzynek w winach ryżowych innymi suszonymi owocami?

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 19 mar 2018, 11:54
autor: Kamal
Przepis można modyfikować dowoli. ;)
O jakich owocach suszonych myślisz? Daktyle, figi, ananasy?
K.

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 19 mar 2018, 11:59
autor: gadaka
Oczywiście, że możesz modyfikować wg uznania. Kiedyś zamiast rodzynek dodałem suszoną żurawinę - wino wyszło lekko różowe.

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 19 mar 2018, 15:43
autor: Adrian222
Głównie myślę o żurawinie i daktylach, bo bez problemu można je kupić i bez dziwnych dodatków.
A przy takim zastępowaniu dać jeden rodzaj owoców czy może zmieszać 2-3 gatunki?

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 19 mar 2018, 15:52
autor: Kamal
Można mieszać.
K.

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 19 mar 2018, 17:28
autor: gryzmo
Od siebie dodam, że warto zrobić drugi raz wino na tym samym ryżu i rodzynkach dodając tylko trochę nowych przypraw-goździki, imbir itp. + kwasek. Wychodzi jeszcze lepsze niż pierwsze jednak fermentacja trwa zdecydowanie dłużej i niestety czasem nie przerabia założonej ilości cukru. Ostatni zatrzymało mi się na 7Blg. ale w smaku pychota.

Re: Wino z ryżu - przepis

: środa, 21 mar 2018, 11:01
autor: Adrian222
A jeszcze mam takie pytanie co do ziół.W przepisie Skrzycha jest dużo różnych ziół w małych dawkach i nie chce ich kupować specjalnie do wina bo reszty nie zużyje.Jeśli chciałbym dać ziół prowansalskich to ile powinienem ich dać na 20l tego wina?

Re: Wino z ryżu - przepis

: środa, 21 mar 2018, 19:56
autor: manowar
To jak nie chcesz dodawać tych tak jak skrzych polecał to może lepiej kupić gotową mieszankę ziół do vermutu?

Re: Wino z ryżu - przepis

: czwartek, 22 mar 2018, 01:49
autor: Wald
Z ryżu wina nie zrobisz, kropka. Bez ziół?
post118345.html#p118345
post94176.html?hilit=ry%C5%BCu#p94176

Re: Wino z ryżu - przepis

: sobota, 14 kwie 2018, 07:39
autor: qwerty01
Mam pytanie. Czy porcję wody z cukrem należy dodać równo po tygodniou (nie zależnie czy jeszcze "bąbluje", czy poczekać, aż przestanie wychodzić powietrze?

Re: Wino z ryżu - przepis

: sobota, 14 kwie 2018, 16:17
autor: Wald
To nie tak, nie przeliczaj na czas fermentacji, anie nie na to co dzieje się w rurce.
Kolejną porcję cukru, w formie syropu, dodaj jak w nastawie (winie) zostanie mniej niż 5 dkg cukru na litr płynu.

Re: Wino z ryżu - przepis

: sobota, 14 kwie 2018, 16:58
autor: qwerty01
ok, sprawdziłem i mam ok 2,5 dkg na litr, więc będę dolewać. Jak rozpoznać, że drożdże jeszcze żyją, a cukru już nie ma (po czym poznać, że chcą jeszcze cukru)?

Re: Wino z ryżu - przepis

: sobota, 14 kwie 2018, 17:50
autor: zzibii
Jak poznać że drożdże pracują - słychać jak produkują dwutlenek węgla i widać to w rurce fermentacyjnej. Czy jest cukier w winie lub nastawie - od tego jest cukromierz (koszt 10 zeta) , lub od biedy można sprawdzić organoleptycznie (metoda paszczowa). Czy chcą jeszcze cukru - to zależy od początkowego blg i od stężenia alkoholu w winie/nastawie. Powyżej 16% drożdże winne zazwyczaj giną od nadmiaru %.

Re: Wino z ryżu - przepis

: poniedziałek, 4 cze 2018, 00:41
autor: ownajbro
Ze swojej strony polecam skórki pomarańczy zamiast np rodzynek do wina ryżowego.

Re: Wino z ryżu - przepis

: niedziela, 17 cze 2018, 10:37
autor: qwerty01
Minęły 2 miesiące od postawienia wina ryżowego. Jest bardzo klarowne, ale trochę czuć gaz w winie (jak jakaś oranżadka). W smaku wydaje się ok. Ten gaz z czasem zniknie?

Re: Wino z ryżu - przepis

: środa, 4 lip 2018, 20:32
autor: Adrian222
Adrian222 pisze:A jeszcze mam takie pytanie co do ziół.W przepisie Skrzycha jest dużo różnych ziół w małych dawkach i nie chce ich kupować specjalnie do wina bo reszty nie zużyje.Jeśli chciałbym dać ziół prowansalskich to ile powinienem ich dać na 20l tego wina?
Już jestem po zlaniu wina.
Dałem drożdże uniwersalne,na 20l wina poszło 45g najtańszych marketowych ziół prowansalskich a cała reszta jak w przepisie Skrzycha i wino jest super.Smak podobny jak Martini albo Ciociosan tylko dużo mniej słodkie,można pić na czysto i nie wykrzywia ze słodkości. :piwo: