Strona 1 z 1

Piwo z ekstraktu.

: poniedziałek, 23 maja 2016, 18:37
autor: markus383
Witajcie :)
Moze macie doświadczenie z warzeniem piwa z ekstraktów niechmielonych? Chciałbym, po otrzymaniu garnka, pobawić się i zrobić porter lub RISa z ciemnego ekstraktu. Chciałem zapytać czy wystarczy jedna puszka 1,7kg ekstraktu ciemnego z Wesa, czy moze potrzebuje jeszcze jasnego ekstraktu? Chciałbym otrzymać ok. 15l piwka. A moze podpowiecie mi jak postępować z jasnym ekstraktem w przypadku otrzymania takiej samej ilości piwa jasnego z dodatkiem ziół?
Pozdrawiam,
Mateusz :)

Re: Piwo z ekstraktu.

: poniedziałek, 23 maja 2016, 22:21
autor: Roten
Ja dałem 2 ekstrakty ciemne po 1,7kg, drożdże us 05 chyba i chmiel 30g EKG. na godzinę. Dałem do brzeczki 1kg cukru i uzupełniłem do 25l. żeby było wiecej :D. po miechu leżakowania wyszło niezłe.