Autor tematu
spoko67
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 09:23
Załączniki
Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: spoko67 » środa, 6 mar 2013, 10:48

Dostałem dosyć sporo wina w 5 l. butlach ( szt.6) zrobione przez wujka z różnych owoców. Jedne są chyba roczne, a 2 letnie też się znajdą, bardzo gęste i słodkie 25blg. Czy można to destylować, czy jakoś ruszyć z dalszą pracą tego wina, żeby spadło blg? Do tych win prawdopodobnie nie były dodawane żadne drożdże. Mam zwykły sprzęt szybkowar, deflegmator no i wężownica. Proszę o poradę.
Ostatnio zmieniony środa, 6 mar 2013, 11:09 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Kosmetyka.


jacenty
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Greg_55
10
Posty: 17
Rejestracja: niedziela, 1 kwie 2012, 20:32
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Greg_55 » środa, 6 mar 2013, 13:09

Zaszczep drożdżami winnymi, ale wcześniej rozcieńcz do 20blg. Może jeszcze wyjść całkiem dobre winko.


Zbyszek T
50
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Zbyszek T » środa, 6 mar 2013, 17:59

Wlej do balona 5 L tego wina + 10 L wody. Do tego pożywka, natlenienie i drożdże Bayanus.
Jak przefermentuje do 0 Blg, dodaj 1 butle 5 L wina.
Jak przefermentuje do 0 Blg, dodaj 1 butle 5 L wina.
Jak przefermentuje do 0 Blg, dodaj 1 butle 5 L wina.
Jak przefermentuje do 0 Blg, dodaj 1 butle 5 L wina.
Jak przefermentuje do 0 Blg, dodaj 1 butle 5 L wina.

I będziesz miał nastaw gotowy do destylacji :) Dobrego wina to raczej z tego nie zrobisz, ale bimberek może być przedni :)

Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 11:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: wiking » środa, 6 mar 2013, 18:19

Kolego @Greg 55, nie rób komuś wody z mózgu, @spoko67 wal to na rury, a to co zostanie po pędzeniu (dunder) zmierz cukromierzem i, wtedy możesz dodać odpowiednią ilość cukru, czyli do odpowiedniego blg następnie zaszczep, to drożdżakami jakie ci odpowiadają i to wszystko w temacie. :punk:


golaszm
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 26 cze 2012, 05:17
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: golaszm » środa, 6 mar 2013, 21:49

Ośmielę się nie zgodzić z kol. wikingiem odnośnie robienia wody z mózgu.

Jeśli w tej chwili jest tam 25 Blg, to po odparowaniu części cieczy zostanie siłą rzeczy tego cukru jeszcze więcej. Bez rozwodnienia pozostałości rzadko które drożdże będą w stanie przeżyć w takim syropie. Mierzenie cukromierzem się nie uda, chyba że specjalnie skalowanym dla miodosytników. Zwykły areometr winiarski nie uciągnie tak gęstego płynu.
Dlatego też pomysł kol. Greg_55 wydaje mi się lepszy - rozwodnić do 20 Blg (drożdże szlachetne lepiej to zniosą), zaszczepić, przefermentować, przedestylować.

Nie znamy wprawdzie zawartości alkoholu w tym "winie" (a za duże stężenie również zabije drożdże), niemniej jeśli pójdziemy za głosem:
1. wikinga - destylujemy coś, co może alkoholu w ogóle nie mieć. W dundrze zostaje bardzo słodki syrop bez alkoholu. Trzeba to później rozcieńczyć, zaszczepić drożdżami, przefermentować i ponownie puścić na rurki.
2. Greg_55 - rozwadniamy (spada zawartość cukru i ew. alkoholu), szczepimy, fermentujemy, destylujemy. Mniej roboty.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Emiel Regis » środa, 6 mar 2013, 22:07

Sposób podany przez wikinga jest dobry, nie trzeba dodatkowego sprzętu, wystarczy ruszyć głową.
Pozostałe pomysły kiepskie do destylacji, choć pomysł Greg_55 może, choć nie musi się udać (ale jak on sam określił- do zrobienia wina)
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


golaszm
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 26 cze 2012, 05:17
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: golaszm » środa, 6 mar 2013, 22:30

Ale jaka jest przewaga metody wikinga nad metodą Grega_55? Więcej roboty, to widzę, proszę natomiast o wskazanie zalet tego rozwiązania.

Awatar użytkownika

Emiel Regis
1700
Posty: 1714
Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 09:18
Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Emiel Regis » środa, 6 mar 2013, 23:25

Pierwsza metoda może się udać do zrestartowania wina i jego wzmocnienia, bo skoro było robione na dzikich to nie wiadomo co w nim jest.
Nie spodziewałbym się tutaj że drożdże spałaszują cały cukier.

Druga metoda pozwala wstępnie odebrać %, a po ponownym nastawieniu dundru całkowite odfermentowanie cukru. Żeby tak się stało dunder musi być rozcieńczony (jeśli zwykły aerometr 'nie łapie' to wystarczy dolewać stopniowo wody i sprawdzać kiedy stanie się możliwy odczyt), napowietrzony i zaszczepiony drożdżami.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM


golaszm
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 26 cze 2012, 05:17
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: golaszm » środa, 6 mar 2013, 23:44

No jeśli założymy, że wino najpierw pracowało na dzikusach, a później zostało dosłodzone, to faktycznie, może tam być jakaś nieokreślona ilość alkoholu - tu już zależnie od szczęścia, odporność dzikich drożdży na alkohol jest bardzo różna.

Jeśli wino nie było dosładzane, to byłbym pełen podziwu dla szczepu, który potrafi ruszyć w tak słodkim nastawie, żeby po doprowadzeniu ilości alkoholu do stężenia zabójczego dla drożdży zostało jeszcze 25 Blg ;) W takim wypadku zakładam, że moc wina może być pomijalnie niska i nie ma z niego czego destylować.

Kolego spoko67 - dwa pytania:
1. masz możliwość zapytać wujka jak produkuje te wina?
2. jeśli próbowałeś takiego trunku - kopie? ;)

Jeśli kopie, to żadne drożdże nie zeżrą tego cukru do zera - zeżrą tyle, ile dadzą radę przerobić na alkohol, nim ten je zabije.
Jeśli nie kopie, to może masz słodkie soki owocowe, czyli dobrą podstawę, którą jednak najpierw trzeba przefermentować.

PS - Panie Godefroy, dziękuję za odpowiedź :)
Różnimy się poglądami, ale i doświadczeniem. Mimo tego, będę obstawał jednak przy wersji, by spróbować z tego zrobić choćby i przeciętne wino, a dopiero później je destylować. Ot, takie moje podejście - jak coś smakuje, to wypić, jak nie - puścić na rurki ;)
Gwoli sprawiedliwości wspomnę, że metoda, którą podał Zbyszek T jest chyba najbardziej "drożdżo-przyjazna", najłatwiej będzie grzybom wystartować i przyzwyczają się do coraz wyższego stężenia etanolu.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2558
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Wald » czwartek, 7 mar 2013, 00:09

Dofermentowanie całego cukru jest najprostsze, ale nie jestem przekonany czy rozcieńczenie do 20 Blg wystarczy, bo to daje ok 10% alkoholu, a coś już go tam jest.
Zbyszek T proponuje na 30 litrów słodkiego wina 10 litrów wody. W ten sposób opanował zawartość cukru, ale stężenie alkoholu zabije drożdże i trzecie dolanie (z sześciu) już nie przerobi.
Do gotowania też wolałbym to rozcieńczyć. Golaszm słusznie zauważył, że destylacja jeszcze bardziej podniesie zawartość cukru. Tak słodki płyn wrze w wyższej temperaturze, a dodatkowo może powodować przypalenia na grzałce lub dnie. Do ponownego szczepienia drożdżami trzeba to rozcieńczyć, natlenić i dodać pożywkę.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Zbyszek T
50
Posty: 94
Rejestracja: sobota, 2 lut 2013, 08:38
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Zbyszek T » czwartek, 7 mar 2013, 06:58

