Mój pszenno-żytni chleb na zakwasie...

Wypiekanie chleba domowymi sposobami, przepisy na chleb domowy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
mtx
1400
Posty: 1411
Rejestracja: poniedziałek, 2 sty 2012, 02:50
Ulubiony Alkohol: Whiskey
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Władysławowo woj.pomorskie
Podziękował: 519 razy
Otrzymał podziękowanie: 123 razy
Kontakt:

Post autor: mtx »

Witam wszystkich.

Jako że od dłuższego już czasu piekę "swojski" chleb, postanowiłem podzielić się z chętnymi przepisem na wykonanie
tego dość łatwego i naprawdę smacznego pieczywa...

Składniki i przygotowanie zaczynu:

Zakwas żytni - 100g
Mąka żytnia typ720 - 100g
"Letnia" woda - 100g

Dokładnie wszystko mieszmy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8godz.

Składniki i przygotowanie ciasta "właściwego"

Zaczyn
Mąka żytnia typ720 - 400g
Mąka pszenna typ650- 600g
"Letnia" woda około 450ml
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru

Mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy na blacie (stolnicy) jednolite ciasto (wygniatamy około 30min),
po czym obsypujemy mąką i układamy w misce, przykrywamy wilgotną scierką i stawiamy w ciepłym miejscu
na około 1godz do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu na blat, (w między czsie nagrzewamy piekarnik do 50*C)
dzielimy na 2 części, każdą wygniatamy około 10min po czym obtaczamy w mące i układamy na blasze,
nacinamy bochenki i wkładamy do piekarnika (50*C) na około półtorej godziny żeby ciasto wyrosło
(teoretycznie powinno delikatnie wychodzić z blachy), po tym czasie zwiększamy temp. na 200*C i tak zapiekamy ok. 20min.
następnie zmniejszamy temp. na 150-160*C i pieczemy ok 50-60min. , po tym czasie wyjmujemy z blach i dopiekamy chleb w 100*C
przez 20-25min. nastepnie wyłączamy grzanie i zostawiamy chleb w piekarniku do wystygnięcia...

Pozdrawiam i życzę smacznego :)

Ps.tak wygląda mój chleb :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chleb Domowy”