Vapour Managment (VM)
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Myślałem o tym by zasterować zwykły kulowy ale nie znalazłem nic podręcznego co można byłoby wykorzystać. Wszystko wiąże się z krańcówkami, odwracaniem polaryzacji itp a to już samo w sobie mnie zniechęca. Nie zrozum mnie źle- to można zrobić ale co ma dużo newralgicznych punktów wcześniej czy później ulegnie awarii.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Chcesz automatyzować proces (inaczej tego nie nazwę), a sprężynki to dalej wydatek opcjonalny? Nie lepiej byłoby zacząć od wymiany wypełnienia? To że kapie 96%+ nie oznacza, że jest to czyste 96%+ - spirytus spirytusowi nie równy, nawet jak o tej samej mocy. A co z samym procesem, który na sprężynkach jest naprawdę stabilniejszy niż na zmywakach (przekonałem się o tym osobiście)? Koszt sprężynek będzie podobny do kosztów sprzętu do kontroli procesu, a gdzie koszt czasu na eksperymenty jak to wszystko ustawić? Nie żebym coś sugerował, ale to jak ładować turbosprężarkę do Malucha (EDIT: lub spojler do Tico), licząc na niesamowite osiągi po tym zabiegu...
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Powiedz, na jakieś podstawie twierdzisz, że zmywaki w dole kolumny są lepsze? Większa moc potrzebna do zalania? Lepszy (jak to wyczytałem w twoich postach) stosunek strumienia cieczy do pary, który to jest zależny w największym stopniu od mocy przyłożonej oraz parametrów wsadu, odbieranego rektyfikatu oraz refluksu? Może mocniejszy rektyfikat? Czytałem twoje posty o pakietach zmywakowych, ale jestem bardzo sceptycznie nastawiony do twoich wyników, bo pracowałem na podobnych pakietach z wełny nierdzewnej i porzuciłem je dla ubijanych zmywaków (aparatura do smakówek). Porównanie zmywaki vs. sprężynki też mam i będę stał twardo za sprężynkami - stabilniejszy proces, czystszy destylat.
Najlepsze wypełnienie, to wypełnienie jednorodne plus wypełnienie o jak najniższej wartości HETP. Dlaczego? Zaoszczędzasz kupę miejsca w pionie - zamiast metra zmywaków (piszesz o HETP 10cm - 10 półek), wystarczy ci jakieś 20-30cm sprężynek (zależnie od zasypu, liczmy najniekorzystniejszy i też 10 półek) żeby uzyskać ten sam efekt. A moc dostarczaną do kolumny i tak masz ograniczoną przez sprężynki na górze, więc nie zwiększysz grzania i zmywaki w dole kolumny zamiast cię wspomagać, to ograniczają (wysokość).
Najlepsze wypełnienie, to wypełnienie jednorodne plus wypełnienie o jak najniższej wartości HETP. Dlaczego? Zaoszczędzasz kupę miejsca w pionie - zamiast metra zmywaków (piszesz o HETP 10cm - 10 półek), wystarczy ci jakieś 20-30cm sprężynek (zależnie od zasypu, liczmy najniekorzystniejszy i też 10 półek) żeby uzyskać ten sam efekt. A moc dostarczaną do kolumny i tak masz ograniczoną przez sprężynki na górze, więc nie zwiększysz grzania i zmywaki w dole kolumny zamiast cię wspomagać, to ograniczają (wysokość).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Jesteś sceptycznie nastawiony do wyników pakietów zmywakowych bo pracowałeś na wełnie nierdzewnej. To tak jakbyś był sceptycznie nastawiony do Tico bo jeździłeś Matizem. Destylujesz 3 razy na sprężynkach i ciągle ich bronisz, skoro są takie super to czemu za pierwszym razem nie wychodzi super produkt? Może należało by się zastanowić nad zmianą wypełnienia? Albo wydłuż kolumnę 3 razy to będziesz destylował tylko raz.
Bo dzięki nim sprężynki mi się nie wysypują dołem.Powiedz, na jakieś podstawie twierdzisz, że zmywaki w dole kolumny są lepsze?
Jesteś sceptycznie nastawiony do wyników pakietów zmywakowych bo pracowałeś na wełnie nierdzewnej. To tak jakbyś był sceptycznie nastawiony do Tico bo jeździłeś Matizem. Destylujesz 3 razy na sprężynkach i ciągle ich bronisz, skoro są takie super to czemu za pierwszym razem nie wychodzi super produkt? Może należało by się zastanowić nad zmianą wypełnienia? Albo wydłuż kolumnę 3 razy to będziesz destylował tylko raz.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Rektyfikuję 2 razy, bo spirytus klasy zwykły/wyborowy mi już nie odpowiada (a to mi wychodzi po zmieszaniu całego rektyfikatu z nastawu), skoro przy niewielkiej ilości poświęconego czasu mogę zrobić spirytus klasy neutralny. I wypełnienia nie zmienię, a 3ci raz rektyfikować nie będę, bo nie czuję potrzeby.
Tico nie jeździłem, Matizem też nie, na co dzień mam pełnoletnią Nexię. Klasa podobna, tylko auto nieco większe. I nie wsadzam do niej turbosprężarki, tylko dbam o nią w sensownym zakresie. Tak samo pracuję z kolumną - nie robię dodatkowych cudów w miejscu, w którym są podstawy do poprawienia.
Tico nie jeździłem, Matizem też nie, na co dzień mam pełnoletnią Nexię. Klasa podobna, tylko auto nieco większe. I nie wsadzam do niej turbosprężarki, tylko dbam o nią w sensownym zakresie. Tak samo pracuję z kolumną - nie robię dodatkowych cudów w miejscu, w którym są podstawy do poprawienia.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Jest w sprężynkach pewne ale: Wyobraź sobie że para ma objętość 100 razy większą niż ta sama ilość cieczy. Gdy ciecz zamienia się w parę to musi się rozprężyć a skoro nie ma gdzie to rozpręża się w górę i w dół kolumny. Wypełnienie powinno mieć dużą powierzchnię wymiany ale również sporo wolnych przestrzeni. Sprężynki mają dużą powierzchnię wymiany ale wolnej przestrzeni mają mało.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Jako chemik nie muszę sobie tego wyobrażać, stykam się z tym regularnie. Z obliczeń do projektu na aparaturę przemysłową gęstość par 96%(v/v) alkoholu w 90*C (tak jak dla początku destylacji i dla dołu kolumny) wynosi 1,5g/l. Gęstość ciekłego 96%(v/v) alkoholu to 807g/l. Więc w 100 litrach pary alkoholu mamy 150g alkoholu, co po skropleniu da 150/807=0,186litra ciekłego alkoholu. 100/0,186=537,6 raza większą objętość ma para od tej samej masy cieczy.
Powoduje to tylko jedno - zwiększenie szybkości przepływu fazy parowej w górę kolumny. Z tego powodu warto zwiększyć powierzchnię wymiany masy, żeby usprawnić proces. Przy niskich szybkościach przepływu fazy parowej można mieć niższą powierzchnię wymiany (luźniejsze wypełnienie). Nie mam przy sobie materiałów z zakresu inżynierii dot. przenoszenia masy, ale z tego co pamiętam, lepsze efekty daje zwiększenie powierzchni wypełnienia, co dodatkowo wychodzi na testach wysokości ekwiwalentnej dla 1 półki teoretycznej (HETP). Do zmywaków nie wrócę, mimo że pakiety zmywakowe są takie dobre . Chętnie zobaczę chromatogram próbki spirytusu z pakietów zmywakowych + sprężynki, osobiście przygotuję próbkę pobieraną z całości serca do przebadania przy najbliższej okazji (jeżeli to co już raz opublikowałem jest niewystarczające).
Powoduje to tylko jedno - zwiększenie szybkości przepływu fazy parowej w górę kolumny. Z tego powodu warto zwiększyć powierzchnię wymiany masy, żeby usprawnić proces. Przy niskich szybkościach przepływu fazy parowej można mieć niższą powierzchnię wymiany (luźniejsze wypełnienie). Nie mam przy sobie materiałów z zakresu inżynierii dot. przenoszenia masy, ale z tego co pamiętam, lepsze efekty daje zwiększenie powierzchni wypełnienia, co dodatkowo wychodzi na testach wysokości ekwiwalentnej dla 1 półki teoretycznej (HETP). Do zmywaków nie wrócę, mimo że pakiety zmywakowe są takie dobre . Chętnie zobaczę chromatogram próbki spirytusu z pakietów zmywakowych + sprężynki, osobiście przygotuję próbkę pobieraną z całości serca do przebadania przy najbliższej okazji (jeżeli to co już raz opublikowałem jest niewystarczające).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Vapour Managment (VM)
@gr000by, w końcu wiem jaki jest stosunek objętościowy para-ciecz etanolu. Nigdzie nie mogłem tego znaleźć albo słabo szukałem. Chemik ze mnie do . Czy to prawda, że stosunek objętościowy para wodna-woda wynosi 1650
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Vapour Managment (VM)
drgranatt wszystko zależy od warunków - w 100 stopniach para wodna ma gęstość około 0,587 kg/m3(wyliczenia analogiczne jak gr000by) wiec w zależności jaką przyjmiesz gęstość cieczy stosunek może być i 1700(dla gęstości 1000kg/m3)
EDIT:
Z porannych przemyśleń - skoro jak odparowuje to zwiększa swoją objętość to przy skraplaniu ją tyle samo razy zmniejsza - czyli powinno się równoważyć(zasada zachowania energii i inne fizyczno-chemiczne głupoty): w przyrodzie nic nie ginie(chyba, że jednak coś ginie po drodze o czym wiesz i nam nie piszesz).
EDIT:
Z porannych przemyśleń - skoro jak odparowuje to zwiększa swoją objętość to przy skraplaniu ją tyle samo razy zmniejsza - czyli powinno się równoważyć(zasada zachowania energii i inne fizyczno-chemiczne głupoty): w przyrodzie nic nie ginie(chyba, że jednak coś ginie po drodze o czym wiesz i nam nie piszesz).
-
- Posty: 1909
- Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 11:04
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Nemiroff Smorodina
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: 3-city
- Podziękował: 127 razy
- Otrzymał podziękowanie: 208 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Jeśli przy wodzie możemy używać pojęcia miedzy innymi "para nasycona" o tyle przy etanolu nie wiem. Moje zapytanie prawdopodobnie odnosiło się do tego stanu pary i do wody o temperaturze 20*C. Czy pary etanolu podlegające skropleniu, które składają się z czystego etanolu i wody w proporcjach powiedzmy 96% do 4% można podpiąć pod pojęcie "nasycona"?
I tu mam pytanie do chemików.
Jeżeli temperatura wrzenia etanolu wynosi 78,3*C na poziomie morza przy ciśnieniu atmosferycznym 1013hPa to o jakiej substancji mówimy? Czy to jest etanol 100%?
I tu mam pytanie do chemików.
Jeżeli temperatura wrzenia etanolu wynosi 78,3*C na poziomie morza przy ciśnieniu atmosferycznym 1013hPa to o jakiej substancji mówimy? Czy to jest etanol 100%?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)
Tak, wszelkie parametry podaje się dla substancji maksymalnie możliwie czystej, w tym przypadku jest to etanol absolutny.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Kupiłem elektrozawór, jak kogoś interesuje temat automatyzacji VM to mogę napisać w nowym temacie.
OK, jak już będzie zrobione i przetestowane to wkleję opis.
OK, jak już będzie zrobione i przetestowane to wkleję opis.
Ostatnio zmieniony niedziela, 28 gru 2014, 08:00 przez Spiryt, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Zacząłem sprawdzać i okazuje się że ten Viton jest odporny na alkohol etylowy ale na inne związki występujące w destylacie to już nie bardzo. http://www.impeller.com.pl/pl/pomoc_tec ... tochem.htm
edycja
Jeśli chodzi o elektrozawór to pomimo że sprzedawca pisze o 20 mm.(3/4") prześwitu to udało się osiągnąć maksymalnie 14ml/min. odbioru co jest gorzej niż źle. Na dodatek w trakcie procesu sterownik szkopera dostał świra i zaczął wyświetlać jakieś chińskie znaki. Ogólnie to jestem wkurwiony i wyjebię to wszystko do śmieci i wstawię zwykły zawór jak było wcześniej. Jak mam siedzieć i pilnować sterownika to mogę równie dobrze siedzieć i pilnować zaworu kulowego. Taki jest plus że zawór kulowy nie dostanie świra i się sam nie otworzy i nie zamknie.
edycja
Udało mi się to ustawić. Przeniosłem czujnik termostatu wyżej i zaczęło działać poprawnie, niestety sterownik znów dostał świra i na tym zakończyłem swoją przygodę z automatyką.
edycja
Jeśli chodzi o elektrozawór to pomimo że sprzedawca pisze o 20 mm.(3/4") prześwitu to udało się osiągnąć maksymalnie 14ml/min. odbioru co jest gorzej niż źle. Na dodatek w trakcie procesu sterownik szkopera dostał świra i zaczął wyświetlać jakieś chińskie znaki. Ogólnie to jestem wkurwiony i wyjebię to wszystko do śmieci i wstawię zwykły zawór jak było wcześniej. Jak mam siedzieć i pilnować sterownika to mogę równie dobrze siedzieć i pilnować zaworu kulowego. Taki jest plus że zawór kulowy nie dostanie świra i się sam nie otworzy i nie zamknie.
edycja
Udało mi się to ustawić. Przeniosłem czujnik termostatu wyżej i zaczęło działać poprawnie, niestety sterownik znów dostał świra i na tym zakończyłem swoją przygodę z automatyką.
-
- Posty: 5377
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
- Kontakt:
Re: Vapour Managment (VM)
Viton nadaje się do zimnego alkoholu (czyli od bidy na koniec chłodnicy), do ciepłego trzeba było wybrać EPDM:
+ Beständigt = + Odporny
0 Begränsad beständighet = 0 Odporny w ograniczonym zakresie
- Ej beständigt = - Nie odporny
Tekniskt ren = Technicznie czysty
Tätningar = uszczelnienie
+ Beständigt = + Odporny
0 Begränsad beständighet = 0 Odporny w ograniczonym zakresie
- Ej beständigt = - Nie odporny
Tekniskt ren = Technicznie czysty
Tätningar = uszczelnienie
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 270
- Rejestracja: sobota, 4 lip 2009, 11:45
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 79 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Rozebrałem elektrozawór i nic nie widać by pary zareagowały z uszczelnieniem. Patrząc na niego to przerobiłbym go i zamiast membrany dałbym zwykły tłok z teflonu. Niestety nie mam zaplecza a sterownik diabli wzięli więc nie będę inwestował następnych pieniędzy tym razem w sterownik.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Vapour Managment (VM)
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego