Przepalanka - (wódka 'winiak') Zaprawa do...
: poniedziałek, 1 gru 2008, 12:10
Wspominaliśmy tu już o nalewaniu wódki/spirytusu na dąb. Trzeba wspomnieć, że taki nalew można pić i jest względnie smaczny ale aby wykorzystać pełniej smak i aromat nadany wódce dębem znane są przepisy na tzw. Przepalankę. Jest to niezła namiastka winiaku wyprodukowana na zwykłej czystej wódce.
Wprowadzę tu też nowe pojęcie zaprawy do wódek, podam przepis na zaprawę a potem przepisy na sporządzenie trzech różnej jakości przepalanek.
ZAPRAWA DO PRZEPALANKI
1. Orzechy włoskie* (1 orzech) 30-40g.
2. Migdały słodkie 40g
3. Śliwki suszone** 25g
4. Rodzynki 100g
5. Wanilia (1/4 lub 1/3 dużej laski) 1-1.5g
6. Wióry limuzynowe (dąb pieczony) 10-15g
7. Spirytus 50% 1 L
Surowce powinny być pierwszej jakości. Migdały słodkie, śliwki nieodymiane (nie wędzone).
Wszystkie surowce rozdrobnić na małe kawałki i wrzucić do słoja o pojemności 2L. Ze śliwek wyjąć pestki i 2/3 dodać do słoja. Do słoja wlać 1 L spirytusu rozcienczonego do 50%-55% (580ml 95% + 450ml wody). Macerować zalew przez 4 - 5 tygodni mieszając dośc często co drugi lub trzeci dzień. Po upływie zalecanego czasu płyn zlać znad owoców i gdy trzeba przefiltrować przez filtr do kawy. Zabutelkować i nalepić nalepkę 'Zaprawa do przepalanki i dać datę i początkową pojemność). Pozostale owoce zalać małą ilością wody 100ml-150ml zostawić na 24 godziny i filtrowane dodać do zaprawy.
PRZEPALANKA ZWYKŁA
(skład na 10L wódki)
1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 9L
3. Syrop cukrowy z 50g-75g cukru 0.1L
PRZEPALANKA DOBRA
(skład na 10L wódki)
1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 8.5L
3. Winiak mieszany (1 butelka) 0.5L
4. Kieliszek wina gronowego 0.1L
5. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L
PRZEPALANKA WYBOROWA
(skałd na 10L wódki)
1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 4L
3. Wódka czysta 45% 4L
4. Winiak luksusowy lub koniak (1 butelka) 0.5L-0.75L
5. Dwa kieliszki wina gronowego 0.2L
6. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L
Jak zwykle wódkę dobrze jest odstwić na minimum 1 miesiąc lepiej dwa lub trzy. Można ją oczywiście pić po 24 godzinach ale po dobrym odleżakowaniu łagodnieje i ma subtelny zbalansowany smak.
* - Orzechy włoskie na wódki są materiałem sezonowym. Zbiera się je w końcu lipca/początku sierpnia gdy są jeszcze młodziutkie, zielone i miękkie - dają się łatwo kroić.
Można z nich przyrządzić nalew/esencję ale to w innym temacie.
** - Niektóre śliwki suszone powlekane są tłuszczem aby nie wysychały zbyt szybko.
J.
Wprowadzę tu też nowe pojęcie zaprawy do wódek, podam przepis na zaprawę a potem przepisy na sporządzenie trzech różnej jakości przepalanek.
ZAPRAWA DO PRZEPALANKI
1. Orzechy włoskie* (1 orzech) 30-40g.
2. Migdały słodkie 40g
3. Śliwki suszone** 25g
4. Rodzynki 100g
5. Wanilia (1/4 lub 1/3 dużej laski) 1-1.5g
6. Wióry limuzynowe (dąb pieczony) 10-15g
7. Spirytus 50% 1 L
Surowce powinny być pierwszej jakości. Migdały słodkie, śliwki nieodymiane (nie wędzone).
Wszystkie surowce rozdrobnić na małe kawałki i wrzucić do słoja o pojemności 2L. Ze śliwek wyjąć pestki i 2/3 dodać do słoja. Do słoja wlać 1 L spirytusu rozcienczonego do 50%-55% (580ml 95% + 450ml wody). Macerować zalew przez 4 - 5 tygodni mieszając dośc często co drugi lub trzeci dzień. Po upływie zalecanego czasu płyn zlać znad owoców i gdy trzeba przefiltrować przez filtr do kawy. Zabutelkować i nalepić nalepkę 'Zaprawa do przepalanki i dać datę i początkową pojemność). Pozostale owoce zalać małą ilością wody 100ml-150ml zostawić na 24 godziny i filtrowane dodać do zaprawy.
PRZEPALANKA ZWYKŁA
(skład na 10L wódki)
1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 9L
3. Syrop cukrowy z 50g-75g cukru 0.1L
PRZEPALANKA DOBRA
(skład na 10L wódki)
1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 8.5L
3. Winiak mieszany (1 butelka) 0.5L
4. Kieliszek wina gronowego 0.1L
5. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L
PRZEPALANKA WYBOROWA
(skałd na 10L wódki)
1. Zaprawa do przepalanki 1L
2. Wódka czysta 40% 4L
3. Wódka czysta 45% 4L
4. Winiak luksusowy lub koniak (1 butelka) 0.5L-0.75L
5. Dwa kieliszki wina gronowego 0.2L
6. Syrop z cukru 50g-75g 0.1L
Jak zwykle wódkę dobrze jest odstwić na minimum 1 miesiąc lepiej dwa lub trzy. Można ją oczywiście pić po 24 godzinach ale po dobrym odleżakowaniu łagodnieje i ma subtelny zbalansowany smak.
* - Orzechy włoskie na wódki są materiałem sezonowym. Zbiera się je w końcu lipca/początku sierpnia gdy są jeszcze młodziutkie, zielone i miękkie - dają się łatwo kroić.
Można z nich przyrządzić nalew/esencję ale to w innym temacie.
** - Niektóre śliwki suszone powlekane są tłuszczem aby nie wysychały zbyt szybko.
J.