Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Jak działają różne rodzaje drożdży. Które wybrać do naszego nastawu. Warunki prowadzenia fermentacji.

Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » środa, 15 lut 2017, 22:14

Nastawione w sobotę o godzinie 20
Temperatura startu 28 stopni w beczce
Blg startowe około 27
Temperatura otoczenia 2,6 stopnie( dwa przecinek sześćdziesiątych) Pomieszczenie nieogrzewana a jest zima.
W niedzielę o 22 było 12-13 blg mierzone w podwyższonej temperaturze i nieodgazowanym.
Temperatura w beczce 32,2.
Temperatura otoczenia 5,6 ( drożdże podniosły temperaturę.
W poniedziałek rano około 6 blg wynosiło około 7 a temperatura spadła do 31
W poniedziałek około godziny 16 blg wynosił około 2 i temperatura 28 stopni
Dodałem 10 kg cukru rozrobione w około 6-7 litrach wody.
Blg poszło na 7-8
We wtorek rano było 5 blg i temperatura 25.7
Fermentacja prawie ustała :(
Poczekałem do wieczora i ponieważ nie widać było poprawy włączyłem wentylatorek z nawiewem skierowanym na beką.
Powoli zaczęła rosnąć temperatura w beczce.
Środa godzina 21 z kawałkiem. Temperatura w beczce 27,6 i -2 blg ( minus 2blg)
Wyłączyłem wentylator. Zobaczę co się będzie działo.


Start był w zimnym pomieszczeniu i dlatego po zadaniu drożdży beczkę okryłem starą kołdrą.
Samego startu pracy drożdży nie zaobserwowałem ale widziałem jego ślady na deklu przykrywającym beczkę. Duże dość rzadkie bąble.
Rano w niedzielę była już biała bardzo gęsta piana o grubości około 1,5-2 cm
W kolejnych dniach piany powoli ubywało aż do momentu gdy z powodu niskiej temperatury praca ustała i piana znikła .
Po podgrzaniu piana wróciła ale bardzo nikła około 1 mm.

Wszystkie pomiary blg robione w beczce bez odgazowywania i w aktualnej dla danego momentu.

Zapach podczas pracy.
Pierwszego dnia zapach taniego szampana a wyraźną ale nie uciążliwą nutą zapachu drożdży.
W poniedziałek podobnie z tym że te kilkanaście godzin w zamkniętym pomieszczeniu spowodowało nagromadzenie potężnej ilości co2 wymieszanego z zapachem szampana i niewątpliwie alkoholu. Bardzo ciężko się tym oddychało i trzeba było wietrzyć .
Kolejne di przynosiły bardzo szybki zanik zapachu.
Myślę że są jeszcze mniej zapachoprodukcyjne niż Black Label turbo 14%
Co do produktu to jeszcze nie jestem w stanie nic powiedzieć gdyż to dopiero przyszłość.

Miejsce zakupu : http://hembryggning.se/turbojast-turbo- ... 10-kg.html
Oczywiście wysyłają do Pl. :)


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Zbynek80
750
Posty: 760
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » środa, 15 lut 2017, 23:23

Jakbyś to nastawił z takim blg i tep startową w pomieszczeniu ok 20*C to byś miał "po ptokach" bo byś przegrzał zastaw. 27blg to najwyższe mi znane blg startowe a ty jeszcze dowaliłeś 10 kg ? To o jakiej pojemności miałeś ten nastaw ? I tak już wiele z tych 10kg pewnie nie zostało przerobione, szkoda cukru.


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » środa, 15 lut 2017, 23:26

Pewnie powietrze teraz żrą i pierdzą bo tak gazuje w beczce.
Zaś Zbynek swoje gadki wstawia.

Awatar użytkownika

herbata666
700
Posty: 728
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: herbata666 » środa, 15 lut 2017, 23:46

Zbynek zależy na czym, jeżeli na glukozie to raczej na pewno nie, ja odpalałem glukozę z temp. startu na poziomie 35C beczka 220l BLG 30 i grzybki dawały radę, przy tak dużym Blg nawet trzeba je dogrzewać pod koniec żeby dofermentowały, a zapomniałem napisać tem. pomieszczenia 17C. Fermentacja trwała około 10 dni, gdzie w beczce o Blg startowym na poziomie 25, na zejście do -4 potrzeba raptem max 5 dni. Wiadomo że wysoka temperatura oraz bardzo duże stężenie powoduje więcej śmieci w nastawie, no ale coś za coś więcej urobku i więcej przedgon lub mniej urobku i czystszy destylat.

Pozdrawiam
Piotrek


Zbynek80
750
Posty: 760
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » środa, 15 lut 2017, 23:57

Pisze o cukrze to miałem na myśli cukrówki, na glukozie nigdy nie robiłem to nie wiem. Mnie cukrówki w maju na MS 27blg temp startowa 20, otoczenia 23-24 się przegrzały poszły ponad 35*C, obecnie nastawiałem na MS 25blg 25*C otoczenie 20*C i nastawy poszły na 31-32*C

Awatar użytkownika

herbata666
700
Posty: 728
Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Centrum, Warszawa
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: herbata666 » czwartek, 16 lut 2017, 09:46

Jedno i drugie to cukier tylko jeden prosty a drugi złożony.

Pozdrawiam
Piotrek

Online

gadaka
100
Posty: 132
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: gadaka » czwartek, 16 lut 2017, 12:24

Cena przy zakupie 10 kg bliska cenie BL, ciekawe jak z jakością :)
Ile cukru dałeś łącznie?


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » czwartek, 16 lut 2017, 20:28

gadaka pisze:Cena przy zakupie 10 kg bliska cenie BL, ciekawe jak z jakością :)
Ile cukru dałeś łącznie?

Cena drożdży w tej ilości jest spoko. Przesyłka do Pl też nie jest strasznie droga
Cukru dałem 56 kg plus te 10 kg co dołożyłem potem. Ogólnie jest 180 litrów w beczce

Dziś jest min 3blg w nieodgazowanym.
Myślę że jutro będzie minus 4 blg :)
Na chwilę obecną zapach niezauważalny.
Zdecydowanie powinny się sprawdzić w bloku :P


Zbynek80
750
Posty: 760
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » czwartek, 16 lut 2017, 22:05

To dowaliłeś jakieś 32 blg nieźle, ciekawe ile z tego przerobi. Co z tego, że będziesz miał -4, i tak będzie sporo nieprzerobionego cukru bo z 25blg miałbyś już z -5.


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » niedziela, 19 lut 2017, 14:18

Podsumowanie.
Fermentacja ustała z czwartku na piątek.
W piątek rano pokazywało 4-5 blg na minusie w temperaturze 15 stopni .
Kolejnego dnia wyraźnie sie rozpoczęło klarowanie samoistne

W niedziele wylądowała ciecz w maszynie
Z jednej produkcji na kegu 50 litrów wyszło:
-0.5 przedgonów
-9,1 czystego
-1,5 pogonów około 70-cio procentowych.

Czyli około 1.8 litra więcej niż z black label.

Podsumowując.
Warto. :)

Online

gadaka
100
Posty: 132
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: gadaka » poniedziałek, 20 lut 2017, 00:16

A jak z jakością spirytusu w porównaniu do BL?


PółCzłowiekPółLitra
10
Posty: 14
Rejestracja: niedziela, 4 wrz 2016, 23:29
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: PółCzłowiekPółLitra » poniedziałek, 20 lut 2017, 01:50

@Slodziaksos Oni piszą o 18 %, a Tobie wyszło 21 ? Może ktoś jeszcze potwierdzić te rewelacje, ewentualnie istniałaby możliwość odkupienia od ciebie jakiejś porcji aby samemu się przekonać bez potrzeby zakupu 10 kg? Nikt tego w Polsce nie rozprowadza?


