Kolumna półkowa

Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy

Post autor: Pretender »

Na stilldragonie wyczytałem, że do 4" przykładają 3.2 lub 3.2. To jest moc robocza, optymalna. Minimalna moc to 2kW.
alembiki
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Na oko to się procesu nie prowadzi. Zmierz ile odbierasz na danej mocy z głowicy przy całkowicie otwartym zaworku (półki muszą być suche). Zmierz ile odbierasz z OLM i będziesz wiedział jaki masz refluks.
Sprawdź jak masz skonstruowany OLM. Może być tak, że przy całkowicie otwartym OLM nadal będziesz miał spory refluks więc +90% gwarantowane.
Jeśli jest tak jak opisałem powyżej to zmniejszenie mocy nic nie da.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Na zagramanicznych forach (homedistiller, ausdistiller) piszą, że do 4" robocza to 2,8kW. Ja na 3" pracuję na 2-2,5kW, ale to ze względu na ~12% otworów na półce. Im większy poziom płynu chcę mieć na półce tym większa moc (no prawie). Ale bardziej skłaniałbym się do 3,2kW przy 4". Jak się nie pieni w kotle to nawet więcej.
@Kula, jak zmiejszenie mocy grzania nic nie da? Im słabiej grzejesz tym mniej par idzie w górę, tym mniejszy refluks przy stałym odbiorze. Albo ja nie łapię twojego rozumowania...
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Jeśli refluks jest "wymuszony" przez konstrukcję OLM to zmniejszenie grzania spowoduje wolniejszy odbiór ale moc będzie ta sama. Ale to tylko gdybanie. Bez wiedzy jak zrobiono OLM nic mądrego nie wymyślę.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zahir92 »

Bardzo proszę: OLM zbudowany z :
Dennicy fi 42.4
Kolanka hamburskiego fi 13.5
Rurki fi 10 która wystaje ponad dno dennicy około 10 mm.
I to umieszczone w rurze fi 60.3
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Dennica fi 42,4 umieszczona wewnątrz rury 60,3 oznacza refluks około 1:1. Jak widać za dużo bo otrzymujesz +90%.
Jeśli masz nad OLM głowicę z możliwością odbioru całego urobku bez refluksu to zrób test i obieraj w głowicy na całkowicie otwartym zaworku zmniejszając moc. % powinien zacząć spadać.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 04:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sklep Destylatory Miedziane zaprasza!

Post autor: Cynammon »

Mam pytanie, które półki są lepsze: sitowe czy bubble caps?

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Sklep Destylatory Miedziane zaprasza!

Post autor: kwik44 »

A w jakim sensie "lepsze"? Z sitami i kołpakami trochę jak z Bożym Narodzeniem i Wielkanocą...
Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 04:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Sklep Destylatory Miedziane zaprasza!

Post autor: Cynammon »

W poszukiwaniu odpowiedzi znalazłem coś takiego http://www.wermac.org/equipment/distillation_part2.html niestety mój angielski nie jest dobry, wszak uczyłem się niemieckiego (który zapominam, gdyż zaczynam rozumieć więcej po angielsku - taki trochę paradoks uczysz się w szkole czegoś co w życiu wypiera coś innego). Dobra to teraz może konkretniej co do tematu, chodzi o różnice po między jednym a drugim, dlaczego jedni stosują sito inni bubble caps w sumie zalezy mi na owocówkach i cukrówkach a w pot stilach widuję bubble caps wynika to z tego że są lepsze dla takiej destylacji czy może dlatego że to jest starsza lub nowsza technologia? Innymi słowy, o co w tym chodzi, łatwiej by było zrobić półki teoretyczne, ale to znowu także kolejna dyskusja co lepsze półki praktyczne vs teoretyczne, które wybrać i dlaczego tak jak temat KO vs CU i chociaż nie ma konkretnej odpowiedzi to część ludzi wybiera jedno a druga część wybiera drugie z jakiś powodów. Chciał bym się dowiedzieć jakie są powody stosowania półek sitowych jaka jest ich przewaga nad półkami bubble caps oraz nad teoretycznymi. Być może nie można w tej walce ujawnić zwycięzcy, ale przynajmniej jakieś plusy i minusy.
Zapewne wielkim plusem sitowych jest sama prostota konstrukcji, ale czy coś jeszcze? Teoretyczne wystarczy tylko zasypać sprężynkami to też raczej proste, ale tych półek z tego co wiem musi być więcej a zatem wyższa kolumna. Prosił bym aby ktoś rozwinął temat lub wskazał jakiś inne jeżeli taki już był.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Sklep Destylatory Miedziane zaprasza!

Post autor: Doody »

Dla mnie na pewno wykonanie sit było dużo łatwiejsze niż wykonanie tylu procapów (sita wypaliłem na laserze). Wystarczy jeden downcomer (rurka) z kapslem na sito i sprawa jest załatwiona. Kapsel może być, bez żadnych nacięć i też będzie działało. Jest to na pewno argument "za" jeżeli chodzi o "półki" wykonywane sposobem domowym. Przy kolumnach 4" zazwyczaj stosuje się kilka procapów na półkę. A sito wygląda tak samo, czy to 2,5, 3 czy też 4 " Węższe kolumny z zastosowaniem "bubble capsów" są prostsze bo zawieraja jeden na półkę.
Pozdrawiam
Darek

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Sklep Destylatory Miedziane zaprasza!

Post autor: kwik44 »

Sita pozwalają na duże prędkości destylacji. Ale to głownie w kolumnach przemysłowych. Wadą sit jest konieczność ciągłego podawania odpowiedniej ilości par. Jak będzie ich za mało destylacja ustanie. Kołpaki zwykle dawały mniejsze wydajności (aczkolwiek nie mnie się w tym temacie wypowiadać). Natomiast więcej wybaczają i łatwiej na nich prowadzić destylację, nawet na małych mocach. Odnośnie jakości destylatu - sam próbowałem znaleźć odpowiedź na ten temat i nie znalazłem. Spotkałem się z opiniami, że nie ma to znaczenia. A ponieważ najlepsza odpowiedź to 42, dałem sobie z tym porównaniem spokój i destyluję na sitach ciesząc się dobrymi (moim zdaniem) trunkami. Piłem również nie raz wspaniałe destylaty z pot-stila, krótkiej/długiej kolumny... Więc mój wniosek jest taki, że sam sprzęt to nie jest jedyny wyznacznik... Ogólnie, czego byś nie zrobił - nie będziesz żałował.

maniek86
200
Posty: 224
Rejestracja: wtorek, 9 cze 2015, 17:45
Krótko o sobie: siłownia,boks,golebie wysokolotne,domowa łycha
Ulubiony Alkohol: Hudson Manhattan Rye
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Uk
Podziękował: 19 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: maniek86 »

Zbieram się do tego eksperymentu już dłuższy czas, obecnie używam sitkowych otwory 2 mm. Zmieniając rurę wypełnioną miedzią na półki miedziane można odczuć różnicę ale czy będę w stanie odczuć różnicę między siatkową a kołpakami...? Jeśli taka jest ..?bo zarówno na sitku i kołpaku jest proces " bąbelkowania "
Bimber forever !!!
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Jak kwik wspomniał główna różnica polega na "łatwości" utrzymania odpowiedniego poziomu barbotażu. W sitowej jest do tego potrzebna odpowiednia moc. A pole manewru jest ograniczone małymi widełkami. Barbotaż odbywa się w pionie. Także pod względem konstrukcyjnym jest trudniejsza do wykonania. Przynajmniej zaobserwowałem to próbując czytać amerykańskie fora. Wystarczy drobna pomyłka w ilości otworów ( a raczej w stosunku powierzchni otworów do powierzchni półki i powrotu) a kolumna stanie się koszmarem.
Przy kołpakach barbotaż odbywa się w poziomie i jest większe pole manewru jeśli chodzi o użycie mocy. Co dosyć dokładnie opisał akas.
Czy jest przez to wyczuwalna różnica w jakości organoleptycznej - nie wiem, bo nie mam żadnego doświadczenia z sitowymi.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: kwik44 »

Coś posty po tematach się mi rozłażą, a jeden tyle co zniknął. Wracając do tematu - moim zdaniem jedyna różnica może wynikać z miedzi - będą się tworzyć dodatkowe estry (ponoć). Aczkolwiek ilościowych porównań nikt nie robił, nawet na zagranicznych forach. Porównanie musiałoby uwzględniać ten sam nastaw/zacier i te same parametry odbioru. W jednym tylko poście na zagranicznym forum spotkałem się z opinią, że testujący nie wyczuwał różnicy w destylacie miedzy sitami i kołpakami.
Druga sprawa - trzeba by takie destylaty poddać starzeniu w tych samych warunkach i po czasie (ha konia, z rzędem temu, kto powie jakim) można porównywać.
Moje podejście - należy bardziej przyłożyć się do nastawu czy zacieru, samej fermentacji, ewentualnych zakażeń (tak!) niż do samego sprzętu...
Awatar użytkownika

Cynammon
50
Posty: 51
Rejestracja: niedziela, 31 lip 2016, 04:15
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem :)
Ulubiony Alkohol: Wino z Wiśni/Truskawek/Dzikiej Róży/Goji
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Gdzieś w Polsce
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Cynammon »

Dziękuję za info, zdecydowałem się na Capsy. Czy ilość kołpaków ma jakieś znaczenie? Widziałem dużo ludzi posiada półki po 4 kołpaki z czego 1 jest przelewowy (mowa o kolumnie 3") nie mam pojęcia jakich są rozmiarów, ale zastanawiam się nad tym czy np. takich 7x18mm zewnętrznych fi wewnątrz 16mm oraz 1 przelewowy tych samych rozmiarów, było by dobrym pomysłem, czy może jednak 4x20 z czego i przelewowy?
Tak przy okazji chciał bym zademonstrować filmiki, które znalazłem (to nie reklama, nikogo nie zachęcam do kupna), muszę przyznać że zrobiło to na mnie wrażenie.
[yt]https://youtu.be/3EAG_YsUKRE[/yt]
[yt]https://youtu.be/B2JSRcNJ-O4[/yt]

Kołpaki z nierdzewki, domowym sposobem: https://youtu.be/9QqCLCAXKvE
Uszczelki wziernika - domowy sposobem: https://youtu.be/bbeRlDKo-fY

Ruski to jednak mają smykałkę do takich spraw... Dla przykładu https://www.youtube.com/watch?v=xO2SKsirXIs ekserymentalna kolumna z słoików :lol:
Awatar użytkownika

Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zahir92 »

Panowie proszę was o pomoc.

Od samego początku uważnie śledziłem każdy post tego tematu i po prostu byłem zauroczony kolumną półkową.
W myślach przypominałem sobie post podajże kol. radiusa który (co prawda pracując na pot-still) opisywał ten przepiękny zapach destylatu zbożowego, ....ehh pomyślałem sobie że skoro tak to z półkowej to już na pewno będzie poezja. Zacząłem zbierać informację i budować swoją kolumnę. Udało mi się! Niewypowiedziana była moja radość gdy nareszcie była ona ukończona..ileż to pracy..ileż trucia dupy tokarzom i spawaczom ehh szkoda gadać....
ProCapki są identyczne jak w DragonStill Baby w zasadzie cała kolumna jest jej kopią.
Na górze mam głowicę Aabratka, dalej 35 cm bufor + OLM.
ProCapków mam 5 ale na owocówki stosowałem 3 ,a na zbożówki 5.
Keg 30 l + grzałki 2 Kw + 1.5 Kw, regulator Pamel
Wygrzew 3,5 kW
Grzanie podczas procesu na około 1,6 kW
A teraz do sedna - jestem zdegustowany, zły i bezsilny gdyż zwyczajnie chyba nie potrafię pracować na tej kolumnie....
Na pierwszy ogień poszła nieudana pod względem ostrość próba stworzenia Metaxy tzn miałem destylat winogronowy z metody Pot -Still i z niego zrobiony nalew na różnościach. Cały ten aromatyczny (bo był takowy) wlałem do Kega. Pierwsze pary destylatu przed stabilizacją pachniały jak surówka ładny zapach, ale wraz z procesem stabilizacji aromat znikał. Po stabilizacji 30 min odbiór przedgonu metodą zrzucania jeziorka i odbiór destylatu i tu lipa...to co wypływało z papugi miało spirytusowy aromat i zero naleciałości aromatycznych surówki. Próbowałem więc osuszyć moje 3 półki odbierając na max z OLM ale nie udało mi się to....Zmierzyłem jaki jest strumień orosienia z LM i OLM:
LM na max: 110 ml/min
OLM na max: 64 ml/min
Czyli właściwie odbieram 58% orosienia szczytowego.
Zważywszy na to że moim założeniem było odbiór w granicach 94 -90% więc ustaliłem sobie odbiór w granicach 25 ml/min
a to oznacza ze odbierałem jedynie 23% orosienia szczytowego a resztę zawracałem.
Panowie tą metodą wydestylowałem spirytus 95% na 3 połkach + 15 cm wypełnienia miedzianego... i procent wcale nie spadał....
Pomyślałem sobie że może surowiec jednak nie ten więc wlałem wino....niestety to samo.
I moja ukochana zbożówka na 5 półkach też zamieniła się w spirytus w dodatku jakiś nijaki i ostry. Masakra!!!
Panowie jak ja mam destylować :(
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody »

Masz termometr w głowicy to odbieraj z taką prędkością aby ma głowicy utrzymywała się temperatura w okolicach 90 stopni. Jeżeli odbierałeś na poczatku z prędkością 25ml na min. to raczej rektyfikowałeś niż destylowałeś.
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zahir92 »

Darku ale mam odbierać z głowicy?
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Kluczowy jest refluks i ilość półek. Masz refluks 1:1,7 + całkiem spora ilość półek: 35cm bufor + OLM czyli nie mniej niż 15-20 półek teoretycznych (w zależności od rodzaju wypełnienia). w połączeniu z takim refluksem spirytus gwarantowany. Wywal OLM (lub zmień jego konstrukcję) i spróbuj jeszcze raz. Musisz mieć możliwość odbierania (przez OLM lub głowicę bez OLM) prawie całego urobku z minimalnym refluksem. Na wypełnienie (refulks) powinna wracać bardzo niewielka ilość skroplonego produktu.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody »

Ja nie stosuję przy kolumnie półkowej OLM-a tylko odbieram z LM-a z głowicy. Tym samym nie mam żadnych sprężynek powyżej kolumny. Odbieram obserwując temperaturę i zwiększam lub zmniejszam odbiór, tak , aby utrzymać temperaturę w widełkach 89 - 91 stopni. Można też w tej regulacji pomóc sobie mocą grzania (im większa moc przy tym samym odbiorze tym większy refluks i niższa temperatura)
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Słuszne podejście.
OLM można jak najbardziej stosować ale warunkiem jest uzyskanie prawie zerowego refluksu. Inaczej nie będzie kontroli temperatury w głowicy i spirytus zapewniony.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Zahir92
50
Posty: 85
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2015, 23:01
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zahir92 »

Ale jak mam przerobić OLM aby odbierać całe orosienie? Wyrzucić swoją półkę i zastąpić ją większą? A nie zdławię przez to par? Czy też zastosować półkę zbierającą-centrującą?
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Pojedyncza większa półka nigdy nie zbierze całości orosienia. Muszą to być dwie półki przelewowe jedna nad drugą - wewnętrzna i zewnętrzna. W sumie będzie to półka zbierająco-centrująca.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zygmunt »

Wywal olm i odbieraj wszytsko z półek przez głowicę. Wstawianie obniżonego odbioru do półkowej to jakiś chory pomysł kastrujący aromaty. To działa w przemyśle, gdzie masz 90+ półek fizycznych i odbieranie z 75tej daje spirytus. Tam, gdzie liczy się aromat nikt tego nie stosuje.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Nie nazywałbym tego jakąś chorobą. Zbyt surowo oceniasz możliwości zastosowania takiego sposobu pracy na półkowej.
To w takim razie ja muszę mieć spieprzoną moją półkową. Gdyż pracując na 5 półkach i odbierając z półki OLM mam takie aromaty przy mocy urobku prawie 90% - że hej. Chcę mieć więcej aromatu jadę np. na 3 półkach i odbiór z OLM. A chcę mieć np. typową Śliwowicę ortodox jadę na 5 półkach i odbiór z OLM. Oczywiście z jedną modyfikacją w procesie. Odbieram z taką prędkością w stosunku do przyłożonej mocy, że półki mam suche. Efekty w/g mnie wyśmienite. Oczywiście nie neguję opcji odbioru z głowicy, ale trunek tak odebrany i później przechowywany w szkle jest w/g mnie gorszej jakości. Niestety ale nie dokładnie odebrane przedgony (w dalszym ciągu jest to powszechna pięta achillesowa) w późniejszym okresie mszczą się okrutnie. No ale to taki mój subiektywny osąd. Prawdopodobnie są osoby, którym jakieś tam aromaty przedgonowe pasują.
"...de gustibus non est disputandum..."
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3847
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Doody »

quidquid Latine dictum sit, altum videtur..... :hahaha:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Po polskiemu proszę, po polskiemu ...

Szlumf
2000
Posty: 2383
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 631 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Szlumf »

lesgo58 pisze:........................................ Oczywiście z jedną modyfikacją w procesie. Odbieram z taką prędkością w stosunku do przyłożonej mocy, że półki mam suche. Efekty w/g mnie wyśmienite...............................
"...de gustibus non est disputandum..."
Jak słusznie napisałeś o gustach się nie dyskutuje. Ale Leszku po co Ci w takim razie te półki skoro są suche? Czy robiłeś porównanie urobku uzyskanego Twoim sposobem i uzyskanego przy prawidłowej pracy półek bez OLM?

Zahir92. Jak nie możesz wyjąć OLM z zestawu to wywal z niego wypełnienie. Do owocówek zostaw 3 półki. Zacznij od n.p. 1200W i odbierz przedgony sprawdzając na węch co leci. Gdy skończy się "apteka" otwórz całkowicie odbiór z LM i odbieraj do mniejszych pojemników. Gdy osiągniesz w głowicy pożądaną temperaturę przymknij odbiór do momentu pojawienia się minimalnego refluksu. Dalej zbijaj temperaturę podnosząc moc przy stałym odbiorze. Gdy osiągniesz bezpieczny dla Twojego sprzętu pułap mocy reguluj refluks zmniejszając odbiór. Warto ciągnąć destylację do 100C w kotle stosując pod koniec pompowanie i odbierając do osobnych słoików. Warto też odebrać trochę pogonów. Mogą miło zaskoczyć zapachem.
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zygmunt »

Rzeczywiście, musisz mieć coś nie tak. Dokładając glowicę do półkowej i do tego olm kastrujesz każdy trunek, ale pewnie nie masz porównania i tak lubisz. Rozumiem, że według Ciebie jest tak lepiej, ale nikt na świecie tak nie robi. Pewnie się nie znają...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Piłem pierwszorzędne trunki przygotowywane za pomocą OLM i głowicy choć ja nie jestem w tym specjalistą. Da się w ten sposób zrobić coś fajnego. Zaletą jest możliwość odbierania przedgonu w trakcie procesu.
Warto próbować.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5377
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Zygmunt »

Ba, pewnie że warto. Tylko forsowanie jednego słusznego systemu jako wyroczni smaku jest błędne. Skoro na 200-coś kolumn wszyscy uznali, że jednak lepszy smak jest z całości a nie z wykastrowanej kolumny, to nawet zaniedbując doświadczenia naszych zachodnich sąsiadów, to chyba coś w tym jest.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Żadna metoda nie jest jedyna słuszna, ale ta jest warta przetestowania.
Na zachodzie raczej nie używa się obniżonego odbioru w domowych sprzętach a my jednak jej używamy z dobrym skutkiem.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Nie używają, bo nie pędzą do 96.
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Rosjanie pędzą 96 i nie używali. Uczą się trochę od nas.
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sie 2017, 22:28 przez Kula, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Myślałem, że piszemy o zachodzie
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Szwedzi robią 96 i nie używają OO. Tak lepiej??
Chodzi mi o to, że nie wszyscy stosują nasze sposoby i nie ma wyłącznie jednej słusznej metody. Pisanie, że ktoś robi inaczej i to jest jedyny słuszny sposób to nadinterpretacja.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

No zgrywam się przecież ...
Ktoś musi być pionierem, więc dlaczego nie My?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: lesgo58 »

Szlumf pisze:Ale Leszku po co Ci w takim razie te półki skoro są suche? Czy robiłeś porównanie urobku uzyskanego Twoim sposobem i uzyskanego przy prawidłowej pracy półek bez OLM?
Tak - robiłem próby, ale można je uznać za mało wiarygodne, bo żeby coś więcej na ten temat powiedzieć trzeba by było przebadać urobek w jakimś laboratorium. Z kolei porównania domowe jak na razie są też mało wiarygodne bo minął zbyt krótki okres czasu aby coś konkretnego powiedzieć na ten temat. Zresztą próby te nie były robione z premedytacją aby porównywać urobki ale, żeby wypróbować kolumnę pod różnym kątem i na różne sposoby. Jak na razie wszelki próby kończyły się pozytywnie. Który sposób wybiorę w przyszłości jako wiodący - nie wiem. To zależy od wielu czynników.
Próby z suchymi półkami robiłem zupełnie przypadkowo. Wynikało to z tego iż miałem do użytku niezbyt udane nastawy i chciałem zachować jak najwięcej aromatu. Padł pomysł aby użyć kolumnę prawie jako pot-stil'a. Zresztą udanie. Czy będę tak robił w przyszłości - wątpię. Ale kolejne doświadczenie mam za sobą. :D
Zygmunt pisze:ale pewnie nie masz porównania i tak lubisz.
To zależy o jakim porównaniu piszesz? Bo co innego porównywać do trunków markowych a co innego porównywać z trunkami kogoś innego, kto pracował na sprzęcie podobnym do mojego. I w dodatku przechowujący urobek tylko w szkle. Niestety ale w tych "niewykastrowanych" urobkach kolegów przedgony pozostają tylko przedgonami. Jak dla mnie - mającymi negatywny wpływ na ogólne wrażenie. Ale jak już pisałem:
"...de gustibus non est disputandum..."
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Kula
1150
Posty: 1190
Rejestracja: niedziela, 4 lip 2010, 19:13
Krótko o sobie: Tester eksperymentator ...............
Ulubiony Alkohol: swój własny .............................
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 140 razy
Kontakt:
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Kula »

Parę ciekawych rzeczy w domowej destylacji w Polsce powstało. Nie czuje, że jesteśmy pionierami, ale próbowanie nietypowych sposobów nie musi być błędną drogą.
Zastosowanie OO przy destylacji smakówek wnosi inny smak. Lepszy/gorszy?? Inny.
Pozdrawiam

Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, kotły z płaszczem, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Kolumna półkowa

Post autor: Pretender »

Nie neguję tego oczywiście. Po to mamy forum, aby testować rożne rozwiązania i dzielić się tym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny półkowe”