Likier z czarnego bzu

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...
Awatar użytkownika

Autor tematu
osatattoo
20
Posty: 27
Rejestracja: sobota, 25 lip 2009, 18:58
Krótko o sobie: Krotko (nawet tylko jednym słowem) jestem w stanie opisać jedynie moich wrogów:P
Ulubiony Alkohol: cydr, likiery i krupniki
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Kontakt:

Post autor: osatattoo »

Już niedługo dojrzeją owoce czarnego bzu i będzie można przyrządzić ten smakowity likier.

* 1 kg bardzo dojrzałych owoców czarnego bzu (samych jagód bez szypułek)
* 1 l spirytusu 70%
* 500 g cukru
* 1 l przegotowanej wody
* 10 goździków
* laska cynamonu
* starta skorka z 1 cytryny

Jagody umyć, osuszyć, wrzucić do słoja i zalać spirytusem. Szczelnie zamknąć, zostawić na 2 tygodnie i codziennie potrząsać słojem. Zagotować wodę z otarta skorka cytryny, goździkami i cynamonem, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut, potem dodać cukier, wymieszać, ugotować gesty syrop, odszumować, zdjąć z ognia. Do syropu stopniowo wlewać odcedzony z owoców spirytus stale mieszając. Wlać do słoja, szczelnie zamknąć, zostawić na 3 dni, po czym dokładnie przefiltrować, rozlać do butelek, zakorkować i zostawić na 2-3 miesiące. Nie pic wcześniej, bo smak naprawdę rozwija się dopiero później.

Miłego pichcenia.
promocja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”