Strona 1 z 1

Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: środa, 9 gru 2009, 11:41
autor: bimber14
Mam problem. Chodzi o to że przesłodziłem wino. Czytałem gdzies że można dolać wina wytrawnego żęby zmniejszyć poziom cukru... Ale co do tego nie jestem przekonany. Gdzieś pisało też zeby dodać drożdży aktywnych. Zaznaczam że jest to wino głównie ze śliwek bo dolałem tam też innych rzeczy które znalazłem w starej szafie na kompoty. Acha... winko jeszcze robi ale naprawde to jest ulepek...

Re: Stężenie cukru w winach

: środa, 9 gru 2009, 21:03
autor: Maro.
Witam :D

Mam wino z winogrona czerwonego z dzikiej odmiany ale troszke przesadzilem z cukrem i teraz jest bardzo slodkie
mozna powiedziec ze nie da sie go za bardzo pic jest takie mdle.

Czy mozna cos z tym zrobic???

Wino ma juz 12 tygodni, jeszcze czasem wydobywa sie CO2 przez rurke fermentacyjna.
Myślałem zeby dodac drozdze aby przerobily ten moj cukier tylko nie wiem czy moge tak kombinowac.

Co Wy Koledzy o tym myslicie???

Re: Stężenie cukru w winach

: środa, 9 gru 2009, 21:36
autor: Zygmunt
Możesz, możesz- śmiało wrzucaj Bayanusy :)

Re: Stężenie cukru w winach

: środa, 9 gru 2009, 22:51
autor: Maro.
A moga byc Tokay bo ich akurat mam jeszcze kilka paczek...

Czy raczej musze kupic Bayanusy???

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: czwartek, 10 gru 2009, 13:33
autor: Juliusz
Aż tak dobrze na winach nie znam się ale dodam swoje 5gr.

Jeśli wino jest zbyt słodkie i skończyło żywą fermentację to chyba trzeba też dodać trochę wody aby zmniejszyć zawartość alkoholu bo dodane nowe drożdże winne mogą nie pokonać mocy alkoholu. Te drożdże, które były dodane na początku już przecież nie pracują...

Jeśli np. wino ma już powiedzmy 14% i jest bardzo słodkie to delikatne drożdże winne mogą być bardzo osłabione lub nawet zabite przez alkohol.

Liczę tu na dodatkowe komentarze kolegów znających tajniki fermentowania wina.

Juliusz

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: czwartek, 10 gru 2009, 13:43
autor: Zygmunt
Dlatego pisałem o Bayanusach- mają wysoką tolerancję na alkohol i powinny wystartować nawet w winie.
Tylko trzeba ich dać odpowiednio dużo, albo je trochę wcześniej namnożyć- jeżeli wrzucamy suche, to 5g/10l to rozsądne minimum.

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: czwartek, 10 gru 2009, 16:24
autor: Maro.
Witam kolegow :D

Dziekuje za cenne informacje ja kupilem drozdze tylko ze nie ma u nas Bayanusy i kupilem drozdze co taka sama jest procedura rozmnazania ich.

To sa drozdze:
Aktywne,suszone drozdze winiarskie ,,Fermicru VR5" do win czerwonych i to jest masa netto 7g.

A jeszcze ja zapomnalem dodac ze to wino ja robilem na dzikich drozdzach czyli ono bedzie slabe niecale 10%
i czy w takiej sytuacji moge cos z tym zrobic.

A moga byc te drozdze co wymienilem wczesniej zamiast Bayanusy???

Trudna jest to sprawa dla mnie nie wiem co robic, bo to wino z winogrona bylo pierwszym ktore nastawilem,wtedy nie wiedzialem duzo o winiarstwie i nie przywiazywalem do tego takiej wagi jak teraz, bo teraz mam innne podejscie do winiarstwa.

Dziekuje za zainteresowanie sie moim problemem i za tak cenne informacje :poklon;

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: czwartek, 10 gru 2009, 16:35
autor: Kucyk
Dobre drożdże masz! Tylko ich nie żałuj! Torba na max. 15L bo w alkoholizowanym nastawie kiepsko się rozmnażają.

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: czwartek, 10 gru 2009, 22:30
autor: Maro.
Ja tam mam tego wina 8L. Właśnie dodalem drozdze.

A po jakim czasie te drozdze zaczna pracowac tak ze dedzie buzliwa fermentacja???
I czy jest duze ryzyko ze to mi nie wypali???
A jest mozeliwosc ze zrobi mi sie z tego ocet winny bo ja te 8L mam w balone co ma jakies 15L???

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: piątek, 11 gru 2009, 00:28
autor: Zygmunt
A namnożyłeś te drożdże najpierw? Do nastawu zawierającego już alkohol powinno się dawać odpowiednio silną MD.
Ocet Ci się nie zrobi, oi le balon ma wstawioną rurkę "bulgotkę".