Zbynek80
750
Posty: 760
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 20 lut 2017, 03:03

No to Ci powiem, że wydajność niesamowita. Aż nie chce mi się wierzyć, że przeżarły 32blg. Bo zakładając, że wlewasz ok 45L czyli 1/4 cukru który wpakowałeś 16,5kg licząc taką super wydajność 0,6l/kg do samego końca to ok 10L a tobie wyszło 11 co prawda końcówka słabsza ? To chyba wyssałeś do samego końca i musiało cały cukier przerobić. Takiego czegoś jeszcze chyba nikt na tym forum nie dokonał.


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 20 lut 2017, 06:49

Tam pisze 18-21%. No i raczej było 47 litrów w kegu niż 45.

Mod.
Jest napisane.


golec269
450
Posty: 450
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: golec269 » poniedziałek, 20 lut 2017, 06:52

Witaj Slodziaksos. A ile dałeś drożdży na te 66kg cukru bo się nie do czytałem?

Awatar użytkownika

mariusz19029
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 28 gru 2015, 22:56
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: mariusz19029 » poniedziałek, 20 lut 2017, 08:12

Slodziakos, napisz przede wszystkim coś o swoim sprzęcie i metodzie rektyfikacji. Mierzyles moc gonu? Jest w granicach 96%?


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 20 lut 2017, 08:19

@golec269

Tu jest ich minus. W przepisie jest 5,4 grama na litr.
Dałem 900 gram. Troszkę mniej niż zalecane.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 lut 2017, 08:42 przez Qba, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: nie cytuj całego posta


golec269
450
Posty: 450
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: golec269 » poniedziałek, 20 lut 2017, 14:34

Ja dawałem 1,5g/L BL i po trzech tygodniach -3blg. Zatem te grzybki nie dla mnie. A może spróbujesz zmniejszyć dawkę i mile Cię zaskoczą? Gdybym posiadał tak bym zrobił. Ale dzięki za obszerną relację.


Zbynek80
750
Posty: 760
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » poniedziałek, 20 lut 2017, 14:56

Które nie dla Ciebie ? Może trzeba dać więcej, ja jak sypałem 200g na 60L nastawu 25blg to mi zjeżdżało na -5 w 4 doby


golec269
450
Posty: 450
Rejestracja: niedziela, 4 maja 2014, 07:37
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: golec269 » poniedziałek, 20 lut 2017, 15:03

Cześć Zbyszek. Te nowe bo za dużo ich trzeba dawać. BL jak wystartują z wyższej temperatury to skrócę czas do dwóch tygodni. Ja szukam równowagi między czasem a wydajnością drożdży.


Autor tematu
Slodziaksos
30
Posty: 33
Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 09:43
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Slodziaksos » poniedziałek, 20 lut 2017, 20:21

Ok.
Odpowiedzi czas:

Półczłowiekpółlitra
Co do drożdży to Ci nie pomogę bo nie mieszkam w Pl i rzadko tam bywam.
https://zapodaj.net/dbacea96aa04c.jpg.html

Mariusz19029
Mam kolumnę 76 z buforem na kegu 50 l i ufem od Herbaty z grzałkami 3x2kw
Proces standardowy. Rozgrzewanie, 3 x zalanie, godzina stabilizacji , odbiór z temperatury dnia plus 0.6 stopnia do odcięcia przez ez. Pod koniec jak temperatura zaczyna szybko sie podnosić zamykam odbiór do ustabilizowania się i ponowne otwarcie na mniejszym tempie odbioru. Tak dwa do trzech razy a potem reszta w pogony. Oczywiście po drodze przedgony opuszczają kolumnę :)
W uzyskanym płynie jest 96% :D
https://zapodaj.net/e8d64c706ea7c.jpg.html

Gadaka. Ciężko mi porównywać na chwilę obecną produkt z jednych i drugich drożdży bo zawsze przepuszczam dwa razy a te nowe mam dopiero po jednym razie. Tym nie mniej wydaje mi się że zapach produktu z nowych jest delikatniejszy. ( podkreślam wydaje mi się ).



I małe podsumowanie..
Wiem że wydajność jest bardzo duża. Niewątpliwie mnie to cieszy.
Nie było moim zamiarem z kimkolwiek wchodzić w jakiekolwiek spory co do produkcji i jej efektów.
Chciałem zaprezentować jedynie nowe drożdże które jeszcze tu się nie pojawiły. Niewątpliwie są droższe w użyciu ze względu na ilość na litr jaką producent sugeruje.
Gdy pojawi sie więcej ciepła w przyrodzie spróbuję zastosować mniejszą dawkę. Ale na razie będzie jak przykazał twórca drożdży bo jest zimno i nie chcę zużywać więcej prądu niż muszę :P

Online

gadaka
100
Posty: 132
Rejestracja: sobota, 8 wrz 2012, 22:21
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: gadaka » wtorek, 21 mar 2017, 00:33

@Slodziaksos
Udało Ci się przepuścić drugi raz?


rozrywek
1150
Posty: 1150
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: rozrywek » wtorek, 21 mar 2017, 05:17

Nie neguje uzysku, ale sprawdź alkoholomierz, tak dla pewności.

Jeśli zamierzałeś dosypywać i tak cukru, mogłeś startować z niższym BLG, grzybki by ruszyły o wiele szybciej.

Ale tak naprawdę niepokoi mnie temperatura nastawu oraz otoczenia. W normalnych temperaturowych warunkach jakie stosujemy (15-20stopni Celsjusza), na logikę, nastaw powinien się zagotować.
Przy tak drastycznie niskiej temperaturze otoczenia, potrafiły utrzymać dobrą temperaturę fermentacji, aż zbyt dobrą, można by rzec.
Grzeją ostro, za ostro, tak mi się przynajmniej wydaje.

Proponuje zatem prosty eksperyment: Odlanie części następnego nastawu np do 5L baniaka po wodzie mineralnej i przeniesienie do temperatury pokojowej, jak się ugotuje, to wlejesz z powrotem do beczki, straty nie będzie :)
Grzybki same w sobie są dosyć interesujące, ale zastanawia mnie ekstremalna tolerancja na wszelkie warunki, które normalnie by je ubiły.
Następną sprawą jest dobra ocena organoleptyczna po drugim pędzie.
Osobiście to nie jestem zwolennikiem jakichkolwiek Turbo, niemniej jednak, jestem ciekaw twojej subiektywnej opinii.
Pozdrawiam serdecznie i niecierpliwością czekamy na opis twoich wrażeń. :ok:
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Awatar użytkownika

kolpaw
150
Posty: 161
Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Nowa Zelandia
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: kolpaw » czwartek, 4 maja 2017, 22:40

Dziś przyszły drożdże i dziś poszedł w ruch nastaw 35kg cukru i 120l wody i około 750g drożdży (zrobiłem zgodnie z instrukcja z paczki). Od siebie dodałem dwie łyżki kwasku. Drożdże zadałem w temperaturze 30 stopni przy temperaturze otoczenia około 10stopni, beczka 220litrow niczym nie ocieplana.

Dam znać po weekendzie jak sobie radzi, liczę ze w przyszły weekend pójdzie na rurki i sprawdzę wydajność.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk


Zbynek80
750
Posty: 760
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Załączniki
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%

Postautor: Zbynek80 » piątek, 5 maja 2017, 00:19

Ten kwasek to już nie potrzebny w bo nich jest pożywek do oporu. No i ciekaw jestem jak to pójdzie temperaturowo


Wróć do „Drożdże i fermentacja”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość