Filtrowanie piwa – domowe sposoby
: poniedziałek, 9 lut 2015, 23:02
Pytanie do doświadczonych piwowarów. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania, by fermentować piwo razem ze śrutą? Pytam ponieważ myślę o fermentacji bezpośrednio w filtratorze. Zamiast wysładzać całość młóta, pozostawiłbym jego część nad oplotem jako naturalną warstwę filtracyjną. Śrutę po zakończeniu zacierania, oczywiście podgrzałbym powyżej 80*C w celu dezaktywacji enzymów.
W zamyśle warstwa ta miałaby poprawiać klarowność piwa podczas jego zlewania do butelek po zakończeniu fermentacji (poprzez kranik z zamocowanym oplotem). Być może większość osadów drożdżowych zostawałaby na/w młócie, analogicznie jak osad podczas filtrowania brzeczki przed fermentacją...
Zdaję sobie sprawę, że przez objętość młóta stracę kilka litrów. Liczę jednak na to, że potencjalnie znacznie skróci to czas klarowania i docelowo zmniejszy osad drożdżowy na dnie butelek – przynajmniej w teorii.
Jeśli mój sposób będzie nieskuteczny (pewnie spróbuję tak czy siak), może znacie jakieś inne, łatwe w wykonaniu, domowe sposoby podnoszenia klarowności złotego trunku? Irytują mnie już pytania osób które częstuję "co to za osad na dnie butelki?", lub brednie w stylu "może dodałeś za dużo drożdży?".
W zamyśle warstwa ta miałaby poprawiać klarowność piwa podczas jego zlewania do butelek po zakończeniu fermentacji (poprzez kranik z zamocowanym oplotem). Być może większość osadów drożdżowych zostawałaby na/w młócie, analogicznie jak osad podczas filtrowania brzeczki przed fermentacją...
Zdaję sobie sprawę, że przez objętość młóta stracę kilka litrów. Liczę jednak na to, że potencjalnie znacznie skróci to czas klarowania i docelowo zmniejszy osad drożdżowy na dnie butelek – przynajmniej w teorii.
Jeśli mój sposób będzie nieskuteczny (pewnie spróbuję tak czy siak), może znacie jakieś inne, łatwe w wykonaniu, domowe sposoby podnoszenia klarowności złotego trunku? Irytują mnie już pytania osób które częstuję "co to za osad na dnie butelki?", lub brednie w stylu "może dodałeś za dużo drożdży?".