Strona 1 z 1

Czy mogę dolać wody?

: sobota, 6 sie 2016, 10:57
autor: Zahir92
Koleżanki i koledzy!
Wczoraj nawarzyłem Witbiera z zestawów Browamatora. Zestaw na 20 litrów

Skład zestawu:
słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany 1,3 kg
słód Weyermann® pilzneński - śrutowany 2,5 kg
płatki pszeniczne 0,5 kg
suszona skórka gorzkiej pomaraczy Curacao 20 g
suszona skórka słodkiej pomarańczy 20 g
kolendra piwowarska 20 g
chmiel Styrian Golding (SLO) 30 g
chmiel Saaz (CZ) 30 g
drożdże Safbrew S-33,

Po gotowaniu otrzymałem 15 litrów i nie mierząc Blg, zadałem drożdże. Włożyłem do wanny z wodą + wkłady turystyczny do lodówek. Dziś pięknie mi pracuje ale pochylając się nad fermentatorem i wąchając ulatujący gaz poczułem silny zapach chmielin. To że nie dolałem wody zrobiłem z premedytacją gdyż chciałem otrzymać mocniejsze piwo, bardziej ekstraktywne ale nie pomyślałem, że w przepisze jest dużo chmielu więc piwo będzie pewnie silnie nachmielone. Co mam zrobić? Z jednej strony nie chce otwierać fermentatora i badać Blg, z drugiej nie wiem nawet czy wolno rozwadniać piwo podczas fermentacji. Nie robić nic? Pomóżcie...

Pozdrawiam

Re: Czy mogę dolać wody?

: niedziela, 7 sie 2016, 17:55
autor: pawelklin
Teraz zostaw, niech skończy fermentować. Użyj więcej wody (przegotowanej), jak będziesz dodawał cukier do refermentacji. Gotuj ten cukier w mniejszej ilości wody i - po wystudzeniu - wlej do czystego fermentora, następnie przelej do niego piwo (tak żeby się wymieszało), bezpośrednio przed rozlewem do butelek.

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka