Strona 2 z 2

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 13:48
autor: Trener
Oczywiście zapomniałem dodać, że pojemniki czyszczę najpierw gąbką i płynem do mycia naczyń. Ale to za mało, bo po paru dniach i tak coś się lęgnie na dnie. Z nastawami turbo nie ma problemów, ale teraz planuję coś delikatniejszego, więc pojemniki MUSZĄ być sterylne.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 2 lis 2013, 16:00
autor: gr000by
Jak za mocno szorujesz pojemniki, to możesz mieć teraz na tyle dużo rys, że stały się ogniskami infekcji - ja swoje pojemniki do "delikatnych" nastawów myję ręką i płynem do naczyń, tak by nie zrobić choćby jednej rysy.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 20:45
autor: szfagir
Potrzebuję zrobić spray do dezynfekcji w butelce do mycia okien, tylko już sam nie wiem czego użyć: pirosiarczyn sodu, czy nadwęglan sodu. Pojemniki dezynfekuję piro (zasypuje i zalewam wrzątkiem), natomiast teraz bym chciał coś zrobić do osprzetu (mieszadeł, mierników).

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 20:45
autor: Pretender
Oxy z biedry.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 21:16
autor: gr000by
Każdy z tych środków jest nietrwały, na dłuższą metę nie warto rozrabiać większych ilości. Piro szybko się utlenia, nadwęglany i związki na aktywnym tlenie jak Oxy też się rozkładają powoli (wolniej od piro), ale się rozkładają. Najlepiej jest przechowywać je w formie stałej, w której są stabilniejsze, i przygotowywać z nich roztwory na bieżąco. Zostaje jeszcze kupno perhydrolu czystości chemicznej (cz.), trzymanie go w ciemnym i zimnym miejscu, i rozrabianie przed użyciem - sam z niego korzystam do różnych "ostrych" dezynfekcji...
Co nie zmienia faktu, że możesz zrobić z nich roztwór, wlać do spryskiwacza i nim pryskać na dezynfekowany sprzęt.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 6 maja 2014, 21:33
autor: szfagir
Właśnie chodziło mi o rozrobienie tuż przed użyciem. Zatem do fermentatorów dalej będę używał piro, a do dezynfekcji butelek, myjek, mierników rozrobionego tuż przed akcją nadwęglanu :)

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 9 maja 2014, 17:30
autor: Ryba64
Butelki dobrze się sterylizuje w piekarniku, na 20 minut 200 st.C. Należy jedynie uważać, aby nie stykały się ze sobą bo wówczas lubią pękać (nie wiem dlaczego ?).

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 9 maja 2014, 17:36
autor: Pretender
A nie lepiej chemią? Taniej i bezpieczniej.

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 9 maja 2014, 18:16
autor: Ryba64
Może i taniej chemią - czy bezpieczniej to nie wiem. W każdym razie ja tak robiłem przygotowując butelki do piwa domowego i ta metoda była skuteczna.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 9 gru 2014, 13:46
autor: seneka
Można tak i tak a jak chcesz mieć pewność to i jednk i drugie. Tyle że pół dnia na to stracisz:-)

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 9 gru 2014, 15:13
autor: Pretender
Nie ma potrzeby stosowania dwóch dezynfekcji. Szkoda czasu i pieniedzy.

Re: Mycie i dezynfekcja

: sobota, 23 kwie 2016, 16:51
autor: Krzysiekv40
Witam
Próbował ktoś dezynfekowac umyte butelki myjka parową zamiast chemii?

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 16 maja 2016, 09:41
autor: BADI
Mam takie pytanie bo z chemią dezynfekującą nie miałem do czynienia (do tej pory tylko cukrówki robiłem) czy do odkażenia butelek, w które będę rozlewał cydr może być ten proszek OXY ? Ile go dać czy wystarczy przepłukać roztworem butelki ? Z góry dzięki

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 16 maja 2016, 23:13
autor: boxer1981228
Nadwęglan sodu, popularne OXI jest idealne do przemywania butelek przed kapslowaniem. Używam przy dezynfekcji buelek do piwa. Butelki myję wcześniej a dezynfekuję bezpośrednio przed zalewaniem. Proporcje to 4 gr na litr ciepłej wody. Butelki wystarczy przepłukać i zostawić do ocieknięcia.

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 01:04
autor: kolpaw
Odkopię trochę temat.
Znalazłem fajny artykuł z badaniami na temat środków antyseptycznych. Dla tych którzy nie mają ochoty czytać całości dam wnioski. (http://www.zakazenia.org.pl/index.php?okno=7&id=105&)

1. Najlepsze działanie antyseptyczne i przeciwwirusowe (przeciwko HSV, HIV, WZW B i innym) posiada roztwór etanolu o stężeniu w przedziale między 76% a 82%.
2. Lepsze efekty osiągano przy użyciu 80% roztworu wodnego etanolu w którym było około 0,2% PAA (kwasu nadoctowego) pochodzącego z zanieczyszczonego spirytusu.
3. Działanie antyseptyczne jest optymalne po czasie kontaktu minimum 1 minuty, a po 5 minutach jest około 20-30% mocniejsze (różnica w ubytku wirusów 3,55 log a 4,5 log).

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 07:28
autor: lesgo58
Dzięki za ten artykuł. Potwierdza to co od dawna stosowałem. Czyli użycie spirytusu do dezynfekcji po rozcieńczeniu go do ok. 75-80%. Robiłem to oczywiście na oko. Gdzieś o tym wcześniej czytałem, ale dopiero Twój link wyjaśnia sprawę dogłębnie. Teraz procentów będę pilnował lepiej.

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 09:36
autor: Bubo-bubo
Ja butelki myję tylko w sodzie kaustycznej. Tanio i skutecznie.
Ma to jedną bardzo ważną zaletę: mianowicie to czego szczotką się nie doczyści soda wyżre (30g/1l).
Nalewam roztwór do butelek umieszczonych w kastrze budowlanej prostokątnej 90l, stoją sobie 10min. Po tym czasie zaczynam płukanie, przelewam roztwór z butelki do płukania do nowej którą wkładam w jej miejsce (do kastry wchodzi mi lekko 40szt.) Do mycia oczywiście ciepła woda min 40*C , myjka do butelek na kran zamontowana i idzie szybko. Butelki odstawiam na odkażoną suszarkę do butelek i tak czekają do skończenia mycia wszystkich na daną warkę.
Zrobiłem już tak 18 warek i nigdy nie miałem zakażenia (kilka razy się zdarzyła butelka zepsutego, ale na tę ilość rozlanego to..... ).
Uważam że oprócz wyprażania nie ma lepszej metody, nie wieże w środki których nie trzeba płukać (oprócz alkoholu).

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 18:24
autor: Roten
Płuczesz butelkę od razu po wypiciu i psikasz pirosiarczanem sodu.Zakładasz szybko szczelnie folie spożywczą.Przy rozlewie zdejmujesz folie i lejesz piwo. Najważniejsze ze by wypłukać szybko butelkę po wypiciu.Robię już tak 5 lat i jest dobrze.

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 25 sie 2016, 22:20
autor: Pretender
Pirosiarczyn masz stałe przygotowany? Brawo Ty!
Wypłukać tak, ale od razu piro?

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 26 sie 2016, 12:18
autor: meleństwo
Panowie, a czy butelki po wódce też trzeba poddawać takim zabiegom ?
Zawsze myślałem, że to samo się wyczyści - a teraz po przeczytaniu paru stron mam wątpliwości.

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 26 sie 2016, 14:33
autor: boxer1981228
Butelek pod mocny alkohol raczej nie trzeba dezynfekować. Wystarczy dobre mycie nic więcej.

Box

Re: Mycie i dezynfekcja

: piątek, 26 sie 2016, 22:33
autor: Roten
Pretender pisze:Pirosiarczyn masz stałe przygotowany? Brawo Ty!
Wypłukać tak, ale od razu piro?
Tak
Tak
Jak już pisałem robię tak 5 lat i jest dobrze.

Re: Mycie i dezynfekcja

: niedziela, 28 sie 2016, 16:18
autor: Zygmunt
Roztwór pirosiarczanu jest skuteczny krótko po zrobieniu, bo szybko się utlenia w obecności tlenu z powietrza, więc metoda jest "taka o". Chyba, że piro jest robione na bieżąco.

Re: Mycie i dezynfekcja

: niedziela, 28 sie 2016, 19:54
autor: Roten
Zygmunt pisze:Roztwór pirosiarczanu jest skuteczny krótko po zrobieniu, bo szybko się utlenia w obecności tlenu z powietrza, więc metoda jest "taka o". Chyba, że piro jest robione na bieżąco.
Mam rozrobiony w dość dużym stężeniu w małym spryskiwaczu,zraszaczu. Jestem zadowolony i do puki to działa nie zamierzam nic z tym robić.

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 29 sie 2016, 00:10
autor: kolpaw
Roten pisze: i do puki to działa nie zamierzam nic z tym robić
I dopóki wierzysz że działa to będziesz używał, Zygmunt napisał że po dodaniu wody pirosiarczyn sodu wydziela toksyczny dwutlenek siarki oraz resztę w postaci soli sodowej i kwasu. Pamiętaj również że jeśli trzymasz to w zraszaczu który z zasady nie jest w 100% szczelny to do pomieszczenia wydostają się spore ilości dwutlenku siarki którego stężenia powyżej 13mg/m3 uważa się za szkodliwe a nawet niebezpieczne (w pomieszczeniu 25m2 wystarczy 900mg dwutlenku siarki żeby był on szkodliwy).

Z każdego 1kg pirosiarczynu sodu (Na2S2O5) wydziela się między 350 a 600g dwutlenku siarki (SO2) z czego część rozpuszcza się w wodzie a część wydziela się w powietrze w momencie nasycenia roztworu. Sprawa ma się tak samo jeśli chodzi o pirosiarczyn potasu tylko reszta w reakcji jest inna.

Przestań być ignorantem i pomyśl o bezpieczeństwie domowników i ludzi w twoim otoczeniu.

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 29 sie 2016, 17:07
autor: Pretender
Nie popadajmy od razu w paranoję. Kolega pewnie 1kg piro nie rozpuszcza, więc nie przesadzaj
Roten
Ale z drugiej strony powinieneś posłuchać kolegów, bo może być za którymś razem za późno.

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 29 sie 2016, 20:37
autor: Roten
Daje pół łyżeczki na szklankę wody. Rozrobiony trzymam ok tygodnia w szczelnym jak mi się wydaje spryskiwaczu o poj 250ml. Trzymam tylko tydzień bo tyle zajmuje mi wypicie 30l piwa.Wszyscy w domu zdrowi.

Re: Mycie i dezynfekcja

: poniedziałek, 29 sie 2016, 22:11
autor: rozrywek
meleństwo pisze:Panowie, a czy butelki po wódce też trzeba poddawać takim zabiegom ?
Zawsze myślałem, że to samo się wyczyści - a teraz po przeczytaniu paru stron mam wątpliwości.
Butelek po czystej wódce absolutnie myć nie należy. Zakręcone z odrobiną alko w środku są bezpieczne, idąc dalej można do każdej butelki wlać po kieliszku spirytusu, zakręcić i zostawić. Ja osobiście myję, dokładnie to płucze butelki, ale to przed rozlaniem nowego trunku.
A umycie i pozostawienie do czasu rozlewania mija się z celem. Powietrze, ja również woda bakterie i mikroby posiada, a alkohol nie.

Re: Mycie i dezynfekcja

: wtorek, 30 sie 2016, 01:40
autor: Burex
Ja jeżeli chodzi o mycie butelek stosuję
1 mycie mechaniczne za pomocą soli gruboziarnistej idealnie się sprawdza zwłaszcza przy ciężkich zabrudzeniach na przykład po zaschniętym winie wewnątrz butelki: wsypuję do butelki sól gruboziarnistą i płyn do naczyń, wstrząsam energicznie butelką, wysypuje i wypłukuję butelkę. Sposób bardzo skuteczny i zdecydowanie bardziej wydajny np. przy myciu galonów 5l gdzie brzegi przy szyjce są kłopotliwe do wymycia nawet za pomocą wycierucha.
2 dezynfekcja i tu w zależności od sytuacji stosuję jedną z 3 metod
2a piekarnik
2b mikrofala jeżeli butelka się zmieści
2c przemywanie przedgonem lub acetonem i dokładne płukanie wodą

Re: Mycie i dezynfekcja

: czwartek, 27 paź 2016, 17:26
autor: gadaka
Panowie a czy ktoś w praktyce stosował sterylizator z załącznika? Wart go kupić? Stosowałbym do butelek na wino 0,75l