Witam Szanowne Koleżanki i Kolegów Psotników
Czytam forum już od dłuższego czasu, wydaje mi się że w miarę sumiennie, jednak nigdzie nie natrafiłem na opis tego co przyszło mi dziś do głowy. Postanowiłem zatem się tą myślą z Wami podzielić i poddać pomysł ocenie, czy w ogóle coś takiego "wypali". A może ktoś zastosował już jedno bądź obydwa z zamieszczonych poniżej rozwiązań i będzie skłonny podzielić się opinią na ten temat?
Do rzeczy: lada dzień będę prowadził destylację "zacieronastawu" z jęczmienia i cukru (opis tutaj).
Cały "myk" polega na tym że, jak wiele osób pisało, o wiele więcej pożądanych aromatów uzyska się destylując nastaw razem z gęstą zawartością i to chciałbym osiągnąć. Niestety resztki zboża mają, o ile kojarzę, silną tendencję do przywierania i w konsekwencji przypalania się, co raczej nie jest mile widziane
Osobnym problemem jest zagrożenie zatkaniem wylotu par z bojlera przez jakiś farfocel (ziarenko jęczmienia, kawałek owocu) co w konsekwencji może doprowadzić nawet do wybuchu aparatury. Zdarzyło się to chyba koledze pokrec (szczerze współczuję :/).
W moim wypadku to ostatnie raczej nie powinno mieć miejsca, bo mimo wymontowaniu obu zaworków bezpieczeństwa z szybkowara (turecki 12L) i wmontowania w pierwszy rurki wyprowadzającej psotne pary a w drugi termometru, to ten ostatni jest osadzony w silikonowym koreczku szczelnie, ale nie mocno i w razie awarii powinien wyskoczyć. Ale że przy pracy z gorącymi cieczami pod potencjalnym ciśnieniem "raczej" to za mało, wymyśliłem zatem coś takiego:
Krótki opis:
Problem 1 - przywieranie.
Na forum znalazłem wzmianki że można zastosować rozetkę/sitko do gotowania na parze - pomysł wygląda na świetny i jak tylko takową zdobędą, pędzikiem wyląduje u mnie w garze .
Jednak chwilowo takiej nie posiadam, za to znalazłem radę jak sobie poczynają Włosi robiąc grappę: pakują oni na dno kotła warkocz słomiany i to genialnie zabezpiecza surowiec przed przypaleniem. Z okazji mieszkania w mieście, z dostępem do dobrej słomy mam przejściowe trudności materiałowe zatem może wykorzystać patent wykorzystywany przy wekowaniu/pasteryzacji słoiczków z przetworami i kociołka wyłożyć dokładnie kilkakrotnie złożoną, czystą , wygotowaną ściereczkę bawełnianą? Jeśli dobrze kombinuję, przy pasteryzacji spełniała ona razem z warstewką wody funkcję izolatora pomiędzy dnem gara a słoikami, aby na szkło nie działała bezpośrednio temperatura z palnika.
Problem 2 - zatykanie.
Wydaje mi się niezłym pomysłem zabezpieczenie dolnej części wylotu oparów z kociołka sitkiem np. stosowanym w dzbanuszkach - zaparzaczach do herbaty, coś takiego jak na zdjęciu poniżej:
Sposób mocowania - to już kwestia indywidualna, zależna od rodzaju pokrywy bojlera i wyprowadzenia par. Takie sitko ma chyba wystarczającą powierzchnię aby farfocle nie dały rady zaklajstrować go na amen?
Prosiłbym o opinie - szczególnie w kwestii tych ściereczek. Wiem że to banały, ale każdy kiedyś zaczynał a jeśli pomysły okażą się sensowne, może skorzysta z nich jeszcze jakiś "greenhorn"
Pozdrawiam
Łukasz
Zabezpiecznie gęstego nastawu przed przypaleniem oraz aparatury przed zatkaniem.
Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Przejdź do
- FORUM STARTOWE
- ↳ Przywitaj Się!
- ↳ Poczekalnia Pytań
- DESTYLATY
- ↳ Pierwsze Kroki
- ↳ Bimbrownia
- ↳ Zaciery i Nastawy
- ↳ Problemy zacierowe
- ↳ W czym nastawiać?
- ↳ Drożdże i fermentacja
- ↳ Czy zacier/nastaw jest już gotowy?
- ↳ Nastawy cukrowe
- ↳ Zaciery zbożowe i ziemniaczane
- ↳ Nastawy owocowe
- ↳ Zaciery i nastawy z różnych rzeczy
- ↳ Nastaw na Rum
- ↳ Składniki zacierów
- ↳ Oczyszczanie nastawu przed destylacją
- ↳ Budowa Aparatury
- ↳ Problemy i pytania
- ↳ Materiały
- ↳ Łączenie
- ↳ Kotły
- ↳ Grzanie
- ↳ Chłodzenie
- ↳ Destylatory pot-still
- ↳ Kolumny destylacyjne
- ↳ Wypełnienie kolumny
- ↳ Osprzęt
- ↳ Bufory stabilizująco-wzmacniające
- ↳ Katalizatory miedziane
- ↳ Kontrola procesu destylacji
- ↳ Aparatury kompletne
- ↳ Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- ↳ Projekty aparatur
- ↳ Eureka!
- ↳ Galerie destylatorów
- ↳ Galeria destylatorów Pot-Still
- ↳ Galeria urządzeń do destylacji masowej
- ↳ Galeria destylatorów szklanych
- ↳ Galeria destylatorów Reflux
- ↳ Galeria destylatorów różnych
- ↳ Destylacja i Rektyfikacja
- ↳ Destylacja i rektyfikacja metodą pot still
- ↳ Alembiki
- ↳ Destylacja metodą reflux ratio
- ↳ Destylacja wina i piwa
- ↳ Dzielenie frakcji podczas destylacji
- ↳ Ogólnie o destylacji
- ↳ Problemy destylacyjne
- ↳ Kolumny półkowe
- ↳ Zdrowie i Bezpieczeństwo
- ↳ Gotowe Destylaty
- ↳ Oczyszczanie destylatu
- ↳ Węgiel aktywny
- ↳ Chemiczne poprawianie destylatów między operacjami
- ↳ Mętny produkt
- ↳ Przepisy smakowe
- ↳ Przechowywanie destylatu
- WINO DOMOWE - WINIARSTWO
- ↳ Wytwarzanie Wina
- ↳ Wina Gronowe
- ↳ Wina Owocowe
- ↳ Wina Różne
- ↳ Cydr
- ↳ Miody Pitne
- ↳ Pszczelarstwo
- ↳ Sprzęt Winiarski
- ↳ Przechowywanie i dojrzewanie wina
- PIWO DOMOWE - PIWOWARSTWO
- ↳ Warzenie Piwa
- ↳ Przepisy na Piwo Domowe
- ↳ O Piwie i Nie Tylko
- ↳ Sprzęt Piwowarski
- NALEWKI DOMOWE - LIKIERY
- ↳ Przepisy na Nalewki i Likiery
- ↳ Wytwarzanie Nalewek
- DRINKI I ALKOHOLE ŚWIATA
- ↳ Wytwarzanie Drinków
- ↳ Najlepsze Drinki
- INNE WYROBY DOMOWE
- ↳ Chleb Domowy
- ↳ Wędliny Domowe
- ↳ Serowarstwo
- ↳ Zakąski Domowe
- ↳ Przetwory Domowe
- ↳ Ocet Domowy
- ZAOPATRZENIE
- ↳ Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- ↳ Sklep Alkohole-Domowe.pl
- ↳ Ogrodnictwo
- ↳ Targowisko
- INNE - PRODUKCJA I SPOŻYWANIE
- ↳ Aspekty Estetyczne
- ↳ Degustatornia
- ↳ Alkoholowe Zbiory
- ↳ Akcje Specjalne
- ↳ Prawo a Produkcja Alkoholi
- ↳ Download
- ALKOHOL I PROBLEMY
- ↳ KAC
- ↳ Alkohol a zdrowie
- ↳ Alkoholizm - Choroba Alkoholowa
- INNE
- ↳ Fun Forum
- ↳ Po Godzinach
- ↳ Sprawy Techniczne
- ↳ Radioaktywne
- ↳ Śmietnik