Witajcie. Tym razem chciałbym się pochwalić moim ulubionym przepisem;) Do bimberku 40 -45% dodaje rodzynki, cynamon, imbir, goździki, ziele angielskie plus miód. Na flaszkę 0,5 litra daje garść rodzynek, dwa goździki, 1 kulkę ziela ang., cynamon i imbir sproszkowany na czubeczku łyżeczki oraz dużą łyżkę miodu. Moja żona, która nie lubi wódki a zwłaszcza wódki czystej(sklepowej), bardzo polubiła ów trunek. Można też dodać troszkę wanilii lub cukru waniliowego. Pozdrawiam
Ostatnio edytowano czwartek, 24 lut 2011, 10:25 przez Agneskate, łącznie edytowano 1 raz
Cześć. Po jakim czasie zlewaliście tę nalewkę i jak długo u Was dojrzewała'?
Zlałem po ok 3-4 tygodniach + ok. 2 miesiące leżakowania i nadal smak spirytusu (tzn. wódki 95% /2) wybija się na pierwszy plan. Zostawić na dłuższe poleżenie czy interweniować?
Ostatnio edytowano poniedziałek, 12 gru 2011, 11:17 przez Wald, łącznie edytowano 1 raz
Jeśli o miód chodzi to podzielę się przepisem na płynne stare złoto : 1. zaprawka : 150 mil. 70 % urobku, 1/2 laski wanilii, 2 gwiazdki anyżu, 5 goździków, 4 cm. kory cynamonu, kilka plastrów imbiru - 10 dni ( dodajemy od 50 do 100 mil – ja polecam 60) 2. 4 litry 80-70 % cukrówki, litr miodu gryczanego zagotowanego z niewielką ilością wody (dobrze odszumować - nie przypalić). Wszystko połączyć i odczekać, klaruje się dość szybko - napitek jest mocny i rozgrzewający - radzę pić to powoli. Jest to NO-1 wśród moich wielu gości.
Ja robię najprostszą miodówkę. Po prostu na litr 50% psoty dwie łyżeczki miodu. Smak miodu jest wyczuwalny ale nie intensywny. Wychodzi bardzo dobra wódeczka.
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości