Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
-
- Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
Drożdże maja się najlepiej w pH kwaśnym między 4,5 a 6,5 a jak wiadomo cukier jest zasadowy pH okolo 7,5 do nawet 7,9 co razem z woda o pH tez koło 7 tworzy niezbyt korzystne warunki dla drożdży dlatego dodajemy kwasek.
W zacierach zbożowych dodajemy kwasek dla polepszenia efektywności enzymów co również polepsza warunki dla drożdży. Tyle w temacie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W zacierach zbożowych dodajemy kwasek dla polepszenia efektywności enzymów co również polepsza warunki dla drożdży. Tyle w temacie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
Dosyć duży skrót myślowy bo próbowałem organoleptycznie tych drożdży i żadnego kwaśnego smaku w nich nie czułem tym bardziej ze skład nie potwierdza tej tezy.
W małych nastawach nigdy kwasku nie dodaje ale powyżej 100 litrów zawsze chociaż trochę zakwaszam nastawy czy zaciery.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
W małych nastawach nigdy kwasku nie dodaje ale powyżej 100 litrów zawsze chociaż trochę zakwaszam nastawy czy zaciery.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
Można zakwaszać ale po co? Sprawdźcie ph zacieru jak też nastawu w 1-2 dniu fermentacji, oczywiście takiego bez zakwaszania.
Ewentualnie na koniec fermentacji. U mnie zawsze mają niskie ph.
Może u innych jest inaczej. U mnie bez kwasku szybciej kończy się fermentacja. Tak jakby drożdże miały o dziwo "łatwiej"
Ewentualnie na koniec fermentacji. U mnie zawsze mają niskie ph.
Może u innych jest inaczej. U mnie bez kwasku szybciej kończy się fermentacja. Tak jakby drożdże miały o dziwo "łatwiej"
Pozdrawiam,olo 69
-
online
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
@olo69, zauważ, że mowa jest o nastawie cukrowym i wg mnie taki nastaw trochę inaczej się "zakwasza" niż zacier zbożowy, który już od zastartowania fermentacji zaczyna zmieniać swoje Ph i to dość szybko a po jej zakończeniu jest wyraźnie w smaku kwaśno-wytrawny.
Cukrówka po skończeniu fermentacji jest raczej gorzko-wytrawna, więc może przy nastawie cukrowym warto zakwasić środowisko dla lepszej pracy drożdży? Osobiście nigdy cukrówek nie zakwaszałem i nie mierzyłem Ph ale w tym tygodniu będę robił mały nastaw, więc nie omieszkam sprawdzić
Cukrówka po skończeniu fermentacji jest raczej gorzko-wytrawna, więc może przy nastawie cukrowym warto zakwasić środowisko dla lepszej pracy drożdży? Osobiście nigdy cukrówek nie zakwaszałem i nie mierzyłem Ph ale w tym tygodniu będę robił mały nastaw, więc nie omieszkam sprawdzić
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 692
- Rejestracja: sobota, 8 maja 2010, 08:02
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 72 razy
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
@radius
Zmierz ph nastawu po zadaniu drożdży oraz na koniec fermentacji. U mnie mimo, że robię podwójne nastawy na jednej paczce drożdży, nastaw po wsypaniu drożdży jest już dostatecznie kwaśny. Nie pamiętam dokładnie, ale na starcie ma około 5,5 ph. A na koniec fermentacji ph 4. Dlatego właśnie przestałem dodawać kwasu zarówno do cukrówek jak i zbożówek.
Zmierz ph nastawu po zadaniu drożdży oraz na koniec fermentacji. U mnie mimo, że robię podwójne nastawy na jednej paczce drożdży, nastaw po wsypaniu drożdży jest już dostatecznie kwaśny. Nie pamiętam dokładnie, ale na starcie ma około 5,5 ph. A na koniec fermentacji ph 4. Dlatego właśnie przestałem dodawać kwasu zarówno do cukrówek jak i zbożówek.
Pozdrawiam,olo 69
-
- Posty: 1108
- Rejestracja: sobota, 3 lis 2012, 19:39
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Centrum, Warszawa
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Re: Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
Ja od jakiegoś czasu tylko ich używam, dość rzadko bo pracy dużo i czasu nie ma.
Testowane i sprawdzone proporcje przez kilku kolegów :
65kg cukru
160l wody
temperatura. startu 24C
temperatura otoczenia około 16-17C (jeżeli większa to trzeba kontrolować temperaturę beczki, szczególnie pod koniec 2 doby kiedy jest epicentrum, spokojnie można czekać z chłodzeniem do 33-34C).
grzybki 1000gram
czas pracy na poziomie 5 dni
dnia szóstego -5blg
destylat bardzo podobny do BL
Cześć i jak grzybki, chyba pozytywnie ??.kolpaw pisze:Dziś przyszły drożdże i dziś poszedł w ruch nastaw 35kg cukru i 120l wody i około 750g drożdży (zrobiłem zgodnie z instrukcja z paczki). Od siebie dodałem dwie łyżki kwasku. Drożdże zadałem w temperaturze 30 stopni przy temperaturze otoczenia około 10stopni, beczka 220litrow niczym nie ocieplana.
Dam znać po weekendzie jak sobie radzi, liczę ze w przyszły weekend pójdzie na rurki i sprawdzę wydajność.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Ja od jakiegoś czasu tylko ich używam, dość rzadko bo pracy dużo i czasu nie ma.
Testowane i sprawdzone proporcje przez kilku kolegów :
65kg cukru
160l wody
temperatura. startu 24C
temperatura otoczenia około 16-17C (jeżeli większa to trzeba kontrolować temperaturę beczki, szczególnie pod koniec 2 doby kiedy jest epicentrum, spokojnie można czekać z chłodzeniem do 33-34C).
grzybki 1000gram
czas pracy na poziomie 5 dni
dnia szóstego -5blg
destylat bardzo podobny do BL
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
Autor tematu - Posty: 52
- Rejestracja: poniedziałek, 5 sie 2013, 10:43
- Podziękował: 37 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 137
- Rejestracja: sobota, 19 mar 2011, 23:11
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: nalewka wiśniowa na własnym spirytusie
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Nowa Zelandia
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 24 razy
Turbojäst Turbo Pure 48 Hours/18%
Nastaw z ujemnym blg, ładnie pachnie szampanem i jest mocno gazowany. Cześć dziś przepuszczę a cześć dostanie turboklaru i pójdzie na rurki później.
Edit: około 40 l wsadu, odbierałem z pogonami do skoku na 10 polce. Wszystkiego razem zebrałem około 6,5l (z przedgonem).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nastaw z ujemnym blg, ładnie pachnie szampanem i jest mocno gazowany. Cześć dziś przepuszczę a cześć dostanie turboklaru i pójdzie na rurki później.
Edit: około 40 l wsadu, odbierałem z pogonami do skoku na 10 polce. Wszystkiego razem zebrałem około 6,5l (z przedgonem).
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk