Witam
mój problem to zanik fermentacji ( albo cicha fermentacja ).
Otóż nastaw zrobiłem z jeżyny i maliny tak 60/30, owoce zmiażdżyłem i wrzuciłem do baniaka fermentacyjnego 23.08 ok. 14 kg, dodałem drożdże winiarskie i dodałem 3 kg cukru i 2 l wody i przez 4 dni ( była burzliwa fermentacja) stało w fermentatorze przez 4 dni potem wycisnąłem prasą moszcz i zalałem do balonu zatkałem rurką i dodałem 2 kg cukru i 4 l wody( rozpuszczony cukier) zostawiłem jeszcze 1 kg cukru na dosłodzenie chcę wino słodkie, Od przelania do balonu fermentacja była coraz słabsza, od kilku dni praktycznie ustała, w rurce nie bulka, nastaw nie skisł nie jest octowy w smaku mocno wyczuwalne drożdże i alkohol. Martwię się tylko tym że tak szybko ustała fermentacja. może zadać jakąś pożywkę do drożdży? poradzicie coś?
ustanie fermentacji
-
Autor tematu - Posty: 32
- Rejestracja: wtorek, 13 wrz 2016, 10:15
- Krótko o sobie: Normalny jestem i tyle
- Ulubiony Alkohol: każdy dobry
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Lasy na wschodzie kraju
- Podziękował: 1 raz