Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Wszelkie przepisy na piwa domowe

Autor tematu
wiateq
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 6 cze 2010, 10:26
Załączniki
Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: wiateq » niedziela, 6 cze 2010, 11:20

Witam chciał bym przedstawić wam podpiwek który jest stary jak świat a więc przejdźmy do konkretu materiały jakie będziemy potrzebować to:
-Duży Garnek może być 5l i troszkę mniejsze
-Kawa zbożowa sypana (kawa musi być odpowiednia gdyż nie może to być kawa taka jak inka ani żadna rozpuszczalna się ... Najlepiej poprosić w sklepie o kawę zbożową sypaną nie rozpuszczalna się dodam ,że mało który sklep je teraz ma)
-Drożdże w kostce (nie mogą być sypane)
-Cukier (wszystko jedno jaki byle by był i mógł zasłodzić)
-Butelki (kiedyś używano spożywczych szklanych takich które można było zatkać ... Lecz teraz powinny starczyć nam zwykłe butelki po wodzie mineralnej ,coli takie z plastiku)
-Kranówka ( Woda która dostarczają nam wodociągi )
-Sitko (do oddzielenia później kawy z zbożami)

Sposób przygotowania:
W wielkim garnku ważymy kawę zbożową dodam ,że kawa musi być mocna czyli odpowiednio czarna lecz jednak może troszkę zachodzić na brąz.
Później gdy już mamy dobrze uwarzoną kawę należy przelać ja do innego pojemnika zlewając ja po sitku tak by wszelkie zboża z kawy zostały na sitku i w 2 pojemniku była czysta kawa zbożowa dalej zostawiamy ja gdzieś by się dobrze była zimna.
Następnie gdy kawa już będzie zimna w temperaturze pokojowej dosypujemy do niej cukier musimy dać odpowiednio tyle cukru by sama kawę piło się z smakiem , musi ona być dobrze pocukrowana i dobrze ten cukier rozmieszany.
Pod koniec czyścimy butelki 1,5l , 2l , mogą być i 0,5l w zależności jaki kto ma kaprys butelki najlepiej wyparzyć gorącą woda gdy już ostygną to do suchych butelek dajemy w palcach odrobinkę drożdży tak w miarę rozsądku nie za dużo nie za mało tak do palców wziąć szczyptę i tak wrzucić do butelki , następnie butelkę zalać kawą tak by pozostawić od góry może z 5cm miejsca gdyż w tym będzie się zbierał gaz , jak wszyscy wiemy gaz się spręży lecz kawa już nie , gdy byśmy zostawili za mało miejsca to może nam rozerwać butelki i narobić dużo świństwa , gdy już mamy zalane drożdże w butelce posłodzoną kawa zbożowa zakręcamy butelkę i odstawiamy w ciemne i dość zimniejsze miejsce może to być śpiżarnia ,piwnica lub inne miejsca o podobnych okolicznościach. Z resztą butelek robimy tak samo i odstawiamy na minimum 3 dni .Po 3 dniach piwo powinno dojrzeć chodź nie zawsze ale powinno być już zdatne do picia.

Porady Co jak zrobić by było najlepsze:
- Jak każdy się uczył to w reakcji drożdże+cukier=alkohol a więc w zależności czego gdy damy więcej drożdży i bardziej dosłodzimy kawę tym piwo będzie mocniejsze chodź gdy zaś damy za dużo drożdży to piwo po prostu będzie zalatywać drożdżami zbyt mocno.
- W procesie gierowania powstaje alkohol więc czym dłużej butelki będą stały tym piwo będzie mocniejsze i smaczniejsze. Zalecał bym by piwo zostawiać na tydzień w tym czasie powinno już odpowiednio dojrzeć ... Można zostawić na dłużej jak długo ktoś chce.
- Nie radze zalewać drożdży zbyt gorącą kawa gdyż ciepło zabije drożdże i były by nici z piwa i gierowania ;p
- Kawa musi być tak słodka jak szklanka herbaty posłodzona 3 łyżeczkami cukru i dobrze rozmieszanej.
- Piwo gdy chcemy pić zaleca się dać do lodówki by go dobrze schłodzić i zbić nieco ciśnienie w butli no piwo gdy zimne lepszy ma smak więc ma to jakiś sens
- Gotowe i chłodne piwo radzę otwierać powoli i delikatnie gdyż jest w nim ciśnienie kilkakrotnie większe niż w jakiejkolwiek coca-coli
-Gdy wypijemy już zrobione przez nas piwo i czujemy w nim ,że jest np. za dużo drożdży to wiemy już na przyszłość ,że mamy dać mniej drożdży
-Piwo przy reakcji fermentacji dostanie gorzkiego i dobrego smaku więc gdy czujemy w nim jeszcze dużo cukru to wiemy już ,że na przyszłość piwo mamy zostawić dłużej by lepiej zgierowało
-Gdy piwo będzie za gorzkie to dodajemy w przyszłości więcej cukru
-Piwo gdy dojrzeje powinno być smaczne a smak mieć jak gorzkie karmi zachodzące na tyskie
-Piwo najlepiej pić zimne zachowuje to lekki smak zbóż
-Nigdy nie róbcie piwa z kawy pod nazwą inka i innymi nowoczesnymi kawami najlepiej wychodzi gdy jest stara dobra sypana kawa zbożowa nie rozpuszczalna się.

Jest to piwo dość łatwe w przygotowaniu lecz nie będzie mieć nigdy po 7% średnio powinno mieć po dobrym dobraniu składników od 1-4% Czasami może być i więcej jak już mówiłem w zależności od ilości cukru i drożdży by ktoś chciał to mógł by z 10% pewnie wyciągnąć lecz piwo wątpię ,że było by zdatne do picia i zapewne rozerwało by butelkę już w 2 dniu fermentacji .
Za pierwszym razem wyjdzie wam pewnie piwo nie tak dobre lecz gdy później będziecie dodawać z głową składniki to piwo jest cud miód i orzeszki . To są tylko moje rady.

A więc życzę wam dobrego warzenie piwa ten przepis w mojej rodzinie jest przekazywany od lat , mnie uczył tego mój dziadek a mojego dziadka tez dziadek więc przepis ma bardzo dużo lat . Smacznego picia i rozsądnego dobierania składników :)...


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Załączniki
Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Markizpucek » poniedziałek, 7 cze 2010, 07:54

Bardzo ciekawe wiadomości. W moich stronach napój taki nazywa się podpiwkiem. Tak ze czterdzieści lat temu był bardzo popularny i często robiony w domach. Były też wtedy w powszechnym użyciu takie butelki z gumką i dociskającą sprężyną (oranżada, piwo) co ułatwiało przygotowanie napoju.
Czasami można spotkać w sprzedaży gotowy "sklepowy" podpiwek w paczkach do zrobienia w domu.
Obecnie można go kupić na allegro.
Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia w doprawianiu cukrem (gazowaniu napoju) to polecam taką troszkę odmianę technologii:
1)kawę dajemy do balonu szklanego, zadajemy cukier tak z 25 - 30 gram na litr napoju (to nam da tak ok 1,5 do 1,8 % alkoholu).
2)czekamy aż ustanie wylatywać gaz przez rurkę fermentacyjną (dwa trzy dni).
3)dodajemy rozpuszczony cukier na gaz w butelkach - polecam 7,5 grama na litr napoju.
4)rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciepłe miejsce do nagazowania na parę dni. Polecam jako próbnik zrobić jedną butelkę PET 0,5 litra i troszkę ją przed zakręceniem zgnieść. Na tej butelce widać czy już się napój nagazował.
5)Po nagazowaniu trzymać butelki w zimnym.

Napój jest gotowy do spożycia po nagazowaniu i schłodzeniu, ale z czasem jest smaczniejszy. Super sprawa na upały.
POWODZENIA


Autor tematu
wiateq
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 6 cze 2010, 10:26
Załączniki
Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postautor: wiateq » niedziela, 20 cze 2010, 12:12

Radził bym tak szczyptę. Tyle co byś wzioł soli, to tyle weź drożdży.


MaszynaDoPiwa
20
Posty: 24
Rejestracja: czwartek, 24 mar 2011, 10:40
Załączniki
Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postautor: MaszynaDoPiwa » sobota, 9 kwie 2011, 09:41

Dzięki za przepis. Możliwe, że uda się go wykorzystać już w najbliższe wakacje. :) Trzeba tylko odpowiednio nagazować, aby smak był taki jak trzeba.


G1R1
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 9 paź 2011, 15:47
Załączniki
Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postautor: G1R1 » niedziela, 16 paź 2011, 15:41

Ten przepis to jedno wielkie oszustwo. Przypomina to zapewnienia rożnych typów tzw. bimbrowników z dziada pradziada, u których występuje zjawisko takie, że im większe produkują smrody tym więcej chrzanią o tradycji.
Istnieją przepisy na piwo z XIX wieku i występuje tam słód jako surowiec podstawowy.
Ostatnio zmieniony niedziela, 16 paź 2011, 17:42 przez Agneskate, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kosmetyka


Marmur87
30
Posty: 41
Rejestracja: środa, 2 mar 2011, 18:38
Ulubiony Alkohol: Piwo
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Marmur87 » piątek, 21 paź 2011, 07:54

Żadne oszustwo, po prostu to przepis na podpiwek, a nie piwo. Napój też bardzo dobry, co prawda sam go nie produkuję, ale jak jest okazja się napić u rodzinki to nigdy nie odmówię. :)


kobelko
10
Posty: 13
Rejestracja: sobota, 24 wrz 2011, 11:08
Załączniki
Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postautor: kobelko » sobota, 22 paź 2011, 10:23

Świetny ten przepis na podpiwek. Ciekawi mnie czy mozna do niego dodac chmiel.Próbował ktoś?


rozrywek
1100
Posty: 1144
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 08:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: rozrywek » niedziela, 23 paź 2011, 11:45

I widzicie jak się rozwija wszystko? Tradycja zobowiązuje.
Jak z podpiwku zrobić zwykły "Piwek" Kombinatorzy kurde.
Tak trzymać panowie!!
Od siebie dodam, że przepisów tego typu jest tyle samo co na świąteczny bigos.

Warto zdobywać nowe doświadzczenia. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............


Jabol87
10
Posty: 11
Rejestracja: wtorek, 25 paź 2011, 19:33
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Jabol87 » sobota, 31 gru 2011, 14:40

Ja Kupiłem gotowy z Delecty i zrobiłem według przepisu na opakowaniu. Jedynie co zmieniłem to dałem więcej cukru i zadałem drożdże piwowarskie - wyszedł - jak to tata mówi - Idealny :] Fotorelacja : https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/ ... directlink


Kadet666
2
Posty: 4
Rejestracja: czwartek, 4 sie 2011, 11:01
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Kadet666 » piątek, 2 mar 2012, 19:26

Ktoś pytał czy można dodać chmiel. Oczywiście, że można - wszystko można zrobić. :) Zawsze dodaję około 4,5 g Marynki na 5 l podpiwku. O ile nie mam dużego doświadczenia w warzeniu piwa (a raczej nie mam żadnego), to podpiwek nieraz robiłem i nikt nigdy nie narzekał na smak i zapach. ;)

Awatar użytkownika

JanOkowita
1300
Posty: 1303
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: JanOkowita » środa, 30 maja 2012, 15:34

W ramach modyfikacji zastosowałem zmiany w przygotowaniu Podpiwka Kujawskiego Delecty http://alkohole-domowe.pl/product-pl-243-podpiwek-kujawski.html

Po zagotowaniu, przefiltrowaniu i ostudzeniu brzeczki zamiast drożdży piekarniczych zastosowałem drożdże Bayanus G995 http://alkohole-domowe.pl/product-pl-577-drozdze-bayanus.html, dodałem też pożywkę Nutrition http://alkohole-domowe.pl/product-pl-576-pozywka-wielowitaminowa-nutrition.html.

Całość trafiła do fermentora na 3 doby, następnie zlałem znad osadu (a było gęstwy drożdżowej jakieś 4 mm - więc po co nam ten smród w podpiwku) bezpośrednio do butelek z zamknięciem patentowym i dodałem po łyżeczce cukru na 1/2 litra. Następnie na 5 dni w ciepłe miejsce, aby nastąpiła wtórna fermentacja i nagazowanie, a potem do chłodziarki do wina.
Efekt smakowy dużo lepszy niż w przypadku zastosowania przepisu z opakowania.

Polecam ! :poklon;

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl

Online
Awatar użytkownika

radius
4000
Posty: 4444
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: radius » środa, 30 maja 2012, 15:44

To jeden z moich ulubionych napojów chłodzących :ok:
Na chrzciny mojego syna 27 lat temu, a był to lipiec, nic tak nie schodziło jak właśnie chłodny podpiwek dopiero co wyniesiony z zimnej piwniczki :lol:
Nie omieszkam wypróbować twojego sposobu JanieOkowito, gdyż do dzisiaj z sentymentem wspominam ten smak :klaszcze:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

lesgo58
3000
Posty: 3394
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Grudziądz
Załączniki
Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postautor: lesgo58 » środa, 30 maja 2012, 16:53

G1R1 pisze:Ten przepis to jedno wielkie oszustwo. Przypomina to zapewnienia rożnych typów tzw. bimbrowników z dziada pradziada, u których występuje zjawisko takie, że im większe produkują smrody tym więcej chrzanią o tradycji.
Istnieją przepisy na piwo z XIX wieku i występuje tam słód jako surowiec podstawowy.

Następny , dla którego tradycja kojarzy się z czymś co jest be.
A tutaj rozmawiamy o podpiwku ,a nie o piwie.Drobna ale zasadnicza różnica.
Smród z tradycją nie ma nic dorzeczy.Tradycja to jest tylko sposób robienia bimbru.Kiedyś sie używało drożdży piekarniczych,.Dzisiaj można zrobić w ten sam tradycyjny sposób już na drożdżach konkretnych dedykowanych do tego rodzaju trunków taki bimber ,że nie powstydzi się stojąc obok Whisky,czy też innych pot- stillowych trunków o uznanej renomie.A że jednemu śmierdzi a drugiemu pachnie - to już osobna historia.
Miałeś okazję pić oryginalną Rakiję - taką robioną w najprostszy możliwy sposób, albo Śliwowicę ( mam na myśli taką naprawdę oryginalną nie sprzedawaną turystom w Łącku)?
To wtedy byś wiedział co to jest tradycja.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10209758160523914&set=a.10205045946241502.1073741826.1028206842&type=3&theater
"Coraz więcej ludzi, człowieka jakby mniej"

Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5070
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 11:55
Kontakt:
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Zygmunt » środa, 30 maja 2012, 21:53

Ileż razy mówimy o tradycji to mi sie to przypomina:
Jak w tej historii o szynce. No wiecie – córka pyta matki, czemu ta gotując szynkę odcina końcówkę. Ta jej odpowiada, że tak trzeba, bo jej matka tak robiła przez całe życie. Dziewczyna idzie więc do babci z tym samym pytaniem i uzyskuje analogiczną odpowiedź. Uparta była, więc drążyła temat dalej i poszła do prababci, również pytając ją czemu odcinała szynkową dupkę. A prababcia na to – no jak to czemu? Bo się do garnka nie mieściła!


Tradycja, tradycją, ale świat idzie do przodu i można otrzymywać lepsze wyniki prostszymi metodami.

www.destylatorymiedziane.pl


"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"


Arachiozaur
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 8 cze 2012, 21:16
Załączniki
Podpiwek - ile może stać już "gotowy"?

Postautor: Arachiozaur » piątek, 8 cze 2012, 21:29

Witam!
Czytając temat tradycyjny podpiwek chciałem taki podpiwek właśnie zrobić. Jedyne co stoi na przeszkodzie; ile taki podpiwek może stać po fermentacji? Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

JanOkowita
1300
Posty: 1303
Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
Krótko o sobie: Parmezan i Ementaler, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: PL
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: JanOkowita » sobota, 9 cze 2012, 09:48

W chłodnym pomieszczeniu 10-12 st.C wytrzyma 2-3 tygodnie. Kiedyś robiono go w bańkach do mleka i opuszczano do studni w której temperatura latem wynosiła ok. 6-8 st. C

Pozdrawiam :poklon;

Jan Okowita
Drożdże Szlacheckie najlepszym przyjacielem człowieka.
Alkohole-domowe.pl


Arachiozaur
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 8 cze 2012, 21:16
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Arachiozaur » sobota, 9 cze 2012, 11:53

Mam jeszcze jedno pytanie. Można fermentować podpiwek w dużym garnku przykrytym pokrywą i po fermentacji przelać do butelek? Właśnie takim sposobem robię teraz kwas chlebowy.
Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: mtx » sobota, 9 cze 2012, 12:27

Można, tylko podczas rozlewania do butelek nie zapomnij o dodaniu cukru do
każdej, w celu nagazowania i otrzymania lekkiej piany.


fancy3
30
Posty: 38
Rejestracja: sobota, 5 lut 2011, 20:43
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: fancy3 » sobota, 9 cze 2012, 16:03

Przepis na 'podpiwek'
1 10l. wody zagotować
2 80g kawy Delecta wsypać do Gorajec wody
3 szklanka chmielu. (można kopić na allegro po taniości)
4 po ostygnięciu i przefiltrowaniu przez grube płótno ( najlepsza jest poszewka poduszki :P)
5 450g cukier diament( testowałem z glukoza ale dla mnie zwykły cukier jest leprze)
6 kiedy wywar ma 30 stopni 4g drożdży
7 rozlać do butelek
8 po 2 dniach bez względnie wstawić do zimnego miejsca!!!
9 trzeciego dnia możemy pic

Koszt jednego 0.5 podpiwka wynosi jakieś 10-30 groszy :) a smakuje jak nie jedno z górnej pułki 'piwko'.

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: mtx » sobota, 9 cze 2012, 20:11

Fancy3 mam kilka pytań ;)

1. ad. 2. jakiej kawy?
2. ad. 3. co to znaczy szklanka chmielu? Chodzi o wywar (jeśli tak, to szklanka wywaru z ile chmielu),
granulat, szyszki, chmielone tabletki, ekstrakt chmielu?
3. ad. 2. jakiego chmielu: goryczkowego, aromatycznego?
4. ad. 6. 4g jakich drożdży?

smakuje jak nie jedno z górnej pułki 'piwko'.

Spoko ale nie zapominaj, że piwo robimy głównie ze słodu więc proszę nie porównuj
podpiwku z piwem...

Zdrówko :piwo:


Markizpucek
50
Posty: 86
Rejestracja: czwartek, 11 lut 2010, 12:57
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Markizpucek » sobota, 9 cze 2012, 20:13

Szanowny Kolego Fancy.
Prawdopodobnie pomyliłeś ilość cukru. 450 gram na 10 litrów rozsadzi prawie każdą butelkę.

Maksymalna (i całkowicie wystarczająca) ilość cukru na nagazowanie to 7,5 grama cukru na litr.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

mtx
1050
Posty: 1077
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Krótko o sobie: Po prostu robie co lubie i lubie to co robie
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: mtx » sobota, 9 cze 2012, 20:35

Prawdopodobnie pomyliłeś ilość cukru. 450 gram na 10 litrów rozsadzi prawie każdą butelkę.

Kolego nie koniecznie, bo jeśli dodamy to do fermentacji to nic się nie stanie,
zyskamy na mocy i tyle, faktycznie tyle się dodaje, ja ostatnio dałem 550gram
przefermentowałem 4doby w balonie i dopiero po fermentacji dodawałem po płaskiej
łyżeczce do każdej 0,5l butelki, podpiwek wyszedł naprawdę smaczny - tylko
szkoda, że zrobiłem tak mało ;)

Pozdrawiam :piwo:

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2554
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Wald » sobota, 9 cze 2012, 20:51

W takim razie fancy3 powinien coś napisać o fermentacji, a nie cukier, drożdże i do butelek na dwudniową fermentację, potem do chłodu.
To jest błąd!
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Wychuchol
2
Posty: 3
Rejestracja: poniedziałek, 13 sie 2012, 15:16
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: Wychuchol » poniedziałek, 15 paź 2012, 02:17

Szanowni!

A mi się widzi, że ten podpiwek, aż WOŁA wielkim głosem o miód gryczany na dodatek.
Co o tym sądzicie???


kubeusz
10
Posty: 19
Rejestracja: sobota, 19 lis 2011, 22:41
Załączniki
Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postautor: kubeusz » czwartek, 15 lis 2012, 21:10

Czy ktoś z biorących udział w temacie, wypróbował przepis z 1 wypowiedzi ? Jaki efekt ? Polecacie ? Ile się waży tej kawy ? Paczkę, kilo, dwa. W jakim stosunku z wodą ?


Wróć do „Przepisy na piwo domowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość