KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy

Post autor: radius »

@wiking, pisząc o 60 godzinach pisałem o skrajnym przypadku (niestety moim) kiedy to drożdże nie do końca przerobiły cukier - Blg =0. Nie wyjaśniłem tej kwestii do końca.
Gdy nastaw mam na poziomie blg -4 i dobrze odgazowany to faktycznie już po kilku godzinach widać jak się ładnie klaruje a po 24 jest praktycznie czysty, ale i tak odczekuję jeszcze 12 do 24 godzin. W końcu nigdzie mi się nie spieszy :)
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Klarujecie nastawy bez cukru, więc normalne że działa szybciej. W winach i słodkich miodach musi to działać inaczej. Działam wyłącznie produktami przeznaczonymi do enologii. Faktycznie w 24 godziny widać działanie bentonitu, ale warstwa na dnie jest gruba i mało ścisła. Odpad byłby za duży. Po trzech, czterech dniach osiada i zagęszcza się to do akceptowanej objętości. Dodatkowo zbija się na tyle mocno, że przy ściąganiu mogę spokojnie przechylać balonem. Warunek, przerobione i odgazowane :!: Inaczej szkoda zachodu.
Przy dojrzewaniu inne osady i tak się odkładają. W ten sposób bronie się wyłącznie przed posmakiem po drożdżach.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2743 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: lesgo58 »

U mnie po 24 godzinach jest wszystko klarowne .
Oczywiście po dobrym odgazowaniu i całkowicie skończonej fermentacji (tylko cukrówki).
Tak jak @Wald zlewam znad grubego osadu , a resztę z osadem do wysokiego naczynia na doklarowanie. Póżniej resztę klarownego płynu dolewam do następnego nastawu .To co zostaje do wyrzucenia to ma mniej jak 1/2 litra - z 40 litrowego nastawu.
Zapomniałem dopisac ,że też używam bentonitu.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

orzechopcja
30
Posty: 49
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 21:15
Krótko o sobie: Dziś to więcej niż dwa jutra
Lokalizacja: Berdyczów
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: orzechopcja »

Witam, czy jedna saszetka 24H TURBO KLAR wystarczy na 50L nastawy czy trzeba dać dwie ??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dziś to więcej niż dwa jutra

Brzydal
300
Posty: 328
Rejestracja: poniedziałek, 17 paź 2011, 13:51
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Brzydal »

Od dawna nie klaruje cukrówek i nie widzę różnicy w jakości jeśli destylat wychodzi powyżej 96%. Warto natomiast zamieszać by odgazowało.
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zbynek80 »

Panowie jak na pewno wielu z was wędkuje i wie, że Bentonitu również używa się do związywania zanęt wędkarskich. Orientujecie się czy to będzie dokładnie ten sam produkt ? I czy tym wędkarskim można klarować nastaw ?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Można nawet takim do kuwety dla kotów. Warunek żeby był czysty, nie doprawiany środkami do dezynfekcji i nie aromatyzowane.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

wolas
20
Posty: 28
Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 12:39
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: wolas »

Panowie, czy 25l nastawu na drożdżach gorzelniczych Spirit Ferm sklaruje Klarowinem od "Zamojscy". Jeśli tak to w jakich ilościach go wsypać i jak długo ma stać??
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

Sklarujesz. Rozpuść całą paczkę w 200 ml wody, dobrze rozmieszaj i wlej do odgazowanego nastawu. W niskiej temperaturze (15-16 st.) już po 2-3 godzinach widać efekty. Po 48 godzinach powinno być już sklarowane całkowicie :ok:
Od jakiegoś czasu klaruję tylko bentonitem, co prawda kocim żwirkiem :lol:, ale to to samo i jestem bardzo zadowolony z efektów :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zbynek80 »

Mam pytanie co do klarowania Bentonitem, przyszykowałem "roztwór" Bentonitowy 1 łyżka stołowa na 0,5l wody dobrze rozmieszane z planem zapodania na 30L nastawu, będę robił to pierwszy raz więc nie wiem czy dokładnie tak ma być. Ponieważ kolor tego roztworu bentonitowego ma kolor kawy z mlekiem na dole słoika zbierają się osady. Ale czy po dolaniu i zmieszaniu z nastawem wyklaruje mi to nastaw na przeźroczystą ciecz ?
I czy po dodaniu klaru , mogę to wystawić zewnątrz , temp ok 1*C?
Awatar użytkownika

panta_rei
550
Posty: 566
Rejestracja: sobota, 6 paź 2012, 19:33
Krótko o sobie: Robię najlepszą pieprzówkę po tej stronie Wisły ;-)
Ulubiony Alkohol: Moja osobista nalewka agrestowa ;-)
Lokalizacja: Braniewo
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 44 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: panta_rei »

Wyklaruje do kryształowego, a w niskiej temperaturze zrobi to szybciej.
Pozdrawiam, Sławomir
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Drobna uwaga, to nie ma być wymieszane, ale nawodnione przez 24 godziny (często mieszane). Mieszanina jak stoi ok 30 minut, robi się gęsta, dopiero wstrząśnięta ponownie rzednie. Kolor nie ma znaczenia. Tak wygląda ten środek, ale on przecież osiada na dnie, razem z zawiesiną do wyklarowania. Sam jest bezbarwny, bezzapachowy i bezsmakowy. Niczego nie zostawi w nastawie.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

zajac991
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 15:34
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: zajac991 »

Witam serdecznie znalazłem na allegro bentonit i nie wiem czy taki może być proszę o info http://allegro.pl/bentonit-i3152871859.html
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

He, he, he, taką ilością bentonitu to byśmy z 5 basenów olimpijskich sklarowali :smiech:
Jeżeli nie ma innych dodatków, to jak najbardziej się nadaje :ok:
W jakiej formie jest ten bentonit, pylisty :?: Granulat :?:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

zajac991
2
Posty: 2
Rejestracja: sobota, 13 lut 2010, 15:34
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: zajac991 »

Z tego co mi wiadomo to jest pylisty :)

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szery »

A ja cukrówkę potraktowałem bentonitem w ilości 60g na 25l. No i okropnie wolno to się klaruje. Już tydzień minął. Jak patrzę na balon to to nie wygląda na kryształ, oczywiście jest ogromna różnica, no ale...Jak to ma w balonie wyglądać?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: gr000by »

Bentonit namoczyłeś zgodnie z instrukcją i rozmieszałeś podczas namaczania?
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szery »

Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tym razem podwoiłem dawkę, ponieważ nie jest to nie wskazane. Wymieszałem blenderem, zrobiła się dość gęsta zawiesina. Trzymałem to ze dwanaście godzin, a może dłużej. Chodzi o to, że u mnie to nie jest kryształowo czyste, zwłaszcza patrząc na balon, ma takie jakieś zabarwienie, chociaż jest przeźroczyste. Ja może się po prostu nie znam bo drugi raz dopiero klaruję.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

Nastaw wyklarowany bentonitem jest przezroczysty o lekko złotawym kolorze, więc u ciebie wszystko jest w porządku :ok:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

szery
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 9 sie 2011, 11:38
Podziękował: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: szery »

To bardzo dobrze i dziękuję. Bentonit jest tani, a nieklarowane nastawy są nieciekawy w obróbce.

zebas
30
Posty: 46
Rejestracja: sobota, 19 sty 2013, 23:21
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: zebas »

Mam cukrówkę po burzliwej fermentacji, piana, nawet da drobna, znikła z powierzchni nastawu wczoraj. Ponieważ nie wiedziałem czy fermentacja się już zakończyła, założyłem rurkę z wodą na fermentator (plastikowy). Dokładnie raz na minutę bulga.
Początkowe BLG było około 26 teraz jest -2, przy czym ostatnie dwa dni schodziło po 1. To 7 dzień fermentacji 30litrowego nastawu na Moskva Style.

Kiedy ogólnie można powiedzieć, że nastaw cukrowy skończył pracować i można go klarować?
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Wald »

Po fermentacji pływak pokaże -4 Blg, a płyn sam zacznie klarować. Wtedy możesz zastosować środki klarujące. Teraz jeszcze coś w nastawie się dzieje, zaczekaj.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: W_TG »

Czytająć ten temat przypomniał mi sie staaary sposób klarowania wina.
Nie pamiętam proporcji.
Polegał on na dolaniu do wina mleka, kiedyś to było mleko od krowy, i szybkim silnym wymieszaniu.
Dziś sprawdze na mleku z kartonika.
Kwas w winie ścinał mleko na serek opadający na dno.
Sam je stosowałem w latach 70.
Nie wiem czy dzisiejsze mleka pasteryzowane tak zadziałaja.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: greg0004 »

No o takim sposobie jeszcze nie słyszałem! Dobrze było by znać proporcje ilości tego mleka by nie przedobrzyć. Daj znać o swoich wynikach.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5374
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 664 razy
Kontakt:
Re: Odp: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zygmunt »

Mało wydajny sposób- kazeina scinajac się w alkoholu opada płatkami z osadem na dno. Jakieś 150-200ml mleka wymieszać z małą ilością wina, wlać do reszty i czekać. Po maksymalnie kilku dniach trzeba to zlać, bo wino będzie do wylania. Ryzyko spore, wydajność marna. Podobnie jak z klarowaniem białkiem jaja (właściwie pianą).

Wysłane za pomocą Tapatalk
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

wojs40
250
Posty: 258
Rejestracja: niedziela, 27 paź 2013, 09:42
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: wojs40 »

Pozwolę sobie zacytować klasyka, Lesgo 58 "jest to hobby dla cierpliwych". Ja nie stosuję żadnej chemii, czas zrobi swoje, u mnie po tygodniu nastaw sam się klaruje. Pozdrawiam
...każdy alkohol jest bardzo dobry oprócz denaturatu który jest dobry :-)

greg0004
100
Posty: 121
Rejestracja: środa, 18 maja 2011, 15:56
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowanie: 18 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: greg0004 »

No to lepiej nie ryzykować z mlekiem bo może być tak, że jakiś wyjazd niespodziewany i klapa z nastawu. Ostatnio użyłem klarmedel i ładnie sklarowało.

Ryspitus Human
10
Posty: 12
Rejestracja: sobota, 29 mar 2014, 17:37
Podziękował: 8 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Ryspitus Human »

U mnie zaś nastaw styał ponad tydzień (oczywiście po skończonej pracy drożdży) BLG na poziomie -4.
Mam małe pytanie, otóż nastaw jaki zrobiłem to 6kg cukru, ok 22l wody. BLG początkowe ok 22 - 23.

Po tygodniu nastaw nadal był mętny. Więc po uprzednim oddzieleniu nastawu od osadu, sklarowałem do bentonitem (żwirek dla kota), po niecałych 10g nastaw miałem "sklarowany", więc znad osadu sciągnąłem go. I tutaj takie pytanie. Po przelaniu go do butelki przezroczystej nastaw jest pięknie klarowny niemal jak woda, jednak w białym fermentatorze ma kolor taki taki jaskrawy żółty,coś jak napój "mountain dew".

Czy tak to powinno wyglądać??
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: gr000by »

Tak, nastaw może być żółtawy lub żółty w fermentatorze. Wszystko jest w porządku, destyluj bez obaw.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

lysy0204
5
Posty: 9
Rejestracja: niedziela, 15 cze 2014, 18:31
Ulubiony Alkohol: byle sponiewierało
Podziękował: 1 raz
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: lysy0204 »

Witam.
Czytałem, że cześć osób odgazowuje nastaw mieszadłem.
Jak to zrobić bez tego urządzenia? Mieszać we wiadrach czy przelewać z gąsiora do gąsiora?
Kupiłem bentonit Lafabent 1kg, robię wszystko wg instrukcji, ale zawiesina nie pęcznieje?
Trafiłem na zły sort? Bentonit bardziej przypomina proszek jak granulat.
Alkoholicy są dla Mnie niczym...... niczym Bracia

dziadziu
5
Posty: 5
Rejestracja: środa, 18 lut 2015, 13:24
Podziękował: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: dziadziu »

Kupiłem dziś żwirek dla kota, skład ( bentonit i węglan sodu ) Jak to jest z tym węglanem sodu, żwirek po zmieleniu nadaje się do klarowania?

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zbynek80 »

Musiałbyś go dobrze zmielić abyś miał zawiesinę a nie błoto, lub dobrze go rozpuścić. Ten węglan sodu to w tym przypadku taki odkażacz, neutralizator zapachu. Jak to się ma do nastawu to nie wiem. Ale wygodniej kupić już mielony w proszku do kupienia w sklepach wędkarskich.
Ja używam takiego http://sklep.gorek-gliny.pl/49,bentonit ... pack).html

Drupi
800
Posty: 830
Rejestracja: poniedziałek, 19 sty 2015, 20:36
Krótko o sobie: Na ile moge to pomagam ludziom.
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 73 razy
Otrzymał podziękowanie: 94 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Drupi »

Gotowe środki do klarowania nie są drogie. Np. Super- klar to ok. 5,5 zł. na pewno zdrowsze jak te " kocie żwiry" itd. :) :D Szybko po fermentacji można rzucać na rurki , to znaczy nastaw nie zdąży prześmiergnąć osadem na dnie czyli martwymi drożdżami. ;)
I like noble drinks.

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zbynek80 »

Żwir, żwirowi nie równy mówimy o naturalnych bentonitowych. I nie wiem co niezdrowego widzisz w naturalnej mielonej skale. Mnie osobiście nie chciałoby się bawić w mielenie kociego żwirku (a przy dwóch kotach mam zawsze zapas) Tylko kupuję w/w mielony do celów wędkarskich. Koszt ok 10zł/1kg Super klary czy inne to też jest jakaś chemia. Piszesz też, że nie są drogie ale 5,5 zł to na 25 l nastawu, ja jak np nastawiam 240l to musiałbym zużyć ok 10szt x5,5= 55zł A tak to zużywam 16 łyżek bentonitu ok 320g. Czyli paczka 1kg za 10zł starczy mi spokojnie na 750l nastawu, superklar kosztowałby 150zł to gdzie tutaj ta taniość Superklaru ? I też można szybko puszczać na rurki.
Jak zlejesz wcześniej znad osadu to nie przejdzie ci nastaw żadnym zapachem drożdży, nawet bez klarowania czymkolwiek jak drożdże opadną to nie powinien zapach przejść, przynajmniej ja nie zaobserwowałem a czasami nastawy stały mi po kilka miesięcy.

meleństwo
30
Posty: 45
Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
Ulubiony Alkohol: wódka
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: SH
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: meleństwo »

Do klarowania można użyć bentonit, ale trzeba go wcześniej namoczyć. I teraz pytanie: czy mogę mieć zapas wcześniej zrobiony i używać jak potrzebuję (oczywiście pamiętając o proporcjach użycia)? Czy trzeba go namaczać bezpośrednio przed użyciem?
Życie jest krótkie, a pić się chce
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7298
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: radius »

Nie ma sensu uwadnianie bentonitu na zapas. Zrobi ci się najpierw błoto, a jak nie będziesz co kilka godzin mieszał to w końcu twarda, zbita warstwa gliny :(
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Zbynek80
750
Posty: 779
Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: Zbynek80 »

Jeśli zakręcić np w dużym słoju to nie wyschnie i nie będzie zbitej warstwy gliny. U mnie stoi czasami miesiącami i cały czas utrzymuje rzadką konsystencję.
Awatar użytkownika

ksiazemarek
30
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: ksiazemarek »

Witam! Ostatnio zrobiłem zacier cukrowy i po wypracowaniu całego cukru fermentacja ustała, ale nadal zacier był mętny, więc postanowiłem dodać mleka, jak wyczytałem w pierwszym poście co, by się sklarowało.
Tak więc dodałem na 130 litrów zacieru litr mleka, teraz jest jakby gęstszy i jest to 2 dzień, jak dodałem mleka.
Teraz moje pytanie, czy osiądzie to wszystko na dno w postaci galarety?
Mój kolega z pracy właśnie tak robi i mówi, że wszystko ładnie osiada na dnie i przybiera postać galaretowatej masy.

boxer1981228
1000
Posty: 1029
Rejestracja: czwartek, 25 wrz 2014, 17:30
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Naas
Podziękował: 256 razy
Otrzymał podziękowanie: 179 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: boxer1981228 »

Po pierwsze nie zacier cukrowy a nastaw cukrowy. Trzeba było zostawić w spokoju samo się grawitacyjnie wyklaruje. A jak Ci się spieszy to mieszadło na wiertarkę, odgazować i jakiś turbo klar np: alcoteca.
Awatar użytkownika

ksiazemarek
30
Posty: 41
Rejestracja: piątek, 21 sie 2015, 20:36
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Bez znaczenia byle domowy :)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: KLAROWANIE NASTAWÓW od A do Z.

Post autor: ksiazemarek »

boxer1981228 dziękuję, za poprawę nazewnictwa, ale kolega nie do końca odpowiedział mi na zadane przeze mnie pytanie, więc zapytam raz jeszcze. Czy jak już popełniłem błąd według mojego przedmówcy dodając mleka do sklarowania to, czy jest szansa, aby prawidłowo sklarował się nastaw? Dodam, iż nastaw klaruje się w warunkach garażowych, czyli w okolicach 10 stopni w obecnej chwili i w wyżej wymienionych proporcjach mleka do nastawu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”