Strona 1 z 2

Jak zrobić słód

: piątek, 7 cze 2013, 23:46
autor: Partyzant
To jest prosta sprawa:

7 - godzin moczenia
14 - -//- na sucho
5 - godzin moczenia
5 - -//- na sucho
1- Godzina moczenia
Wyciągamy z wody

I tak trzymamy, aż puści małe białe korzonki.

Maksymalna warstwa jęczmienia to 25 cm grubości.
Wodę trzeba zmieniać za każdym następnym namaczaniem.

Pszenice robimy w ten sam sposób.

Po wszelkich powyższych zabiegach, rozkładamy ziarno do schnięcia ( na słońcu jest najlepiej )

Ja układam ziarno na metalowej siatce*, po wyschnięciu trę ręką ziarnem o siatkę aby odczepić suche korzonki od ziarna. Wpadłem na to przez przypadek.

W piekarniku pieczemy 80-85ºC. Czym większa temperatura, tym bardziej przypiekamy słód. Kolor i smak piwa też zależy od pieczenia ziarna. innymi słowy jeśli chce uzyskać ciemne piwo to trzeba przypalić ziarno.

I już mamy słód do piwa.

* Stalowa siatka, która była używana do piasku aby oddzielić kamienie. 4 szerokie listwy lub deski a na spodzie siatka. Sito do piachu.

Re: Jak zrobić słód

: środa, 12 cze 2013, 18:02
autor: krzysto79
Mam takie pytanko czy może ktoś z kolegów i koleżanek robił słód wedle tego przepisu ?
Jeśli tak to z jakim efektem to było?. Bo mam woreczek jęczmienia i szkoda żeby sobie tak leżał i się marnował :D :D

Re: Jak zrobić słód

: środa, 12 cze 2013, 21:56
autor: BartekBartek1
Witam. Ja mam całkowicie inną metodę słodowania. Zboże moczę w ciepłej wodzie, aż napęcznieje. Następnie wodę odlewam, a zboże przesypuje na materiał rozwieszony na stelażu metalowym, ale wystarczy kawałek ścierki rozwiesić nad wiadrem i spiąć sznurkiem. Warstwa jęczmienia nie przekracza 1 centymetra. 2-3 razy dziennie podlewam jęczmień. Gdy kiełki mają ok. 15mm przestaję podlewać jęczmień. Jęczmień należy dobrze wysuszyć. Ja zmieliłem lekko podsuszony i sfermentował (fermentacja mlekowa) i musiałem wysuszyć. Dlatego też jęczmień musi być idealnie suchy. Polecam tą metodę. Pozdrawiam Bartek :D

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 13 cze 2013, 00:06
autor: Partyzant
krzysto79 pisze:Mam takie pytanko czy może ktoś z kolegów i koleżanek robił słód wedle tego przepisu ?
Jeśli tak to z jakim efektem to było?. Bo mam woreczek jęczmienia i szkoda żeby sobie tak leżał i się marnował :D :D
Przepis robienia słodu jest zaczerpnięty z forum browar.biz A reszta to ja :mrgreen:

Trzeba pamiętać o przerzucaniu wilgotnego ziarna, w grubszych warstwach się grzeje. I nie potrzeba zraszać wodą. Ja przykrywam aby nie wyparowała woda i już ( jeśli jest w bardzo ciepłym miejscu )

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 13 cze 2013, 08:50
autor: klodek4
No właśnie!!! Partyzant!!! jak sobie radzisz z temperaturami, powiedzmy na naszym terenie, jak już dobrze zagrzeje słoneczko :mrgreen: , pozdrawiam.

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 13 cze 2013, 22:34
autor: Partyzant
Jak jest słońce, to wystawiam.
Ostatnio zrobiłem 10 kg. Ale pogoda w moich stronach w tym roku jest zbyt wilgotna, i trzeba mieć trochę cierpliwości.

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 5 gru 2013, 20:55
autor: bociann2
Samemu? A po co? Strata czasu i sił, brak powtarzalności wyników, wychodzi z takiego czegoś piwo marki piwo...

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 5 gru 2013, 21:21
autor: krzysto79
bociann2 pisze:Samemu? A po co? Strata czasu i sił, brak powtarzalności wyników, wychodzi z takiego czegoś piwo marki piwo...
Słód nie jest tylko do piwa to po pierwsze,a po drugie to hobby,a po trzecie jaki i słód tak i dobre piwo tez można kupić !!!
Jeżeli posiada się dobre ziarno to i w domu można zrobić bardzo dobry słód,przecież w słodowniach nie robią tego kosmici.

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 5 gru 2013, 22:31
autor: bociann2
Krzysto79,

są rzeczy za które, choć to możliwe, nie warto zabierać się (moim zdaniem oczywiście) osobiście..i tak na przykład ja sam nigdy nie uszyję sobie butów, nie utkam koszuli i nie nakopię węgla w kopalni na zimę...a wracając do słodu, oczywiście, można, raz, czysto poznawczo i chwatit', jak mawiali starożytni Rosjanie...no jasne, że w słodowniach słodu nie robią kosmici, ale wiedzą od czego zaczynają (selekcjonowane ziarno, analiza składu itp, itd) i co chcą finalnie osiągnąć.
Nie wykluczam, oczywiście, że przy odrobinie szczęścia może udać się wyjątkowy batch słodu domowego, tylko, że raczej jeden, jedyny raz...
Skórka warta wyprawki? Moim zdaniem, nie...!

pozdrawiam

Re: Jak zrobić słód

: piątek, 6 gru 2013, 09:39
autor: Kamal
Koledzy słodu używamy nie tylko do piwa. Powstaje również z niego whisky.

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 26 gru 2013, 22:36
autor: Partyzant
Wystarczy wiedzieć gdzie i jakie kupujemy ziarno, a reszta to już nasza działka... ja osobiście kupuje ziarno browarnicze które jest sprzedawane dla koni, mam znajomego w punkcie sprzedaży i nie raz się pytałem co to za gatunek, ale nie potrafił mi odpowiedzieć. Tak ze robię piwo na nie znajomym gatunku... Fakt ze browar wychodzi zaje.isty...


Ps. Ja mam miejsce na zabawę ze słodem, i się bawię. Jesli ktoś chce spróbować własnych sil to zachęcam, jeśli chodzi o hobby to według mojego uznania, gra warta świeczki.

Re: Jak zrobić słód

: środa, 22 paź 2014, 00:13
autor: novak
@Partyzant: jesteś tego pewny, że to jęczmień paszowy?
Z tego co wiem to słodownie badają ziarno jęczmienia przy skupie i dzielą na dwa rodzaje:
To znaczy: ziarno tzw żywe (zdolne do kiełkowania i produkcji enzymów), króre zostaje poddane dalszej obróbce.
Natomiast ziarno o gorszych parametrach idzie na paszę.
Zastanawiam się czy wiesz coś więcej w tym temacie, ponieważ jęczmienia paszowego mógłbym mieć sporo, szczególnie, że za darmo :)

Re: Jak zrobić słód

: środa, 22 paź 2014, 23:39
autor: Partyzant
Kiedy kupowałem po raz pierwszy, gosciu zapytał się, czy normalna , czy browarnicza :o

Jesli chodzi o kiełkowanie, niema żadnych problemów. Mam parę warek na plecach.

Ps. Wiem jak się sadzi, ziarno browarnicze i zwykłe... Ziarno podłużne nie jest browarnicze, chociaż można zrobić piwo, tyle że w mniejszej wydajności.

Ziarno browarnicze jest bardziej okrągłe, z tego co słyszałem. (Nigdy nie porównywałem obu ziaren)

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 23 paź 2014, 09:32
autor: gr000by
Ktoś na piwo.org stwierdził, że na własnym słodzie z jęczmienia paszowego wychodziło mu o wiele lepsze piwo, niż na własnym słodzie z browarniczego. Temat jest dość popularny, bo zawierał opis robienia własnych słodów karmelowych, jakiś miesiąc temu go przeglądałem.

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 23 paź 2014, 23:40
autor: novak
Jedynym minusem jest brak powtarzalności efektów końcowych.
Trochę też po omacku jeśli chodzi o kolor i wydajność.
Ale gdybym miał na to czas to pewnie bym próbował tej zabawy. Poza tym kto powiedział, że warki czy słód mają być za każdym razem identyczne? Chodzi przecież o zabawę :odlot:

Re: Jak zrobić słód

: sobota, 25 paź 2014, 15:59
autor: Partyzant
Na robienie słodu czy piwa, niema limitów. Każdy robi według własnego uznania, jedno i drugie.
Jeśli pójdziemy na rosół do sąsiadów, teściowej, szwagierki, babci, mamy, cioci itd... to zawsze będzie inny smak tego rosołu. Jednym smakuje a innym nie.

Jak już pisałem, jęczmień(słód) browarniany ma większą wydajność od zwykłego, co nie oznacza, że piwo musi być lepsze lub gorsze. Dużo zależy też od "kucharza" "rosołu" ;)

Aby była powtarzalność, to trzeba zapisywać ze szczegółami każdą warkę. Wystarczy, że dasz inną wodę niż zwykle, niby ten sam słód, ale z innej firmy i już leżysz.

Re: Jak zrobić słód

: poniedziałek, 17 lis 2014, 14:51
autor: romeek84dna
Z słodowaniem ziarna nie jest niestety taka łatwa sprawa. Za główny argument przytoczę tutaj sytuację w browarnictwie, słodowaniem zajmują się słodownie. Naprawdę mały odsetek browarów słoduje ziarno u siebie, są to niemal wyłącznie browary rzemieślnicze. Chodzi i o jakość i o koszty.

Jednak jeżeli ktoś w ramach rozwijania hobby, zdobywania nowych horyzontów chce popróbować, nic na przeszkodzie nie stoi. Jednak szczerzę wątpię aby słód był lepszy niż zakupiony w profesjonalnych słodowniach.

Skupię się na słodzie jęczmiennym w tym przypadku, jest o gro częściej używany do ważenia aniżeli słody innych zbóż.
Po pierwsze - ważna jest odmiana jęczmienia którą się używa. Najczęściej jest to dwurzędowy jęczmień jary ( o falujących kłosach) . Oczywiście typu browarnego. W Polsce zarejestrowanych na obecna chwilę jest bodaj 30 odmian, nie pamiętam jednakże struktury zasiewów, i nie jestem w stanie powiedzieć w którym województwie uprawia się danej odmiany najwięcej. Słodownie skupują w zasadzie tylko kilka odmian na swoje potrzeby. Mając przy tym gigantyczne wymagania.
Po drugie - wartość techniczna ziarna. Jest to związane bezpośrednio z jego odmianą, a także z wieloma zabiegami agrotechnicznymi, pogodą. Jęczmień typu browarnego charakteryzuje się niższą zawartością białka (ściśle poziom 10% - 12% suchej masy) i wysoką zawartością skrobi. Oczywiście białka za mało być nie może, jest pożywieniem dla droższy a także wpływa na pienienie się piwa. Kolejnym ważnym czynnikiem jest siła kiełkowania ziarna, w tym wypadku powyżej 95% . Do tego dochodzi jeszcze jego budowa, czyli plew i łuski, co ma wpływ na filtrowanie brzeczki i wysładzanie. Oczywiście dochodzi kwestia kształtu i wielkości ziaren ale to już wpływ tego jak przebiega w słodowniach proces czyszczenia i sortowania.
Oczywiście to nie wszystko. Jednak już po tych kilku słowach można dojść do wniosku jak ważny jest surowiec w procesie warzenia piwa.

Jeżeli chodzi o sam proces, w warunkach domowych, jest dość pracochłonny, jednak do odważnych świat należy :) . Jeżeli ktoś będzie zainteresowany mogę co nie co napisać o słodowaniu zbóż. Czy to na cele browarniane czy też gorzelnicze :)

Re: Jak zrobić słód

: niedziela, 23 lis 2014, 18:14
autor: Partyzant
Fajnie to kolega wyżej opisał, jeszcze tylko dodam że jęczmień aby był browarniczy jest sadzony gęściej od jęczmienia normalnego.
Jeśli na metr kwadratowy sadzi się 300 ziaren to na browarniczy jęczmień 350. Nie pamiętam już o jakie chodzi elementy ( o białku tez chyba było wspomniane ) , ale wiem że rozwija się wolniej od normalnego.

Re: Jak zrobić słód

: niedziela, 30 lis 2014, 19:48
autor: romeek84dna
Zdecydowanie zabiegi agrotechniczne w uprawie jęczmienia browarnego a paszowego różnią się od siebie. Różnice o której pisze kolega Partyzant mają swoje uzasadnienie w dążeniu do uniknięciu krzewienia i wzrostu pędów bocznych, owocuje to tzw wyrównanym ziarnem. Jeżeli jęczmień browarny ma dać obfity plon, musi być wcześnie wysiany (względem paszowego to bardzo istotne), właśnie przez nieco wolniejszy rozwój wczesnych faz rozwojowych rośliny. Wszystko ma finalnie wpływ na jakość piwa. Znacznie łatwiej jest słodować zboża na destylaty (burbon, whisky, inne wódki) . Po skończeniu adaptacji pomieszczeń , planuje poeksperymentować również ze słodowaniem, wszystko zacnie opisze i udokumentuję fotografiami i badaniami do których będę miał dostęp.

Re: Jak zrobić słód

: poniedziałek, 1 gru 2014, 15:54
autor: newuser
Ja tam z chęcią kiedyś się wezmę za słód, niby można go kupić i to chyba niedrogo, ale w hobby nie o to chodzi. A słód kupowany także co roku jest inny, bo "Nic dwa razy się nie zdarza(...)" i chociażby ziarno zboża jest co roku inne. Więc słodownie stosują według mnie powtarzalną technologię dostosowując ją do aktualnego stanu ziarna. A co za problem opracować w domu powtarzalną technologię i ją stosować, gdzie zmienną będzie tylko (jak w przypadku słodowni) jakość ziarna? A z doborem ziarna to już chyba wszystko zależy od wielu czynników... W jednym roku lepszy może być paszowy, na drugi rok browarne, zależy od uprawy, od tego jak dojrzewa. Przecież słodownie nie biorą zboża z huty, gdzie co roku będzie takie samo :) A jak wyjdzie dobry trunek, to satysfakcji że od A do Z zrobiliśmy go sami żadna słodownia nie sprzeda ;)

Re: Jak zrobić słód

: poniedziałek, 1 gru 2014, 16:08
autor: ramzol
newuser pisze:... A słód kupowany także co roku jest inny, bo "Nic dwa razy się nie zdarza(...)" i chociażby ziarno zboża jest co roku inne.
Przy dzisiejszym stanie wtykania nosa wszędzie gdzie się nie powinno (genetyka) i całej chemii, którą się stosuje nim ziarno trafi do ziemi, nie mówiąc o tym co się dzieje później. Pozwolę sobie stwierdzić, że powtarzalność w rolnictwie jest bardzo możliwa. Jeżeli chodzi o masową produkcję. Dla nas takie różnice mogą być dopuszczalne, "moloch" sobie na to pozwolić nie może. Oczywiście pogoda ma bardzo duży wpływ na jakość ziarna, ale jestem pewien że wszechmocny człowiek i to w niedługim czasie opanuje.

Re: Odp: Jak zrobić słód

: poniedziałek, 1 gru 2014, 21:21
autor: newuser
No, w idealnych warunkach można uzyskać chyba bardzo porównywalne efekty, ale polskie słodownie skupują ziarno od rolników więc różnie to może być ;-)

tapatalknięte

Re: Jak zrobić słód

: poniedziałek, 1 gru 2014, 21:51
autor: Zygmunt
Słód musi być powtarzalny i parametry słodu muszą być co roku identyczne. Polskie słodownie skupują jęczmień nie tylko z Polski, ale też np. z Danii. Nie ma to wpływu na wynik końcowy, który musi być co roku taki sam. Parametrów słodu jest kilkadziesiąt, proces przechowywania, jak i samego słodowania modyfikuje się tak, żeby uzyskać identyczne efekty końcowe, co jest z resztą zastrzeżone w umowach słodownia-browar.

Re: Jak zrobić słód

: poniedziałek, 1 gru 2014, 22:31
autor: ramzol
Ziemniaki na czipsy, marchew na soki itd. nie mieścisz się w normach to sobie pan sam zjedz. Nawet świnki z Dani przyjeżdżają a gospodarz nawet poklepać ich o innej godzinie nie może. Dostaje pasze, antybiotyki i całą resztę g... razem z instrukcją jak i kiedy. Ma tylko dać i mu grosze zapłacą. Chcesz mieć zdrowe i smaczne to sobie sam wyhoduj.

Re: Jak zrobić słód

: wtorek, 2 gru 2014, 07:51
autor: romeek84dna
Jak najbardziej satysfakcji nikt nie sprzeda. Jak najbardziej można próbować swoich sił w słodowaniu zbóż. Jak najbardziej jednak aby zrobić piwo danego typu i charakteru trzeba mieć ku temu odpowiedni surowiec, znacznie łatwiej taki kupić aniżeli samemu zrobić. Tylko o to chodziło w dyskusji.
Co do kwestii słodowni. Ziarno jakie kupują jest najwyższej jakości, które spełnia wysokie wymagania. W inny razie go nie kupują. Takie są kontrakty i takie realia. Nikt nie chce samemu rzucać sobie kłód pod nogi nabywając surowiec z którego aby powstał odpowiedniej jakości produkt trzeba przeznaczyć większe środki lub większy nakład pracy. Jeżeli chodzi o definicje jakości ziarna do celów browarnianych (słód) odmiany paszowe jak sama nazwa wskazuje zawsze będą miały gorsze współczynniki aniżeli odmiany browarniane.

Re: Jak zrobić słód

: wtorek, 2 gru 2014, 11:32
autor: ramzol
Ja ze słodami dopiero zaczynam zabawę i wolę kupić. Tylko i wyłącznie ze względu na czas, którego mam ciągle za mało. Pewnie próby słodowania ziarna samemu, podejmę, bo ciekawy temat. Ale to za jakiś czas jak ten okrutnik trochę zwolni:)

Re: Jak zrobić słód

: wtorek, 2 gru 2014, 21:31
autor: seneka
A ja uważam że słodowanie samemu nie ma sensu. Raz że niższa wydajność (wyższa enzymaryczność kupowanego słodu ) dwa że strata czasu. Wiem że produkować mozna samemu ale idąc tym tropem czemu również nie siać samemu zboża :-) A ceny takiego np pilzneńskiego nawet ze śrutowaniem (kolejna oszczędność czasu i energii) to nie jest jakiś powalający koszt:-)

Re: Jak zrobić słód

: środa, 3 gru 2014, 08:57
autor: romeek84dna
Jak najbardziej polecam uprawę zboża samemu :P . Pytanie gdzie jest hobby gdzie fanatyzm ? Tak na poważnie , w centrali nasiennej za 25 kg jęczmienia paszowego zapłacimy około 11 zł, a za 25 kg browarnego około 18 zł . Najtaniej podstawowy słód zakupić można u producenta , koszt 74.30 zł plus przesyłka. Na pierwszy rzut oka oszczędność znaczna. Jednak finalnie nie jest tak wesoło. W najbliższym czasie planuję przeprowadzić testy słodowania , opisze jak to wygląda od strony ekonomicznej i jakościowej dla domowego piwowara.

Re: Jak zrobić słód

: środa, 3 gru 2014, 10:08
autor: ramzol
I właśnie oto chodzi. Idź własną drogą i zbieraj doświadczenia. Potem dzieł się z nimi na forum.
Jak pisałem wyżej mi szkoda czasu na zabawę w słodowanie.

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 15 sty 2015, 19:42
autor: piotricz
Mój sposób:
Jęczmień od chłopa z bazarku 25 kg/ 20 zł.
Porcję po 1 kg na sucho na durszlakiem oddzielam śmieci, kurz, i inne. Później płuczę kilkakrotnie w wodzie.
1) Całą noc namaczam ziarno (całe zanurzone w wodzie).
2) Po nocy nad ranem durszlakiem odcedzam wodę, płuczę wodą i znowu do pojemnika do namaczania. Wieczorem odlewam wodę, płuczę i do pojemnika.
3) Trzeciego dnia tak zakiełkowało.

Aby przerwać kiełkowanie wrzucam na grzejnik na noc lub do piekarnika. Przy 40 * C proces kiełkowania zatrzymuję się.

Tylko co dalej?

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 15 sty 2015, 20:27
autor: radius
piotricz pisze:Tylko co dalej?
Jak to co dalej :?: :)
Oddzielanie korzonków -> śrutowanie -> zacieranie -> fermentacja -> destylacja -> dojrzewanie -> konsumowanie :pije: :D

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 15 sty 2015, 20:28
autor: MikeB
[quote]Oddzielanie korzonków -> śrutowanie -> zacieranie -> destylacja -> dojrzewanie -> konsumowaniep/quote]
I fermentacja gdzieś pomiędzy :- P

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 15 sty 2015, 20:32
autor: radius
No, kurczę, gdzieś po drodze zgubiłem zasadniczą część procesu :) Już poprawione :ok:

Re: Jak zrobić słód

: piątek, 16 sty 2015, 07:44
autor: piotricz
A co z procesem suszeniem? Podobno to jest istota całego smaku. Bo cała reszta to jasna.

Re: Jak zrobić słód

: piątek, 16 sty 2015, 08:00
autor: olo 69
Można zacierać suszonym słodem jak i zielonym, znaczy skiełkowanym i niesuszonym. Uzyskamy zupełnie inne smaki destylatów.

Re: Jak zrobić słód

: piątek, 16 sty 2015, 08:09
autor: radius
Osobiście nie zacierałem jeszcze "zielonego", świeżego słodu, ale może spróbuję, choćby dla własnej ciekawości jak smakuje destylat z takiegoż :)

Re: Jak zrobić słód

: piątek, 16 sty 2015, 10:12
autor: HomoChemicus
Całą noc w piekarniku sądzę, że można uznać za suszenie.

Re: Jak zrobić słód

: środa, 21 sty 2015, 21:29
autor: Azbest123
Właśnie jestem w trakcie słodowania i mam problem, że po ostatnich 5 godzinach na sucho zauważyłem już na jęczmieniu małe białe zawiązki. To się nazywa chyba oczko jak dobrze pamiętam ,czy teraz powinno się darować tą ostatnią godzinę moczenia czy nie zważać na to i moczyć? Proszę o szybką odpowiedź.

Dodano:
Z powodu obsunięcia czasowego spowodowane moderacją odpowiem sam sobie. Namoczyłem jeszcze godzinę i rozsypałem jęczmień.
Wszystko ładnie zakiełkowało, korzonki są już spore, nawilżam i czekam na pojawienie się zawiązku liściowego co będzie dowodem, że jest wysoka ilość enzymów i że słód jest gotowy do suszenia.

[Mod.], też czasami śpi ;)

Re: Jak zrobić słód

: wtorek, 19 maja 2015, 12:10
autor: rady3
Nooo i co z tego wyszło Azbest123? Witam wszystkich od jakiegoś czasu czytam. Mam za sobą dwie warki :)) Napisz proszę co z tym robieniem słodu. Jak wyszedł i jakie piwo w porównaniu z kupnym słodem.

Re: Jak zrobić słód

: czwartek, 21 maja 2015, 07:50
autor: michal278
Co do słodowania: o ile w warzeniu warek to słodu idzie mało i gra nie warta świeczki, o tyle przy naszym hobby... Jest jeszcze drugi aspekt, trudno dostać słód żytni czy też z pszenżyta. Własny słód ma mniejszą siłę ale kto zabroni nam robić zacier ze 100% słodu? Ja widzę same plusy. Należy też zauważyć że leśni bimbrownicy tylko z własnego słodu robią. Jeśli oni mogą w prymitywnych warunkach to czemu nie my? Ja pomagałem robić 2 razy żytni. Suszyć polecam na brezencie lub płytach k-g.