Strona 1 z 1
Zwykły chmiel, a piwko
: poniedziałek, 9 paź 2017, 10:07
autor: krzewyozdobne
Czy taki zwykły chmiel nadaje się do zrobienia piwa?
Re: Zwykły chmiel, a piwko
: poniedziałek, 9 paź 2017, 12:33
autor: zgoda
Nie bardzo, nie wiadomo jaki da efekt.
Re: Zwykły chmiel, a piwko
: poniedziałek, 9 paź 2017, 21:56
autor: Krzysztof988
Taki dziko rosnący ? nie próbowałbym, bo jak pisz zgoda "Nie bardzo, nie wiadomo jaki da efekt." Ceny szlachetnych są takie, że nie warto, a przecież nie sypiesz całego worka.
Re: Zwykły chmiel, a piwko
: wtorek, 10 paź 2017, 16:03
autor: DoktorPio
Jak kiedyś dawałem taki dziko rosnący chmiel ale tylko na smak i aromat czyli w ostatnich 15 i 0 minucie chmielenia ! Natomiast na goryczkę czyli na początku procesu chmielenia radził bym dać chmiel w którym znamy zawartość alfa kwasów jest to ważne ze względu na obliczenie goryczki IBU. Gdy damy zbyt wiele to będzie piwo zbyt gorzkie a jak damy za mało to nie będzie miało charakteru piwa. Bo gdyby dziki chmiel miał nawet dużą zawartość alfa kwasów to dodawanie go w 15 i 0 minucie nie spowoduje zbytniego podwyższenia goryczki