Strona 1 z 1

fermentacja cicha

: wtorek, 24 lis 2015, 16:23
autor: legler
Po tygodniu fermentacji burzliwej w niedziele zlałem piwo (zwykłe 100% słód jęczmienny) na fermentacje cichą. Nigdy nie robiłem jej z rurką fermentacyjną, ale tym razem ją zastosowałem. Zauważyłem że piwo w ogóle nie pracuje tzn jest jakaś malutka kołderka z piany i to wszystko. Temp 17stopni. Tak ma to wyglądać czy jest coś nie tak?

Re: fermentacja cicha

: wtorek, 24 lis 2015, 16:43
autor: k.kolumb
Chyba za szybko zlałeś. Ale to nie tragedia. Ja zlewam jak nie widzę oznak fermentacji. Ale po zlaniu piwo i tak trochę się rusza. Warto zmierzyć przy zlewaniu BLG.

Re: fermentacja cicha

: wtorek, 24 lis 2015, 16:59
autor: legler
przy zlewaniu miało jakieś 4blg (blg wyjściowe było 12), przy piątym dniu fermentacja ucichła niemalże do 0. Niby fermentacje cichą należy rozpocząc kiedy wartośc blg spadnie do 40% wartości wyjściowej. W moim przypadku wynosi 30%.

Re: fermentacja cicha

: czwartek, 3 gru 2015, 17:15
autor: użytkownik usunięty
Fermentacja główna ma czasem bardzo żywiołowy przebieg. Praktycznie w przypadku piw do 14 blg po 7 dniach nie ma sensu trzymać dalej. Po dwu tygodniach piwa górnej fermentacji są klarowne, albo już się bardziej nie wyklarują. Można oczywiście obniżyć temp. do kilku stopni, by ten proces przyspieszyć, ale % ubytkiem blg bym się nie sugerował. Jeśli w ciągu kilku dni blg nie maleje to nie ma sensu trzymać dalej. Zlewać! Jeśli blg końcowe utknęło to albo nie spadnie, bo za dużo było dekstryn, które nie przerobią drożdże to lepiej zlać, odpowiednio kalkulując cukry resztkowe i nagazowanie wielkością surowca do refermentacji.

Re: fermentacja cicha

: niedziela, 6 gru 2015, 15:25
autor: Krzysiekv40
Witam forumowiczów
Po 7 dniach burzliwej fermentacji w temp. 18-19*C (początek 12*Blg, koniec 3,5Blg).
Zlałem brzęczkę na cichą, po kolejnych 7 dniach Blg wynosi 2,5* w temp.21-22*C.
Czy mogę już butelkować, czy jeszcze poczekać dodam że zrobiłem wcześniej trzy brew-kity i tam po 7 dniach Blg schodziło prawie do zera.

Re: fermentacja cicha

: niedziela, 6 gru 2015, 22:08
autor: legler
Ja bym poczekał jeszcze dzień lub dwa i zlewał do butelek. Zobacz, jak po dwóch dniach nie spadnie do 2Blg to przelewaj. Ja w swoim pszenicznym mam teraz taką samą sytuację, czekam max to wtorku. Będzie wtedy 8 dni na cichej.

Re: fermentacja cicha

: niedziela, 6 gru 2015, 22:33
autor: Zygmunt
Jeżeli 3 kolejne dni blg jest na tym samym niskim poziomie, to możesz butelkować.

Re: fermentacja cicha

: poniedziałek, 7 gru 2015, 14:53
autor: Krzysiekv40
Dzękuję za szybką odpowiedz, a powiedzcie mi jeszcze ile max. piwo może stać na cichej fermentacji ?
Czy stanie się coś jakbym zabutelkował po 14-stu dniach od zlania na cichą, to wtedy bym miał mniej osadu w butelkach

Re: fermentacja cicha

: poniedziałek, 7 gru 2015, 23:13
autor: liyo78
Witam
Mam mały problem z moim piwem -po zlaniu na cichą nie wyklarowało się i nie wiem co z nim będzie dalej. Zlałem go do butelek ale mam obawy czy będzie ok. Czy jest szansa że coś z niego będzie?
Pozdrawiam

Re: fermentacja cicha

: sobota, 13 sie 2016, 12:05
autor: Zahir92
Witam!
Po tygodniowej fermentacji burzliwej mojego Witbiera dzisiaj zlałem go na cichą gdyż nie wykazywała już oznak pracy. Niestety po zmierzeniu Blg okazało się, że jest on wysoki bo aż 6. Niestety nie znam początkowego bo...zapomniałem go zmierzyć. Podczas burzliwej utrzymywałem temp. 15-17 *C. Czytałem, że cicha winna być przeprowadzana w mniejszych temperaturach. Boję się jednak, że drożdże górnej fermentacji nie dadzą rady przerobić mi pozostałego cukru, a po zlaniu w butelki nie chce otrzymać granatów.
Czekać i badać blg tak?
Pozdrawiam

Re: fermentacja cicha

: poniedziałek, 19 wrz 2016, 10:51
autor: klucha710
Cześć Zahir92.
Wielka szkoda, że nie zmierzyłeś BLG na początku, to by znacznie pomogło. Ale skoro nie znasz Blg początkowego (staraj się przy kolejnych warkach to robić, bo jest to podstawowa rzecz przy planowaniu przelewania na cichą).
Ja stosuje zasadę, że gdy na burzliwej zniknie piana i Blg jest równe ok. 40% Blg początkowego, to zlewam na cichą i trzymam na niej zawsze min 2 tyg. W twoim przypadku, gdy nie znasz gęstości początkowej to zrób pomiar teraz i jeśli będzie w granicach 3-4 Blg, to śmiało lej na cichą. Potrzymaj 2 tyg, blg powinno zejść gdzieś do przedziału między 2-3 stopnie i butelkuj. Co do niższych temperaturna cichej,to nie jest te zasada, której należy się bezwględnie trzmać. Stosuje się ją, aby drożdże zwolniły tempo fermentacji i piwomogło się sklarować. Ty masz Witbiera, to klarowania za wielkiego tam nie będzie, ze względu na zasyp pszenicy. Temperatura burzliwej zależna jest od szczepu drożdży. Ogólna zasada jest taka, że przy górnej fermentacji od 18 do 22*C (może być więcej, ale drożdże naprodukują różnych estrów i innych rzeczy wpływających na aromat), natomiast drożdże lagerowe od 8 do 12*C.