Ulepszanie aparatury

Deflegmatory, odstojniki, zawory, filtry...

mns-mati
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 10:23
Podziękował: 1 raz

Post autor: mns-mati »

Po poszukiwaniach, za 30zł kupiłem około 2 metry rury kwasoodpornej o średnicy wewnętrznej 36 mm i ściance 2 mm. Myślicie, że się nada, czy szukać innej? Teraz się zastanawiam co z tym fantem zrobić, jaka długa kolumna: czy 100 cm, czy 120? Czy robić dobrego pot-still'a, czy już jakąś kolumnę? Ogólnie im więcej czytam, tym większy mam mętlik. :odlot: Niby dużo rzeczy mam, a chyba nie wiem jak to wszystko poskładać, żeby dobrze to wykorzystać i aby dobrze działało? Może ktoś pomoże i podrzuci jakiś schemat? Pozdrawiam z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony wtorek, 21 sty 2014, 19:24 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kropki, przecinki, spacje, literówki.
alembiki

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Ulepszanie aparatury

Post autor: aronia »

Ta średnica na kolumnę się nie nadaje - za mała przez co za będziesz miał za niską wydajność. Jako deflegmator w pot-still'u już szybciej mógłbyś wykorzystać tą rurę. Jeśli chodzi o długość to im dłuższy odcinek tym lepiej. Ewentualnie możesz próbować zrobić z niej płaszcza do chłodnicy Liebiega. Napisz co już masz i co chcesz uzyskiwać, wtedy będzie łatwiej Ci pomóc.

mns-mati
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 10:23
Podziękował: 1 raz
Re: Ulepszanie aparatury

Post autor: mns-mati »

Mam kega z termometrem oraz to co widać na zdjęciach na pierwszej stronie czyli odstojnik chłodnice oraz szklany deflegmator i no zakupiona rurę. Chciałbym robić dobrej jakości cukrówki czy zrobię coś z tego na przyzwoitym poziomie?

aronia
1450
Posty: 1498
Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
Status Alkoholowy: Producent Wódek
Lokalizacja: Podkarpackie
Podziękował: 87 razy
Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Ulepszanie aparatury

Post autor: aronia »

Dobrej jakości cukrówki - dla jednych to "dobry"(nieśmierdzący) bimber, dla innych coś co nie odbiega jakością od spirytusu.
W pierwszym przypadku kupujesz rurę o odpowiedniej średnicy na deflegmator - od 42,4 do 76 mm co najmniej 1m, do tego wypełnienie - zmywaki lub sprężynki i po 2 przepuszczeniach masz produkt >94%, a może i więcej. W drugim przypadku kolumna z głowica(patrz Abratek, Bokakob, Puszkowa) to już większy koszt, ale produkt już po 1 razie >96%.

mns-mati
5
Posty: 8
Rejestracja: niedziela, 29 gru 2013, 10:23
Podziękował: 1 raz
Re: Ulepszanie aparatury

Post autor: mns-mati »

Zdecydowałemprzecinek że zrobię z tej rury deflegmator 120cmprzecinek wypełnię miedzianymi sprężynkami i zmywakami z Lidla. Dodam chłodnice i zobaczymy jakie będą wyniki? Już się nie mogę doczekać jak uruchomię maszynerię i co z tego wyjdzie, i czy będzie duża różnica co do poprzedniego sprzętu?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Osprzęt”