Strona 1 z 1

Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 13:27
autor: Varadero
Proszę o radę.
Posiadam kociołek z podwójnym dnem i grzałkami w płaszczu olejowym.
Naczynie otwarte ze zbiornikiem wyrównawczym.
Generalnie producent zapewniał ze super itp. nic się nie przypali.
Już w czasie zacierania zauważyłem, ze bez mieszania dół się grzeje jak cholera a bez mieszania reszta towaru nie zmienia temperatury.
Na logikę w czasie gotowania musi się przypalić.
Zacier powoli zwalnia (pracuje intensywnie od ponad tygodnia) i znacznie go ubyło.
Teraz pytanie, czy filtrować i pogodzić się ze stratami, czy może to rozcieńczyć wodą 1:1 i gotować rozrzedzoną pulpę z ograniczeniem mocy?
Nad mieszadłem mechanicznym dopiero pracuję.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 13:40
autor: wawaldek11
Rozgrzewaj mniejszą mocą - będzie dłużej, ale może unikniesz przypaleń. Albo zamieszać kilka razy do osiągnięcia temp. 70*C. Jak już zacznie wrzeć, to nastaw sam się miesza.
Jakie masz grzałki?

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 14:07
autor: Varadero
Nie pamiętam dokładnie mocy chyba 2000W i 1500W.
Rozgrzewałem przy zacieraniu jedną bo na dwóch aż się olej gotuje.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 14:13
autor: psotamt
Varadero pisze:Teraz pytanie...
Miałem ten sam problem. Grzałem mieszając kijem do 75*C a i tak się potem przypaliło. Grzałem raz grzałką 2500 W na 70% mocy, za drugim razem tylko 55%. Za drugim razem przypaliło się bardziej. Bez mieszadła to głupiego robota, baniak można umyć, ale smaku alkoholu nie poprawi się. Przypalony jest do :dupa:

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 14:20
autor: wawaldek11
Czyżby przewaga wody jako medium grzewcze?
Przypala się na całym dnie, czy tylko nad grzałką? Może brak deflektora?
Czyja to konstrukcja?

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 18:52
autor: psotamt
Najpierw w jednym miejscu i nie nad grzałką. Za drugim razem, mimo mniejszej mocy, przywarło na połowie dna.
Gotowanie gęstych zacierów, wtedy było to pszenżyto, zniechęciło mnie do zbóż.
Na szczęście pomysł na małe mieszadło i trochę roboty rozwiązało problem. Teraz jest super i gorzałka przednia.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 19:42
autor: Varadero
Podpowiesz coś z tym mieszadłem?
Bo ja mam swój pomysł ale może nie trzeba wyważać otwartych drzwi.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 21:33
autor: psotamt
Poczytaj w tym temacie:
http://alkohole-domowe.com/forum/proste ... 16643.html
Na końcu jest kompletny rysunek.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: wtorek, 13 lut 2018, 22:28
autor: olo 69
Dużo mniej przypala się zacier z mąki. Polecam spróbować.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: czwartek, 15 lut 2018, 18:54
autor: Varadero
Pewnie spróbuje ale dostałem worek śruty żytniej i chciałem spróbować.
Tylko to mi pracuje od zeszłej soboty, czyli dzisiaj jest 12ty dzień.
Czy to normalne?
Generalnie zacierałem z alphaamylazą i słodem jęczmiennym, po zatarciu konsystencja bardzo gęsta i dość słodkie.
Drożdże podałem takie do whisky i start był biedny, potem sypnąłem szczyptę turbo i zapieprzało przez 9dni, teraz zwolniło.
Zrobiło się znacznie rzadsze i ubyło.
Zresztą kwaśny zacier na kukurydzy też mi pracuje 5 dzień

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: czwartek, 15 lut 2018, 20:48
autor: psotamt
Varadero pisze:Czy to normalne?
Porównując to z moim żytnim zacierem, nie. Ja startuję drożdże w 33*C, BLG ~ 20. Po trzech dobach można gotować, BLG lekko poniżej 0. Zacieram tylko na enzymach i by pozbyć się tej silnej gęstości daję enzym redukujący lepkość. Reakcję widać natychmiast. Wydajność też nie jest najgorsza, bo po przeliczeniu z 12 kg żyta otrzymuję 3,8 litra 100% spirytusu.
Piszesz tylko o czasie fermentacji, a nic o temperaturach. Może drożdże mają za ciepło lub za zimno?