30 L wina niech ma około 10% alko i 25 BLG odczyt z cukromierza.
Czyli w winie była początkowa zawartość cukru około 250 (BLG) + 170 (10x17) = 420 g / L.
Czyli w 30 L było około 12,6 kg cukru.
Bayanusy pracują do około 18%. Na 18% potrzeba 17 x 18 = 306 g / L.
12600 g cukru / 306 = 41 Litrów.
Więc do 30 Litrów wina trzeba dolać 11 L wody.
Przy założeniu, że wino ma 10%, a na dzikusach i przy takim BLg końcowym to bardzo prawdopodobny wynik.
Z samego dundru to smakowitego trunku chyba nie zrobisz.
Wina dobrego też już chyba z tego nie będzie.
Ale destylat może być rewelacyjny :)


Autor tematu
spoko67
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 09:23
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: spoko67 » czwartek, 7 mar 2013, 08:32

Dzięki wszystkim za wskazówki , nic z tego nie planuje na wino jako do picia tylko wszystko na destylację . Na początek do 5l. wina naleje wody dodam drożdży i pożywki i poczekam z fermentacją i do szybkowara. Zobaczę co z tego wyjdzie. A jak nie to zrobię inaczej , winko na szybkowar a potem dunder użyję do następnego zacieru. O wszystkim poinformuję.


Autor tematu
spoko67
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 09:23
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: spoko67 » czwartek, 4 kwie 2013, 09:33

Witam serdecznie ponownie.
Pierwszy raz destylacja ( nauka z Waszego forum)
Skorzystałem z Waszych rad no i zrobiłem tak;
1. Najpierw zlałem trochę wina i dolałem wody , drożdże typowo winiarskie uniwersalne do win czerwonych z bio-winu i trochę pożywki pracuje to do dziś (super)
2. Przed wczoraj do gara wlałem 7l. tego słodkiego wina i zrobiłem destylacje (szybkowar,deflegmator szklany,chłodnica szklana) raz przepuściłem a potem drugi raz .
Z pierwszego i drugiego odlałem po 50ml. a ten drugi raz pędziłem do 50% reszta jako pogon, wyszło 0,7 litra superowego alkoholu 60% zapach i smaczek. Ale to co zostało w kociołku miało bardzo ładny zapach i dosyć słodkie było.
3. Wczoraj. To co zostało czyli dunder do baniaka trochę cukru drożdże Bajanusy i trochę niemrawo to się rusza ale dodam jeszcze pożywki i zobaczę.

Zostało mi jeszcze trochę tego wina z 15 litrów, co powiecie na to co robię może inne propozycje. Z góry dziękuję.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2558
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Wald » czwartek, 4 kwie 2013, 10:07

Punkt 1 i 2 w porządku, ale 3 całkiem źle.
Wald pisze: Do ponownego szczepienia drożdżami trzeba to rozcieńczyć, natlenić i dodać pożywkę.
Piszesz, że to przed destylacją miało 25 Blg, po co zamiast wody, dodajesz cukru? I jeszcze całkowity brak tlenu! Jeszcze przed gotowaniem nic go tam nie było, a po, to nawet CO2nie zostało. Dodatek pożywek nie zaszkodzi, ale najpierw przelej to z dużej wysokości kilkanaście razy w celu natlenienia. Im mocniej będzie się pienić, tym lepiej.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!


Autor tematu
spoko67
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 09:23
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: spoko67 » czwartek, 4 kwie 2013, 10:38

Dzięki za radę Wald jak przyjdę do domu to dodam pożywki i dobrze to napowietrzę a przy okazji zmierzę jakie to ma blg bo nie mierzyłem ( błąd w sztuce ale uczniom takie rzeczy powinno się wybaczać ).

A jak by tak zrobić zwykłą cukrówkę z przepisu 1410 i zamiast 1 litra wody wlać 1 litr wina o bardzo przyjemnym zapachu ( nie wiem dokładnie z czego wujek robił ale jest czerwone) czy to by przeszło choć trochę tym zapachem i smakiem z wina. Co o tym powiecie?

Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: pokrec » czwartek, 4 kwie 2013, 18:28

Spoko, jeśli wino ma kilka - kilkanaście procent alkoholu, to po wuja chcesz to wlewać do nastawu? Zwiększysz ilość alkoholu na starcie i o tyle mniej cukru będziesz musiał dać, tak żeby drożdże przerobiły wszystek cukier.
Lepiej zrobić normalną cukrówkę a to wino puścić "po Bożemu" na winiak. Po wszystkim będziesz mógł sobie mieszać do woli oba produkty. Ale nie sądzę, że zechcesz winiak z czymkolwiek mieszać...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2558
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: Wald » czwartek, 4 kwie 2013, 20:17

Kolego spoko67, czy zawsze musisz komplikować najprostsze rzeczy? Pytasz, my: Greg_55; Zbyszek T; golaszm; Wald; pokrec; odpowiadamy jak to robimy. Masz też drugie sprawdzone rozwiązanie, które proponuje wiking i Emiel Regis. Ty jednak dalej kombinujesz jakby to spieprzyć, zrobić po swojemu. Twoje wino, Twój cukier i Twoja sprawa co z tym zrobisz. Pamiętaj jednak, że jak zaczniesz potem wołać pomocy, bo znowu coś nie tak, to wkur.zysz niejednego z nas.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Awatar użytkownika

franta
100
Posty: 105
Rejestracja: niedziela, 4 kwie 2010, 22:19
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: franta » czwartek, 4 kwie 2013, 21:21

Kolego Wald mnie osobiści nie dziwią dziwne i nie dorzeczne pytania młodego, dziwi mnie sam fakt ukazania się wkurzających postów kombinatora na forum, sam wiesz co mam na myśl.


Autor tematu
spoko67
10
Posty: 15
Rejestracja: wtorek, 19 lut 2013, 09:23
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: spoko67 » piątek, 5 kwie 2013, 06:51

Przepraszam wszystkich za moje kombinowanie, ale jak to człowiek początkujący wszystko by chciał od razu zrobić dobrze. Zaraz żeby cuda wychodziły i jeszcze nie znając się na rzeczy próbował coś swojego wprowadzać. Jeszcze raz dziękuję za dobre rady i postawienie mnie w pionie. Zrobiłem tak jak mi radził Wiking, na baniak część a dunder zaczepiłem drożdżami i pożywką. Wczoraj napowietrzałem tak jak mi radził Wald i pracuje to dosyć fajnie co 8-10 sek. bul bul. A resztę zrobię tak jak mówi Pokrec "po Bożemu" zwiększę stężenie alkoholu i na gary na dobry winiak ( bo poprzedni wyszedł super ) a na cukrówki przyjdzie czas. Pozdrawiam wszystkich i jeszcze raz przepraszam.


acurlydrug
30
Posty: 47
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 13:51
Załączniki
Re: Wino roczne 25blg czy nadaje się do destylacji.

Postautor: acurlydrug » poniedziałek, 8 sty 2018, 22:18

Podłączę się pod temat.
Chcę znajomemu przepędzić zbyt słodkie wino (kilkuletnie). Mam potstilla z grzałkami. Czy powinnam je trochę rozcieńczyć z wodą przed gotowaniem? Blg znane będzie dopiero w czwartek. Czy % w takim winie mogę jakoś odczytać, czy muszę do tego znać jakieś dane początkowe (a tego z pewnością znajomy nie będzie pamiętał).
Czy ew., by podbić %, warto dodać do gotowania połówkę spirytusu, czy zepsuje to smak końcowy, który być może wyjdzie?
Zależy mi/mu bardziej na smakówce.


Wróć do „Destylacja wina i piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości