Strona 1 z 1

Smak desytlatu z dębowej beczki

: środa, 11 paź 2017, 12:28
autor: adnxxx
Witam kolegów.

Szukałem na tym forum z godzinę odpowiedzi na moje pytanie niestety nic do końca nie precyzowało "problemu" jaki posiadam.

Specjalnie napisałem problem w cudzysłowiu, bo to nie do końca jest problem.

Mam dość dobrej jakości destylat, który o stężeniu 50% wlałem do 60L dębowej beczki. Destylat już leży 6mcy, nabrał koloru i smaku, złagodniał ale chciałbym go jeszcze uszlachetnić.
O co mi dokładnie chodzi :)
Lubię przepalankę, lubię delikatny alkohol o dużym stężeniu. Każdy kto pił dobry bimber wie o co mi chodzi.
Czysty destylat wlany do beczki ma świetny smak ale brakuje mi w nim sznytu (być może mój destylat nie jest tak idealny jak tu innych kolegów i wiem że powiecie żeby dłużej poleżał). Jest w smaku dla mnie taki hmm...lekko cierpki?! Zbyt intensywny? Ostry? - to moje odczucia osobiste, nie obchodzi mnie jaka jest tradycja itp. Dobra przelpalanka jest lekko slodkawa i mi to pasuje, bo dodaje to delikatności.
Co mogę wykonać żeby go uszlachetnić? Żadna chemia nie wchodzi w grę, tylko naturalne sposoby.

Moje 2 pomysły:
1. Przepuścić przez węgiel po wyciągnięciu z beczki
2. Dodać trochę przepalanki na miodzie
3. Wrzucić suszone owoce? Jakie?

Dorzuci ktoś coś od siebie?! Jakieś sprawdzone przepisy?
Dzięki z gory!

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: środa, 11 paź 2017, 12:46
autor: siara76
Jak jest ostry może za długo leży w beczce przedębiny może być pierwszy zalew beczki? Bo nie pisałeś nic na ten temat jak wypalana itp. Możesz zrobić przepalankę dodać syropu klonowego zależy co chcesz otrzymać? Jak jest przedębiony to kiepsko to widzę znam to z autopsji:-(

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: środa, 11 paź 2017, 13:53
autor: kwik44
Ad.1 - Wykastrujesz smak. Szczególnie jeśli przepuścisz destylat przez węgiel aktywowany
Ad.2 - Na pewno pomoże, ale jeśli już to zrób próbę na małej próbce, typu 0,5l, następnie zostaw na minimum tydzień, a najlepiej 3-4
Ad.3 - Jeśli już to raczej jakieś słodkie i Ad 2, maceruj z miesiąc i dojrzewaj z miesiąc-3 przynajmniej
Beczki zaczynają oddawać słodki smak po ok. 1-1,5 roku, tak to u mnie wygląda w 60l, mniejsze ciut szybciej, albo jest to przy jęczmieniu bardziej widoczne niż życie. Wiadomo, beczka beczce nierówna, ale ligniny potrzebują trochę czasu, żeby ich łańcuchy się porozrywały.

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: środa, 11 paź 2017, 17:39
autor: redhot
Dolej wina do beczki. To daje znakomite rezulataty, w Twoim wypadku widziałbym porto, maderę albo sherry.

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: środa, 11 paź 2017, 21:53
autor: Zbyszek T
Ja robię tak:
Destylat rozcieńczam do 55-65%
Leżakuje w becze kilka miesięcy, do uzyskania smaku i aromatu
Zlewam
Rozcieńczam na docelową moc, najczęściej 37-38%
Dodaje miodu, około 50 g/l
Wlewam z powrotem do beczki na kilka dni/tygodni żeby się uleżał

Taki trunek właśnie jest łagodniejszy i smakuje do picia w wersji czystej lub z lodem.

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: czwartek, 12 paź 2017, 11:17
autor: redhot
Dodatek miodu albo cukru wg mnie niweczy efekt beczki, to jak dodowanie gliceryny do wódki cukier maskuje niedociagnięcia ale czy o to nam chodzi?

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: czwartek, 12 paź 2017, 19:12
autor: Zbyszek T
Redhot - a co z tymi, co piją "Łyski i Kolą"? Takich jest większość :-)

Jak dla mnie niewielki dodatek miodu dodaje aromatu, słodyczy i łagodności. Taki trunek można pić "czysty" lub z lodem. Ale to indywidualna kwestia smaku.

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: piątek, 13 paź 2017, 23:14
autor: Optoelektron
Zbyszek T pisze:...Dodaje miodu, około 50 g/l...
Jakiego rodzaju miodu dodajesz (lipowy, wielokwiatowy...)?

Re: Smak desytlatu z dębowej beczki

: piątek, 13 paź 2017, 23:32
autor: klepa
Red - czy tak sobie tylko tego, czy dodawałeś gliceryny? Coś więcej? Pytam, bo podejrzewam, że JD robi jakiś tego typu zabieg przed tostowaniem beczki, ale ja tak sobie tylko tego...