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: czwartek, 15 lut 2018, 21:49
autor: olo 69
Gdzie kupujecie enzym redukujący lepkość? Pytam, bo w sklepie w którym zawsze kupowałem teraz nie ma.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: czwartek, 15 lut 2018, 21:58
autor: Varadero
Temperatura pokojowa, od 18 jak nikogo niema w domu do 21.
Temperatury nastawu nie znam. Nie chce tam teraz sondy wkładać, żeby czegoś nie przywlec.
psotamt jakie drożdże stosujesz?
Drugi raz zrobię tylko na enzymach i przygotuję sobie termometr.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: czwartek, 15 lut 2018, 23:38
autor: seneka

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: piątek, 16 lut 2018, 07:13
autor: radius
@olo69, ja kupuję tutaj - https://aabratek.pl/
Można powiedzieć, że mam dostawę pod drzwi, bo gość przejeżdża co jakiś czas przez moje miasto, ale i wysyłka jak trzeba jest błyskawiczna. Praktycznie na drugi dzień po zamówieniu przesyłka dociera na miejsce :ok:

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: piątek, 16 lut 2018, 08:58
autor: psotamt
Varadero pisze:Temperatury nastawu nie znam. Nie chce tam teraz sondy wkładać, żeby czegoś nie przywlec.
psotamt jakie drożdże stosujesz?
Wrzuć sondę termometru tablicowego, nic się nie stanie, bez przesady.
A drożdże daję najczęściej jak opisałem w tym poście: http://alkohole-domowe.com/forum/post17 ... ml#p171420 Te do whisky uznałem za lepsze, kilka godzin dłużej pracują, jakby ciekawszy alkohol robiły ;) Fermentacja po osiągnięciu temperatury w beczce (najpierw zimne pomieszczenie) w granicach 22*C, potem trzymam zacier w temperaturze pokojowej. Zwykle drożdże nie podbiją temperatury powyżej 29*C.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: piątek, 16 lut 2018, 11:47
autor: Varadero
Temperatura zacieru 19,2`C

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: piątek, 16 lut 2018, 14:30
autor: psotamt
No to drożdżakom za zimno. Te do zboża wolą mieć 23-25*C, same potem podgrzeją jeszcze wyżej. Wstaw do cieplejszego miejsca. Na przyszłość nie pozwól spaść temperaturze zacieru z pracującymi drożdżami < 22*C.
Co nie znaczy, że długi czas fermentacji w niższej temperaturze zaowocuje kiepskim alkoholem. Długo czekasz, ale wódka będzie na pewno OK. Powodzenia

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: sobota, 17 lut 2018, 09:55
autor: Varadero
No to cierpliwie poczekam, dziękuję za zainteresowanie tematem i rady.
Nie mam cieplejszego pomieszczenia w którym mogę to postawić, u mnie tylko w weekendy przez cały dzień jest ciepło.
Musze coś zbudować np. termos ze styropianu...
Napiszę co z tego wyszło.

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: poniedziałek, 19 lut 2018, 00:25
autor: gadaka
@Varadero

Możesz też okryć beczkę jakimś starym kocem lub czymś podobnym - u mnie działa i jeszcze nigdy nie dogrzewałem nastawów/zacierów :)

Re: Rozcieńczanie zacieru żytniego do gotowania

: czwartek, 22 lut 2018, 19:42
autor: Varadero
No i klapa.
Podczas gotowania się przypaliło i cała robota w .....
Jeszcze jedna kwestia.
Nie umiem ustabilizować temperatury podczas gotowania bez refluksu (zimnych palców), czy sterownik automatyczny płynnie dostosowujący moc nadaje się do takich zabiegów?