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: piątek, 11 gru 2009, 08:42
autor: Ramzes22
O burzliwą fermentację się nie bój, bo ze względu na alkohol już obecny część drożdży zginie. Przetrwają te najsilniejsze i powinny one trochę jeszcze przefermentować cukier.

jeżeli ta operacja nie pomoże i nadal wino będzie bardzo słodkie i fermentacja nie zajdzie, proponuję takie roziwązanie:
Podziel te słodkie wino na 2 równe części. Do każdej z części dodaj drugie tyle wody. Następnie przygotuj drożdże aktywne (namnóże je trochę przed dodaniem) i dwie równe miary dolej do jednaj i drugiej porci winka. Fermentacja powinna ruszyć i przerobić nadmiar cukru.
Jeżeli nawet to nie pomoże, to musisz coś mieć "niedobergo" dla drożdży w tym winku.

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: piątek, 11 gru 2009, 10:05
autor: Kucyk
I co? Ruszyło??

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: piątek, 11 gru 2009, 16:00
autor: Maro.
Witam Wszystkich.

Tak pomnożyłem drożdże, na opakowaniu pisało 20 minut ale miałem je dłużej w wodzie.
Co do rurki fermentacyjnej to oczywiście że ją mam.

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: sobota, 12 gru 2009, 15:21
autor: Maro.
Witam!!!

Jak na razie winko po dodaniu drożdży, jeszcze nie ruszyło. :(

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: piątek, 4 mar 2011, 11:49
autor: dziki1
Witam państwa chciałbym kilka słów napisać o zasłodzonym winie z ryżu :o zaeksperymentowałem z drożdzami domowymi ponieważ wino było obrzydliwie słodkie i nie pracowało,a więc dodałem do 15l-jakieś 7l zwykłej przegotowanej wody i dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne i po kilku godzinach wino zaczeło fermentować jak na początku :D teraz czekam na efekty myślę że was poinformuję co z tego wyszło pozdro :respect:

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: piątek, 4 mar 2011, 12:05
autor: artaks
dodałem drożdzy do wypieków i do tego drożdze winne
Wg mnie lepiej było zrobic matke drożdżową z tych winnych i tak namnożone wlać do nastawu, teraz nie wiadomo który szczep zwycięży ; ) Ale jak juz pracuje to wypada tylko trzymac kciuki.

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: piątek, 4 mar 2011, 12:23
autor: Kerry
Juliusz pisze:Jeśli wino jest zbyt słodkie i skończyło żywą fermentację to chyba trzeba też dodać trochę wody aby zmniejszyć zawartość alkoholu bo dodane nowe drożdże winne mogą nie pokonać mocy alkoholu. Te drożdże, które były dodane na początku już przecież nie pracują...
Otóż to.
Popełniłem nastaw na winiak, z dundru winnego, który był dość mocno słodki.
Dodając odpowiednio przygotowanych rodzynek, niepotrzebnie jeszcze dosłodziłem
(wg przepisu).
Podczas pracy nastawu, gdy wyraźnie zwalniało, okazało się, że zacukrzenie
jest jeszcze wysokie. Musiałem dolewać wody, a gdy to robiłem, praca ruszała żwawo.
Domyślam się, że to wina alkoholu. I tak ze dwa razy, bo cukru było że ho ho...
Aż dziw, że w ogóle ruszyło. Pewnie dlatego, że rodzynki oddały cukier z pewnym
opóźnieniem, tak sobie tłumaczę. ;)
Wszystko się wyjaśni później, kiedy będzie można stwierdzić ile rzeczywiście było
tego winowajcy zwalniania pracy nastawu. :mrgreen:

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: środa, 9 mar 2011, 08:10
autor: Darek1
Jeżeli mamy zdecydowanie za słodkie wino to należy wg mnie rozcieńczyć je wodą aby stężenie cukru było odpowiednie (cukromierze dostępne w coraz większej ilości sklepów), dodać trochę kwasku cytrynowego i silną MD i powinno być dobrze. Przecież szkoda zmarnować tyle cukru i własnej pracy. Pozdrawiam

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: środa, 9 mar 2011, 18:15
autor: Kucyk
...a przede wszystkim obniżyć temperaturę fermentacji poniżej 20*C.

Re: Za słodkie wino - co można z tym zrobić?

: sobota, 16 kwie 2011, 03:49
autor: dziki1
Witam ponownie państwa. Tak jak obiecałem odzywam się w sprawie mojego zasłodzonego wina z ryżu :shock: 04-03-2011 wtedy zrobiłem tak jakby restart z tym winem, nie rozpisuje się ponieważ ten problem już opisałem :odlot: to tylko dodam, że zadziałało i ma niezłego kopa. No to pozdro wszystkim :respect: