Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
- Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Witam wszystkich, chciałabym poradzić się w kwestii miodu pitnego. Mam około 30l miodu pitnego, robiłam go jakieś 2 lata temu, był to trójniak i niby się udał tylko że jest słodki i nie bardzo mam chętnych na jego wypicie. Chciałabym go przegonić, ale jest za słaby, bo mój alkoholomierz nie zmierzy jego zawartości procentowej, a w smaku to ja myślę że ma nie więcej niż 10%... Wlałam go od niedużego balonika...tylko teraz co do niego dodać, żeby nie popsuć jego miodowego posmaku, a żeby nabrał mocy do pogonienia?
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?
Jak chcesz go przepsocić (ciekawy pomysł z tym miodem), to dawaj go JUŻ na rurki. Odpsoć to, co zabija drożdże, odstaw ambrozję na półkę w piwnicy a pozostałość z kotła wlej po ostygnięciu do balona, zmierz BLG i w zalezności od wyniku rozcieńcz / dosłodź i zadaj nową matką drożdżową, niech dokończą ten cukier.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
- Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?
Radzę dokonać restartu - nastaw solidną matkę na drożdżach do restartu, zmierz kwasowość miodu, napowietrz miodzik, dodaj matki i dobrej pożywki - 30 litrów trójniaka, jest o co się postarać.
Przepędzić zawsze można, ale tak bez próby reanimacji ?
Kiedyś zostało mi 3 litry moidu gorszego gatunku (zanieczyszczony - organicznie), dodałem go do zwykłej cukrówki, przegoniłem a do urobku dodałem odrobinę goździków, cynamonu, gałki, anyżu - bardzo dobra aromatyczna miodóweczka wyszła.
Przepędzić zawsze można, ale tak bez próby reanimacji ?
Kiedyś zostało mi 3 litry moidu gorszego gatunku (zanieczyszczony - organicznie), dodałem go do zwykłej cukrówki, przegoniłem a do urobku dodałem odrobinę goździków, cynamonu, gałki, anyżu - bardzo dobra aromatyczna miodóweczka wyszła.
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
- Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?
Teraz powiedzcie mi jeszcze jak mi zmierzyć kwasowość miodu i co znaczy NAPOWIETRZYĆ miód?cafekot pisze:Radzę dokonać restartu - nastaw solidną matkę na drożdżach do restartu, zmierz kwasowość miodu, napowietrz miodzik
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
-
- Posty: 253
- Rejestracja: sobota, 15 sie 2009, 15:34
- Krótko o sobie: Grupa krwi +miodowa
- Otrzymał podziękowanie: 47 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?
Ph -
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid310867
napowietrzanie -
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid123913
a jeśli jeszcze chcesz aby podrapać Cię po plecach, wystarczy poprosić
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid310867
napowietrzanie -
http://wino.org.pl/forum/viewthread.php ... #pid123913
a jeśli jeszcze chcesz aby podrapać Cię po plecach, wystarczy poprosić
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
- Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?
A tak serio to nie jestem specem o miodów i nie mam bladego pojęcia o ich wyrobie, specjalizuje się w pogoni za psotką, dlatego zadaję takie być może dla niektórych śmieszne pytania, ale gdyby nie było takich ja to byście się zanudzili Buziaki dla was
Podrapanie po plecach?? mmm... zgłoszę się jak będę potrzebowałacafekot pisze:a jeśli jeszcze chcesz aby podrapać Cię po plecach, wystarczy poprosić
A tak serio to nie jestem specem o miodów i nie mam bladego pojęcia o ich wyrobie, specjalizuje się w pogoni za psotką, dlatego zadaję takie być może dla niektórych śmieszne pytania, ale gdyby nie było takich ja to byście się zanudzili Buziaki dla was
Hop siup, cztery baby, osiem dup!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
合一個字,四個寶寶,8個屁股!
هوب كلمة واحدة، وأربعة أطفال، 8 الحمار!
-
Autor tematu - Posty: 31
- Rejestracja: czwartek, 9 lut 2012, 11:44
- Krótko o sobie: Matka, żona i kobieta...jakich mało :D
- Ulubiony Alkohol: Śliwowica, likier wiśniowy
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Lokalizacja: Świętokrzyskie
-
- Posty: 33
- Rejestracja: sobota, 27 mar 2010, 07:42
- Ulubiony Alkohol: morelica
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: świętokrzyskie
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Bimber z trójniaka? Da się to zrobić?
Dla mnie destylacja miodu który stoi kilka lat to profanacja... Przy miodach powolna fermentacja to normalne, wysokie stężenie cukru spowalnia pracę drożdży, do tego alkohol... Jeśli już nie pracuje to może warto spróbować zaszczepić nową matką drożdżową i stworzyć lepsze warunki (pożywka, stała temperatura), odpędzić zawsze można a szkoda tych kilku lat które nastaw stoi...