Strona 1 z 1

Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: piątek, 10 mar 2017, 16:06
autor: Rysiu
Witam,

Czy ktoś z Was zna może prawidłowe poziomy BLG jakie powinny być na koniec burzliwej fermentacji miodów?
Generalnie u mnie za każdym razem wychodzi to inaczej. Aktualnie robię trójniaka i sytuacja jest taka.
Startowe blg było około 40 (standardowa ilość DAP i kwasku).
Po 4 tygodniach zeszło do 18 (nastaw jeszcze trochę pracuję).

Co dalej?

Do ilu BlG powinno zejść żebym z jednej strony mógł to już zlać na cichą fermentację ale z drugiej strony żeby nastaw nie przeszedł martwymi drożdżami?
Co jeśli miód zostanie przy tych 18 - 15 blg? Restart?

Re: Prawidłowe BLG

: piątek, 10 mar 2017, 17:27
autor: Zbynek80
Dopisz w tytule, że chodzi o miód (trójniaka )

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: sobota, 11 mar 2017, 11:33
autor: ramzol
Zlej i zostaw. Dodaj pożywki i zmierz za 3 tygodnie. Najlepiej w chłodniejszym pomieszczeniu to postaw(18C) Co do blg końcowego to powinno być w sam raz równoważąc alkohol słodycz i smak. Wydaje mi sie że powinien zejść jeszcze o polowe.

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: sobota, 11 mar 2017, 20:11
autor: inblue
Rysiu pisze: Czy ktoś z Was zna może prawidłowe poziomy BLG jakie powinny być na koniec burzliwej fermentacji miodów?
Poruszyłeś temat do którego przymierzałem się już od jakiegoś czasu, zatem czuję się zmotywowany do obszerniejszej wypowiedzi.

Teoretycznie można te wartości wyliczyć, a zatem - Balling początkowy:
Półtorak - brzeczka powinna mieć ok. 59 Blg
Wzięło się to stąd, że roztwór brzeczki składa się z 1400g patoki i 500g wody.
Miód zawiera 80% cukru czyli (1120/1900) * 100 = 58,95 Blg
analogicznie pozostałe miody
Dwójniak - (1120/2400) * 100 = 46,67 Blg
Trójniak - (1120/3400) * 100 = 32,94 Blg
Czwórniak - (1120/4400) * 100 = 25,45 Blg
Jest to dolna granica dla danego miodu pod warunkiem, że robi się miód panieński.
Górna granica zależna jest od ilości dodatku soku, który zawyża Balling.
Można wpaść w konsternację widząc zapis mówiący, że brzeczka dwójniaka ma 50 Blg, a to z tych dodatków właśnie pochodzi.

Skoro znana juz jest wartość początkowa brzeczki pora określić poziom alkoholu do jakiego miody mogą dojść.

W przemyśle przyjmuje się umowne poziomy zawartości alkoholu dla poszczególnych miodów - dla czwórniaka 11% (można spotkać też 12%),
trójniaka 13%, dwójniaka i półtoraka - 16%.
Mówiąc w dużym skrócie zebrało się to całe Towarzystwo, wypiło baaardzo dużo kawy i ustaliło to co ustaliło.

W amatorskim podejściu całkowicie odfermentowany czwórniak ma 16% alkoholu co nierzadko się zdarza.
Który więc poziom alkoholu uznać za właściwy? Pozwolę sobie przemilczeć odpowiedź.

Znacznie ciekawsze za to jest oznaczenie możliwości do jakich mogą przetrwać drożdże, bo te jednakowe nie są.

W badaniach jakie przeprowadzono w latach 70-tych ubiegłego wieku Dell zauważył,
że fermentacja alkoholowa zatrzymuje się przy zawartości alkoholu ok. 18% lub przy stężeniu cukru równym 80%
Na podstawie tych obserwacji wyznaczył wzór na stabilność mikrobiologiczną wina w tzw. jednostkach DU:
DU = c + 4,5a
gdzie: c - zawartość cukru w g/100ml
a - zawartość alkoholu w % obj.
późniejsze badania potwierdziły to spostrzeżenie z tym, że istnieją wahania w przedziale 75-85.

Na nasz etap rozważań przyjmijmy, że fermentacja zatrzymuje się przy 80 DU.

Liczymy dla czwórniaka:
W jednym litrze jest 280g cukru co po pełnym przefermentowaniu daje 280/17 = ok. 16,5 % alkoholu czyli 74,25 DU
Teraz trójniak: przy odfermentowaniu do 15% i zawartości 118 g/litr = 11,83 + 15 * 4,5 = 11,83 + 67,5 = 79,33 DU
Dwójniak: po odfermentowaniu do 9% (!) i zawartości cukru 407g = 40,70 + 9 * 4,5 = 81,20 DU
Półtorak: po odfermentowaniu do... 3% (!!!) alkoholu i zawartości cukru 695,67g/litr = 69,56 + 3 * 4,5 = 83,06 DU

Ze względu na stężenie cukrów miodom pitnym najbliżej do Tokajów.
Dla porównania brzeczka startowa półtoraka posiada 746g cukrów w litrze, Tokaji Eszencia (tzw. nektar) potrafi mieć nawet 800 g
i fermentacja zatrzymuje się na paru % alkoholu

Przykład tutaj.

Generalnie więc im wyższy poziom cukru, tym mniejszy melanż pod czaszką, ale większy w portfelu.

Skoro jest już ustalony maksymalny poziom alkoholu uzyskany drogą naturalnej fermentacji czas na określenie Ballingu pozornego.

Dla czwórniaka będzie to jedynie poprawka na alkohol czyli - 5 Blg (minus 5 Blg)
dla trójniaka: 6 Blg
dla dwójniaka: 32 Blg
dla półtoraka: 54 Blg

Każdy więc Balling pozorny w nastawie mniejszy lub równy powyższym powinien być powodem do dumy.

Rysiu,
Ilość cukru w litrze roztworu oblicza się wg wzoru: C=2660*B/(266-B)
Skoro więc startowałeś z poziomu 40 Blg zatem w brzeczce było cukru 470,80g/litr
Teraz jest 18 Blg (z poprawką na alkohol) jeśli więc przefermentuje 221g/litr cukru to da 13% alkoholu
i pozostanie 249,8 g/litr z ballingiem rzeczywistym ok. 23 i po poprawce na alkohol - 4,5 = 18,5 Blg

Proponuję zlać, zostawić i zapomnieć na 3 lata.

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: sobota, 11 mar 2017, 21:52
autor: Doody
Dzięki inblue za to kompendium.Właśnie poszukiwałem takich danych.

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: sobota, 11 mar 2017, 22:02
autor: gadaka
W wakacje planuję kilka eksperymentów smakowych z trójniakami i niewątpliwie skorzystam z tej pomocy naukowej:)

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: niedziela, 12 mar 2017, 01:50
autor: eldier
Inblue sam używałem tego wzoru jak pisałem kalkulator, ale warto zaznaczyć że jest to wartość przybliżona :) Im wyższe blg tym większa różnica.

Kolejna sprawa ilość alkoholu i cukru. Wiadomo że im mocniej tym słodziej i kwaśniej powinno być.
Trójniak sycony bez dodatków odfermentowany z 35blg do pozornego 3,5 dla mnie i degustatorów jest niezbyt pijalny, zbyt mocny i zbyt wytrawny, mało miodowy. Domiodziłem :) Na ile nie wiem, bo nie mierzyłem, opierałem się na smaku, na pewno ponad 6blg pozorne. Czas pokaże czy nie za mało.
Wiśniak start z 32blg, koniec 2blg pozorne - też dla mnie niepijalny, zbyt mocny jak na taką ilość cukru. Domiodziłem do 7blg i to był strzał w 10 :)
Maliniak - blg początkowe ciężko obliczyć, bo robiony na raty i z restartami, nie wszystko zapisane itp, ale planowany był trójniak, skończył na 8blg - dla mnie super :)
Czarnoporzeczniak, start z 34blg plus cukier z owoców. Odfermentował do 14blg, odpuściłem restart. Kwasowość porzeczek trochę przełamywała słodycz. Po 4 czy 5 latach zrobił się "fajny", mimo wysokiego blg, nie zamula, ale myślę że zależy od ilości. Dodam że nie jestem fanem bardzo słodkich rzeczy.
Rodzyniak 2013 start nie wiem, koniec 11blg, dziwny wyszedł ale po 4 latach nabrał dużo więcej miodowości. Mimo nie tak dużego blg jak porzeczniak wg mnie troszkę zbyt słodki.

No i 40blg to już nie trójniak tylko coś więcej :) Na razie zlej i zostaw, jak Ci nie przypasuje to zrobisz czwórniaka i zmieszasz wg odpowiedniej proporcji.

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: poniedziałek, 13 mar 2017, 15:50
autor: Rysiu
Wszystkim bardzo dziękuje za rady. Dorzuciłem trochę pożywki i zlałem. Za miesiąc zrobię pomiar dam znać czy coś się rusza..

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: poniedziałek, 10 kwie 2017, 09:17
autor: Rysiu
Witam. Po miesiącu poziom cukru nie zmienił się. Ciągle jest 18LG.
Sporo drożdzy osiadło na dnie ale nie jest klarowny.
Co ciekawe ciągle pracował. Jedno bulgnięcie na godzinę.
Co dalej?
Restartować czy wrzucić do piwnicy i zapomnieć?

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: sobota, 15 kwie 2017, 20:21
autor: michwo1
Czyli ciągle pracuje twój miód, ja bym zapomniał minimum na miesiąc czy 2, później sprawdził (czy wziąłeś poprawkę alkoholu na odczyt Blg przy pomiarze). Jedna rzecz mnie interesuje jaka masz temp. w piwnicy, jeden z parametrów na który należy zwrócić uwagę. Generalnie miody lubią pracować w niższych tempo. niż pokojowa. Optymalna jest około 17-18C. Niestety główną wadą człowieka przy miodach jest "niecierpliwość" ;-).

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: piątek, 21 kwie 2017, 15:21
autor: Rysiu
Temperatura w piwnicy około 18C więc powinno być ok. Nie robiłem poprawki na alkohol. 18BLG to odczyt cukromierza.

Re: Prawidłowe Blg miodu pitnego (trójniaka)

: czwartek, 1 cze 2017, 11:07
autor: Wald
Rysiu pisze:Sporo drożdzy osiadło na dnie ale nie jest klarowny.

Restartować czy wrzucić do piwnicy i zapomnieć?
Ściągnij, wynieś, ale nie zapominaj (bo wyparuje z rurki), ściągaj 2 razy do roku.
Temperatura 14 do 18oC max.
Jak sklaruje, znaczy skończył i dojrzewa (rurka nie jest miarą fermentacji).
Zaczekaj aż się rocznik zaokrągli i delektuj się do woli.
Zaokrągli, czyli ok. 2020 roku gotów będzie.
Sorki, miody są dla cierpliwych.