Trawa cytrynowa

Pomysły na poprawę smaku bimbru, przepisy smakowe, domowe sposoby na wyrób markowych wódek...
Awatar użytkownika

Autor tematu
monument22
50
Posty: 85
Rejestracja: sobota, 26 kwie 2014, 11:54
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy

Post autor: monument22 »

Witam grono kolegów. Chciałem się podzielić przepisem na bimberek cytrynowy.
Trawa cytrynowa , musi być to żywa trawa bulwiasta dostępna z tego co znalazłem najlepiej w makro. Taka trawę kroimy na kawałeczki, rozkładamy i tacce i suszymy.
Na baniaczek 5l wystarczy kilka gałązek, do tego 2lyżeczki cukru dla złagodzenia trunku. Ja zalewam całość bimberek 50%. Odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie bimberek nabierze ładnego koloru lekko słomianego. Pozostałe chwilę bezcenne;)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

zielonka
950
Posty: 963
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 84 razy
Otrzymał podziękowanie: 248 razy
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: zielonka »

A po jakiego suszyć skoro piszesz że ma być żywa ?
Zalać żywą i będzie lepsze.
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię
Awatar użytkownika

kamilpl82
350
Posty: 383
Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
Status Alkoholowy: Drinker
Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowanie: 48 razy
Kontakt:
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: kamilpl82 »

Zielonka, tu z pewnością chodzi o świeżość, jak masz żywą roślinę to po ususzeniu masz pewność że jest świeża a nie zwietrzała .
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl

marcek10
100
Posty: 137
Rejestracja: niedziela, 10 sie 2014, 10:53
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: marcek10 »

Przepis jak na żubrówkę :D Świeża zielona może dać inny trunek jak suszona albo inny kolor ;) A jak to smakuje, pachnie itp. ?

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: michal278 »

Pachnie limonką, trochę imbirem. Używałem świeżej i suszonej. Suszona lepsza. Trzeba też pamiętać że mówimy tutaj o dolnej części- bulwie a nie całej trawie. Czesto używam w kuchni- piękny aromat. Czesto do kupienia albo sklepy Auchen lub Kaufland- działy warzywa.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

michal278
1850
Posty: 1869
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 106 razy
Kontakt:
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: michal278 »

Wklejam przepisy: NALEWKA "CZWÓRKA TRAWIASTA"

Składniki:
1 l spirytusu 70%
4 kłącza trawy (lemon grass)
4 małe ziarna zielonego pieprzu
4 goździki

Sposób wykonania:
Wszystko razem umieścić w naczyniu i odstawić na 4 tygodnie. Pamiętać należy, aby od czasu do czasu nalew wstrząsnąć.
Następnie zlać i dodać karmel zrobiony z  4 łyżek cukru i 200g wody. LEMON GRASS VODKA

Składniki:
1 pęczek lemon grass - trawa cytrynowa (andropogon schaenanthus)
1/2 l spirytusu (96%)
1/2 l przegotowanej wody
7 goździków

Sposób wykonania:
Trawkę wraz z goździkami umieścić w butelce, zalać spirytusem i zakorkować.
Trzymać w ciemnym miejscu około 2 tygodni. Przefiltrować i zmieszać z przegotowaną woda (zimną).
Odstawic na kilka dni.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com

Lento Violento
30
Posty: 34
Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 11:27
Podziękował: 1 raz
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: Lento Violento »

@monument22 - ta trawa cytrynowa w macro jest jakaś specjalna, czy może być też taka hodowana na działce?

Fiflak
450
Posty: 468
Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: Fiflak »

Ciekawe efekty daje samodzielnie wyhodowana w połączeniu z rumem. Wrzucamy źdźbło, lub kilka, w zależności od preferencji smakowych, do flaszki 0,5 litra. Stosowałem trunek o mocy 40% i efekt bardzo ciekawy. Szczerze polecam. Oczywiście wrzuciłem świeżo ściętą, żadnego suszenia. Zabierze ono bowiem mnóstwo aromatów.

medowlak
5
Posty: 6
Rejestracja: sobota, 7 mar 2015, 14:02
Podziękował: 1 raz
Re: Trawa cytrynowa

Post autor: medowlak »

Widzę że temat nie najświeższy, ale czy ktoś mógłby podać ilość trawy suszonej zamiast w "gałązkach" czy "pęczkach" po prostu w gramach lub łyżeczkach, bardzo by mi to pomogło. Dzięki. Narazie wypróbuje z 1 łyżeczką na litr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy smakowe”