Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..


Wszelkie przepisy na piwa domowe

Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postprzez wiateq » Niedziela, 6 Cze 2010, 12:20

Witam chciał bym przedstawić wam podpiwek który jest stary jak świat a więc przejdźmy do konkretu materiały jakie będziemy potrzebować to:
-Duży Garnek może być 5l i troszkę mniejsze
-Kawa zbożowa sypana (kawa musi być odpowiednia gdyż nie może to być kawa taka jak inka ani żadna rozpuszczalna się ... Najlepiej poprosić w sklepie o kawę zbożową sypaną nie rozpuszczalna się dodam ,że mało który sklep je teraz ma)
-Drożdże w kostce (nie mogą być sypane)
-Cukier (wszystko jedno jaki byle by był i mógł zasłodzić)
-Butelki (kiedyś używano spożywczych szklanych takich które można było zatkać ... Lecz teraz powinny starczyć nam zwykłe butelki po wodzie mineralnej ,coli takie z plastiku)
-Kranówka ( Woda która dostarczają nam wodociągi )
-Sitko (do oddzielenia później kawy z zbożami)

Sposób przygotowania:
W wielkim garnku ważymy kawę zbożową dodam ,że kawa musi być mocna czyli odpowiednio czarna lecz jednak może troszkę zachodzić na brąz.
Później gdy już mamy dobrze uwarzoną kawę należy przelać ja do innego pojemnika zlewając ja po sitku tak by wszelkie zboża z kawy zostały na sitku i w 2 pojemniku była czysta kawa zbożowa dalej zostawiamy ja gdzieś by się dobrze była zimna.
Następnie gdy kawa już będzie zimna w temperaturze pokojowej dosypujemy do niej cukier musimy dać odpowiednio tyle cukru by sama kawę piło się z smakiem , musi ona być dobrze pocukrowana i dobrze ten cukier rozmieszany.
Pod koniec czyścimy butelki 1,5l , 2l , mogą być i 0,5l w zależności jaki kto ma kaprys butelki najlepiej wyparzyć gorącą woda gdy już ostygną to do suchych butelek dajemy w palcach odrobinkę drożdży tak w miarę rozsądku nie za dużo nie za mało tak do palców wziąć szczyptę i tak wrzucić do butelki , następnie butelkę zalać kawą tak by pozostawić od góry może z 5cm miejsca gdyż w tym będzie się zbierał gaz , jak wszyscy wiemy gaz się spręży lecz kawa już nie , gdy byśmy zostawili za mało miejsca to może nam rozerwać butelki i narobić dużo świństwa , gdy już mamy zalane drożdże w butelce posłodzoną kawa zbożowa zakręcamy butelkę i odstawiamy w ciemne i dość zimniejsze miejsce może to być śpiżarnia ,piwnica lub inne miejsca o podobnych okolicznościach. Z resztą butelek robimy tak samo i odstawiamy na minimum 3 dni .Po 3 dniach piwo powinno dojrzeć chodź nie zawsze ale powinno być już zdatne do picia.

Porady Co jak zrobić by było najlepsze:
- Jak każdy się uczył to w reakcji drożdże+cukier=alkohol a więc w zależności czego gdy damy więcej drożdży i bardziej dosłodzimy kawę tym piwo będzie mocniejsze chodź gdy zaś damy za dużo drożdży to piwo po prostu będzie zalatywać drożdżami zbyt mocno.
- W procesie gierowania powstaje alkohol więc czym dłużej butelki będą stały tym piwo będzie mocniejsze i smaczniejsze. Zalecał bym by piwo zostawiać na tydzień w tym czasie powinno już odpowiednio dojrzeć ... Można zostawić na dłużej jak długo ktoś chce.
- Nie radze zalewać drożdży zbyt gorącą kawa gdyż ciepło zabije drożdże i były by nici z piwa i gierowania ;p
- Kawa musi być tak słodka jak szklanka herbaty posłodzona 3 łyżeczkami cukru i dobrze rozmieszanej.
- Piwo gdy chcemy pić zaleca się dać do lodówki by go dobrze schłodzić i zbić nieco ciśnienie w butli no piwo gdy zimne lepszy ma smak więc ma to jakiś sens
- Gotowe i chłodne piwo radzę otwierać powoli i delikatnie gdyż jest w nim ciśnienie kilkakrotnie większe niż w jakiejkolwiek coca-coli
-Gdy wypijemy już zrobione przez nas piwo i czujemy w nim ,że jest np. za dużo drożdży to wiemy już na przyszłość ,że mamy dać mniej drożdży
-Piwo przy reakcji fermentacji dostanie gorzkiego i dobrego smaku więc gdy czujemy w nim jeszcze dużo cukru to wiemy już ,że na przyszłość piwo mamy zostawić dłużej by lepiej zgierowało
-Gdy piwo będzie za gorzkie to dodajemy w przyszłości więcej cukru
-Piwo gdy dojrzeje powinno być smaczne a smak mieć jak gorzkie karmi zachodzące na tyskie
-Piwo najlepiej pić zimne zachowuje to lekki smak zbóż
-Nigdy nie róbcie piwa z kawy pod nazwą inka i innymi nowoczesnymi kawami najlepiej wychodzi gdy jest stara dobra sypana kawa zbożowa nie rozpuszczalna się.

