Strona 1 z 1

Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić

: środa, 16 sie 2017, 15:17
autor: Braddock95
Moje pierwsze wino z wiśni i porzeczek fermentacje już czwarty tydzień wg cukrowmierza poziom cukru wynosi około 2-2,5 blg wino bulgocze średnio co 5-7 min. Mój podstawowy błąd to to że nie wiem jaki był poziom cukru przed rozpoczęciem fermentacji. Co powinienem dalej zrobić? Czekać jeszcze i pozwolić na dalszą fermentację?

Re: Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić

: środa, 16 sie 2017, 17:40
autor: JanOkowita
Zlej znad osadu i odstaw do dalszej powolnej fermentacji.

Re: Wino długa burzliwa fermentacja co zrobić

: czwartek, 17 sie 2017, 17:31
autor: Braddock95
Dzięki za radę zrobiłem tak jak napisałeś zlałem dzisiaj wino do nowego balonu. Mam jeszcze kilka małych pytań. Teraz nadal mam trzymać wino w temperaturze pokojowej i czekać aż fermentacja całkowicie ustanie, wtedy zleje wino drugi raz i dodam środek do klarowania pytanie czy wtedy mam nadal trzymać wino w domu czy już wynieść je do piwnicy? Po całkowitym sklarowaniu jak długo jeszcze trzymać wino w balonie? Czy lepiej od razu butelkowac?