Zwracam się o pomoc do wszelkich psotników dobrej woli, w szczególności do automatyków i elektroników, w niesamowicie ważnej dla istnienia naszego hobby sprawie.
Otóż dziś właśnie ustaliłem, że w naszym pier... kraju po środku Europy, gdzie samochody są kradzione a waluta to polski Złoty ostatnia fabryka produkująca kuchenki elektryczne z regulowaną mocą grzania zakończyła rok temu produkcję takowych. Od tej pory dostępne w handlu będą jedynie sterowane termostatem gówna montowane przez skośnookie czterolatki w brudnych halach na Tajwanie, które ze względu na "falowanie" temperatury płyty nadają się jedynie do gotowania jakiegoś gównianego ryży dla tych czterolatków, a nie do naszych szczytnych celów.
Koledzy, jak przystosować kuchenkę termostatyczną aby można móc regulować jej moc płynnie? Chodzi mi tu o elektroniczne regulatory mocy. Moc znamionowa kuchenki wynosi 1500-1800W.
Tylko jak ktoś napisze, że mam kupić autotransformator za 400zł, to bana z miejsca dostanie.
Panowie, to może ocalić niejedną bimbrownie, a kto ocala jedną bimbrownie, ten... itd.
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Hej! Elektronik ze mnie żaden, ale taki układ to bym potrafił zlutować: http://www.allegro.pl/item829704715_avt ... znego.html Moc jest bardzo przyzwoita - 2.5kW. Myślę, że warto się tym zainteresować. Na alllegro są też te układy już zmontowane, ale cena jest 20zł wyższa. Dodam jeszcze, że jest to kit firmy AVT, więc raczej porządny sprzęt.
[edycja] Tak sobie myślę, że gdybym montował coś takiego, to raczej gdzieś na krótkim, jednogniazdowym przedłużaczu i dopiero do niego podłączał kuchenkę. Nie modyfikujemy samej kuchenki, a sprzęt staje się uniwersalny i można sobie do niego podłączyć nawet lampkę nocną;)
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Ostatnio edytowano sobota, 28 lis 2009, 11:15 przez Maciej_K, łącznie edytowano 1 raz
Jak masz sklep elektroniczny pod nosem a w domu lutownice to nie kupuj z allegro...
Moc całego urzadzonka zależy od mocy triaka jak kupisz na 32A to będzie do 6KW kuchenki ;]
Jeszcze jedno ważna sprawa to chłodzenie kawał alu blachy lub lub jakiś element silnika spalinowego alu przykręcony do kostki (ja mam wzmacniacz na głowicy od WSK-ki)
Robienie urządzenia dołączanego to bardzo dobry pomysł, przekręcamy oryginalny na max i sterujemy naszym ;]
______________________________________________________________________ Dobry bimber nie jest zły ;]
O to mi chodzi Macieju, aby mieć taką skrzyneczkę z której wystaje kabel z wtyką, a w gniazdko na tej skrzyneczce wpina się płytkę. Jak się całość w kolbie już ma zagotować, to skręcamy moc, stabilizujemy układ i ustawiamy taki poziom wrzenia, jaki jest nam konieczny. Pokrętło termostatu w kuchence jest cały czas na maxa rozkręcone, ale sam termostat już udziału nie bierze w sterowaniu, gdyż temperatura płyty jest niższa niż próg jego zadziałania. Zapobiega to falowaniu układu, co np. przy Guttmanie jest niedopuszczalne.
Coś mi się czuje, że zaraz Jouu coś mądrego powie.
EDIT: Ha! Wiedziałem!!!
______________________________________________________________________ أسامة بن لادن
Ostatnio edytowano sobota, 28 lis 2009, 10:59 przez Kucyk, łącznie edytowano 1 raz
Witam. Mój regulator (max 800W). Wykonany z Tego co miałem w domu. Obudowa z puszki elektrycznej. Przewody miałem. Sam układ regulacyjny zakupiłem na Alledrogo (brak sklepu elektronicznego). Bardzo ważnym elementem jest radiator na triaku. Nie radzę podłączać obciążonego układu bez założonego radiatora. Jeśli masz dwa mierniki bardzo łatwo można wyskalować sobie układ regulacyjny. Wada będzie taka że skala będzie się liczyła tylko do tej kuchenki która była używana przy pomiarach.
...proste wykonanie nikt nie powinien mieć problemu ...
Jouu a potrafisz przygotować wielostronicowego pdf(a) najlepiej jako kompozyt przeznaczony do impozycji z osadzonym dodatkowym kolorem panton? To kilka prostych działań.
Ja niestety nie potrafię nawet odczytać zaprezentowanych przez Ciebie schematów
Przepraszam Kolegów za tego posta o ile inne wskazują kierunek (jestem zainteresowany), o tyle z tego w żaden sposób nie potrafię skorzystać.
Pozdr. Calyx
______________________________________________________________________ Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
Rozumiem Cię Calyx, mam ten sam problem. Jak pisałem, jestem 'nieelektronikiem' - ale nie ignorantem. Jakkolwiek schemat po intensywnym guglowaniu rozczytałem, to właściwie polutować tych elementów bez zdjęć gotowego układu bym nie umiał, bo nie wiedziałbym, jaką stroną je montować i którą nóżkę do jakiej ścieżki przylutować. Gdybyś, jouu, wrzucił małego, łopatologicznego tutoriala ze zdjęciami krok po kroku, takiego dla laików, to byłoby pięknie!
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu. Zaloguj się lub Zarejestruj! aby mieć możliwość oglądania załączników.
______________________________________________________________________ "Nigdy nie polemizuj z idiotą. On najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona siłą własnych argumentów."
Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości