Witam wszystkich.
Jako że od dłuższego już czasu piekę "swojski" chleb, postanowiłem podzielić się z chętnymi przepisem na wykonanie
tego dość łatwego i naprawdę smacznego pieczywa...
Składniki i przygotowanie zaczynu:
Zakwas żytni - 100g
Mąka żytnia typ720 - 100g
"Letnia" woda - 100g
Dokładnie wszystko mieszmy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 8godz.
Składniki i przygotowanie ciasta "właściwego"
Zaczyn
Mąka żytnia typ720 - 400g
Mąka pszenna typ650- 600g
"Letnia" woda około 450ml
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
Mieszamy wszystkie składniki, wyrabiamy na blacie (stolnicy) jednolite ciasto (wygniatamy około 30min),
po czym obsypujemy mąką i układamy w misce, przykrywamy wilgotną scierką i stawiamy w ciepłym miejscu
na około 1godz do wyrośnięcia. Po tym czasie znowu na blat, (w między czsie nagrzewamy piekarnik do 50*C)
dzielimy na 2 części, każdą wygniatamy około 10min po czym obtaczamy w mące i układamy na blasze,
nacinamy bochenki i wkładamy do piekarnika (50*C) na około półtorej godziny żeby ciasto wyrosło
(teoretycznie powinno delikatnie wychodzić z blachy), po tym czasie zwiększamy temp. na 200*C i tak zapiekamy ok. 20min.
następnie zmniejszamy temp. na 150-160*C i pieczemy ok 50-60min. , po tym czasie wyjmujemy z blach i dopiekamy chleb w 100*C
przez 20-25min. nastepnie wyłączamy grzanie i zostawiamy chleb w piekarniku do wystygnięcia...
Pozdrawiam i życzę smacznego
Ps.tak wygląda mój chleb