Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » środa, 15 lut 2017, 22:14

Nastawione w sobotę o godzinie 20
Temperatura startu 28 stopni w beczce
Blg startowe około 27
Temperatura otoczenia 2,6 stopnie( dwa przecinek sześćdziesiątych) Pomieszczenie nieogrzewana a jest zima.
W niedzielę o 22 było 12-13 blg mierzone w podwyższonej temperaturze i nieodgazowanym.
Temperatura w beczce 32,2.
Temperatura otoczenia 5,6 ( drożdże podniosły temperaturę.
W poniedziałek rano około 6 blg wynosiło około 7 a temperatura spadła do 31
W poniedziałek około godziny 16 blg wynosił około 2 i temperatura 28 stopni
Dodałem 10 kg cukru rozrobione w około 6-7 litrach wody.
Blg poszło na 7-8
We wtorek rano było 5 blg i temperatura 25.7
Fermentacja prawie ustała :(
Poczekałem do wieczora i ponieważ nie widać było poprawy włączyłem wentylatorek z nawiewem skierowanym na beką.
Powoli zaczęła rosnąć temperatura w beczce.
Środa godzina 21 z kawałkiem. Temperatura w beczce 27,6 i -2 blg ( minus 2blg)
Wyłączyłem wentylator. Zobaczę co się będzie działo.


Start był w zimnym pomieszczeniu i dlatego po zadaniu drożdży beczkę okryłem starą kołdrą.
Samego startu pracy drożdży nie zaobserwowałem ale widziałem jego ślady na deklu przykrywającym beczkę. Duże dość rzadkie bąble.
Rano w niedzielę była już biała bardzo gęsta piana o grubości około 1,5-2 cm
W kolejnych dniach piany powoli ubywało aż do momentu gdy z powodu niskiej temperatury praca ustała i piana znikła .
Po podgrzaniu piana wróciła ale bardzo nikła około 1 mm.

Wszystkie pomiary blg robione w beczce bez odgazowywania i w aktualnej dla danego momentu.

Zapach podczas pracy.
Pierwszego dnia zapach taniego szampana a wyraźną ale nie uciążliwą nutą zapachu drożdży.
W poniedziałek podobnie z tym że te kilkanaście godzin w zamkniętym pomieszczeniu spowodowało nagromadzenie potężnej ilości co2 wymieszanego z zapachem szampana i niewątpliwie alkoholu. Bardzo ciężko się tym oddychało i trzeba było wietrzyć .
Kolejne di przynosiły bardzo szybki zanik zapachu.
Myślę że są jeszcze mniej zapachoprodukcyjne niż Black Label turbo 14%
Co do produktu to jeszcze nie jestem w stanie nic powiedzieć gdyż to dopiero przyszłość.

Miejsce zakupu : http://hembryggning.se/turbojast-turbo- ... 10-kg.html
Oczywiście wysyłają do Pl. :)


ZABAWA: Pierwszy Forumowy Festiwal Piosenki Alkodomowej
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbynek80
750
Posty: 761
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » środa, 15 lut 2017, 23:23

Jakbyś to nastawił z takim blg i tep startową w pomieszczeniu ok 20*C to byś miał "po ptokach" bo byś przegrzał zastaw. 27blg to najwyższe mi znane blg startowe a ty jeszcze dowaliłeś 10 kg ? To o jakiej pojemności miałeś ten nastaw ? I tak już wiele z tych 10kg pewnie nie zostało przerobione, szkoda cukru.


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » środa, 15 lut 2017, 23:26

Pewnie powietrze teraz żrą i pierdzą bo tak gazuje w beczce.
Zaś Zbynek swoje gadki wstawia.

Awatar użytkownika

herbata666
800
Posty: 839
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: herbata666 » środa, 15 lut 2017, 23:46

Zbynek zależy na czym, jeżeli na glukozie to raczej na pewno nie, ja odpalałem glukozę z temp. startu na poziomie 35C beczka 220l BLG 30 i grzybki dawały radę, przy tak dużym Blg nawet trzeba je dogrzewać pod koniec żeby dofermentowały, a zapomniałem napisać tem. pomieszczenia 17C. Fermentacja trwała około 10 dni, gdzie w beczce o Blg startowym na poziomie 25, na zejście do -4 potrzeba raptem max 5 dni. Wiadomo że wysoka temperatura oraz bardzo duże stężenie powoduje więcej śmieci w nastawie, no ale coś za coś więcej urobku i więcej przedgon lub mniej urobku i czystszy destylat.

Pozdrawiam
Piotrek


Zbynek80
750
Posty: 761
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » środa, 15 lut 2017, 23:57

Pisze o cukrze to miałem na myśli cukrówki, na glukozie nigdy nie robiłem to nie wiem. Mnie cukrówki w maju na MS 27blg temp startowa 20, otoczenia 23-24 się przegrzały poszły ponad 35*C, obecnie nastawiałem na MS 25blg 25*C otoczenie 20*C i nastawy poszły na 31-32*C

Awatar użytkownika

herbata666
800
Posty: 839
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: herbata666 » czwartek, 16 lut 2017, 09:46

Jedno i drugie to cukier tylko jeden prosty a drugi złożony.

Pozdrawiam
Piotrek


gadaka
250
Posty: 269
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: gadaka » czwartek, 16 lut 2017, 12:24

Cena przy zakupie 10 kg bliska cenie BL, ciekawe jak z jakością :)
Ile cukru dałeś łącznie?


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » czwartek, 16 lut 2017, 20:28

gadaka pisze:Cena przy zakupie 10 kg bliska cenie BL, ciekawe jak z jakością :)
Ile cukru dałeś łącznie?

Cena drożdży w tej ilości jest spoko. Przesyłka do Pl też nie jest strasznie droga
Cukru dałem 56 kg plus te 10 kg co dołożyłem potem. Ogólnie jest 180 litrów w beczce

Dziś jest min 3blg w nieodgazowanym.
Myślę że jutro będzie minus 4 blg :)
Na chwilę obecną zapach niezauważalny.
Zdecydowanie powinny się sprawdzić w bloku :P


Zbynek80
750
Posty: 761
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 16 lut 2017, 22:05

To dowaliłeś jakieś 32 blg nieźle, ciekawe ile z tego przerobi. Co z tego, że będziesz miał -4, i tak będzie sporo nieprzerobionego cukru bo z 25blg miałbyś już z -5.


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » niedziela, 19 lut 2017, 14:18

Podsumowanie.
Fermentacja ustała z czwartku na piątek.
W piątek rano pokazywało 4-5 blg na minusie w temperaturze 15 stopni .
Kolejnego dnia wyraźnie sie rozpoczęło klarowanie samoistne

W niedziele wylądowała ciecz w maszynie
Z jednej produkcji na kegu 50 litrów wyszło:
-0.5 przedgonów
-9,1 czystego
-1,5 pogonów około 70-cio procentowych.

Czyli około 1.8 litra więcej niż z black label.

Podsumowując.
Warto. :)


gadaka
250
Posty: 269
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: gadaka » poniedziałek, 20 lut 2017, 00:16

A jak z jakością spirytusu w porównaniu do BL?


PółCzłowiekPółLitra
30
Posty: 31
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » poniedziałek, 20 lut 2017, 01:50

@Slodziaksos Oni piszą o 18 %, a Tobie wyszło 21 ? Może ktoś jeszcze potwierdzić te rewelacje, ewentualnie istniałaby możliwość odkupienia od ciebie jakiejś porcji aby samemu się przekonać bez potrzeby zakupu 10 kg? Nikt tego w Polsce nie rozprowadza?


Zbynek80
750
Posty: 761
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 20 lut 2017, 03:03

No to Ci powiem, że wydajność niesamowita. Aż nie chce mi się wierzyć, że przeżarły 32blg. Bo zakładając, że wlewasz ok 45L czyli 1/4 cukru który wpakowałeś 16,5kg licząc taką super wydajność 0,6l/kg do samego końca to ok 10L a tobie wyszło 11 co prawda końcówka słabsza ? To chyba wyssałeś do samego końca i musiało cały cukier przerobić. Takiego czegoś jeszcze chyba nikt na tym forum nie dokonał.


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 20 lut 2017, 06:49

Tam pisze 18-21%. No i raczej było 47 litrów w kegu niż 45.

Mod.
Jest napisane.


golec269
450
Posty: 478
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: golec269 » poniedziałek, 20 lut 2017, 06:52

Witaj Slodziaksos. A ile dałeś drożdży na te 66kg cukru bo się nie do czytałem?

Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 130
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: mariusz19029 » poniedziałek, 20 lut 2017, 08:12

Slodziakos, napisz przede wszystkim coś o swoim sprzęcie i metodzie rektyfikacji. Mierzyles moc gonu? Jest w granicach 96%?


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 44
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 20 lut 2017, 08:19

@golec269

Tu jest ich minus. W przepisie jest 5,4 grama na litr.
Dałem 900 gram. Troszkę mniej niż zalecane.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 lut 2017, 08:42 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: nie cytuj całego posta


golec269
450
Posty: 478
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: golec269 » poniedziałek, 20 lut 2017, 14:34

Ja dawałem 1,5g/L BL i po trzech tygodniach -3blg. Zatem te grzybki nie dla mnie. A może spróbujesz zmniejszyć dawkę i mile Cię zaskoczą? Gdybym posiadał tak bym zrobił. Ale dzięki za obszerną relację.


Zbynek80
750
Posty: 761
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 20 lut 2017, 14:56

Które nie dla Ciebie ? Może trzeba dać więcej, ja jak sypałem 200g na 60L nastawu 25blg to mi zjeżdżało na -5 w 4 doby


golec269
450
Posty: 478
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: golec269 » poniedziałek, 20 lut 2017, 15:03

Cześć Zbyszek. Te nowe bo za dużo ich trzeba dawać. BL jak wystartują z wyższej temperatury to skrócę czas do dwóch tygodni. Ja szukam równowagi między czasem a wydajnością drożdży.


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość