WÓDKA PIEPRZÓWKA - przepisy

Wasze przepisy o tych pięknych trunkach, jakimi są nalewki domowe. Ciekawe pomysły mile widziane...

Autor tematu
KGB - pasjonat
100
Posty: 132
Rejestracja: wtorek, 10 lut 2009, 14:49
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: KGB - pasjonat »

"Pieprzówka "


Składniki:
20 ziaren pieprzu czarnego,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40%.


Sposób przyrządzenia:
1. Do butelki z wódką wrzucić pieprz, wymieszać, butelkę szczelnie
zakorkować. Macerować 2-3 tygodnie. Następnie płyn zlać znad pieprzu.

2. Łyżeczkę cukru wsypać do rondelka. Podgrzać, aż cukier się zbrązowi.
Następnie zdjąć z ognia, zalać niewielką ilością wody i mieszać do
rozpuszczenia cukru. Ponownie zagotować i odparować do objętości
1 łyżeczki. Po ostudzeniu dodać do wodki.

3. Wódkę wymieszać i przed spożyciem odstawić na 2-3 dni.
Chcąc sporządzić pieprzówkę bardziej ostrą, powinniśmy dodać nieco więcej
pieprzu lub użyć wódki o mocy 45%.
Użytkownik zbanowany od 30.IV.2009r.
alembiki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przepisy na Nalewki i Likiery”