Jest to piwo dość łatwe w przygotowaniu lecz nie będzie mieć nigdy po 7% średnio powinno mieć po dobrym dobraniu składników od 1-4% Czasami może być i więcej jak już mówiłem w zależności od ilości cukru i drożdży by ktoś chciał to mógł by z 10% pewnie wyciągnąć lecz piwo wątpię ,że było by zdatne do picia i zapewne rozerwało by butelkę już w 2 dniu fermentacji .
Za pierwszym razem wyjdzie wam pewnie piwo nie tak dobre lecz gdy później będziecie dodawać z głową składniki to piwo jest cud miód i orzeszki . To są tylko moje rady.

A więc życzę wam dobrego warzenie piwa ten przepis w mojej rodzinie jest przekazywany od lat , mnie uczył tego mój dziadek a mojego dziadka tez dziadek więc przepis ma bardzo dużo lat . Smacznego picia i rozsądnego dobierania składników :)...
wiateq

 
Posty: 2


Aktywne drożdże przeznaczone do nastawów owocowych.
Drożdże Szlacheckie Owocowe - Jan Okowita Poleca
Cena: 7,99 zł  
Promocja: 6,95 zł
Wysokiej jakości drożdże do nastawów z cukru i glukozy. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Turbo 48 - Jan Okowita
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Specjalny rodzaj drożdży o zmniejszonej ilości niepożądanych ubocznych produktów fermentacji. Rekomendowane przez sklep AD !
Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita
Cena: 8,90 zł  
Promocja: 8,49 zł
Super szybkie i wydajne drożdże dające łagodny w smaku i zapachu destylat.
AD Aktywne Drożdże Turbo 48
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Laska laku do butelek. Doskonały do lakowania butelek z winem i destylatem a także do wykonywania pieczęci i innych symboli.
Lak do butelek czerwony, elastyczny
Cena: 2,49 zł  
Promocja: 1,99 zł
Super szybkie i wydajne drożdże dające łagodny w smaku i zapachu destylat.
AD Aktywne Drożdże Turbo 48
Cena: 9,90 zł  
Promocja: 9,49 zł
Zestaw zawiera komponenty do przygotowania 23 litrów wina czerwonego typu Bordeaux
Koncentrat winny Bordeaux La Mancha
Cena: 159,00 zł  
Promocja: 149,99 zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postprzez Markizpucek » Poniedziałek, 7 Cze 2010, 08:54

Bardzo ciekawe wiadomości. W moich stronach napój taki nazywa się podpiwkiem. Tak ze czterdzieści lat temu był bardzo popularny i często robiony w domach. Były też wtedy w powszechnym użyciu takie butelki z gumką i dociskającą sprężyną (oranżada, piwo) co ułatwiało przygotowanie napoju.
Czasami można spotkać w sprzedaży gotowy "sklepowy" podpiwek w paczkach do zrobienia w domu.
Obecnie można go kupić na allegro.
Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia w doprawianiu cukrem (gazowaniu napoju) to polecam taką troszkę odmianę technologii:
1)kawę dajemy do balonu szklanego, zadajemy cukier tak z 25 - 30 gram na litr napoju (to nam da tak ok 1,5 do 1,8 % alkoholu).
2)czekamy aż ustanie wylatywać gaz przez rurkę fermentacyjną (dwa trzy dni).
3)dodajemy rozpuszczony cukier na gaz w butelkach - polecam 7,5 grama na litr napoju.
4)rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciepłe miejsce do nagazowania na parę dni. Polecam jako próbnik zrobić jedną butelkę PET 0,5 litra i troszkę ją przed zakręceniem zgnieść. Na tej butelce widać czy już się napój nagazował.
5)Po nagazowaniu trzymać butelki w zimnym.

Napój jest gotowy do spożycia po nagazowaniu i schłodzeniu, ale z czasem jest smaczniejszy. Super sprawa na upały.
POWODZENIA
Markizpucek

 
Posty: 83

Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postprzez wiateq » Niedziela, 20 Cze 2010, 13:12

Radził bym tak szczyptę. Tyle co byś wzioł soli, to tyle weź drożdży.
wiateq

 
Posty: 2

Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postprzez MaszynaDoPiwa » Sobota, 9 Kwi 2011, 10:41

Dzięki za przepis. Możliwe, że uda się go wykorzystać już w najbliższe wakacje. :) Trzeba tylko odpowiednio nagazować, aby smak był taki jak trzeba.
MaszynaDoPiwa

 
Posty: 24

Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postprzez G1R1 » Niedziela, 16 Paź 2011, 16:41

Ten przepis to jedno wielkie oszustwo. Przypomina to zapewnienia rożnych typów tzw. bimbrowników z dziada pradziada, u których występuje zjawisko takie, że im większe produkują smrody tym więcej chrzanią o tradycji.
Istnieją przepisy na piwo z XIX wieku i występuje tam słód jako surowiec podstawowy.
Ostatnio edytowany przez Agneskate, Niedziela, 16 Paź 2011, 18:42, edytowano w sumie 1 raz
Powód: kosmetyka
G1R1

 
Posty: 6

Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postprzez Marmur87 » Piątek, 21 Paź 2011, 08:54

Żadne oszustwo, po prostu to przepis na podpiwek, a nie piwo. Napój też bardzo dobry, co prawda sam go nie produkuję, ale jak jest okazja się napić u rodzinki to nigdy nie odmówię. :)
Marmur87

 
Posty: 40

Re: Tradycyjne Piwo przekazywane z pokolenia na pokolenie..

Postprzez kobelko » Sobota, 22 Paź 2011, 11:23

Świetny ten przepis na podpiwek. Ciekawi mnie czy mozna do niego dodac chmiel.Próbował ktoś?
kobelko

 
Posty: 13

Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postprzez rozrywek » Niedziela, 23 Paź 2011, 12:45

I widzicie jak się rozwija wszystko? Tradycja zobowiązuje.
Jak z podpiwku zrobić zwykły "Piwek" Kombinatorzy kurde.
Tak trzymać panowie!!
Od siebie dodam, że przepisów tego typu jest tyle samo co na świąteczny bigos.

Warto zdobywać nowe doświadzczenia. Pozdrawiam.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
rozrywek

 
Posty: 708

Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postprzez Jabol87 » Sobota, 31 Gru 2011, 15:40

Ja Kupiłem gotowy z Delecty i zrobiłem według przepisu na opakowaniu. Jedynie co zmieniłem to dałem więcej cukru i zadałem drożdże piwowarskie - wyszedł - jak to tata mówi - Idealny :] Fotorelacja : https://picasaweb.google.com/ajerkuchy/ ... directlink
Jabol87

 
Posty: 11

Re: Tradycyjny podpiwek przekazywany z pokolenia na pokolenie..

Postprzez Kadet666 » Piątek, 2 Mar 2012, 20:26

Ktoś pytał czy można dodać chmiel. Oczywiście, że można - wszystko można zrobić. :) Zawsze dodaję około 4,5 g Marynki na 5 l podpiwku. O ile nie mam dużego doświadczenia w warzeniu piwa (a raczej nie mam żadnego), to podpiwek nieraz robiłem i nikt nigdy nie narzekał na smak i zapach. ;)
Kadet666

 
Posty: 4

Następna

Wróć do Przepisy na piwo domowe

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości

Aldo 2014