Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

...na wszystkim da się nastawić "zacier".
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie

Post autor: poranna_kawa »

Witam wszystkich, chciałabym poradzić się w kwestii miodu pitnego. Mam około 30l miodu pitnego, robiłam go jakieś 2 lata temu, był to trójniak i niby się udał tylko że jest słodki i nie bardzo mam chętnych na jego wypicie. Chciałabym go przegonić, ale jest za słaby, bo mój alkoholomierz nie zmierzy jego zawartości procentowej, a w smaku to ja myślę że ma nie więcej niż 10%... Wlałam go od niedużego balonika...tylko teraz co do niego dodać, żeby nie popsuć jego miodowego posmaku, a żeby nabrał mocy do pogonienia?
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
alembiki
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: pokrec »

Jak chcesz go przepsocić (ciekawy pomysł z tym miodem), to dawaj go JUŻ na rurki. Odpsoć to, co zabija drożdże, odstaw ambrozję na półkę w piwnicy a pozostałość z kotła wlej po ostygnięciu do balona, zmierz BLG i w zalezności od wyniku rozcieńcz / dosłodź i zadaj nową matką drożdżową, niech dokończą ten cukier.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: poranna_kawa »

pokrec pisze:Odpsoć to, co zabija drożdże.
A co takiego zabija drożdże? :/ Tak z ciekawości pytam, bo nie bardzo wiem?
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: cafekot »

Radzę dokonać restartu - nastaw solidną matkę na drożdżach do restartu, zmierz kwasowość miodu, napowietrz miodzik, dodaj matki i dobrej pożywki - 30 litrów trójniaka, jest o co się postarać.

Przepędzić zawsze można, ale tak bez próby reanimacji ?

Kiedyś zostało mi 3 litry moidu gorszego gatunku (zanieczyszczony - organicznie), dodałem go do zwykłej cukrówki, przegoniłem a do urobku dodałem odrobinę goździków, cynamonu, gałki, anyżu - bardzo dobra aromatyczna miodóweczka wyszła.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7332
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: radius »

A co takiego zabija drożdże? :/ Tak z ciekawości pytam, bo nie bardzo wiem?
Drożdże zabijają tylko dwie rzeczy; wysoka temperatura i alkohol. Zbyt wysokie stężenie cukru też nie pomaga im w pracy.
A teraz odpowiedz sobie na pytanie :lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: poranna_kawa »

cafekot pisze:Radzę dokonać restartu - nastaw solidną matkę na drożdżach do restartu, zmierz kwasowość miodu, napowietrz miodzik
Teraz powiedzcie mi jeszcze jak mi zmierzyć kwasowość miodu i co znaczy NAPOWIETRZYĆ miód? :)
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: cafekot »

Ph -
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid310867

napowietrzanie -
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid123913

a jeśli jeszcze chcesz aby podrapać Cię po plecach, wystarczy poprosić ;)
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: poranna_kawa »

cafekot pisze:a jeśli jeszcze chcesz aby podrapać Cię po plecach, wystarczy poprosić ;)
Podrapanie po plecach?? mmm... zgłoszę się jak będę potrzebowała :odlot:
A tak serio to nie jestem specem o miodów i nie mam bladego pojęcia o ich wyrobie, specjalizuje się w pogoni za psotką, dlatego zadaję takie być może dla niektórych śmieszne pytania, ale gdyby nie było takich ja to byście się zanudzili :D Buziaki dla was
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7332
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1694 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: radius »

"Baby, ach te baby,
człek by je łyżkami jadł"

:lol:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

cafekot
250
Posty: 253
Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: cafekot »

Kobitka ,,psotnica,, co za wspaniałe połączenie , no i ten avatar. :oops:
Awatar użytkownika

Autor tematu
poranna_kawa
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: poranna_kawa »

cafekot pisze:Kobitka ,,psotnica,, co za wspaniałe połączenie , no i ten avatar. :oops:
WYBUCHOWE!!! :lol:
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!

ja_tutaj
30
Posty: 33
Rejestracja: sobota, 27 mar 2010, 07:42
Ulubiony Alkohol: morelica
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: świętokrzyskie
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?

Post autor: ja_tutaj »

Dla mnie destylacja miodu który stoi kilka lat to profanacja... Przy miodach powolna fermentacja to normalne, wysokie stężenie cukru spowalnia pracę drożdży, do tego alkohol... Jeśli już nie pracuje to może warto spróbować zaszczepić nową matką drożdżową i stworzyć lepsze warunki (pożywka, stała temperatura), odpędzić zawsze można a szkoda tych kilku lat które nastaw stoi...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Zaciery i nastawy z różnych rzeczy”